ArtikkelitViiniartikkelitViinitilat

Viña Vik – täydellisen viinin jäljillä Millahuen laaksossa

Viña Vik on norjalaisen miljardööri Alexander Vikin unelma – tarina täydellisen viinin tavoittelusta Chilen Millahuessa. Huipputiimin osaaminen, ainutlaatuinen alue ja uusin teknologia käytössään, unelma voi myös toteutua.

Kun miljardööri lähtee shoppailemaan

Alexander Vik on puuhastellut elämänsä liikemiehenä, mm. hotellibusineksessa ympäri maailmaa sekä 2000 -luvun IT kuplassa. 2005 hän halusi myös viinitilan, jossa voisi toteuttaa visionsa täydellisestä viinistä. Voisi helposti kuvitella miljardöörin ostavan tilan jostain päin Ranskan Burgundia tai Italian Piemontea, mutta urugualaisen äitinsä takia hän halusi tilan olevan Etelä-Amerikassa.

Vuoden huolellisien maaperätutkimuksien jälkeen täydellinen paikka löytyi Chilen Millahuen laaksosta, n.200km Santiagosta etelään. Millahue, joka natiivikielellä tarkoittaa “kultalaaksoa” kuuluu kahtia jakautuneen Rapelin viinialueen pohjoisosaan Cachapoaliin. Linnuntietä Chilen yhdelle arvostetuimmista viinialueista Colchaguan Apaltaan on vain parikymmentä kilometriä, mutta välissä on vuorijono, joka eristää Millahuen täysin omaksi laaksoksi.

Chilen_viinit_Vina_Vik_millahue_3
Millahuen kuvankaunista laaksoa. Järven rannalla on Vikin viinikellari ja kukkulalla, järven vasemmalla puolella seisoo tilan luksushotelli. Kasteluveden otto järvestä on kontrolloitu. Se jaetaan muiden alueen maanviljelijöiden kanssa. Sen lisäksi Vikillä on porakaivoja, joista otetaan vettä viineille.

Kun norjalainen miljardööri ryhtyy toimeen, hän ei turhia kursaile. Vuonna 2006 Vik raotti lompakkoaan ja osti lähes koko laakson, eli 4 325 hehtaaria kolmelta espanjalaiselta omistajalta. Ja miksi jarrutella? Alexander Vik ja hänen raudanluja viinintekijätiiminsä, joilla on omistuksia Bordeaux’tä myöten olivat päättäväisiä; tästä maaperästä, heidän kokemuksellaan ja uusimmalla teknologialla saisi tehtyä Chilen parhaimman punaviinin – ikoniviinin, joka muuttaisi koko viinimaailman suhtautumisen Chileen ikuisesti.

“Halpaa kuin vesi” -sanonta ei päde Chilessä

Euroopassa olet hyvänkokoisen viinitilan omistaja, jos sinulla on 20 hehtaaria. Chilessä käännetään vielä kylkeä 200 hehtaarin kohdalla. Chilessä maa on halpaa, lähes ilmaista tietyissä paikoissa, mutta sillä ei tee mitään jos maahan ei saada vettä.

Vesi on avain kaikkeen viinintekemisessä ja sen hankkiminen Chilen kuivissa pohjois- ja keskiosissa tulee erittäin kalliiksi, jossa eräänlaiset vesiosuuskunnat käyttävät päätäntävaltaa veden jakamisessa. Vaikka omien maiden välissä menisi joki tai siinä on järvi, niin siitä ei välttämättä ilman lupaa mennä juoksuttamaan tai vankilatuomio rapsahtaa.

Sateiden ollessa niukkoja tai tullessaan väärään aikaan, viininkasvatus on täysin riippuvainen Andien sulamisvesistä. Sitäkään ei ole tuhlattavaksi asti, joten jokaista puroa kontrolloidaan tiukasti ja veden hinta on päätä huimaava. 100 hehtaarin kasteluun kuluu jopa 200 000€ vuodessa.

Chilen_viinit_Vina_Vik_millahue_1
Luksushotellista löytyy tottakai myös luksusravintola. Skandinavisia vieraita kunnioitettiin keittiön toimesta hasselbackan perunoilla.

