ArtikkelitViiniartikkelit

Alkon uutuudet – heinäkuun 2022 viinitärpit

Granadilla

Alkon erikoiserissä on teemana tällä kertaa amfora-viinit, jotka ovat ikiaikaiseen tapaan kypsytetty saviruukuissa. Näiden joukosta löytyy erityisesti rapujuhlakauteen mainioita valkoviinejä.

Oniric Sotaterra 2020 -valkoviini tulee Espanjasta. Viiniä on kypsytetty 9 kuukauden ajan maahan haudatuissa amforoissa flor-hiivakerroksen alla. Väri on kullankeltainen. Tuoksu on leveä ja tuo selkeitä natuviinin soundeja. Tasapainoinen ja varsin pitkä maku on runsas ja leveä ja siinä korostuvat mineraalit ja suolaisuus. Myös kukkaisuutta ja sitrusta löytyy. Tämä viini on nappiosuma rapujuhliin ja aromikkaiden äyriäisruokien pariksi. Hinta 19,98€.

Toinen valkoinen amforalöytö tulee Italian Piemontesta. Marchisio Roero Arneis 2019 on tuoksultaan melko pidättyväinen. Kivinen mineraalisuus hallitsee. Maussa mineraalisuuden pariksi nousevat herkulliset greipin ja sitruunan aromit, jotka jäävät pitkäksi aikaa jälkimakuna suuhun. Myös tämä viini toimii loistavasti rapujen ja herkkien äyriäisannosten seurana. Hinta 19,84€.

Myös punaviinisuositukset osuvat tällä kertaa amforakypsytettyihin viineihin. Georgiasta tulee mielenkiintoinen parivaljakko:

Kakheti co. Saperavi Qvevri 2019n tuoksussa on kivisyyttä sekä tummia marjoja kuten luumua ja mustaa kirsikkaa. Maku on melko täyteläinen, tummanpuhuva ja tasapainoinen. Siitä löytyy tuoksun lupaamia tummia marjoja, kevyttä nahkaisuutta ja mausteisuutta. Hinta 18,18€.

Gevelli Saperavi Qvevri Reserve 2018 tuoksuu makeille tummille marjoille ja vaniljalle. Maku on täyteläinen, boysenmarjainen ja kirsikkainen. Tanniineja on runsaasti mutta ne ovat varsin pehmeitä. 12kk tammitynnyrikypsytys tuo makuun nahkaa ja vaniljaa juuri sopivassa määrin.  Hinta 19,88€.

Kuohuviinien ystäville suositus on Aurelia Reserva Cava Brut Nature. Avoimessa tuoksussa on paahteisuutta ja briossia. Pitkä maku on leveän paahteinen, rehevä ja kypsän sitruksinen. Happoja on riittävästi ja kokonaisuus on tyylikäs. Viini toimii hyvin erilaisten kevyiden kesäisten ruokien kanssa. Hinta 19,90€.

Vakiovalikoiman puolelta nostamme esille Dominio de la Granadilla Verdejo Orgánico 2021 -viinin. Espanjasta, Ruedan alueelta tuleva Verdejo-rypäleestä valmistettu valkoinen luomuviini on tuoksultaan sitruksinen ja passionhedelmäinen. Aromaattisesta mausta löytyy aprikoosia, kypsää sitruunaa ja hiven eksoottisia hedelmiä. Hapot ovat raikkaat ja viini on hyvin tasapainossa. Sitruksinen jälkimaku on mukavan pitkä. Viini sopii loistavasti kesäisten salaattien ja kalaruokien seuraan ja hinta-laatusuhteeltaan mainio ostos. Hinta 11,89€.

Tekstit ja arviot: Antti Lehikoinen

Kuvat: Alko

Last Updated on 22 heinäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Aidon siiderin lumoissa

Flavorado Tech

Viinikoulussa: Syrah – Shiraz viinimaailman kaksoset

Flavorado

Viinipastorin vinkit jouluun

Flavorado Tech

Marraskuun viiniuutuudet Alkossa

Flavorado Tech

Rennosti ja aidosti – Chez Jouni

Flavorado Tech

Axarquía on Andalusian kätketty viiniaarre

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More