ArtikkelitViiniartikkelit

Portugalin punaviinien huiman suosion salaisuus

Portugalin punaviinien suosio Suomessa on ollut suurta viime vuosina. Hyvää hinta-laatusuhdetta on kehuttu, palkintoja on sadellut ja myynti on lähes tuplaantunut viime vuonna. Portugalin punaviinit ovat todella iskeneet suomalaisten makuhermoon – eikä suotta. Maistoimme 12 viiniä ympäri maata hintaluokassa 11-25€. Tärpit löytyvät artikkelin lopusta.

“Portugalin paikalliset, persoonalliset rypälelajikkeet ja mehevä makumaailma viehättävät suomalaisia viininystäviä. Vuonna 2020 portugalilaisten viinien myynti kasvoi 72 prosenttia edellisvuodesta ja maa nousi neljänneksi myydyimmäksi punaviinimaaksi ohittaen muun muassa Australian ja Ranskan.” Alkon trendikatsaus 2021

Tutkimme tässä artikkelissa tekijöitä suosion takana. Käymme myös läpi Portugalin tärkeimmät punaviinien tuotantoalueet ja pohdimme viinien yhdistämistä ruokiin. Tastingiin otimme Alkon valikoimista löytyviä Portugalin punaviinejä. Kaikkein tutuimmat viinit jätimme tällä kertaa maistelun ulkopuolelle.

Portugalin omat rypälelajikkeet

Portugalissa on viljelty viiniä jo vuosituhansia. Omia lajikkeita on peräti pari sataa ja näitä käytetään edelleen aktiivisesti viininvalmistuksessa. Kansainväliset rypälelajikkeet eivät ole päässeet Portugalissa valtaaman viinitarhoja samassa määrin kuin suuressa osassa muuta viinimaailmaa.

Touriga Nacional Dourossa

Portugalin omista rypäleistä; Touriga Nacionalista ja Touriga Francasta löytyy potentiaalia hyvinkin laadukkaiden ja persoonallisten viinien tuotantoon, joten mitään syytä siirtyä kansainvälisiin lajikkeisiin ei Portugalissa ole ollut.

Sekoittamisen jalo taito

Portugalissa on kautta historian valmistettu viiniä sekoittamalla. Eri rypälelajikkeista valmistettuja viinieriä yhdistelemällä saadaan viiniin haluttuja ominaisuuksia. Viime vuosikymmeninä tuottajat ovat myös opetelleet kuuntelemaan markkinoiden toiveita ja ryhtyneet sekoittamaan kuluttajien makuun mahdollisimman hyvin sopivia tuotteita.

Osittain markkinalähtöisyydessä on menty jo hieman liian pitkälle. Monet viinit ovat kadottaneet persoonallisuuttaan ja alkaneet muistuttaa hieman liikaa uuden maailman mehevän hilloisia punaviinejä tai Italian apassimentoja. Onneksi Portugalissa on pitäydytty vielä enimmäkseen omien erinomaisten rypälelajikkeiden käytössä, jolloin kaikkea persoonallisuutta ei ole hukattu.

Laadun tuottamisen historia

Portviinin tuotannossa on ollut vuosisatojen ajan paljon sääntöjä ja rajoituksia, joiden tarkoituksena on ollut varmistaa tasainen ja korkea viinin laatu. Tästä on pitkälti kiittäminen brittejä, jotka ovat olleet hyvin vaativia portviiniensä suhteen.

Sama laadun tuottamisen kulttuuri näkyy myös Portugalin punaviinien yleisesti korkeana ja tasaisena laatuna. Pahoja huteja ei Portugalin viineissä tule kovinkaan usein vastaan.

Quinta do Crasto - rypäleiden poljentaa
Joillakin viinitiloilla osa rypäleistä murskataan edelleen polkemalla, vaikka viininvalmistus on Portugalissa yleisesti ottaen nykyään hyvin modernia.

