ArtikkelitViinitilat

Slovakian viinit – Nitra ja Etelä-Slovakia

Slovakian viinit -artikkelisarjan kolmannessa osassa tutustutaan Nitran ja Etelä-Slovakian viinialueisiin ja viiteen tuottajaan; aina Slovakian isoimmasta Château Topoľčiankysta oranssiviiniä Nomaan myyvään Strekoviin. Osa 3/3.

Slovakian viinit -artikkelisarjan osat:

Château Topoľčianky – vuosikymmeniä historiaa

Château Topoľčianky Ice wine
Blaufränkisch odottaa pakkasia. Château Topoľčianky tuottaa mm. harvinaista punaista Ice winea.

Hyvissä ajoin ennen toista maailmansotaa vuonna 1933 perustettu Château Topoľčianky on kuuden miljoonan pullon vuosituotannollaan Slovakian suurin. Nitran viinialueella, Topolciankyn kylän ympärillä levittäytyy yli 500 hehtaaria omia viljelyksiä, jotka kantavat tuttuja rypäleitä kuten Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc, Blaufränkich, Pinot Noir sekä Slovakialle tyypillisiä lajikkeita kuten Palava, Devin ja Alibernet. Myös Etelä-Slovakiassa heillä on muutamia hehtaareja punaisia lajikkeita, Dunaj’a etunenässä. Oman rypäletuotannon lisäksi he käyttävät myös tarkasti kontrolloituja sopimusviljelijöitä.

Château Topoľčianky galleria
Château Topoľčiankyn galleriassa löytyy vanhempiakin vuosikertoja. Avasimme Pinot Blancin vuodelta 1996, joka oli paitsi upeasti kehittynyt, myös hapokkuudeltaan erinomaisessa kunnossa.
Château Topoľčianky vanha säiliö
Suurella on suuri valikoima eri hintaluokkien viinejä. Tässä 500 000 litran säiliössä tulee edullisempaa osastoa.

Olen tavannut vuosien varrella kymmeniä viinintekijöitä ja yleensä he aina muistavat jossain kohtaa suoltaa lauseen “quality over quantity – laatu ennen määrää”. Lause on täysin loppuun kaluttu. Nyt istuessani vastapäätä Château Topoľčiankyn nuorta markkinointijohtaja Samuel Waldneria ilahdun suuresti, kun löytyy henkilö, joka vaivautuu laittamaan lihaa luiden ympärille:
-“Suuri tuotanto ja sadat hehtaarit tarkoittavat meille vapautta kehitykseen. Me ei kaaduta siihen, jos istutamme uutta lajiketta muutaman hehtaarin väärälle maaperälle tai siihen, että jätämme osan satoa kerättäväksi liian myöhään yrittäessämme riskillä uutta näkökulmaa johonkin viiniin. Jos huonosti käy, me voimme kaataa satsin viemäriin ja yrittää ensi syksynä uudestaan. Suuruus tarkoittaa meille vapautta kokeilla – meidän ei ole pakko myydä jokaista tippaa pysyäksemme hengissä.”

Château Topoľčianky Samuel Waldner
Samuel Waldnerilla on selvä visio Château Topoľčiankyn tulevaisuuteen; vähemmän merkkejä ja painotus Slovakian omiin rypäleisiin ja aromikkaaseen tyyliin.

Château Topoľčianky viinitasting – maista ainakin nämä

Kuten aikaisemminkin todettu, Slovakialaisilla viinitaloilla on runsauden pula tuotemerkeissä. Château Topoľčianky ei tee tässä poikkeusta vaan ennätyksen. Pitkälle yli sata merkkiä kuohuvista makeisiin; niin pulloina myytäviksi kuin suoraan tonkalla viinikaupasta haettavaksi. Mitään yhteistä nimittäjää Château Topoľčiankyn tyylille on siksi mahdotonta hakea. Tässä kuitenkin muutamia tastingissa osuneita tärppejä:

SEKT 1933 PRESTIGE CUVÉE BRUT (samppanjamenetelmä)
Raikas ja tuorearominen, hiukan paahteinen, virkistävä hapokkuus, pitkä, tyylikäs, upea vaahto, hieno kuohuva.

DEVÍN 2014 (Château Noir -sarja)
Ruusu, päärynä, rapea, kuiva, tasapainoinen, nouseva hapokkuus, erikoinen, mielenkiintoinen.

