ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Syrah – Shiraz viinimaailman kaksoset

syrah_casillero

Jo siemaisu syrah-viiniä saa aistimaan siinä piilevän suuruuden ja voiman. Tumman viinin monimuotoinen rakenne viestii niin hienostunutta hedelmäisyyttä kuin terävää pippurin puraisuakin.

RYPÄLETIETOUS ON AVAIN VIINIMAAILMAAN, osa 14/16
Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Lähde tutustumismatkalle rypäleiden vivahteikkaaseen maailmaan.

Syrah ja Shiraz ovat yksi ja sama rypäle

Syrah-rypäle, eurooppalaisittain nimettynä, tai shiraz, uuden maailman nimen mukaan, on yksi arvostetuimmista punaisista rypälelajikkeista. Syrah-viinejä on nautittu jo Rooman vallan aikoihin ennen ajanlaskumme alkua. Viimeisten vuosikymmenien saatossa rypäleen suosio on kasvanut ja sen istutusala on noussut kymmenen levinneimmän joukkoon. Syrah on viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan kotoisin Ranskasta, Pohjois-Rhônesta. Se on alkuperältään kahden rypäleen, valkoisen Mondeusen ja punaisen Durezan risteytys.

syrah_rypaleet

Syrah-rypäleet ovat väriltään hyvin tummanpunaisia ja ne sisältävät paljon aromiaineita sekä parkkihappoja

Helposti viljeltävä Syrah-rypäle viihtyy erityisesti kuivilla ja heikkoravinteisilla kasvualustoilla. Rypäle tarvitsee kypsyäkseen lämpimän ilmaston, jolloin riskinä on sen liian nopea kypsyminen. Tällaisista rypäleistä valmistettu viini maistuu poltetulta, eikä siitä löydy myöskään tuttua hedelmäisyyttä. Syrahista tehdyt viinit kypsyvät hitaasti ja ovat parhaimmillaan reilusti ikääntyneinä. Nuoressa viinissä esillä ovat lähinnä rypäleen ensisijaiset aromit, kuten paahteisuus, marjaisuus ja mausteisuus. Iän myötä viinissä on aistittavissa viiniteon tuottamia toissijaisia aromeja, kuten savuisuutta, nahkaa ja maanläheisyyttä.

Eurooppalainen Syrah vai Uuden maailman Shiraz?

Syrah on alkuperältään eteläeurooppalainen rypäle, joka viihtyy erityisen hyvin Etelä-Ranskassa Rhônen laaksossa. Siellä se tunnetaan kuuluisuutta saaneista maailmanluokan viineistään kuten Côte Rôtie ja Hermitage. Syrah on osallisena myös Châteauneuf-du-Papen maailmanmaineeseen. Uusia kasvualueita Syrah on valloittanut mm. eteläisen Ranskan kasvavalla Languedoc-Roussillon viinialueella, missä sitä käytetään usein viinisekoituksissa.  Näille viineille on tyypillistä selvä tummien marjojen pehmeä aromikkuus, ja niistä löytyy yrttisyyttä sekä mineraalisuutta.

Uudessa maailmassa rypäle tunnetaan nimellä Shiraz. Australiassa se on viljellyin punainen rypäle. Shiraz on saanut hyvin kasvualaa myös Etelä-Afrikassa ja Chilessä. Rypäleen ominaisuudet ja aromit vaihtelevat kasvualueen mukaan. Niinpä Uuden maailman lämpimässä ilmanalassa Shirazista saadaan täyteläisiä, mehevän pehmeitä ja hillomaisia viinejä. Viineistä löytyy runsasta hedelmäisyyttä, intensiivisyyttä ja usein korkea alkoholipitoisuus. Syrahia käytetään monissa viinisekoituksissa täydentämään muiden rypäleiden ominaisuuksia ja tasapainottamaan kokonaisuutta.

syrah_kynto

Rhônen alueella viinitarhoja on mäkien ja vuoristojen rinteillä, missä maaperän kunnostus onnistuu ainoastaan perinteisin hevosvoimin.

Syrahin kotitanner on Rhônen laaksossa Ranskassa

Kaakkois-Ranskassa sijaitseva Rhônen-laakso on Ranskan toiseksi suurin viininviljelyalue ja samalla yksi maan vanhimmista viinialueista. Välimerellinen ilmasto, vaihteleva maaperä ja monipuoliset rypälelajikkeet tuottavat yksilöllisiä, täyteläisiä ja aromikkaita viinejä. Vaihteleva ja mäkinen maasto, graniittiset rinteet, pyörökivinen sekä paikoitellen savinen maaperä muodostavat hyvän kasvualustan viiniköynnöksille. Viinit ilmentävät hyvin terroir-käsitettä, joka tarkoittaa maaperän, ilmanalan, mikroilmaston, kosteuden ja köynnösten sijainnin kokonaisvaikutusta viiniin.

Syrah on Pohjois-Rhônen päärypäle ja olemukseltaan vivahteikas ja hedelmäinen. Omana rypäleenä se antaa täyteläisen ja vivahteikkaan piirteen alueella tuotetuille viidelle punaiselle laatuviinille, nimittäin Hermitage, Crozes Hermitage, Saint Joseph, Cornas ja Côte Rôtie. Etelä-Rhônessa Syrah sekoitetaan alueen muiden tyypillisten rypäleiden, kuten Grenachen ja Mourvèdren kanssa. Näin viiniin saadaan marjainen, mausteinen pehmeän tanniininen rakenne.

