ArtikkelitOluthuone

Olutmatkailijan München – 7 vinkkiä biergarteneiden luvattuun kaupunkiin

Olutmatkailijan Munchen
Olutmatkailijalle München on luvattu kaupunki. Suunnista kaupungin eeppisille tuhatpaikkaisille olutterasseille, biergarteneihin, ja nauti aidosta saksalaisesta olutkulttuurista.

Saksalaiset, etenkin baijerilaiset rakastavat olutta. Olut ei ole heille pelkästään janojuoma tai elintarvike, vaan tärkeä osa koko kulttuuria ja kanssakäymistä. Münchenin kuusi isoa  ja lukematon määrä pieniä panimoita pitävät huolen siitä, ettei 2 miljoonan kaupunki  jää janoiseksi.

Saksalaiset pitävät Müncheniä Saksan kalleimpana kaupunkina, mutta suomalaiselle se on edelleen edullinen. Kunnon miesruoka-annos ravintolassa lähtee 9€ eteenpäin ja litran tuoppi eli Maß 6-8€.

Biergarten tarkoittaa ulkoilmaravintolaa

Saksalaisten biergarten, vapaasti suomennettuna olutpuisto, on ulkoilmaravintola. Baijerissa Biergartenit ovat yleensä jaettu kahteen osioon; itsepalveluosioon saa tuoda omat eväät, mutta ravintolan terassille kaikki antimet tulee tilata ravintolalta. Biergartenit voivat olla valtavia alueita, joihin mahtuu useita tuhansia asiakkaita.

Saksalaisten kuuluisa tehokkuus

Miten tuhansien asiakkaiden käyttämät biergartenit voivat toimia muutaman henkilökuntaan kuuluvan voimin? Vastaus kuuluu – miettimällä tehokkaasti. Itsepalvelu-biergartenissa oluen ostaminen käy niin, että käyt tiskillä nappaamassa oluenlaskijoilta haluamasi tuopin (joita valutetaan jatkuvalla syötöllä tiskille valmiiksi), jonka jälkeen käyt maksamassa tuotteen erilliselle kassalle. Tuopissa on parin euron pantti, joten tyhjiä tuoppeja ei jää pöydille. Tuhannen asiakkaan sujuva palveleminen onnistuu 4-6 palkollisen voimin. Ei kertaakaan jonoa. Tästä voisi ottaa oppia härmässäkin!

Reseptitaivas tarjoaa seuraavassa muutaman vinkin mihin olutturistin kannattaa Münchenissä suunnistaa. Ja kun ne on käyty läpi, tietoa voi ammentaa lisää www.munichbeergardens.com


Hofbräuhaus – Münchenin olutinstituutio numero 1

Platzl 9, 80331 München

www.hofbraeuhaus.de

Vuonna 1589 perustettu Hofbräuhaus panimoravintola on olutturistin silmissä Münchenin the nähtävyys. Ravintolan sisäänkäynnin erottaa helposti, vaikka paikka sijaitsee miljoonakaupungin vilkkaassa keskustassa. Oven edessä kävelykadulla lukuisat turistiryhmät ovat  valmiina ampaisemaan sisään heti kun oppaan pohjustussanat on kerrottu loppuun.

Turistilaumoista huolimatta Hofbräuhausiin mahtuu aina sisälle. 1300 paikkaa osin kahdessa kerroksessa takaavat, että istumapaikka jostain talon pitkistä pöydistä löytyy. Jos sisätilat näyttävät täysiltä, viimeistään biergartenista löytyy aina tilaa. Kymmenet tarjoilijat kantavat ahkerasti litran tuoppeja sekä ruokaa pöytiin. Puheensorina ja naurunremakka kohisee kuin stadionilla. Meteliä korostetaan ajoittaisella puhallinorkesterin taidonnäytteellä.

Vaikka turisteja riittää, Hofbräuhausissa istuu myös hyvä otanta kanta-asiakkaita sulkahatuissaan ja nahkashortseissaan. Turistipyydys tai ei – Münchenin reissu ei ole täydellinen ilman käyntiä tässä talossa.

Hofbräuhaus
Hallissa kaikuva puheensorina on kuultava omin korvin. Vaikutelma on kuin stadionilla.
Hofbräuhaus biergarten
Hofbräuhaus tuopit
Hofbräuhausissa kanta-asiakkaille on omat tuopit odottamassa. Kanta-asiakkaille on myös oma päivä lokakuussa, jolloin talo tarjoaa ja tursteille säppi pysyy kiinni.
Hofbräuhaus ruoka
Miesruokaa a la Hofbräuhaus. Possunpotka on täydellisen mureaa ja upeasti kuminalla maustettu. Nahka on gratinoitu juustolla.

Augustiner Keller – Müncheniläisten suosikki

Arnulfstraße 52, 80335 München

www.augustinerkeller.de

Jos müncheniläisiltä kysytään heidän mielestään parasta olutpaikkaa, vastaus on yksimielinen; Augustiner Keller: “Parasta olutta, parasta ruokaa”. “Keller” eli kellari on nimenä harhaanjohtava. Itse ravintolataloon mahtuu satoja asiakkaita ja sen pihalla on vaatimaton 5000 asiakaspaikan biergarten. Paikka on hieman vanhankaupungin ulkopuolella, joten pahimmat turistijoukot eivät sinne eksy ja homma pysyy aitona teutooniryystämisenä.