Hitaasti kiihdyttäen

Viña Vikin jättimäisistä tiluksista 340 hehtaaria on toistaiseksi istutettu. He laajentavat joka vuosi viljelyalaa, mutta toistaiseksi ainoaa tuotetta, ikoniviini Vikiä, tehdään 2000 laatikkoa vuodessa, joten satoa saadaan yhteen tuotteeseen enemmän kuin tarpeeksi. Jäljelle jäävä osa rypäleistä myydään muille viinitaloille. Alkuvuodesta 2016 ollaan kuitenkin lanseeraamassa seuraavaa tuotetta ja viljelyalan kasvaminen on myös tämän viinin myyntimenestyksen harteilla.

Täydellistä viiniä voi saada vain täydellisin menetelmin

Vikin tiluksilla on 12 pienempää laaksoa, joita kasvukaudella melko tarkasti joka päivä kello 14 Tyyneltä valtamereltä alkava merituuli vilvoittaa ja lämpötila saattaa tippua kaksikin astetta. Kuulostaa pienelle, mutta viinintekemisessä tämä ominaisuus erottaa Millahuen-laakson vuorijonon takana sijaitsevasta Apaltasta oleellisesti.

Chilen_viinit_Vina_Vik_millahue_2
Istutukset ovat perin tiheässä laakson rinteillä. Kilpaillessaan vedestä, viini kasvattaa juuria syvemmälle ja pureutuu paremmin maaperän eri mineraalikerroksiin.

Palstoilla huomio kiinnittyy ensimmäisenä erittäin tiuhaan istuttamiseen. Taimiväli 1,33 x 1 metriä laaksoissa tekee huikeat 7518 köynnöstä hehtaarille ja rinteissä vielä tiukempaan, jopa 8333 hehtaarille. Tiuha istutusväli saa viinien juuret kilpailemaan vedestä ja mineraaleista keskenään. Juuret työntyvät nopeasti syvälle maaperän eri kerroksiin tuoden rypäleisiin monipuolisen aromimaailman.

Maaperät vaihtelevat alueella graniitin, hiekan ja saven välillä. Viña Vik varttaa eri viinilajikkeita amerikkalaisilla juurilla saadakseen jokaiselle maaperälle ja lajikkeelle optimaalisen kombinaation. Lajikkeiden eri klooneja käytetään myös ahkerasti. Kaikkien muuttujien variaatioita riittääkin niin, että tertuista löytyvät vuosikertojen vaihdellessa juuri ne parhaat vietäväksi huippumoderniin viinikellariin keräyksen aikaan.

Viña Vik – viini ylitse muiden

Vik_pullokuva

Koska tila tuottaa vain yhtä viiniä tällä hetkellä, ei kovin laajaa tastingia saa aikaiseksi. Vik tarjoaa kuitenkin Cuvee-viiniinsä tulevien eri osien maistiaiset ja vaikka kyse on komponenteista, näistä esimerkiksi Cabernet Franc ja Syrah olisivat sellaisenaan valmiita työstettäviksi erinomaisiksi lajikeviineiksi.

Viña vik 2011
tahdet_5

  • Cabernet Sauvignon 55%, Carménère 29%, Cabernet Franc 7%, Merlot 5%, Syrah 4%.
  • Cabernet Sauvignon kolmen palstan ja kolmen eri juurakon ja Carménère kahden eri kloonin sekoitus.
  • Käsinkeräys yöllä
  • Vain luonnonhiivoja
  • 5 viikon maseraatio
  • 23kk ranskalaisessa tammessa
  • 2009 ensimmäinen tehty vuosikerta.
  • Maistoimme 2011 vertailuksi myös 2010, joka oli hiukan lihavampi, mutta erinomainen viini sekin.
  • Alcohol : 13.9 Vol.
  • Jäännössokeri : 3.02 gr/lt
  • Hinta-arvio euroopassa 70-80€ pullo.

Syvän juurevat aromit, hiukan herukanlehteä, mausteita, kirsikkamarmeladia ja kaakaota.
Harmoninen ja jylhä viini, silkkinen suutuntuma, eloisa hapokkuus, puuterimaiset tanniinit ja tyylikäs tammisuus. Kerrassaan upea viini, jonka esikuvaa Bordeaux’n isoihin ei voi kiistää.

Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Janne Suomi ja Viña Vik

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Chilen viinitilat artikkelisarjan muut osat.

www.vik.cl

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Miguel Torres – Chilen viinien uuden ajan alku

Janne Suomi

Morande Gran Reserva Syrah

Flavorado

Possuvartaat ja Pebre-salsaa

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More