RIESLING 2012
Aprikoosia, tammea, kuiva, tasapainoinen, hapokas, tyylikäs.

DUNAJ 2012 (Kolekcia Retro -sarja)
Mustikka, herukka, maata, silkkinen, jylhä, kuiva, pehmeät tanniinit, energinen.

ALIBERNET – výber z hrozna 2012 (Grape selection)
Mustikka, hedelmäinen, upea rakenne, tanniininen, hennon tamminen, upea puolikuiva Alibernet, joka varmasti juustojen kanssa räjäyttää pankin.

FRANKOVKA MODRÁ – ľadové víno 2013 (Blaufränkisch Ice wine)
Mansikkakaramelli, kalkkimaa, herkullinen makeus, kevyt hapokkuus. Harvoja punaisia Ice wineja koko maailmassa.

ALIBERNET – slamové víno 2012 (Straw wine)
Hunaja, metsä, hento suklaa, makea, kirsikkainen hapokkuus, tumma suklaa, pitkä.

www.vinotop.sk


Velkeer – uuden sukupolven voimin

Tomáš Sládeček on yksi esimerkki lisää Slovakian nuorista intohimoisista viinintekijöistä, jotka tuntevat vanhempiensa kautta lähihistorian hankaluudet viininviljelyssä, mutta luottavat valoisasti maansa viinien tulevaisuuteen.

Tilan viljelyhehtaareja Nitrassa ollaan juuri laajennettu kukkulalla, jolta avautuvat upeat maisemat Veľký Kýrin Rooman ajoilta olevan kylään. Kymmenen uutta hehtaaria sisältävät muun muassa Welschrieslingia, Rieslingia, Dunaj`a, Blaufränkischia sekä jonkin verran Cabernet Sauvignonia lähinnä roseeviinin sekoitteeksi. Muutaman kilometerin päässä Tvrdošovcessa heillä on Chardonnaylle erinomaisesti sopiva palsta. Omien viljelyksien lisäksi Velkeer ostaa rypäleitä läheiseltä Vinodol-mäeltä.

Velkeer Tomáš sládeček
Tomáš Sládeček esittelee ylpeänä kymmentä uutta hehtaariaan. Voimaa maassa näyttäisi löytyvän – nämä köynnökset on istutettu edellisen vuoden keväällä.

Velkeerin vuosituotanto on pieni, 40 000 pulloa vuodessa, eikä Tomáš Sládeček näe tarpeelliseksi kasvattaa sitä uusista hehtaareista huolimatta kuin korkeintaan puolella. Pieni tuotanto mahdollistaa hänelle tärkeitä perinteisiä keinoja viinintekemisessä, kuten käsin keräyksen ja rypäleiden hitaan prässäyksen. Teräsäiliöitä ja tynnyreitä ei pestä kemiallisilla aineilla vaan höyryllä. Tomáš on myös innokas kokeilemaan kypsytystä kotimaisesta akaasiasta tehdyillä tynnyreillä.

velkeer viinitasting

Velkeer viinitasting – maista ainakin nämä:

Velkeerillä on pienistä tuotantomääristä huolimatta toistakymmentä merkkiä. Tyyli on melko rehevä ja leveän aromikas. Tässä mieleenpainuvimmat.

Riesling-Pinot Blanc 2014 (Riesling kypsytetty akaasiassa)
Hennon aromikas, metsäinen, leveä, hapokas, hiukan mausteinen, mielenkiintoinen viini.

Gewürztraminer 2013
Kukkia, hunajamelonia, päärynää, metsää, leveä, samettinen, hennon mineraalinen, hieno puolimakea viini.

St. Laurent 2013 (Erikoiserä saatu Alkoon 2018)
Metsämarjainen, musteinen, leveä, mehukas, tasapainoinen, tanniininen, maukas St. Laurent.

www.velkeer.sk


Château Belá – klassista tyyliä barokkilinnasta

Keskellä Etelä-Slovakian maaseutua, Belán uneliaassa kylässä, eteen nousee melkoinen näky – lähes muun kylän kokoinen barokkityylinen Château Belán linna. Linnan rakennus aloitettiin 1732 ja se valmistui muutama vuosi myöhemmin, mutta se kärsi pahoja vaurioita maailmansotien aikaan. Sotien jälkeen kommunistit repivät mukaansa loput mitä linnasta irti lähti.