Crozes-Hermitage on Pohjois-Rhônen suurin laatuviinialue, jonka päärypäle on mausteinen Syrah.

Syrah on kotiutunut hyvin Australiaan

Australiassa on tuotettu rypäleitä ja viinejä siitä lähtien, kun ensimmäiset siirtolaiset toivat viiniköynnöksiä maahan vuonna 1788. Sydneyhin 1791 istutetusta viinitarhasta on kasvanut tähän päivään mennessä merkittävä teollinen tuotannonala. Scottilainen James Busby, jota kutsutaan Australian viinituotannon isäksi, teki vuonna 1831 matkaan Ranskaan ja toi mukanaan viiniköynnösten juurakkoja.

Muutaman vuosikymmenen sisällä Syrah, yksi Busbyn tuomista rypälelajikkeista, oli vakiinnuttanut asemansa yhtenä maan merkittävistä rypäleistä. Australialaisten viinien nousu maailmanmaineeseen alkoi 1960-luvulla, yhtenä johtotähtenä uudella tavalla tuotetut Syrah-viinit.

Australialaisten luovuus, ennakkoluulottomuus ja kustannustehokkuus ovat viinituotannon vahvoja taustatekijöitä. Edistyksellinen uusi teknologia, pyörivine pusertimineen ja teräksisine lämpökontrolloituine kypsytystankkeineen takaavat viinin raaka-aineen säilymisen luonnollisena ja käsittelemättömänä. Sopivat hiivakannat sekä erilaiset käsittelymenetelmät mahdollisine tammikypsytyksineen tuottavat vivahteikkaita, moniulotteisia viinejä, jolloin myös Shiraz-rypäleiden ominaisuudet saadaan parhaiten esille.

Syrah edustaa Chileläistä viiniosaamista maukkaimmillaan

Syrah on myöhäinen tulokas Chilen viinimaailmassa. Nopeasti rypäle kuitenkin löysi maasta otolliset kasvualueet ja on merkittävästi vaikuttanut Chilen nousuun viinimaana. Tummanpunainen, värikylläinen, mehukas rypäle on levittäytynyt maan viinilaaksoihin ja on köynnösten istutusalaltaan neljänneksi suurin. Viinituotannon levittäytyminen kylmemmille alueille meren läheisyyteen tai Andien risteille nostaa esille Shirazin vivahteikkuuden, hedelmäisyyden ja monimuotoisuuden. Shiraz on yksi Chilen viinituotannon ja sen maineen peruspilareita.

Syrah on ennen kaikkea riista- ja lammasviini

Syrah maistuu voimakkaiden liharuokien, kuten riistan ja lampaan kanssa. Se sopii hyvin esimerkiksi paistetulle tai grillatulle lihalle ja kanalle. Mausteisena ja runsaana viininä Syrah soveltuu hyvin myös yrttisille kasvisruoille ja koville, suolaisille juustoille. Kevyitä syrah-viinejä voi tarjota myös lihaisten pataruokien kanssa.

syrah_bin28

Shiraz on klassinen viinin lampaanlihalle, vaikkapa yrttisille lampaankyljyksille.

Syrah sopii riistalle

Tummanpunaiset ja voimakkaat syrah-viinit ovat parhaimmillaan riistaruokien kumppaneina. Viinien paahteinen maanläheisyys sekä savuisuus korostavat punaviinien monimuotoisuutta ja metsäisiä aromeja. Uuden maailman syrah-viineille on ominaista niiden täyteläinen, makeaankin vivahtava hedelmäisyys. Samoin viinien tammikypsytys, pehmeä tanniinisuus ja pippurisuus toimivat selvänä sekä maistuvana siltana ruoan sekä viinin välillä.

Jänisterriinin ja syrahin yhdistelmässä yksinkertaisuus ja makujen harmonia tekevät kokonaisuudesta hienostuneen.

Shiraz on yksi Etelä-Afrikan punaisista arvorypäleistä, ja kevyesti tammitettu shiraz-viini maistuu tasapainoisesti poronlihan, kermaisen perunamuusin ja hapokkaan puolukkasurvoksen kanssa.

syrah_riista

Hedelmäinen ja kevyt vaniljainen  shiraz on vivahteikas makukumppani riistalinnuille.

Viinilasillinen:

La Truffière. Ranska, Cotes de Rhone 2011
Edustaa perinteistä viininvalmistusta betonisissa tankeissa.
Syvän tummanpunainen, lähes musta väri, kirsikkainen tuoksu ja täyteläinen, monimuotoinen ja maanläheinen maku.

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz
Australia, South Australia 2009. Alko nro 455697. Hinta 24,90.
Tummanpunainen, mustaherukkainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, tamminen sekä runsas maku.

Tabali Reserva Shiraz
Chile, Limari Valley 2011. Alko tilausvalikoimanro 916397. Hinta 10,58.
Syvänpunainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, pippurinen sekä paahteinen maku.

KWV Classic Collection Shiraz
Etelä-Afrikka, Western Cape 2011. Alko nro 449137. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, mausteinen ja hennon vaniljainen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Mas Doix – Prioratin huipulta

Janne Suomi

Domaine Houchart Rosé

Flavorado

Lampaankare on ykkösruokaherkku

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More