ArtikkelitViiniartikkelitViinitilat

Viña Casa Silva – klassista Carmenèrea ja tutkimusmatkailua Patagoniassa

Casa Silva tekee mestarillista Carmenèrea Colchaguassa. Heidän ansiostaan myös viileä Patagonia saatetaan julistaa Chilen eteläisimmäksi viinialueeksi lähitulevaisuudessa.

chilen viinitilat casa silva don mario
Itse Don tiluksillaan.

Katsoessaan, kun viimeinenkin viiniköynnös kuoli viinikirvan eli phylloxeran raivotessa Euroopassa 1892 Emilio Bouchon, Bordeaux’sta kotoisin oleva viinintekijä pakkasi tavaransa sekä perheensä laivaan ja seilasi Chileen. Bouchon perheineen asettui Colchaguaan ja aloitti viininviljelyn alusta, täysin vieraassa ympäristössä, mutta huomasi nopeasti alueen potentiaalin, etenkin klassisten Bordeaux’n rypäleiden kasvatuksessa. Hän jatkoi viininviljelyä Chilessä kuolemaansa saakka, jonka jälkeen perintöosituksien tyrskyissä Bouchonin tila alkoi pikkuhiljaa pirstaloitua eikä selkeää suuntaa viinintekemiselle tahtonut löytyä.

Kului yli sata vuotta, kunnes Mario Pablo Silva yhdessä isänsä Mario Silvan kanssa kokosivat Emilio Bouchonin perinnön uudelleen kokoon vuonna 1997, tavoitteenaan jalostaa Casa Silvan brändistä synonyymi laadukkaille chileläisille viineille. Unelma onkin mitä suuremmissa määrin toteutunut. Casa Silvan tuotteita viedään tänä päivänä ympäri maailman ja talo tunnetaan erityisesti heidän huippulaatuisista Carmenère -viineistään.

chilen viinitilat casa silva vina angostura
Muisto vanhoilta ajoilta – betonisammion kannessa on vielä Bouchonin puulaakin nimi.

Colchagua – Carmenèren uusi kotimaa

Oli aika, jolloin viinimaailma luuli, että klassinen Bordeaux -rypäle Carmenère olisi lopullisesti hävinnyt maapallolta phylloxera-vitsauksen seurauksena. DNA -testien kehittyessä vuonna 1994 Montpellierin enologisessa yliopistossa kuitenkin huomattiin, että se mystinen rypäle, jota Chilessä on viljelty Merlotin kloonina, onkin itseasiassa kauan kateissa ollut Carmenère! Tämä on hyvä muistaa niidenkin viinikriitikoiden, jotka nyrpistävät rypäleelle nyt nenäänsä. Carmenèren tarina on käytännössä vasta alussa.

Chilen Colchaguaa sanotaan maailman parhaaksi viinialueeksi Carmenèren kasvattamiseen. Peltohehtaareita löytyykin 9000, siinä missä koko muu maailma yhdessä jää murto-osaan tästä. Carmenère vaatii pitkän ja kuivan kasvukauden ehtiäkseen täysin kypsäksi. Liian aikaisin kerättyyn Carmenèreen jää helposti häiritsevän vihreitä ja paprikaisia sävyjä. Toisaalta esimerkiksi viherpippuri saattaa parhaimmillaan jopa kuulua Carmenèren aromipalettiin.

chilen viinitilat casa silva andit
Casa Silva kuuluu myös kestävää kehitystä vaalivaan Sustentavid sertifikaatiin.
chilen viinitilat casa silva hotelli
Tulipalossa vahingoittunut vanha hotelli on nyt uudelleen rakennettu. Historiaa on säilötty todella taidokkaasti. Hotelli tuntuu kuin elokuvalavasteilta sisäpihoineen ja lautalattioineen.
chilen viinitilat casa silva ravintola
Tilan virkaatekevä ravintola löytyy poolokentän laidalta. Upeasti sisustetusta ravintolasta saa erinomaista avogrillillä paistettua lihaa.

Chilen eteläisin viinialue löytyy viileästä Patagoniasta

Casa Silva on tätä nykyä levittäytynyt 2000 peltohehtaarinsa kanssa ympäri Chilen perinteisiä viinialueita. He hakevat aktiivisesti kasvua myös uusilta alueilta – katseena viileä ja sateinen Etelä-Chile, Patagonia.

chilen viinitilat casa silva cellars
Casa Silvan tunnelmalliset kellarit ovat edelleen käytössä joka nurkkaa myöden.

Casa Silva aloitti 2006 projektin Ranco-järvellä yli 900km Santiagosta etelään. Näin pitkälle kukaan muu ei ollut aikaisemmin edes ajatellut lähtevänsä istuttamaan. 12 hehtaarin aloituksella toteutettu pioneerihanke on kuitenkin nyt huomattu paitsi Chilessä, myös maailmalla.

Lago Ranco nimellä kulkevat Pinot Noir- ja Sauvignon Blanc -viinit ovat erinomaisia esimerkkejä alueen potentiaalista. Jälkimmäinen oli itse asiassa kirkkaasti upein Sauvignon Blanc koko matkalla. Upea luontainen hapokkuus yhdistettynä rapeaan mineraalisuuteen – todella merkittävä viini ja alue, jonka tuotoksia kannattaa seurata tarkasti jatkossa.

Casa Silva – viinit ylitse muiden

chilen viinitilat casa silva viinitasting

Casa Silvan viinityyli on perinteikästä ja muhkeaa Chileä parhaimmillaan. Kypsän aromaattisia ja lämpimiä punaviinejä, joista ei runkoa puutu. Alkosta löytyvä Carmenère reserva on varmasti alle kympillä saatavista Carmenèreistä paras.

Valoon täytyy nostaa myös tastingissa maistettu uutuus 5 cepas, viiden rypäleen sekoite, joka on tulossa markkinoille suunnilleen samaan hintaluokkaan kuin Carmenère reserva. 5 cepasista maksaisi silmää räpäyttämättä puolet enemmän.

Casa Silva Microterroir 2008
tahdet_5

  • 100% Carmenère
  • Andien juurelta Los Linguesista
  • Useilta mikropalsoilta kerätty, kokoluokkaa 0,1-0,4 hehtaaria
  • Käsinkeräys
  • Käytetään 500 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä
  • 12 kuukauden kypsytys ranskalaisissa barrique tynnyreissä
  • 24 pullokypsytys ennen myyntiä
  • Hinta euroopassa noin 40€

Uhkea ja tumma aromimaailma. Kirsikkahilloa, suklaata, kompleksi. Täyteläisen hedelmäinen maku, runsasta Chilen tyyliä, mutta fiinillä tavalla. Eloisa, tasapainoinen, lämmin. Makean mausteinen, pitkä jälkimaku. Viini, joka alleviivaa Carmenèren potentiaalia yhdeksi suurista rypälelajikkeista.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Chilen viinitilat artikkelisarjan muut osat.

www.casasilva.cl

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Korta Winery – Chilen viinityylin prototyyppi

Janne Suomi

Viña Maquis – Cabernet Francin mestarit

Janne Suomi

Miguel Torres – Chilen viinien uuden ajan alku

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More