Alkuperäiseen omistajasukuun kuuluva kreivitär Ilona von Krockow osti linnan takaisin Slovakian valtiolta vuonna 2000 ja aloitti remontin. 100 000 000€ meni, mutta ihan hyvä siitä tuli silläkin rahalla! Nyt linna palvelee vieraita viiden tähden hotellina tai joillekin “mesästysmajana” riippuen tietysti lompakon paksuudesta.

Château Belá tilukset
Viiden tähden “metsästysmaja”. Luksuksesta huolimatta huoneen voi saada alle satasella.

Kävi myös niin, että Saksan Moselissa kulttimaineen ansainnut viinintekijä Egon Müller meni naimisiin Ilona von Krockowin sisaren kanssa ja yhteisvoimin he aloittivat tekemään viiniä Château Belá brändillä. Château Belá ostaa rypäleet niin ikään kulttimaineessa olevan slovakialaisen enologin Miroslav Petrechin Belán kylän lähistöllä sijaitsevilta lössimaapalstoilta, jotka yhdessä Etelä-Slovakian lämpimän ilman kanssa tuntuvat olevan täydellinen terroir – ja täydellisyys onkin avannut Château Belá Rieslingeille ovia USA:ta myöten.

Château Belán vuosituotanto on eksklusiivinen, vain noin 60 000 pulloa. Siitä huolimatta jotain on herunut Suomeenkin – tänä kesänä tilan riesling (kuiva) pyörähti Alkossa, mutta se ostettiin loppuun aika nopeasti. Itse en ehtinyt sitä edes maistamaan ja nyt se oli jopa linnan ravintolasta loppu, mutta muita tuotteita onneksi löytyi.

Château Belá ruokasali
Tässä hulppeassa salissa tuli nautittua yksi ikimuistettavimmista lounaista; kaurispataa höystettynä mustikalla ja suklaalla. Lasissa Château Belá Cabernet Sauvignon. Elämys oli sitä luokkaa, että pakko palata asiaan paremmalla ajalla…

Château Belá viinitasting – maista ainakin nämä:

Château Belán viinit ovat kuin tehtyjä juotavaksi juuri barokkilinnassa. Klassisen tyyliin viinejä, joissa ei niinkään ole Slovakialle tyypillisiä tuoreita primääriaromeja, vaan hieman kehittyneitä, jopa hienon oksidaation omaavia vivahteita. Linnan kattaus on omaa luokkaansa ja ensisilmäyksellä isoihin, hieman kolhoihin viinilaseihin voi pettyä, mutta kokemus osoitti, että nekin sopivat Château Belán viinityyliin huomattavasti paremmin kuin puolimilliä paksut Riedelit olisivat tehneet.

Breslava 2014
Kypsiä hedelmäaromeja, suolaa, pihkaa, manteleita, kuiva, tasapainoinen, hapokas, aukeaa upeasti lasissa, ei helppo, mutta mielenkiintoinen.

Grüner Veltliner 2014
Kypsiä omenoita, sitruksia, yrttejä, suolaa, valkopippuria, majesteettinen hapokkuus, mineraalinen, klassinen, tasapainoinen, tyylikäs.

Riesling semi-dry 2013
Kypsiä omenoita, sitruunankuorta, kehittynyt, syksyinen, upea happokkuus/makeus tasapaino, klassinen, harmoninen, pitkä ja hiukan mineraalinen.

Cabernet Sauvignon 2012
Syvä, herukkahilloinen, juureva, savu, täyteläinen, uhkea, kuiva, pitkä, tyylikäs, klassinen ja tanniininen.

www.chateau-bela.com


Château Rúbaň

Vaikka viinitilan pihamaalla seisoo vanha kirkko, itse tilan tarina on vasta alussa. Kaikki rakennukset kirkon ympärillä ovat uusia – edes nurmikko ei vielä ole ehtinyt kasvaa lanatuille pihamaille.

Château Rúbaň uusi hotelli
Viinitilan hotelli oli niin uusi, ettei sitä ollut vielä edes avattu suurelle yleisölle. Persoonallisesti sisustetut huoneet ovat erinomainen vaihtoehto majoittua Etelä-Slovakiassa matkaillessa.

