Casa Silva tekee mestarillista Carmenèrea Colchaguassa. Heidän ansiostaan myös viileä Patagonia saatetaan julistaa Chilen eteläisimmäksi viinialueeksi lähitulevaisuudessa.
Itse Don tiluksillaan.
Katsoessaan, kun viimeinenkin viiniköynnös kuoli viinikirvan eli phylloxeran raivotessa Euroopassa 1892 Emilio Bouchon, Bordeaux’sta kotoisin oleva viinintekijä pakkasi tavaransa sekä perheensä laivaan ja seilasi Chileen. Bouchon perheineen asettui Colchaguaan ja aloitti viininviljelyn alusta, täysin vieraassa ympäristössä, mutta huomasi nopeasti alueen potentiaalin, etenkin klassisten Bordeaux’n rypäleiden kasvatuksessa. Hän jatkoi viininviljelyä Chilessä kuolemaansa saakka, jonka jälkeen perintöosituksien tyrskyissä Bouchonin tila alkoi pikkuhiljaa pirstaloitua eikä selkeää suuntaa viinintekemiselle tahtonut löytyä.
Kului yli sata vuotta, kunnes Mario Pablo Silva yhdessä isänsä Mario Silvan kanssa kokosivat Emilio Bouchonin perinnön uudelleen kokoon vuonna 1997, tavoitteenaan jalostaa Casa Silvan brändistä synonyymi laadukkaille chileläisille viineille. Unelma onkin mitä suuremmissa määrin toteutunut. Casa Silvan tuotteita viedään tänä päivänä ympäri maailman ja talo tunnetaan erityisesti heidän huippulaatuisista Carmenère -viineistään.
Muisto vanhoilta ajoilta – betonisammion kannessa on vielä Bouchonin puulaakin nimi.
Colchagua – Carmenèren uusi kotimaa
Oli aika, jolloin viinimaailma luuli, että klassinen Bordeaux -rypäle Carmenère olisi lopullisesti hävinnyt maapallolta phylloxera-vitsauksen seurauksena. DNA -testien kehittyessä vuonna 1994 Montpellierin enologisessa yliopistossa kuitenkin huomattiin, että se mystinen rypäle, jota Chilessä on viljelty Merlotin kloonina, onkin itseasiassa kauan kateissa ollut Carmenère! Tämä on hyvä muistaa niidenkin viinikriitikoiden, jotka nyrpistävät rypäleelle nyt nenäänsä. Carmenèren tarina on käytännössä vasta alussa.
Chilen Colchaguaa sanotaan maailman parhaaksi viinialueeksi Carmenèren kasvattamiseen. Peltohehtaareita löytyykin 9000, siinä missä koko muu maailma yhdessä jää murto-osaan tästä. Carmenère vaatii pitkän ja kuivan kasvukauden ehtiäkseen täysin kypsäksi. Liian aikaisin kerättyyn Carmenèreen jää helposti häiritsevän vihreitä ja paprikaisia sävyjä. Toisaalta esimerkiksi viherpippuri saattaa parhaimmillaan jopa kuulua Carmenèren aromipalettiin.
Casa Silva kuuluu myös kestävää kehitystä vaalivaan Sustentavid sertifikaatiin.Tulipalossa vahingoittunut vanha hotelli on nyt uudelleen rakennettu. Historiaa on säilötty todella taidokkaasti. Hotelli tuntuu kuin elokuvalavasteilta sisäpihoineen ja lautalattioineen.Tilan virkaatekevä ravintola löytyy poolokentän laidalta. Upeasti sisustetusta ravintolasta saa erinomaista avogrillillä paistettua lihaa.
Chilen eteläisin viinialue löytyy viileästä Patagoniasta
Casa Silva on tätä nykyä levittäytynyt 2000 peltohehtaarinsa kanssa ympäri Chilen perinteisiä viinialueita. He hakevat aktiivisesti kasvua myös uusilta alueilta – katseena viileä ja sateinen Etelä-Chile, Patagonia.
Casa Silvan tunnelmalliset kellarit ovat edelleen käytössä joka nurkkaa myöden.
Casa Silva aloitti 2006 projektin Ranco-järvellä yli 900km Santiagosta etelään. Näin pitkälle kukaan muu ei ollut aikaisemmin edes ajatellut lähtevänsä istuttamaan. 12 hehtaarin aloituksella toteutettu pioneerihanke on kuitenkin nyt huomattu paitsi Chilessä, myös maailmalla.
Lago Ranco nimellä kulkevat Pinot Noir- ja Sauvignon Blanc -viinit ovat erinomaisia esimerkkejä alueen potentiaalista. Jälkimmäinen oli itse asiassa kirkkaasti upein Sauvignon Blanc koko matkalla. Upea luontainen hapokkuus yhdistettynä rapeaan mineraalisuuteen – todella merkittävä viini ja alue, jonka tuotoksia kannattaa seurata tarkasti jatkossa.
Casa Silva – viinit ylitse muiden
Casa Silvan viinityyli on perinteikästä ja muhkeaa Chileä parhaimmillaan. Kypsän aromaattisia ja lämpimiä punaviinejä, joista ei runkoa puutu. Alkosta löytyvä Carmenère reserva on varmasti alle kympillä saatavista Carmenèreistä paras.
Valoon täytyy nostaa myös tastingissa maistettu uutuus 5 cepas, viiden rypäleen sekoite, joka on tulossa markkinoille suunnilleen samaan hintaluokkaan kuin Carmenère reserva. 5 cepasista maksaisi silmää räpäyttämättä puolet enemmän.
Käytetään 500 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä
12 kuukauden kypsytys ranskalaisissa barrique tynnyreissä
24 pullokypsytys ennen myyntiä
Hinta euroopassa noin 40€
Uhkea ja tumma aromimaailma. Kirsikkahilloa, suklaata, kompleksi. Täyteläisen hedelmäinen maku, runsasta Chilen tyyliä, mutta fiinillä tavalla. Eloisa, tasapainoinen, lämmin. Makean mausteinen, pitkä jälkimaku. Viini, joka alleviivaa Carmenèren potentiaalia yhdeksi suurista rypälelajikkeista.
FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok?
EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / HyväksyLue lisää / Read More