ArtikkelitViinitilat

Slovakian viinit – Pienten Karpaattien helmet

Pienten Karpaattien viinialue on kuvankauniisti kumpuilevaa kukkulaa ja jokilaaksoa, josta löytyy erinomaisia viinitiloja. Wienin lentokentältä ajaa alueen sydämeen reilussa tunnissa. Osa 2/3.

Slovakian viinit -artikkelisarjan osat:

Bratislavasta koilliseen alkava Pienten Karpaattien viinialue on viljelyhehtaareiltaan Slovakian suurin. Vuoristosta ei voida puhua, vaan kyse on varsin loivista graniitin, hiekan ja saven pohjustamista etelärinteistä ja enemmän humusta sisältävistä jokilaaksoista. Tyypillistä alueen viineille on raikkaus ja hieno mineraalisuus, jonka kivimaa parhaimmillaan tarjoaa.

Pienten Karpaattien alue sopii viinimatkailuun hyvin. Edullisia pikkuhotelleja löytyy kaikkialta ja viinitiloilta voi löytää suorastaan ylellisiä huoneita.


Pavelka – eleganttia laatua vuodesta 1995

Michal Pavelka on juuri sellainen kaveri, joka menee tarvittaessa vaikka kiven läpi. Hän kurvaa nelivedollaan tiukasti, vastaa puhelimeen kovaa ja nauraa tarttuvasti. Michal on varmasti oikea mies ottamaan isältään Milanilta vastuuta 1995 perustetun viinitilan vetämisessä.

slovakian_viinit_michal_pavelka
Michal ja Milan Pavelka esittelevät ylpeinä roseeviinejään. Eikä suotta. Kuva: Pavelka

Slovakian tunnetuimpiin viinintuottajiin lukeutuva VPS Company – Viniculture Pavelka and Son viljelee 50 hehtaaria Pienten Karpaattien melko kuivilla eteläisillä rinteillä, Pezinokin kaupungin liepeillä, jossa sademäärät voivat olla vain 550mm vuodessa (vrt. Helsinki 750mm). Kastelusta Pienillä Karpaateilla ei kuitenkaan kuivanakaan vuonna tarvitse puhua. Sadetta tulee joka kesä, satunnaisesti jopa liikaakin, kuten viime vuonna tapahtui.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (6)
Pavelkan tunnelmallinen tasting-tila sijaitsee Pezinokin keskustassa.

Saveen, hiekkaan ja graniittiin pohjaavilta palstoilta löytyy kirjava otos eri lajikkeita; Müller Thurgau, Grüner Veltliner, Riesling (Slovakiassa Rhein riesling), Welschriesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewürtzraminer ja Pálava.

Punaisia lajikkeita edustaa Pinot Noir, Blaufränkisch (Frankovka Modrá), Neronet, Alibernet ja Cabernet Sauvignon. 500 000 pullon vuosituotannosta puristetaan 26 eri tuotetta, joka on tyypillistä Slovakialle – tuotepaletit ovat laajoja, koska Slovakialaiset kuluttajat haluavat usein uutta maistettavaa.

Pavelkan viinit tiputtavat penkiltä. Rose cuvee on parhaita maistamiani roseeviinejä. Valkoviinien elegantti tyylikkyys ja nätti mineraalisuus kelpaavat salonkiin missä vaan. Isoja tammitynnyreitä käytetään vain avaamaan rypäleen omaa aromimaailmaa – vaniljaa niistä ei haeta. Punaviineissä tyylikkyys jatkuu syvinä aromeina ja silkkisellä viimeistelyllä.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (7)

Pavelka viinitasting – maista ainakin nämä:

Rosé cuvée – late harvest 2014
Häivä tuoretta mansikkaa, punaherukkaa, upea ja raikas hapokkuus. Mineraalinen pitkä jälkimaku.

Grüner Veltliner – late harvest 2014
Tuoretta persikkaa, petroolia, tyylikkään hedelmäinen, mutta kuiva, tasapainoinen, hapokas, nätin mausteinen lopetus. Erinomainen viini.

Riesling – grape selection 2014
Ananas, sitruuna, karviainen, elegantti, tasapainoinen ja mineraalinen.

