Ravintolat

Bistrosta flammikahvilaan – Riesling & Co -Viikot valtaavat Helsingin ravintolat

Riesling & Co -Viikot 2024 - Helsingin ravintolat

Se on kevät kauneimmillaan ja sen merkiksi saksalaiset Rieslingit virtaavat ravintoloihin ja viinibaareihin kautta maan. Ainutlaatuisen upea ravintolatapahtuma; Riesling & Co -Viikot (20.5 – 2.6.2024) tarjoaa kaikille viinin ystäville makuelämyksiä – kaikissa hintakategorioissa.

Piditpä sitten pidemmistä maistelumenuista tai simppelistä “flammista”, teemaviikkojen ruokatarjonnassa löytyy valinnan varaa sekä tietysti viiniharvinaisuuksia, joita on tarjolla vain seuraavat viikot. Kävimme tutustumassa muutamaan Helsinkiläiseen ravintolaan ja mitä he laittavat pöytään Riesling-viikoilla.


Murun viinibaari lataa kovat nimet pöydälle

Muru tuskin sen enempää esittelyjä enää kaipaa. Legendaarisen ravintolan ohessa toimiva viinibaari on niin ikään Suomen ehdotonta kärkeä. Viinivalikoima on kattava vuoden ympäri, mutta etenkin Riesling & Co -Viikoilla kaivetaan maahantuojien varastoista saksalaista parhaimmistoa esille. Tuottajina mm. Weingut Keller, Toni Jost, Georg Breuer ja Joh. Jos. Prüm.

Sommelier Demetrio Lombino esittelee Murun tarjontaa Riesling & Co -Viikoilla.

Upeita Rieslingejä löytyy kuivasta makeampaan, ja harvinaisimpia (kalliimpia) tuotteita voi ostaa senttilitran mitalla.

Murun keittiöstä saa annoksia myös viinibaarin puolelle. Sommelier Demetrio Lombino vinkkaa keväisen fenkolirisoton suuntaan. Murun tartar-pihvin kanssa maistuu petrolisempi Riesling, eli klassikot, joita Saksasta vielä onneksi myös löytyy.

Murun Viinibaari


Klassinen Kosmos ja magnumpullo-tasting

Ravintola Kosmoksen ainutlaatuisen klassinen tunnelma sykähdyttää joka kerta. Ovella tervehtii eteisvahtimestari, pöydissä on valkoiset liinat ja henkilökunnalla yhteneväinen työasu. Pala historiaa, joka toivottavasti ei ole menossa minnekään.

Kosmoksen Riesling & Co -teemaviikkojen viinitalona on tänä vuonna kielijumppamaisen nimen omaava; Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch (Moselissa toimii myös Dr. H. Thannisch, mutta nämä ovat siis eri puulaakeja).

Ennakkomaistissa oli maistelumenun alkuruoka, josta löytyy kuningasrapua tartarina, parsaa, raparperia ja keltuaiskreemiä. Huikean mineraalinen ja puhdasarominen Riesling sointui loistavasti yhteen keväisen freesin annoksen kanssa.

Menun ja maistulesettien lisäksi Kosmoksessa on teemaviikoilla pari viinintekijätastingia:

  • 22.5. Emrich-Schönleberiltä (Nahe) Marvin Marx maistattaa tilan Rieslingejä Magnumpulloissa.
  • 4.6. Christina Thanisch vierailee Kosmoksessa ja pitää tastingin klo 17.

Ravintola Kosmos


Quartierin bistroilua ja erinomaisia viinejä

Loppuvuodesta 2023 auennut bistro on kuin pakasta vedetty, mutta se on ehtinyt jo niittää mainetta viikonloppubrunssillaan. Riesling & Co -Viikoilla Quartier tarjoaa omatoimitastingin, jossa on kolme loistavaa Rieslingiä, kolmelta eri laatuviinialueelta; Schloss Vollrads (Rheingau), Thörle (Rheinhessen), Matthias Gaul (Pfalz).

Tiskiltä saa mukaansa lapun, jossa kerrotaan viinien ja viinialueiden taustat. Nyt on oiva tilaisuus laajentaa ymmärrystä; miten tekotapa ja terroir-vaikuttaa Rieslingin makumaailmaan. Ota kaverit mukaan – ja oppii.

Viininmaistelun kylkeen voi tilata ruokia napakalta, mutta herkulliselta bistromenulta.

Quartier Bistro & Bar


Cafe LOV – rakkautta, flammia ja litran viinejä

Jo ulko-ovella on selvää, että nyt on tekeillä jotain ainutlaatuista. Kitchiä ja Berliiniä sekoittava sisustus on todellinen väriläiskä Kruununhaan klassisen rauhallisessa miljöössä. Eikä paikan omistaja Daniel Hees tee poikkeusta kaavaan. Pienenä varmasti LOV-pataan tipahtanut persoona on kierrellyt maita ja mantuja, perustanut ravintoloita ja ruokarekkoja. Helsingissä hän on viihtynyt pitkään ja hänellä onkin oma fanikuntansa, joka seuraa jokaiseen ravitsemusliikkeeseen, jonka hän laittaa pystyyn. Todellista kulttikamaa.

Viineissä kantava teema löytyy Stutgartin lähistöllä sijaitsevasta Lembergerland-viiniosuuskunnasta, jossa Danielin sukutila on yhtenä tuottajana. Perusvalikoimassa löytyy Grüner-Riesling -sekoite, jonka voi tilata pöytään miehekkäästi litran lekassa. Riesling & Co -Viikoilla Daniel tarjoaa noin 10 Rieslingiä laseittain saataville. Lembergerlandien lisäksi valikoimaan tulee saksassa kulttiarvostusta nauttiva viinitila Frank John.

Viinien kaveriksi voi tilata keittiöstä erinomaista flammia (Saksan vastine pizzalle), käsintehtyä spätzleä (saksalainen pasta) ja muuta Stutgartin alueelle ominaista särvintä. Prost und LOV!

Cafe LOV


Riesling & Co -Viikot ovat Saksan Viinitiedotuksen järjestämä ravintolatapahtuma 20.5 – 2.6.2024. Mukana tänä vuonna viitisenkymmentä ravintolaa, 15 paikkakunnalta ympäri Suomen.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 16 toukokuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Helsingin parhaat hampurilaiset

Flavorado

Triplan ravintolat kutsuvat Pasilaan

Flavorado

Kaksi tärppiä Kotkassa – Riesling & Co -Viikot 2023

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More