Château Rúbaň tuotti ensimmäiset vuosikerrat 2013 ja 2014 ostetuista rypäleistä. Brändin hakiessa tyyliään pääviinintekijäkin on juuri vaihtunut ja vuosikerrasta 2015 eteenpäin tuotannosta vastaa nuori enologi Ladislav Ďörď, jonka käsialaan pääsimmekin tutustumaan Eleskon loistavan Viognier Brutin muodossa. Château Rúbaňille Ladislav siirtyi Eleskolta, koska täällä hänellä on vapaat kädet toteuttaa ja kasvaa viinintekijänä.

Château Rúbaň viinitasting
Château Rúbaňin tämän hetken mielenkiintoisimmat tuotteet. Upea graafinen suunnittelu etiketeissä on palkittu kullalla alan kansallisessa kilpailussa.

Château Rúbaň viinitasting – maista ainakin nämä:

Tilan vasta juuri kuoriutuessa munasta, viineistä ei hirveästi sanottavaa ole. Etenkin talon punaviinit tarvitsevat Ladislavin kättä ja nopeasti. Mieleenpainuvinta valkoviineissä oli kuitenkin Slovakian/Tsekin omat rypäleharvinaisuudet, joista osaavissa käsissä saattaisi tulla jopa jonkinlaisia kulttiviinejä!? Mieleen tuli ensimmäisenä Australian Hunter Valleyn Sémillonit.

Svoj Sen 2014
Aprikoosi, pyöreä, muhkea, mandariini, pyöreän hedelmäinen, hyvä hapokkuus.

Noria 2013
Kompleksi aromi, syvä, eksoottinen, banaani, meloni, hedelmäinen, tasapainoinen, nouseva hapokkuus, mineraalinen, hiukan makea.

Milia 2013
Hento eksoottinen kukka, hedelmäinen, makeahko, greippinen ja mineraalinen, helppo ja vähähappoinen.

www.vinoruban.sk


Strekov 1075 – alkuviinin lumoissa

Usein puhutaan viinintekemisestä perinteiseen tyyliin. Yleensä tämän jälkeen esitellään uudet keskustietokoneella lämpötilakontrolloidut tankit ja laboratoriotekniikka. Me saamme helposti kuvan, että ilman tällaista tekniikka ei itseasiassa ole mahdollista tehdä juotaviksi kelpaavia viinejä?
Väärin.

Strekovin omistaja ja viinintekijä, Zsolt Sütő nauraa tälle lähes kaksimetrisen kroppansa kyllyydestä:
“Ei viini tarvitse mitään näitä laitteita! Tottakai laitevalmistajat haluavat niin uskotella, mutta se on vain myyntipuhetta. Viini osaa suojata itsensä hapelta ja mikrobeilta kunhan sitä ei tapeta erinäköisissä myllyissä jauhamalla. Viini on elävä tuote ja jos sen tappaa, juo kuollutta viiniä!”

Strekov 1075 viiniköynnös
Kepeissä ei kasvateta suuria satomääriä. Yksi köynnös tuottaa vain noin 0,5 – 1 kg kypsiä rypäleitä.

Lähdetään palstoilta liikkeelle. 2002 aloittanut Strekov viljelee 12 hehtaariaan hyvin erikoisin tavoin, tai itse asiassa tutuin, jos palattaisi muutama sata vuotta ajassa taaksepäin. Biodynaamiset menetelmät ovat tietenkin käytössä ja käsin kerääminen, mutta todellinen erikoisuus on esim. Welschrieslingillä käytössä oleva “keppikasvatus”, jossa köynnöksiä ei tueta rautalangoilla, vaan annetaan varren ja lehtien kasvaa akaasiakeppiä pitkin ylöspäin vajaat pari metriä. Ensimmäisen vuoden leikkaus tehdään kuitenkin lähellä maata, jolloin viininpää muodostuu matalalle ja rypäleet alkavat kasvaa lähellä maata. Zsoltin mukaan maan lähellä vallitsee rypäleen kannalta huomattavasti otollisempi mikrobiologia kuin korkealla köynnöksessä ja maan ravinteet sekä mineraalit pääsevät paremmin rypäleeseen, kun niitä ei tarvitse kuljettaa korkeuksiin.