Portugalin optimaalinen ilmasto

Yleisesti ottaen Portugalin ilmasto sopii erinomaisen hyvin viinintuotantoon. Lähes koko maassa on edellytykset laatuviineihin soveltuvien rypäleiden kasvattamiseen. Riittävästi aurinkoa ja lämpöä saaneet rypäleet kypsyvät lähes takuuvarmasti ja tuottavat kypsän täyteläisiä viinejä. Suurin osa Portugalin punaviineistä onkin luokiteltu Alkossa mehevä ja hilloinen -kategoriaan. Usein viineissä on hieman jäännössokeria mukana. Tämä antaa viiniin pyöreyttä ja hivenen makean tuntua, joka näyttää sopivan erityisesti suomalaiseen makumaailmaan erinomaisesti.

Portugalin kuiva ja kuuma kesä

Portugalin viinialueet

Maan pienestä koosta huolimatta sen ilmasto vaihtelee alueittain huomattavasti viileästä meri-ilmastosta kuumaan ja kuivaan mannerilmastoon. Atlantin valtameri viilentää rannikolla olevia alueita, mutta etenkin eteläisessä sisämaassa olevat alueet ovat hyvin lämpimiä. Oheisessa kartassa näkyvät Portugalin viinintuotantoalueet. Käymme seuraavaksi läpi tärkeimmät punaviinien tuotantoalueet.

Portugalin viinialueet
Viiniä tuotetaan joka puolella Portugalia. Kuva: Wines of Portugal

Lisboa

Suurin osa Suomen juoduimmista Portugalin punaviineistä tulee nykyään pääkaupunki Lissabonin ympäristöstä Lisboan alueelta. Täällä tuotetaan paljon erityylisiä viinejä modernein menetelmin. Perinteisten lajikkeiden rinnalle ovat tulleet kansainväliset rypälelajikkeet kuten Syrah. Viinitarhat sijaitsevat rannikon lähellä. Atlantin valtamereltä puhaltavat ilmastoa viilentävät tuulet, jotka myös varmistavat raikkaiden happojen säilymisen viinissä.


Alentejo

Lissabonin rannikolta itään päin siirryttäessä tulee vastaan laaja Alentejon alue, jonka tuotteita löytyy myös paljon Alkon hyllyltä. Valtameri on täällä kauempana ja ilmasto mantereisempi kuin Lisboassa. Kesät ovat kuumia ja viineistä tulee tyyliltään kypsiä ja hilloisia. Espanjan rajan läheisyyden myötä täällä viljellään paljon myös Espanjasta tuttuja lajikkeita kuten Tempranilloa (Tinta Roriz portugaliksi).


Douro

Douron laakso on perinteinen portviinin tuotantoalue. Douro-joen jyrkillä rinteillä viljellään suurta valikoimaa paikallisia rypäleitä. Väkevän portviinin tuotannosta on siirrytty monin paikoin tavallisen puna- ja valkoviinin tuotantoon. Alkosta löytääkin tänä päivänä ilahduttavan paljon Douron punaviinejä. Douron viinit ovat tyypillisesti korkealaatuisia, koska täällä on totuttu kasvattamaan portviinejä varten huippulaatuisia rypäleitä paikallisista lajikkeista ja vanhoista köynnöksistä. Parhaiden Douron tilojen ja tarhojen punaviineistä saa maksaa yli sata euroa pullo. Douron punaviinit ovat tyyliltään yleensä tiiviitä ja täyteläisiä.


Dão

Lounaaseen päin Dourosta on neljäs merkittävä punaviinien tuotantoalue Dão. Douron tavoin myös Dãon viinitarhat sijaitsevat aurinkoisissa rinteissä jokien varsilla. Dãon arvostus viinintuotantoalueena on noussut viime vuosina huimasti. Viinit ovat hienostuneita ja tyyliltään hieman kevyempiä kuin Dourossa. Täältä suositaan myös rypälelajikkeita, joita ei muualla Portugalissa juuri viljellä. Näitä ovat esimerkiksi Alfrocheiro ja Jaen.

