ArtikkelitOluthuone

Olutmatkailijan Bryssel – eri oluttyyppien aarrearkku

Bryssel on olutmatkailijalle taivas. Erikokoisia ja näköisiä pubeja löytyy kivenheiton välein ja jopa ydinkeskustan turistikaduilla hintataso on edullinen. Belgian oluttyyppien määrä pitää myös huolen siitä, että huurteiseen ei pääse kyllästymään.

Belgialaisia ei voi syyttää luovuuden puutteesta. Useimmiten pintahiivatekniikalla pantuja oluita käytetään ja maustetaan humalan lisäksi mitä mielenkiintoisemmilla keinoilla; siirapeilla, korianterilla, rosmariinilla, sitruksien kuorilla jne. Tätä ei pidä säikähtää. Satojen ja tuhansien vuosien kuluessa oluentekemisen taito, luostareissa ja sittemmin niiden ulkopuolella, on hioutunut timantin teräväksi eikä maustaminen ole itseisarvo, vaan hallittu leimamerkki. Belgialaiset oluet saavat usein kuplansa pullokäymisellä, joka antaa näille oluille niiden tyypillisen pehmeyden ja kermaisuuden. Joitain erikoisempia merkkejä saatetaan käyttää pullossa useita kuukausia ennen myyntiin laskua – niin kuin samppanjoille tehdään.

Pintaraapaisu Belgian oluttyyppeihin:

  • Wit / Blanche = suht kevyttä ja raikasta vehnä-alea. Usein suodattamaton. Hoegaarden tyyppiesimerkkinä.
  • Lambic = tästä alla enemmän Cantillonin yhteydessä.
  • White lambic = Lambicin ja vehnäoluen sekoitus
  • Hedelmäoluet, mm. Kriek, jossa sekoitettu lambicia ja kirsikoita
  • Blond / Blonde = vaalea perus ale
  • Bruin / Brune = tummempi perus ale
  • Dubbel = tummahkoa, makeahkoa ja hiukan vahvempaa alea
  • Stout = tumma olut
  • Tripel = vahvaa ja maustettua vaaleaa alea
  • Quadrupel / Abt = erittäin vahvoja luostarioluita

Trappistipanimot

Perehdyttäessä belgialaisiin oluisiin, sana “Trappist” tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan. Trappist -nimike on suojattu. Sitä saavat käyttää vain  luostaripanimot, joissa olut tehdään luostarin tiloissa, munkkien valvonnassa. Trappistipanimoita on maailmalla 11 ja 6 niistä löytyy Belgiasta. Seuraavasta listasta löytyvät panimot ja tummennetulla löytyy etiketissä käytettävä oluen nimi.

  • Brasserie de Rochefort / Belgia
  • Brouwerij der Trappisten van Westmalle / Belgia
  • Brouwerij Westvleteren (St Sixtus) / Belgia
  • Bières de Chimay / Belgia
  • Brasserie d’Orval / Belgia
  • Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis (Achel) / Belgia
  • Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe) / Hollanti
  • Brouwerij Abdij Maria Toevlucht (Zundert) / Hollanti
  • Stift Engelszell / Itävalta
  • Tre Fontane Abbey / Italia
  • St. Joseph’s Abbey (Spencer) / USA

Trappistiolut ei siis ole synonyymi luostarioluelle. Muissakin luostareissa kuin edellä mainituissa voidaan tehdä olutta, mutta niitä ei voi myydä trappistina. Aina olut ei ole edes tehty luostarissa, vaikka niin väitetään. Jokin aikaa sitten nousi kuluttajien puolelta itku, kun paljastui, että perusbelgimerkki Leffe ei olekaan tehty luostarissa, vaikka pullonkyljessä näin lukee.

Keskaria ei Belgiassa tunneta

Suomessa käydään marketissa ja kehaistaan naapurille juovamme täyttä olutta. Belgialaisten on vaikea pidättää tässä kohtaa naurua. Belgiassa perusoluet lähtevät noin 6% vahvuudesta jatkuen aina jopa 11% huitteille yltäviin quadrupeleihin. Suomalaisen keskarinlutkuttajan on siis pidettävä Belgiassa varansa – nyt on miesten olutta lasissa.

