ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Moni-ilmeinen Riesling

Riesling-tynnyrit

Riesling-viinit houkuttelevat niin viinimaailman aloittelijoita kuin ammattilaisiakin. Rypäleen jäljittelemättömät ominaisuudet yhdistettynä kasvupaikan maaperään tuottavat vertaansa vailla olevan makunautinnon.

Heikki Remeksen viinikoulussa osa 3 / 16: Riesling

Ihastu rieslingin moni-ilmeiseen makuun

Rieslingiä sanotaan yhdeksi hienoimmaksi valkoisista rypäleistä. Rieslingin hienostunut hedelmäisyys ja selvä mineraalisuus paljastavat kerroksittaisia makuvivahteita, joissa on uskomaton raikkaus sekä pitkä jälkimaku.

Kirchenstück-palstan rypäleistä Wachenheimissa puristetaan yksi Saksan arvostetuimmista riesling-viineistä. Kuvassa Riesling-rypäleet kasvukauden alkuvaiheessa.

Riesling on pienikokoinen, kellanvihreä rypäle, joka sisältää paljon viinihappoja sekä sokeria. Aromaattinen rypäle kypsyy myöhään ja viihtyy parhaiten viileimmillä kasvualueilla. Rieslingin maussa tulevat hyvin esille kasvupaikan maaperän ominaisuudet ja rypäleen oma persoonallisuus. Rypälettä käytetään harvoin viinisekoituksissa. Valmistusvaiheessa käytettävä tammikypsytys on harvinaista rieslingin kohdalla.

Dr. Bürklin-Wolfin viinikellarissa Pfalzissa valkoviinit saavat kypsyä hitaasti 2500 litran Doppelstûck-puutynnyreissä.

Rieslingistä saadaan kuivia sekä makeita viinejä, joille on ominaista voimakkuus sekä runsaat tuoksu- ja makuvivahteet. Viinit ovat täyteläisiä ja hyvin hapokkaita rypäleiden viileän kasvupaikan ansiosta. Rieslingin alkoholipitoisuus jää usein alhaiseksi. Viinit ikääntyvät huomattavan hyvin ja niissä säilyy viinille ominainen raikkaus. Saksassa Riesling-rypäleistä tuotetaan vivahteikkaita ja moniulotteisia viinejä, joiden luokittelu perustuu viinimehun makeuteen, rypälelajikkeeseen ja viinitarhan sijaintiin. H uippua edustaa eiswein, jäisistä rypäleitä tehty hyvin makea sekä aromaattinen viini.

Eiswein on saksalainen erikoisviini, joka puristetaan jäätyneistä rypäleistä. Rypäleitä puristettaessa kiteytynyt vesi poistuu, ja konsentroitunut sekä hapokas rypälemehu käytetään terästankeissa hitaasti viiniksi.

Rieslingille tyypillisiä tuoksuja ja makuja ovat kukkaisuus, hedelmäisyys sekä voimakas mineraalisuus, joka ilmenee mm. petroolimaisena aromina. Ikääntyessä viiniin liittyy myös persikkaisia sekä hunajaisia piirteitä. Hyvän rieslingin aromikkuus säilyy suussa pitkään.

Riesling valloittaa maailmaa

Rieslingin perinteiset kasvualueet löytyvät Keski-Euroopasta; Saksasta, Ranskasta ja Itävallasta. Lähes kaikki Saksan merkittävät valkoviinit valmistetaan juuri Rieslingistä. Moselin ja Reinin laaksot ovat kuuluisimpien riesling-viinien kasvupaikkoja. Viileä ilmanala tuottaa hapokkaita ja hienostuneita rypäleitä, joiden sokeripitoisuus jää usein alhaiseksi.

Moselin viineille on tyypillistä hienostuneisuus ja pyöreys. Reinin alueen viinit maistuvat kuivilta ja mineraalisilta. Puolimakea, kevyt saksalainen valkoviini toimii monelle viittana viinitien alkutaipaleella.

Toisille hapokas ja hedelmäinen riesling on haaste, josta etsitään saksalaisen nykyviinin olemusta. Alsace tuottaa Ranskan parhaat riesling-viinit. Saksalaisiin viineihin verrattuna niistä löytyy enemmän aromaattisuutta, täyteläisyyttä sekä miellyttävää pyöreyttä.

Uuden maailman tuottajista Australia ja Etelä-Afrikka ovat perinteisiä. Rieslingin laadun parantuminen on lisännyt viinin suosiota merkittävästi. Niinpä rypäle on saanut kasvualaa Yhdysvalloissa, Uudessa Seelannissa, Kanadassa sekä Argentiinassa ja Chilessä.

Hapokas Riesling maistuu kalaruokien kanssa

Riesling soveltuu hyvin aperitiiviksi sekä seurustelujuomaksi. Tällöin viini tulee tarjoilla hyvin viilennettynä. Rypäleen luontainen hapokkuus tekee siitä loistavan kumppanin useille ruokalajeille. Vaaleat kala- ja liharuoat soveltuvat hyvin tarjottavaksi tämän runsaan viinin kanssa.

Parhaimpiin makuyhdistelmiin pääsee, kun rieslingiä tarjotaan täyteläisten kerma- tai voikastikkeiden kumppanina. Mausteisten, itämaisten ruokien kanssa tarjottu astetta makeampi riesling on myös hyvä yhdistelmä. Salaatit ja kermaiset keitot sekä äyriäiset viihtyvät tämän monipuolisen viinin seurassa.

Viinilasillinen:

Moselland Riesling Kabinett
Saksa, Mosel 2011. Alko nro 7665. Hinta 8,28.
Vaaleankeltainen, omenan ja sitruunan tuoksuinen ja puolimakea (40g/l), hapokas sekä mineraalinen maku.

Riesling Grand Cru Muenchberg
Ranska, Alsace 2008. Alko nro 591987. Hinta 19,50.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, kevyen petroolinen, mineraalinen sekä hienostunut, pitkä maku.

Vicarage Lane Canterbury Riesling
Uusi-Seelanti, Canterbury 2010. Alko tilausvalikoima 935897. Hinta 14,98.
Vaaleankeltainen, sitruksen ja kukkien tuoksuinen sekä puolikuiva, tasapainoinen ja hennon hunajainen maku.

Cono Sur Riesling
Chile, Bio-Bio Valley 2011. Alko nro 582197. Hinta 8,98.
Keltainen, kypsän omenainen tuoksu ja kuiva, hennon kukkaisa, sitruksinen sekä mineraalinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Portviinikoulussa: Portviinin historia ja Ruby -tyyli.

Antti Lehikoinen

Portviinikoulussa: Tawnyt, valkoiset sekä portviinin säilytys ja tarjoilu

Antti Lehikoinen

Fish and chips on verraton vappueväs

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More