Douron viiniköynnöksiä
Douron ja Dãon jokivarsien rinteet ovat täynnä viiniviljelmiä

Ruoka ja Portugalin viinit

Millaiselle ruualle portugalilaiset punaviinit sitten sopivat? Portugalin liharuuissa käytetään paljon valkosipulia, tomaattia, paprikaa, yrttejä ja mausteita. Porsaanliha ja mausteiset makkarat ovat erityisen suuressa suosiossa. Mausteisten ja tuhtien liharuokien kanssa viiniltä kaivataan voimaa, täyteläisyyttä ja hyvää rakennetta. Hapokkuus viinissä leikkaa lihojen rasvaisuutta. Tanniinien pitää olla kevyitä, jos ruoka on kovin mausteista. Tanniinit korostavat pippurin ja chilin poltetta. Pienestä makeuden vivahteesta ei myöskään ole haittaa mausteisten ruokien kumppanina. Näitä piirteitä Portugalin viineistä usein löytyykin.

Mojokastike
Rikkaat kastikkeet kuuluvat Portugalin keittiöön. Molho (Espanjassa Mojo) säväyttää grilliherkut uuteen uskoon. Nappaa resepti talteen.

Portugalin viinit toimivat siis erityisen hyvin välimerellisten, voimakkaan makuisten liharuokien ja mausteisten makkaroiden kanssa. Myös kesän grillauksiin näistä voi löytää hyviä kumppaneita. Kokeile grillatun possun kyljen kanssa! Kevyet tanniinit, riittävä hapokkuus ja notkea täyteläisyys on toimiva yhdistelmä myös noutopöydissä, joissa on paljon erilaisia makuja tarjolla. Pidempään tammitynnyrissä kypsyneet reservat ovat usein parhaimmillaan naudan fileepihvin kanssa.

Kovat, kypsytetyt ja suolaiset juustot ovat myös hyvä makupari täyteläisille punaviineille, joissa on pieni makea vivahde. Kokeile juustoksi esimerkiksi Espanjan puolelta kypsää Manchegoa.

Portugalin viinit tastingissä

Maistelussa selvisi, että Portugalin punaviinien makukirjo on varsin laaja ja alueiden erot myös maistuvat. Yleisesti ottaen viinit olivat varsin helposti juotavia. Monet niistä toimivat joustavasti erilaisten liharuokien kanssa ja ovat nautittavia myös sellaisenaan. Viinien luonne yleensä muuttui dekantoinnin ja parin tunnin seisottamisen jälkeen parempaan suuntaan, joten kannattaa avata pullot hyvissä ajoin ennen viinin tarjoilua!

Timanttiviinit

Dos Lusíadas Eleivera Tinto 2017

Hinta 16,99

Lue arvio

dos-lusiadas-eleivera-tinto

Dos Lusíadas Pinteivera 2015

Hinta 24,99

Lue arvio

dos-lusiadas-pinteivera

Kultaviinit

Niepoort Vertente 2017

Hinta 22 €

Lue arvio

niepoort-vertente

LAB Signature 2016

Hinta 14,98

Lue arvio

lab-signature

Casa Santos Lima Reserva 2015

Hinta 21,95

Lue arvio

casa-santos-lima-reserva

Hopeaviinit

2U Duas Uvas Premium 2017

Hinta 12,98

Lue arvio

2u-duas-uvas-premium

Confidencial Reserva 2016

Hinta 12,98

Lue arvio

confidencial-reserva

Atlantico 2018

Hinta 11,98 (1 litra)

Lue arvio

atlantico

Alexandre Relvas Merino Organic 2020

Hinta 12,98

Lue arvio

alexandre-relvas-merino-organic

Portuga Reserva Touriga Nacional

Hinta 10,99

Lue arvio

portuga-reserva-touriga-nacional

Porrais Signature 2017

Hinta 12,98

Lue arvio

porrais-signature

Niepoort Dão Rotulo Tinto 2017

Hinta 13,99

Lue arvio

niepoort-dao-rotulo-tinto

Teksti: Antti Lehikoinen
Kuvat: Janne Suomi ja Wines of Portugal

Last Updated on 4 elokuun, 2023 by Flavorado

You might also like:

Châteauneuf-du-Papen viinijuhlat

Antti Lehikoinen

Escada Touriga Nacional

Flavorado

Portviinikoulussa: Portviinin historia ja Ruby -tyyli.

Antti Lehikoinen

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More