Jokaiselle oluttyypille on tottakai oman muotoisensa lasi. Sen lisäksi panimot myös haluavat omille merkeilleen tarkasti suunnitellut, yleensä jalalliset lasit. Tämä tekee koko lasiparaatista seuraamisen arvoisen tapahtuman Brysselin baareissa. Ammattitaitoiset baarimikot valitsevat lasinsa satojen joukosta hyvin tarkasti. Muovituopeista kukaan ei ole kuullutkaan.

Brysselissä olut on halpaa

Brysselissä oluen hintataso on nautinnollisen edullinen ja puitteet olutmatkailulle erinomaiset. Pubeja löytyy muutaman askeleen välein, joten kilpailu on ankaraa ja se pitää hinnat kurissa – jopa ydinkeskustassa. 0.33cl pullo vaihtaa omistajaa 3-4€ hintaan. Hyvät olutravintolat pitävät myös 0,75cl pulloja valikoimassaan, mutta niistä joutuu maksamaan erikoisuutensa takia kovempaa litrahintaa.


Ixelles – boheemeja pikkupubeja ja käsityöolutta

Muutama kilometri Brysselin ydinkeskustasta kaakkoon löytyy pakollinen hipsterikaupunginosa; Ixelles. Ei pidä säikähtää; Brysselissä se onneksi tarkoittaa maltillisia hintoja ja mahtavia olutvalikoimia. Ixellesiin tutustumisen voi aloittaa hautausmaan, Cimetière d’lxelles (Chaussée de Boondael 478) tienoilta, josta löytyy muutama baari janon sammutukseen ja kebabia jos hiukoo. Käveltäessä Chaussée de Boondaelia alamäkeen takaisin keskustaan, alkaa lupaavia pubeja ilmestyä vastaan enemmänkin (mm. Montmartre ja Le Ratabar) joista löytyy helposti 20-30 merkkiä olutmatkailijan ihmeteltäväksi.

Emile Bistro

Avenue Emile de Beco 22, 1050 Ixelles, Bruxelles

olutmatkailijan bryssel Emile Bistro
Brussels Beer Projectin mahtava Dark Sisters black IPA on mieleenpainuva pienpanimo-olut.

Tyypillinen, melko pieni brysseliläinen kahvila/bistro kadunkulmassa. Muutaman tuolin terassi löytyy myös. Viiden hanatuotteen lisäksi pullovalikoimaa löytyy parikymmentä ja mikä parasta, myös belgialaisia pienpanimo-oluita on esillä. Koska ollaan bistrossa, ruokapuoli on myös kunnossa. Päivän annoksia ja leikkelelautasia saa iltamyöhään.


L’Amère à boire

1050, Rue du Belvédère 8, 1050 Ixelles, Bruxelles

olutmatkailijan bryssel L Amere a boire
De Ranken Hop Harvest vuosikerrat keräävät vuosi toisensa jälkeen haltioituneita arvosteluja.

Tämä ovi kannattaa etsiä. Pienellä kujalla, postitalon nilkoissa kyyhöttävä baari ei näytä erikoiselle, mutta sisältä se vetoaa välittömästi. Ilmava, parissa-kolmessa tasossa oleva baari on sisustettu rempsein värein. Vanhoja kaljakoreja tuoleina. Leppoisaa groovea kaiuttimissa. Muutama kolmissakymmenissä oleva asiakas siellä täällä nauttimassa leppoisasti iltapäivästä.
Olutvalikoima on tekstattu seinään. Tai no, useampaan seinään ja osin myös kattoon, koska valikoimaa on todella paljon. Baarimikko pahoittelee, jos joutuu pyytämään erikoisemmasta pullosta viisikin euroa. L’Amère à boire oli matkan parhaita löytöjä – oluenystävän must-kohde Brysselissä.


Le Pantin

Chaussée d’Ixelles 355, Brussels

olutmatkailijan bryssel le pantin

Flageyn torin kupeessa, kapea kahteen kerrokseen nouseva baari on kantaporukkaa täynnä. Futista katsotaan. Jossain pöydässä on korttipeli. Paikka on myös tunnettu lautapeli-illoistaan. Tunnelma on tiivis, mutta iloinen.