Chardonnay – grape selection 2014
Tropiikki, sileä suutuntuma, öljyinen, kypsän sitruunan hapokkuus, kuiva, mineraalinen, tyylikäs.

Gewürztraminer – grape selection 2014
Kukka, hunaja, tyylikkään elegantti, raikas, hennot hapot, mineraalinen. Upea kuivan tyylin Gewürztraminer.

Blaufränkisch – grape selection 2012
Tuore kirsikka, toffee, keskitäyteläinen, hapokas, tyylikäs ja tasapainoinen.

Trojka – 2013
Syvä, tumma kirsikka, metsä, mausteet, hapokas, tyylikäs.

Neronet – 2013
Syvä aromi, mustikkaa, herukkaa, mausteita, samettinen, pehmeä, helpot tanniinit.

Alibernet – barrique 2011
Syvät aromit, karhunvadelmaa, seetriä, täyteläinen, kirsikkainen, suklainen, kompleksi, silkkiset tanniinit. Loistava Alibernet.

Paves red – barrique 2011
Avoin, kuivia hedelmiä, taatelia, täyteläinen, tasapainoinen, pehmeät tanniinit, pitkä jälkimaku.

pavelkavino.sk


Karpatská Perla – Karpaattien helmi

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (11)
Margita ja Ladislav Šebova aloittivat tällä prässillä. Kauas on tultu niistä ajoista.

Perheomisteinen Karpatská Perla on pokannut Slovakian vuoden viinitalon mitalin 2011 ja 2012. Tilan perustivat Margita ja Ladislav Šebova vuonna 1991 suvussa jo kulkeneen viinitilan pohjille. Heidän mottonsa “Vineyard is the birthplace of pearls“ alleviivaa terroiriin uskovan viinintekofilosofian.

50 hehtaaria omia palstoja jakautuvat 15 kilometrin säteellä Modran kaupungin liepeille. Omien rypäleiden lisäksi he ostavat noin 30% osuuskunnalta, jonka toiminnassa he ovat myös tiiviisti mukana. 400 000 pullon vuosituotannosta vajaa kolmannes on punaisia ja loput valkoviinejä.

Tilan isoimmat palstat sijaitsevat “kuivalla mäellä” (Suchý vrch), joka käsittää 28 hehtaaria. Viljely mäellä aloitettiin 2001 uusilla lajikkeilla, jota suosittiin jo 1980 luvulla Tsekkoslovakiassa; Moravian Muscat, Pálava, Devín, Aurelius ja André. 2006 lisättiin klassisia lajikkeita kuten Riesling, Pinot Noir and Pinot Gris. Novinyn savi-kivimaaperän palstoilla viljellään 4 hehtaaria Grüner Veltlineriä, jotka ovat jopa 30-40 vuotta vanhoja.

Ylempänä Pienten Karpaattien kivisillä rinteillä olevilla Šajby ja Kramáre palstoilla laajennetaan Welschriesling sekä Grüner Veltliner -istutuksia.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (12)
Margita Šebova esittelee Pienten Karpaattien graniittia, joilla viineihin saadaan tyylikäs mineraalisuus.

Karpatská Perla luottaa tuotannossaan moderniin teknologiaan ja he ottivat jo 2003 käyttöön kylmämaserointitekniikan, jonka avulla rypäleet saadaan prässättyä viileinä, jolloin niiden raikkaus ja aromit säilyvät parhaiten.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (9)
Viinikivi seinissä todistaa vielä ajasta, jolloin viini säilöttiin kellarin valtaviin lasitetusta betonista tehtyihin säiliöhuoneisiin. Nyt tila aiotaan muuttaa tasting käyttöön sopivaksi.

Kellarissa työskennellään uuden tekniikan avulla, mutta varsin perinteiseen tyyliin. Valkoviinejä kypsytetään terästankkien lisäksi vanhoissa 3 000 – 10 000 litran tammitynnyreissä. Punaviineille aromeja haetaan ranskalaisissa barrique-tynnyreissä. Myös slovakialainen tammi on testissä, joskin sen luovuttamat mausteiset aromit eivät sovi kaikkiin tuotteisiin.

