ArtikkelitViiniartikkelitViinitilat

Miguel Torres – Chilen viinien uuden ajan alku

Miguel Torresia voidaan pitää Chilen viinituotannon uuden ajan lähettiläänä. Torresin ansiosta viinitiloilla amforaruukut vaihtuivat terästankkeihin ja tammitynnyreihin 70-luvun lopussa.

Lue myös Chilen viinitilat -artikkelisarjan muut osat.

Chilen viinien uusi aika alkoi 1979

Torresin mahtava viinivaltakunta levisi Espanjasta Chileen 1979, kun Miguel A. Torres päätti aloittaa chileläisen opiskelukaverinsa Alejandro Parotin kanssa viljelyprojektin Etelä-Amerikassa. Huolellisten terroir -tutkimusten jälkeen sopivat 100 hehtaaria ja pieni viinikellari löytyivät Curicósta, parisataa kilometriä Santiagosta etelään, jossa edelleen pidetään päämajaa.

chilen_viinit_miguel_torres (3)

Miguel Torresia voidaan pitkälti kiittää Chilen viinintekemisen modernisoimisesta. Ennen häntä Chilen viinit olivat lähinnä pöytäviinejä, jotka käytettiin isoissa saviruukuissa tai lehmännahassa talon perällä ja lorotettiin parin viikon käymisen jälkeen lasiin. Laadusta ei siis puhuttu. Viini oli yksi köyhän maan ravinnonlähteistä – harvoilla oli varaa ajatella sitä nautintoaineeksi.

Torres tunsi kuitenkin jo erinomaisesti terästankkien ja tynnyrikypsytyksen edut ja toi ne Chileen espanjalaisilta tiluksiltaan, eikä aikaakaan, kun muut viinintekijät alkoivat seurata perässä. Maan viinintekemisen uusi aikakausi alkoi.

Tällä hetkellä Miguel Torres Chile omistaa 350 hehtaaria kuudella tilalla, varsin erilaisissa ilmasto-olosuhteissa ja ostaa sopimusviljelijöiltä toiset 350 hehtaaria. Koko tuotanto on jo vuodesta 2006 ollut luomua.

Chilen viinit Miguel Torres artikkelikuva

Chile, ihanteellinen maa luomuviljelyyn

Ihanteellisempaa maata luomuviinien tuotantoon kuin Chile saa hakea. Lukuunottamatta joka neljäs vuosi tapahtuvaa El Nino sääilmiötä, vuoden sateet ja lämpötilat on hyvin ennakoitavissa. Kasvukausi on lämmin ja kuiva, homeita tai muita tauteja ei kasveihin pääse, joten kemikaaleja ei tarvitse turhaan sumutella. Tuholaisetkaan eivät biologisesti eristyneeseen Chileen ole eksyneet – hyvänä esimerkkinä viinikirva, jonka takia muualla maailmassa joudutaan viinit varttamaan amerikkalaisilla juurilla, mutta Chilessä siihen ei ole tarvetta.

Kuluva kasvukausi on El Nino vuosi. Sen takia kevät on ollut poikkeuksellisen sateinen Chilessä, mutta pääviinintekijä Fernando Almeda Ollé ei ole ollut hetkeäkään huolissaan. Chilessä kuivuus on joka vuosi suurempi ongelma kuin kosteus.

Miguel Torres liput
Chileläistä vieraanvaraisuutta.

Fair Trade takaa osan myös yhteisölle

Luomun lisäksi myös reilu kauppa on tärkeää Torresille. He ovat mukana IMO:n Fair For Life -ohjelmassa, joka mittaa tarkkaan tiluksien hiilijalanjälkeä, vedenkäyttöä ja takaa sopimusviljelijöille kunnollisen kilohinnan (tänä vuonna 0,32€), joka saattaa olla jopa kolme kertaa niin korkea, kuin kontrolloimattomalla markkinalla. Osa tästä hinnasta menee rahastoon, jonka kautta rakennetaan maaseudulle kouluja, palkataan opettajia ja tehdään erilaisia yhteisöä hyödyttäviä hankkeita.

