ArtikkelitViiniartikkelitViinitilat

Korta Winery – Chilen viinityylin prototyyppi

Korta Winery on kuin chileläisen viinitalon sekä tyylin prototyyppi; helposti lähestyttäviä hyvän hinta-laatusuhteen viinejä. Miksi kaikkien pitäisikään tehdä viiniä kuin Euroopassa?

Lue myös Chilen viinitilat -artikkelisarjan muut osat.

Baskimaalta Chileen

Myös historiansa suhteen perheomisteisen Kortan tarina on melko tyypillinen Chilessä, jonne tulee eurooppalaisia maan ostajia ja viinintekijöitä. Kortan tapauksessa Baskimaalta oleva suku loi muutamassa kymmenessä vuodessa merkittävän hedelmäbusineksen uuteen kotimaahansa. Chilen viinien vientilukujen kasvaessa koko 90-luvun ajan, Korta alkoi hieroa kämmeniään ja päätti ottaa omansa myös tästä kakusta. Näin Korta Winery sai alkunsa 1997.

korta_winery (2)

Lajikkeiden juhlaa Curicóssa

Curicón provinssista, läheltä Sagrada Familian kaupunkia, löytyi Kortalle sopiva Lontuen laakso. Alusta asti oli selvää, että he haluavat löytää parhaimman terroirin jokaiselle rypäleelle, joten lajikepaletti muodostuikin nopeasti valtavaksi: Viognier, Cabernet Sauvignon, Riesling, Carignan, Rousanne, Carmenère, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sauvignon Gris, Malbec, Syrah, Marsanne, Tintorera, Merlot, Chile Verdo (hiljattain dna-testeissä löydetty lajike), sekä hieman marginaalisemmat, mutta ei vähäisemmät Petit Verdot ja Cabernet Franc.

korta_winery (3)

Lontuen laakso on kasvukaudella päivisin kuuma, mutta yöllä villasukkia tarvitaan; Tyyneltämereltä puhaltava tuuli jäähdyttää lämpötilan reiluun kymmeneen asteeseen, joten hapokkaiden valkoviinien viljely onnistuu myös.

Korta Winery puristaa 180 hehtaariltaan myyntiin 2 miljoonaa litraa vuodessa, josta 95% menee vientiin ympäri maailman – myös naapuriimme Ruotsiin. Viinitalo ei ehkä ole vielä tehnyt maailmaa järisyttävää ikoniviiniä, mutta sen hinta-laatu ja tyyli on juuri se chileläisen viinin prototyyppi, joka on kuluttajan helppo poimia hyllystä – muhkeaa, hedelmäistä ja maistuvaa.

korta_winery (4)

Miksi kaikkien olisi tehtävä eurooppalaista viiniä?

Chilen perustyyli, etenkin punaviineissä, jakaa mielipiteet melko tarkkaan kahtia; on kuluttajat, jotka rakastavat hillomaisia, tumman hedelmäisiä ja aromikkaita Chilen viinejä. Lämpimän ilmastonsa vuoksi rypäleet kypsyvät sokeripitoisiksi ja viinejä voi usein sanoa jopa karkkimaisiksi. Meidän Alkossa lähes joka kolmas myyty viinilitra on Chilestä, joten kuluttaja on puolensa valinnut.

Toisaalta meillä on viinikriitikot, jotka nyrpistävät nenäänsä, koska Chilen viineissä on aina liikaa tai liian vähän, sitä tai tätä. Milloin mitäkin! Euroopassa kun osataan tehdä tasapainoisempia, kriitikkoystävällisempiä viinejä.

[pullquote]Kuka kriitikoista rohkenee lähteä vaatimaan, että myös jenkkien on eurooppalaistettava tyylinsä? Entä Australia?[/pullquote]

Minkä ihmeen takia kaikkien olisi tehtävä viininsä eurooppalaiseen tyyliin? Chile on kuudenneksi isoin viinintuottaja maailmassa. Jos koko maa saataisiin ”eurooppalaistettua” meillä olisi reilu miljardi litraa lisää bordöötä lutkutettavaksi maailmalle vuodessa. Ja mitä sen jälkeen? Kuka kriitikoista rohkenee lähteä vaatimaan, että myös jenkkien on eurooppalaistettava tyylinsä? Entä Australia?

korta_winery (1)

Saammeko jo heittää hyvästit alle kympin viineille?

Voi hyvinkin olla, että lähivuosina tullaan näkemään reilusti vähemmän alle kympin chileläisiä viinejä. Chilen talous porskuttaa kaivosteollisuuden ansiosta hyvin. Viinitalot joutuvat kilpailemaan 16€ päiväpalkalla tekevistä työntekijöistä vaarallisen, mutta paremmin palkatun kaivostyön kanssa. Mitä enemmän maailma vaati metalleja, erityisesti kuparia, sitä kalliimmaksi chileläinen viini muuttuu.

Viinien hintapaineeseen toisaalta tuo helpotusta viimeaikainen öljyn hinnan putoaminen, joka vaikuttaa suoraan kuljetuskustannuksiin, mutta epäilemättä kovin pysyvästä ilmiöstä tässä ei ole kyse.

Korta Winery – viinit ylitse muiden

korta_winery (5)

Vaikka Korta onkin selkeästi punaviinitalo, myös valkoisissa löytyy potentiaalia. Irune 2015 Viognierin, Rieslingin ja Sauvignon Blancin sekoite on mukavan kukkea ja raikas. Mielenkiintoinen tuote.

Petit Verdotista tehty lippulaiva Reserva de familia 2013 on ehdottomasti maistamisen arvoinen. Todellinen hinta-laatuhelmi löytyy kuitenkin Cabernet Francista.

Barrel Selection Cabernet Franc 2014
tahdet_5

  • Cabernet Franc 100%
  • 14% alkoholi
  • kuluttajahinta omassa kaupassa hämmentävät 6€

Syvän tumma, kirsikkainen ja avoin aromimaailma. Täyteläinen, hapokas, samettinen, pitkä ja tanniininen.

Teksti: Janne suomi
Kuvat: Janne Suomi ja Korta Winery

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Chilen viinitilat -artikkelisarjan muut osat.

korta.cl

Last Updated on 4 kesäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Viña Casa Silva – klassista Carmenèrea ja tutkimusmatkailua Patagoniassa

Flavorado Tech

Slovakian viinit – Pienten Karpaattien helmet

Flavorado Tech

Viinikoulussa: Sangiovese on Chiantin sielu

Flavorado

Domaine Fernand Engel – Alsacen huippua

Flavorado Tech

Viña Vik – täydellisen viinin jäljillä Millahuen laaksossa

Flavorado Tech

Portviinikoulussa: Portviinin historia ja Ruby -tyyli.

Antti Lehikoinen

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More