ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: samettinen Merlot

Merlot ja ruoka

Miellyttävän pehmeän ja lämpimän makunsa ansiosta merlot-viinit ovat helposti lähestyttäviä. Merlot’n monipuolisuudesta saa hyvän kuvan, kun yhdistää punaviinin värin tumman täyteläisyyden sen kypsän marjaisaan tuoksuun, ja varsinkin kun maistaa lasista sen muhevan luumuista pyöreyttä.

RYPÄLETIETOUS ON AVAIN VIINIMAAILMAAN, osa 9/16

Merlot-rypäle on maailmanmatkaaja ja hyvä lähettiläs viinimaailmaan tulijalle. Se tarjoaa haasteita myös pitempään viinejä harrastaneelle.

Merlot on värikylläinen ja marjaisa rypäle

Merlot rypäleet ovat suurehkoja, ohutkuorisia ja täynnä aromiaineita. Ne sisältävät vähän parkkihappoja, joten niistä valmistetut viinit eivät ole liian tanniinisia ja niissä on juuri sopivasti hapokkuutta. Viinit myös kypsyvät nopeasti, ja ne ovat usein nautittavissa jo nuorina. Merlot kukkii aikaisin, ja myös viininkorjuu käynnistyy varhain. Oikukkaat kevätsäät voivat heikentää rypäleen satoa, joka yleensä on kohtuullisen tuottoisa.

Merlot’n aromeissa voi erottaa kypsää hedelmäisyyttä ja punaisia marjoja, kuten herukkaa ja puolukkaa. Viiniin liitetään usein kukkaisuutta, mutta myös maanläheisyyttä. Merlot-viinit ovat väriltään punaisia ja tummansävyisiä. Maku on pehmeän rehevä ja siinä on tunnistettavissa luumua sekä rakenteen runsautta. Tummanpunainen merlot-viini maistuu niin lajikeviininä kuin sekoitteena.

Merlot maistuu maailmalla

Rypäle on toinen Ranskan Bordeaux’n suurista tummista rypäleistä. Parhaiten se viihtyy alueen pohjoisosassa Dordogne -joen pohjoispuolella St.Emilionissa ja Pomerolissa. Alueen savipitoisen maaperän ansiosta Merlotista saadaan täyteläisempiä ja pyöreämmän makuisia viinejä kuin muualla. Nämä viinit ovat nousseet kulttimaineeseen ja niistä maksetaan poikkeuksellisen korkeita hintoja.

Tänä päivänä Merlot kuuluu maailman viljellyimpiin punaisiin rypäleisiin ja sitä tavataan joka puolella viinimaailmaa. Merlota käytetään erityisesti sekoiteviineissä, joita rypäle tasapainottaa hedelmäisyydellään. Myös se, että rypäleestä tehdyt viinit voidaan nauttia nuorina, on lisännyt rypäleen suosiota niin viininystävien kuin tuottajienkin keskuudessa.

Etelä-Amerikan merlot-viinit ovat tulleet suomalaisille tutuiksi. Erityisesti Chileläisten viinien erinomainen hinta-laatusuhde on vaikuttanut merkittävästi niiden menekkiin. Nouseva viinimaa Argentiina tuottaa paljon tyypillisiä lämpimän ilmanalan merlot -viinejä. Yhdysvalloissa Merlot’n suosio ja merkitys kasvavat voimakkaasti. Kaliforniassa rypäleestä tuotetaan runsaita, paksuja, korkean alkoholipitoisuuden omaavia viinejä. Kysyntä kohdistuu hyvin voimakkaasti tästä yhdestä rypälelajikkeesta puristettuihin viineihin. Sama suuntaus on nähtävissä myös Washingtonin osavaltion viinituotannossa. Myös Itä-Euroopan maissa Merlot-rypäle on saavuttanut paikoin hyvinkin vahvan aseman.

Merlot on maailmanmatkaaja. Chileläinen Marques de Casa Concha Merlot on erityisen täyteläinen, australialaisen Katnook Estate Merlot’n maku on pehmeä sekä kypsä ja Jean Leon Merlot Espanjasta nostaa esille mokkaiset, tammiset aromit. Neethlingshof Merlot’ssa maistuu Etelä-Afrikan maaperä, Terroir de Carsin Merlot edustaa ranskalaista ja biodynaamista viinin tekemistä ja Yhdysvaltalaisen Beringer Bancroft Ranch Howell Mountain Merlot’n valttina ovat marjaisuus sekä mausteisuus.

Pehmeä ja marjaisa merlot-viini kypsälle pihville

Merlot’n pehmeys, vähähappoisuus sekä vähemmän agressiivinen tanniinisuus tekevät siitä hyvän kumppanin monelle ruokalajille. Se täydentää useita ruokia eikä varasta ruokapöydässä pääosaa. Parhaat makukumppanit löytyvät kypsien pihvien sekä vasikan ja riistaruokien parista. Myös pataruoat ja sisäelimet, mm. maksa maistuvat Merlot’n kanssa.

Se ei kuitenkaan tykkää liian mausteisista ja voimakkaista liharuoista. Nuoren merlot’n tanniinit vaativat seurakseen hieman punaisempaa lihaa. Runsas Merlot on hyvä kumppani myös yksinkertaisille grilliruoille sekä grillatuille vihanneksille. Kevyempi merlot puolestaan sopii hyvin vaikkapa pastaruokiin tai broilerille. Se maistuu myös hieman makeiden itämaisten ruokien kanssa.

Täyteläinen sveitsinleike ja pehmeän makuinen punaviini rakentavat maukkaan ateriakokonaisuuden. Biodynaamisesti ja orgaanisesti viljellyistä sekä käsin poimituista Merlot-rypäleistä valmistetun punaviinin aromeissa on mausteisuutta ja hento tamminen vivahde.

Eri maanosien merlot-viineillä on omat erityispiirteensä.

Viinilasillinen:

Terroir de Carsin Merlot. Ranska, Bordeaux, Premières Côtes de Bordeaux 2008. Hinta 20e. Biodynaaminen.
Tummanpunainen, intensiivinen tuoksu ja täyteläinen, kypsän hedelmäinen, paahteinen, mausteinen ja pitkä maku.

Jacob’s Creek Merlot. Australia, South eastern Australia 2011. Alko nro 4985. Hinta 9,88.
Punainen,  marjainen , hieman hapan tuoksu sekä keskitäyteläinen, pirteä, yrttinen  ja hennon mausteinen maku.

Marques de Casa Concha Merlot. Chile, Maipo, Peumo 2008. Alko tilausvalikoima. 921587. Hinta 16,99e.
Tummanpunainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin täyteläinen, vähätanniininen, vivahteikas sekä mokkainen maku.

Cathedral Cellar Merlot. Etelä-Afrikka 2009. Alko tilausvalikoima nro 940727. Hinta 16,99.
Tummanpunaruskea, maanläheinen, yrttinen tuoksu ja täyteläinen, tuhti, tervainen sekä tamminen maku.

Teksti: Heikki Remes
Pullokuvat: Eeva Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Châteauneuf-du-Papen viinijuhlat

Antti Lehikoinen

Portviinikoulussa: Portviinin historia ja Ruby -tyyli.

Antti Lehikoinen

Lampaankare on ykkösruokaherkku

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More