Slovakiassa luotetaan vielä pääsääntöisesti teollisuushiivoihin viinin käyttämisessä. Karpatská Perlan hyvä ystävä, yhteistyökumppani ja arvostettu enologi, professori Fedor Malik on kuitenkin onnistunut eristämään ensimmäisen kellarin oman villihiivan, jolla on jo saatu varsin lupaavia tuloksia aikaan.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (10)

Karpatská Perla:n viinitasting

Karpatská Perla tekee erittäin tyylikkäitä ja harmonisia viinejä, joissa alkoholipitoisuus pidetään mahdollisimman matalana. Kohtuullisesta tuotantomäärästä ja rypälevalikoimasta huolimatta Karpatská Perla on onnistunut pitämään tuotemääränsä ilahduttavan pienenä, 20 merkissä. Ne jakautuvat viiteen eri pääsarjaan:

  1. Jagnet = Lähinnä klassisista rypäleistä tehtyjä nuoria ja tuorearomisia viinejä
  2. Varieto = Käsinkerätyistä rypäleistä tehtyjä viinejä, joissa rypälelajikkeen persoonallisuus korostuu.
  3. 4 Elements = Barrique-tynnyreissä kypsytettyjä neljän lajikkeen cuvee-viinejä. Rypäleet eivät ole joka vuosi samoja, vaan niitä vaihdellaan vuosikerran mukaan.
  4. Karpatská Perla = Parhaimmilta palstoilta kerätyistä rypäleistä mahdollisimman luonnollisin menetelmin tehtyjä viinejä.
  5. Dilemure = Käsin satokauden lopussa kerättyjä makeita jälkiruokaviinejä

Maista ainakin nämä:

Jagnet Müller-Thurgau 2014
Tuore, lime, yrttinen, virkistävä hapokkuus, hyvä hedelmä, tyylikäs, mineraalinen.

Jagnet Welschriesling 2014
Aprikoosia, päärynää, hapokas, teräksen tarkka, tyylikäs.

Jagnet Moravian Muscat 2014
Kukkainen, mandariininen, nouseva hapokkuus, upea rakenne, hiukan bitterinen, harmoninen ja tyylikäs kuiva Moravian Muscat.

Varieto Rhein Riesling 2014
Persikkamarmeladi, kukkia, mehukas omenahapokkuus, hiukan jäännössokeria, silti raikas ja tyylikäs.

Varieto Grüner Veltliner 2014
Päärynähillo, koivu, valkopippuri, nätti rakenne, tasapainoinen hapokkuus, herkullinen, tyylikäs ja mineraalinen.

Varieto Rhein Riesling semi-sweet 2013
Koivu, hunaja, kukkia, tuore aprikoosi, lime hapokkuus, raikas, tasapainoinen.

Varieto Cabernet Sauvignon rosé 2014
Ruusu, nokkonen, hedelmäinen, tyylikäs hapokkuus, todella upea roseeviini.

Varieto André 2012
Avoin, makeita mausteita, kalkkikivi, rehevä, hapokas, pehmeät tanniinit, mielenkiintoinen.

Varieto Alibernet 2011
Mustikkainen, syvä, unikonsiemeniä, kalkkimaata, täyteläinen, silkkinen, hapokas, tamminen ja taniininen, tyylikäs.

Karpatská Perla Pinot Blanc/ Pinot Noir/ Chardonnay 2014
Ruoho, sitruuna, mehiläisvaha, reipas hedelmä, hyvät hapot, pitkä, mineraalinen ja hiukan mausteinen.

Zweigeltrebe 2012, Ice wine
Mansikkahillo, punaherukka, kirsikka, makea, tasapainoinen, silkkinen, tyylikäs.

www.karpatskaperla.sk


Elesko – isolla rahalla maailmalle

Yksi Slovakian kunnianhimoisimmista viinitaloista löytyy Modran kaupungin pohjoispuolelta. 2009 avatussa marmorin, kaakelin ja betonin verhoamassa jättimäisessä kompleksissa löytyy tuotantotilojen lisäksi erinomainen ravintola, viinikauppa ja taidemuseo Zoya, jossa voi ihastella mm. Andy Warholin töitä. Kompleksista löytyy myös isoja Miami Vice -henkisiä huoneita majoittumista varten. Jos satut paikalle syyskuussa, talon takana olevien rinteiden “köynnösgalleriasta” voi käydä maistelemassa eri lajikkeita, joita löytyy kymmeniä.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (2)

Eleskon omia viljelmiä löytyy reippaat 100 hehtaaria Pienten Karpaattien alueelta sekä 25 hehtaaria Tokajista, itä-Slovakiasta. Viinien kehityksestä vastaavat mm. Uusi-Seelantilainen Nigel Davis sekä “the Germany’s king of wines” Dr. Loosen.