Panimon ylpeys Augustiner Edelstoff -olut säilytetään edelleen puutynnyreissä ja se antaa oluelle erinomaisen puhtaan ja pehmeän maun. Kannattaa maistaa myös heidän vehnäoluttaan, joka on kiistatta lajinsa parhaimmistoa sekin.

Augustiner Keller
Augustiner Kellerin biergarten on Münchenin toiseksi isoin; 5000 iloista oluen ystävää mahtuu kerralla istumaan.
Augustiner kellerin ruoka
Augustiner kellerin miesruoka on todella maukasta ja edullista. Kannattaa ottaa kilon tuoppi kylkeen – se menee heittämällä herkkujen kanssa.

Königlichen Hirschgarten

Hirschgarten 1, 80639 München

www.hirschgarten.com

Maailman isoin olutterassi Hirschgarten vetää itsepalvelupuolelle 8000 ja ravintolan terassille 1200 janoista. Yhteensä puhutaan siis jääkiekkostadionillisesta porukkaa juomassa ja syömässä yhdessä. Hirschgartenissa näytetään jalkapalloa isoilta screeneiltä, joten jos ei saa hankituksi lippua FC Bayern Münchenin peliin, kannattaa suunnistaa tänne. Hirschgarten on muutaman kilometrin päässä vanhasta kaupungista, mutta sinne pääsee näppärästi esimerkiksi junalla, eikä taksikaan Saksassa paljoa maksa.

Hirschgarten
Hirschgarten aukeaa puolilta päivin. Heti avaamisen jälkeen on hiljaisempaa, mutta vajaat 10 000 asiakaspaikkaa täyttyy nopeasti. Joka päivä.

Park Cafe – fiinimpään makuun

Sophienstraße 7, 80333 München

www.parkcafe089.de

Vanhankaupungin kyljessä sijaitseva Park Cafe on pari piirua fiinimpi ravintola, jossa maistellaan Hofbräuhousin oluiden lisäksi laadukkaita cocktaileja – usein DJ:n pumpatessa musiikkia ämyreihin. Ruokapuolella kannattaa testata perinteiset Flammkuchenit (saksalaisten versio pizzasta). Ravintola vetää satoja asiakkaita eri saleihinsa. Biergarten on müncheniläisittäin pieni ja intiimi; vain 1500 asiakaspaikkaa…

Park Cafe
Park Cafe:n on vanhastakaupungista lyhyt kävelymatka.

Muffatwerk – kulttuuriväen kohtauspaikka

Zellstraße 4, 81667 München

www.muffatwerk.de

Toispuoljokkee löytyy Muffatwerk, jonka vetonaula on entinen tehdashalli. Hallissa esiintyy bändejä ja siellä voi käydä katsomassa mm. taidennäyttelyitä etc. kulttuuriväen hengenravintoa. Münchenissä kun ollaan niin mitään ei tietenkään voi tehdä ilman olutta, joten Muffatwerkissä on myös pieni 400 hengen biergarten, jossa nautiskellaan reilujen ruoka-annoksien lisäksi Hofbräuhousin tuotteita. Erittäin iloista ja ystävällistä porukkaa. Hieno meininki.

Muffatwerk
Muffatwerk on pienuudestaan huolimatta yksi Münchenin parhaista biergarteneista.

Hofbräukeller – biergarten kastanjapuiden varjoissa

Innere Wiener Straße 19, 81667 Munich

www.hofbraeukeller.de

Muffatwerkistä jokea hieman ylöspäin löytyy Hofbraukeller; muutaman sadan asiakaspaikan ravintola sekä 1400 penkin biergarten. Paikan tekee erikoiseksi sen suuret kastanjapuut, jotka levittävät lehtikaton koko terassin ylle. Olut on nimestäkin päätellen HB:ta ja miesruokaa saa niin kauan kun terassi on auki. Myös cocktail-baari löytyy, jos joku jostain kumman syystä saa tarpeekseen oluesta.

Hofbräukeller on perheiden suosiossa. Lapsille on rakennettu laaja leikkipaikka, jossa lapset viihtyvät tunti-tolkulla sillä välin kun aikuiset syövät rauhassa ja ottavat olutta jutustellen toistensa kanssa. Kaikki siis viihtyvät. Älkääkä tuoko Päivi Räsästä tänne kertomaan miten ihmisten kuuluu elää. Homma toimii loistavasti ilman häntäkin.

Hofbräukeller
Hofbräukeller on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Kaikki viihtyvät hyvin.

Viktualienmarkt – torilta ruokaa ja tietysti olutta

Viktualienmarkt 3, 80331 München

Viktualienmarkt on markkina-alue Marienplazin läheisyydessä makkarakojuineen ja oluthanoineen. Sen keskellä on pöytiä, johon voi jäädä nauttimaan torikojuista löydetyistä herkuista. Pöydät eivät ole merkitty millekään kojulle erityisesti, vaan istua voi siihen missä on tilaa. Kerroin, että meillä Suomessa esim. kauppahallissa saa istua vain sen paikan pöytään, josta tuoppi on ostettu; valvonnan takia. Ei voi siis ostaa lasillista tästä ja ruokaa tuolta. Paikalliset katsoivat kuin vähä-älyistä.

Sunnuntaisin useimmat kojut ovat kiinni, mutta nälkä tai jano ei silti pääse yllättämään. Muutama koju pitää räppänän aina auki. Viktualienmarkt on loistava paikka tutustua baijerilaisiin perinneruokiin.

Viktualienmarkt

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Philipp Kuhn Gewürztraminer Tradition

Flavorado

Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic

Flavorado

Domdechant Werner Hochheimer Kirchenstück Riesling Erstes Gewächs

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More