Strekov 1075 sidontaa
Joka ainoa Welschriesling köytetään kesän aikana kolmeen kertaan kiinni keppiinsä.

Kellarilla rypäleet kaadetaan avoimiin sammioihin, jossa rypäleet alkavat käydä spontaanisti ilman teollisuushiivoja. Edes lämpömittareita ei kellarilla tarvita, vaan Zsolt kokeilee kädellä, kun sammion pohja alkaa lämmetä, jolloin on aika painella melalla pinnan kuivuvat rypäleet pohjalle ja sekoittaa viinimäski.

Strekov 1075 käsityötä
Käsityöviinit saavat tässä aivan uuden merkityksen. Slovakian viinien promoottori Jan Gajdosik seuraa taustalla, kun Zsolt punnertaa Dunaj’n kanssa.

Painelua jatketaan päivä ja viikko toisensa perään ja siitä viinit juoksutetaan filtteröimättä (vain kuoret ja rangat poistetaan) alakerran slovakialaisiin tammitynnyreihin. Puuta Zsolt ostaa kuutiokaupalla kerralla ja kuivattaa sitä itse neljä vuotta. Jokaisesta erästä hän teettää lisää tynnyreitä tarpeen mukaan. Vain tuntemalla puun täydellisesti, hän voi olla vakuuttunut lopputuloksesta. Myös Strekovilla on kotimaista akaasiaa testissä.

Strekov 1075 Zsolt maistattaa
Kun saavuimme kellariin, tämän tynnyrin korkki oli lentänyt paikaltaan. Se on todiste siitä, että viini tosiaan elää ja käy vielä tynnyrissäkin.

Tammitynnyreissä eri viinit käyvät ja kypsyvät niin kauan kuin on tarpeellista. Mitään ennalta mietittyjä kaavoja tai kypsymisaikoja ei ole, vaan kaikki arviointi tapahtuu päivittäisellä maistamisella. Joissain tynnyreissä on jopa sherryn tekemisessä tuttua floria viinin pinnalla. Sulfiittia on käytössä vain yhdessä viinissä.

Strekovin tyyli on uniikki, samoin viinit. Jokainen tynnyrillinen on oma tarinansa, täsmälleen samanlaista ei tule enää ikinä.
– “Eikö se ole jo markkinoinnin kannaltakin vaikea tilanne, kysyin?”
– “Ei ole, Zsolt vastaa. Kaikki 20 000 – 30 000 pulloa vuodessa mitä pystymme tekemään, myydään samantien.”

Asia selvä. Eli sen voi tehdä myös näin!? Olen tainnut juuri löytää viinintekofilosofian jossain tulevaisuudessa häämöttävälle omalle viinitilalle.

Strekov 1075 Porta oranssiviini
Oranssiviini Porta löytyy myös maailman parhaaksi useaan kertaan valitun ravintola Noman listalta.

Strekov 1075 viinitasting – maista ainakin nämä:

CORPUS BIELY 2014
Kypsä omena, elegantti, hiukan tammen pyöreyttä, intensiivinen, tyylikäs, hapokas.

WALKER 2013 (Rizling rýnsky)
Syväarominen, petroolinen, hennon kupliva, hapokas, aprikoosinen, erikoinen, tyylikäs, elävä.

VÍNO SUR LIE 2013
Häivä sitruunaa, tasapainoinen, voinen, nätti hapokkuus, tyylikäs, mausteinen, mineraalinen.

HEION 2013 (oranssiviini)
Avoin, kypsä omena, siideri, paahtoleipä, aprikoosimarmeladi, reilu, mehukas, hapokas, mausteinen, kompleksi.

PORTA#2 (oranssiviini)
Kypsiä omenoita, makeita mausteita, aprikoosimarmeladi, kermainen, tasapainoinen, raikas, addiktiivinen viini.

Strekovin ja muiden tuottajien raakaviinejä pääsee maistamaan marraskuussa Berliinissä.

www.strekov1075.sk


Slovakian viinit -artikkelisarjan osat:

Alkon tarjonta on tällä hetkellä puhdas nolla, mutta Slovakian viinejä voi tilata Viinitkotiin.com verkkokaupasta.

Haluatko julkaista tätä materiaalia printtilehdessä? Ota yhteyttä.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Velkeer Svatovavrinecke

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More