2008 puristetusta ensimmäisestä vuosikerrastaan lähtien Elesko on tähdännyt vahvasti Slovakian rajojen ulkopuolelle. Muun maan saadessa vientiovia hitaasti auki, kansainvälisellä Eleskolla on kysyntää jo ympäri maailmaa; Kiina, Malesia, Taiwan, Venäjä, Ranska, Hollanti, ja Puola.

slovakian_viinit_elesko_tynnyrihuone

Eleskon tuotantotilat lukeutuvat Euroopan uudenaikaisempiin. Laboratoriosta löytyy vaikeasti lausuttavia laitteita pilvin pimein ja hiilidioksidihälyttimet alkavat soida, jos ilmassa on liikaa CO2. Koko kellaritilan ilma saadaan tarvittaessa vaihdettua 20 minuutissa.

Ei liene yllätys, että näin mammonalle tuoksuvan hankkeen takaa löytyy venäläistä rahaa. Kuin muistutuksena tästä, ravintolan viereisessä tynnyrigalleriassa mm. Vladimir Putin osoittaa hyvää viinimakua kypsyttelemällä nimikkotynnyrissään sekoitetta Dunaj ja Alibernet -rypäleistä.

slovakian_viinit_elesko_tuotteet

Eleskon viinitasting – maista ainakin nämä

Viognier Brut (samppanjamentelmä)
Hento yrtti, sitrukset, nouseva hapokkuus, hiukan mausteita, elegantti, upea mousse.

Lipovina 2011
Tyylikäs hedelmäisyys, ruoho, yrtti, elegantti, mineraalinen ja silkkinen.

Pálava “2“ 2013
Kukkainen, koivumahla, puolikuiva, samettinen, mineraalit taittavat makeutta.

Frankovka modrá rosé / Blaufränkisch rosé 2014
Häivä mansikkaa, appelsiinia, raikas, hapokas, tyylikäs, mineraalinen, provence-tyyli.

Alibernet barrique 2012
Syvä tuoksu, mustikkaa, unikonsiemeniä, keskitäyteläinen, intensiivinen, silkkinen, makeita mausteita, upeat tanniinit, huikea viini hintaisekseen.

www.elesko.sk


Mrva & Stanko Winery

Slovakian uuden ajan pioneereihin lukeutuva viinitila sai alkunsa 1997 kahden kaveruksen yhteisponnistuksena. Vladimír Mrva, perfektionisti viininkasvattaja sekä mainosmaailmaa nähnyt Peter Stanko päättivät yhdessä muuttaa käsityksen Slovakian viineistä. Kahden herran päättäväisyys on tuottanut tulosta. Mrva & Stanko Winery on kruunattu Slovakian parhaaksi viinitaloksi vuosina 2010 ja 2013.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (14)
Mrva & Stanko:n kypsytyskellarit kuuluvat sarjaan; pakko nähdä.

Alkuvuosien 12 000 pullon tuotannosta ollaan tultu nykyiseen 450 000:een ja kotikellarit ovat vaihtuneet valtavaan Trnavan kaupungissa sijaitsevaan 2004 valmistuneeseen kompleksiin, josta löytyy henkeäsalpaava tynnyrivarasto sekä vakioasiakkaille omat viinikaapit vanhaan tyyliin tehdystä tiilikellarivarastosta. Myös täällä voi majoittua tahrattoman puhtaissa huoneissa, jossa televisio on niin kaukana sohvasta, ettei tekstiä näe lukea ilman kiikareita.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (15)
Uutta on tehty vanhaa kunnioittaen. Sokkeloinen säilytyskellari on vakioasiakkaiden omille viinikaapeille. Mikäs täällä on avata pullo jos toinenkin?