Miguel Torres ravintolat
Curicón lisäksi Miguel Torresin ravintola löytyy myös Santiagosta, jossa voi niin ikään käydä maistamassa tilan viinit ja nauttimassa erinomaisesta ruoasta.

Luomu ja Fair Trade ovat tärkeitä merkintöjä pullon kyljessä valveutuneelle viinin ostajalle. Suomessa tosin törmättiin tässäkin kohtaa kummalliseen byrokratiaan. Jo Alkossa listattuihin luomutuotteisiin ei voitu enää jälkeenpäin lisätä Fair for Life -merkkiä, koska Torresin viinit, jotka oli aiemmin haettu Alkoon luomuviininä ja päässeet listaukseen, joutuisivat nyt käymään koko hakuprosessin uudelleen, jossa haettaisiin luomu- SEKÄ reilun kaupanviiniä. Onhan tästä monopolin jäykkyydestä ollut puhetta.

Kuivan maan lajikkeet País ja Carignan

Chilen uniikki rypälelajike País on kokemassa reinkarnaation. Lajike on todennäköisesti tullut konkistadorien matkassa jo 500 vuotta sitten maahan, eikä siitä löydetä enää DNA -jälkiä muualta maailmassa. Pitkän historiansa takia lajike on kuin kotonaan Chilessä. Sitä ei tarvitse juurikaan kastella, vaan se selviää sillä vähällä vedellä mitä maaperästä irtoaa. Alkosta on saatavilla Pais-rypälettä Torresin kuohuvana.

Toinen mielenkiintoinen, niin ikään kuivassa pärjäävä rypäle on Carignan. Torresin on onnistunut haalia vanhoja köynnöksiä itselleen hehtaarikaupalla lähellä Tyyntämerta olevasta Maulesta. Koska Andien sulamisvedet eivät sinne asti yltäneet, olivat País ja Carignan ainoita viinilajikkeita, jotka alueella selvisivät.  Torres on yhtenä mukana Carignanin perintöä kunnioittavassa Vigno-järjestössä, joka on luonut lajikkeen vanhoille viljelyalueille oman epävirallisen apellaation.

Kannattaakin pitää silmällä miten Paísin ja Carignanin merkitys saattaa jatkossa kasvaa – etenkin jos ja kun maapallo jatkaa lämpenemistään ja Chile kuivumistaan.

Miguel Torres Chile – viinit ylitse muiden

Miguel Torres viinitasting
Loistavien viinien lisäksi Miguel Torres tuottaa erinomaista Piscoa Limarin laaksossa.

Viognier viihtyy Chilessä hyvin ja Torresin Las Mulas Viognier on erinomainen esimerkki aikaisin kerätystä ja upean raikasaromisesta lajikkeensa edustajasta.

Cordillera Carignan Vigno on erittäin mielenkiintoinen tuote. Jotain muuta kuin Chilen punaviineistä yleensä lähdetään hakemaan. Todellinen yllättäjä löytyi kuitenkin tällä kertaa makeasta viinistä.

Nectaria Riesling 2010
tahdet_5

Avoimen hunajainen tuoksu, jalohomeen häivä, aprikoosihilloa. Hekumallinen makeus taittuu häikäisevän upeaan hapokkuuteen, pitkä, tyylikäs ja hieman mausteinen jälkiruokaviini, jota kaiken lisäksi voi saada itselleen Alkosta reilusti alle kahdellakympillä!

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Chilen viinitilat artikkelisarjan muut osat.

migueltorres.cl

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Aresti Reserva Sauvignon Gris

Flavorado

Cono Sur Single Vineyard Block 5 Chardonnay

Flavorado

Las Casas del Toqui Cabernet Sauvignon Reserve

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More