ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Sauvignon Blanc nautitaan nuorena

Sauvignon blancin nokkormaiset_aromit

Kesäinen, vihreänkeltainen ja kuiva Sauvignon Blanc yllättää rikkaalla aromikkuudellaan. Tuoksussa on aistittavissa yrttisyyttä ja mustaherukkaisuutta. Mausta löytyy täyteen pakattua pirteää happoisuutta ja tasapainoista hedelmäisyyttä.

Heikki Remeksen viinikoulu osa 2 / 16

Sauvignon Blanc -rypäleet ovat kooltaan pieniä, ja niiden paksun kuoren alle on varastoitunut runsaasti aromeja sekä viinihappoja. Lajike tuottaa runsaan sadon ja viihtyy erityisen hyvin viileässä ilmanalassa. Rypäleen parhaimmat ominaisuudet tulevat esille viineissä joiden köynnökset on viljelty viileillä kasvupaikoilla.’

Viinien alkoholipitoisuus voi nousta kohtuullisen korkeaksi. Sauvignon blanc -viineistä mielenkiintoisimpia ja nautittavimpia ovat erityisesti nuoret vuosikerrat. Viinejä ei kannata varastoida, sillä tuoreena niiden maku on hedelmäisimmillään ja raikkaimmillaan.

Sauvignon Blancin aromit ovat tuoreita

Mustaherukka, karviainen, ruoho ja nokkonen ovat tyypillisimmät sauvignon blanciin liitettävät aromit. Viinin tuoksussa voi havaita myös mausteisuutta ja pähkinää. Luonteenomaisin piirre viineissä on niiden pirteä hapokkuus. Sopivaan hedelmäisyyteen yhdistettynä sauvignon blanc -viinit tasapainottuvat pirteän raikkaiksi sekä hienostuneen eleganteiksi aromipommeiksi.

Ranskassa ja Uudessa-Seelannissa tuotetaan hienoimmat sauvignon blanc -viinit

Sauvignon Blanc on Ranskan Bordeaux’n ja Loiren perinteinen, klassinen rypäle. Sieltä sen viljely on levinnyt ympäri maailmaa. Erityisen merkittävän aseman rypäle on saanut Chilessä, Etelä-Afrikassa, Kaliforniassa sekä Uudessa-Seelannissa. Bordeaux’n parhaimmat sauvignon blanc -viinit ovat perinteisesti tammikypsytettyjä, jolloin viineihin on saatu lisää aromeja sekä pehmeyttä. Tammitettuja sauvignon blanc -viinejä löytyy myös Kaliforniasta, siellä se tunnetaan nimellä fumé blanc.

Tunnetuimmat ja arvostetuimmat sauvignon blancit tuotetaan Loiren yläjuoksulla, Sancerressa ja Pouilly-Fuméssa. Näiden alueiden viineille on tyypillistä selvä ruohomainen ja mineraalinen maku. Näiden viinien arvostus ja tuottamisen kalleus näkyy hinnoissa.

Modernin ja innovatiivisen viiniteollisuuden myötä Uuden-Seelannin eteläisellä saarella sijaitseva Marlborough’n viinialue on noussut tasavertaiseksi kilpailijaksi Loirelle. Kahden vuosikymmenen aikana alueen viinituotannon kehitys ja kasvu on ollut huomattavan nopeaa. Marlborough’ssa tuotetut sauvignon blancit maistuvat eloisan hedelmäisiltä, ja viinien hedelmäisyyden sekä hapokkuuden välillä vallitsee luonnollinen tasapaino. Niiden raikkaus on kielellä aistittavissa, ja jälkimaku on nautittavan pitkä.

Sauvignon Blanc on hyvä kala- ja kasvisviini

Hedelmäinen, hapokas sekä kuiva Sauvignon Blanc on käyttökelpoinen monen ruoan yhteydessä. Kesäviininä se löytää hyvän kumppanin salaatista, keitosta sekä vaaleasta lihasta. Sauvignon blanc ja vuohenjuustosalaatti yhdistelmä on klassinen. Viinin raikas hapokkuus tasapainottaa mukavasti juuston tuntuvaa happamuutta.

Keväiset parsaruoat maistuvat erityisen hyvin sauvignon blanc -viinien kanssa. Kala- ja äyriäisviininä sauvignon blanc on juuri oikea valinta. Savustettujen tai grillattujen kalojen kanssa viinin runsas savuarominen maku sekä riittävä hapokkuus toimii mukavasti. Loiren viinien hapokkuus ja mineraalisuus pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä tarjotaan kotimaisten rapujen kanssa. Sauvignon blancin yrttiset ja mausteiset aromit tekevät siitä sopivan kumppanin myös aromaattisille ja etnisille ruuille.

Viinilasillinen:

Angel Cove Marlborough Sauvignon Blanc
Uusi-Seelanti, Marlborough 2010. Alko nro 543598. Hinta 19,89/1,5L.
Keltainen, herukkainen tuoksu ja kuiva, nokkosmainen, aromikas sekä yrttinen maku.

Flagstone Free Run Sauvignon Blanc
Etelä-Afrikka, Elim 2010. Alko nro 530217. Hinta 9,95.
Keltainen, viher- ja mustaherukkainen tuoksu sekä kuiva, hapokas, ruohoinen ja yrttinen maku.

Pouilly-Fumé de Ladoucette
Ranska, Loire 2009. Alko nro 7382. Hinta 29,90.
Keltavihreä, sitruksinen sekä hennon savuinen tuoksu ja kuiva, erittäin hapokas, raikas sekä kevyen yrttinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Viinikoulussa: Pinot Noir – lasillinen haasteellisuutta

Flavorado

Fish and chips on verraton vappueväs

Flavorado

Viinikoulussa: Cabernet Sauvignon – punainen valtias

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More