Omia peltohehtaareita tila ei ole vielä hankkinut, mutta sopimusviljelijät ovat viiniä maailmallakin kasvattaneen Vladimír Mrvan erittäin tiukan seurannan alla. Brändiä vaalitaan herkeämättä. Laadusta kertoo myös se, että sateisen vuoden 2014 punaviinit ovat tynnyrissä kypsymässä, mutta Mrva on juuri päättänyt etteivät ne tule myyntiin, koska hän ei ole täysin tyytyväinen lopputulokseen.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (16)
Vladimír Mrva on iloisesta luonteestaan huolimatta raudanluja viinintekijä ja perfektionisti.

Vladimír Mrva on erityisen ihastunut Pienten Karpaattien pohjoisosassa Čachticessa sijaitsevien palstojen Pinot Gris, Sauvignon, Gewürztraminer, Chardonnay ja Pinot Noir rypäleisiin. Čachticessa rypäleiden PH on hyvin matala, joten viineistä saadaan tuorearomisia ja hyvin hapokkaita. Punaviineissä korostuu Mrvan kadehdittavan tarkka tynnyrityöskentely. Ei mitään liikaa eikä liian vähän. Herran Winemakers`cut (WMC) -sarjaa, kannattaa pitää myös erityisen tiukkaan seurannassa.

slovakian_viinit_pienet_karpaatit (1)

Mrva & Stanko Winery -viinitasting – maista ainakin nämä

Sekt – Cuvée Brut 2013 (70% Pinot Noir, 30 Chardonnay, samppanjamenetelmä)
Raikas, herukanlehti, upea hapokkuus, tyylikäs, jäntevä, hienostunut vaahto – viiden tähden kuohuva.

Riesling Vinodol 2013
Hunaja, petrooli, lime, kompleksi, hennon makeuden ja viistävän hapokkuuden upea liitto, silkkinen, hedelmäinen.

WMC – Chardonnay 2013
Hento sitrus, omena, kerma, toffee, voinen, jäntevä, hapokas, mehukas, tyylikäs, energinen. Upea tammi-Chardonnay, 6kk sur lie.

Cabernet Sauvignon rosé 2014
Tuore mansikka, vadelma, jogurtti, puhdas, leveä, mineraalinen, hapokas. Loistava roseeviini.

Pinot Noir (Čachtice) 2013
Tuore kirsikka, aavistus savua, intensiivinen, energinen, hapokas, mausteinen, nappiin osunut tammitus.

Blaufränkisch (Dolné Orešany) 2013
Hento mustikka, kirsikka, savu, intensiivinen, mausteinen, marjaisan hapokas, kevyehkö, elävä, täydellinen tammi.

WMC – Cuvée Hron ~ Váh ~ Rimava ~ Rudava 2012
Syvät aromit, mustikkaa, suklaata, villaa, kompleksi, täyteläinen, karhunvadelmainen, täydellisen tasapainoinen, suuta kuivattavat tanniinit, tyylikäs tammisuus. Nimihirviöstä huolimatta hieno viini.

www.mrvastanko.sk


Slovakian viinejä Modrassa

Pezinok ja Modra kilpailevat siitä, kumpi on Slovakian viinipääkaupunki. Kumpaankin nousee erinomaisia ravintoloita ja edullisia majoituspaikkoja turisteja kalastamaan. Viininystävälle tämä sopii mainiosti. Esimerikiksi Modrassa sijaitseva ravintola Pavúk on hyvä paikka pysähtyä syömään hienosti ja maistamaan slovakialaisia viinejä, joita viinikellari on täynnä – myös vanhempia vuosikertoja löytyy.

slovakian_viinit_pavuk
Tämän matkanjärjestäjä Jan Gajdosik (toinen vasemmalta) ihmettelemässä Pavúkin viinikellaria. Jan Gajdosik vie slovakian viinejä maailmalle New York Rangersin työnsä ohessa.

Haluatko jutun oikeudet printtilehteenne? Ota yhteyttä.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Slovakian viinit -artikkelisarjan kolmas ja viimeinen osa julkaistaan ensi viikolla. Siinä tutustumme Nitran ja Etelä-Slovakian tuottajiin.

Slovakian viinit -artikkelisarjan osat:

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Velkeer Svatovavrinecke

Flavorado

Slovakian viinit – miellyttävä yllätys

Janne Suomi

Olutmatkailijan Bratislava – 7 vinkkiä pubeihin ja panimoravintoloihin

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More