Muutamien perushanojen lisäksi on pullovalikoimaa ja päivänerikoisuuksia. Jos opiskelijat ja taiteilijat kuulostavat omalle jutulle, niin askeleet kohti Le Pantinia.


Bryssel – ydinkeskustan olutbaarit

Brysselin ydinkeskusta on täynnä erinomaisia oluthuoneita ja baareja, joissa valikoimaa löytyy ja hinnat pysyvät maltillisina – kunhan et astu Grand Placelle eli juuri siihen postikorttikuvaan kaupungintalon torilla.

Moeder lambic

68 rue de Savoie 1060 Bruxelles

olutmatkailijan bryssel moeder lambic

Grand Placesta pieni kävely lounaaseen ja ollaan trendikkäässä ja hyvällä terassilla varustettussa Moeder Lambicissa. Tämä on valikoimaltaan yksi parhaita Brysselin baareja. Pitkä tiski on näkemisen arvoinen; yli 40 hanaa käytössä ja parisataa pullomerkiä päälle. Moeder Lambicin nimi voi tulla vastaan muuallakin kaupungilla – he panevat oluensa itse ja sen lisäksi tekevät myös co-operative oluita mm. De la Sennen kanssa.


Cantillon Brewery

56 rue Gheude 1070 Brussels

olutmatkailijan bryssel cantillon
Lambicin syvintä olemusta kannattaa käydä opiskelemassa Cantillonin panimolla.

Oluenystävä törmää Belgiassa tuon tuosta Lambic-oluttyyliin. Kiteytettynä se on Brysselissä tai lähistöllä villihiivoilla käytettyä olutta, jota voidaan nauttia sellaisenaan (kuin omenamehua) tai käyttää olutsekoitteissa.

Asiaa voi käydä opiskelemassa vuonna 1900 perustetussa Cantillonin panimossa, johon pääsee tutustumaan puolivapaan turistikierroksen muodossa (kesto noin 30 minuuttia). Kierroksen päätteeksi pääsee tietysti maistelemaan panimon tuotteita, mm. Lambicia, Geuzea ja Kriekia. Myymälässä myös tuliaisia; paitoja, laseja ja tottakai olutta. Cantillon on olutmatkailijoiden pyhiinvaelluspaikka.


Le Poechenellekelder

Rue du chêne 5 1000 Bruxelles

olutmatkailijan bryssel le poechenellekelder

Ei kannata tuhlata aikaa jonottaakseen kuvaan pissaavan pojan kanssa. Muutaman askeleen päässä löytyy parempi nähtävyys; Le Poechenellekelder. “Runoilijakellari” toimi historian saatossa majatalona ja sen kabineteissa ovat erilaiset killat juonineet suunnitelman jos toisenkin maan tulevaisuutta ajatellen.
Le Poechenellekelder lukeutuu pakko nähdä-kohteisiin. Ammattitaitoiset tarjoilijat kaatavat olutta korkealta tiimalasin muotoisiin “ajurinlaseihin”. Pullo-oluita löytyy +- 100 ja harvinaista kyllä, jopa baarin webbisivulta löytyy hyvin viitteitä siitä, mitä voi lähteä tilailemaan. Nukkekodin kokoisista pöydistään huolimatta vahva suositus.


Brasserie du Lombard

Rue du Lombard 1, Brussels

olutmatkailijan bryssel brasserie du lombard

Ehkä hieman yllättävä löytö varsin läheltä “turistilta-rahat-pois” Grand Placea. Iso terassi ja varsin reippaasti pöytiä myös sisällä. Korkea katto, hyvin valaistu, siisti ja kodikas baari. Kysymys kuuluu; miksi täällä ei ole lauantai-iltana juuri ketään? Ehkä siksi, että hinnat ovat 20-40 senttiä pullolta korkeammat kuin lähistöllä. Miten vaan, olutmatkailijalle todella suositeltava kohde. Saa maistella rauhassa laajaa, kymmenien oluiden listaa ja tilailla ruokaa ystävällisiltä tarjoilijoilta.


A la becasse

Rue de Tabora 11, B-1000, Brussels

olutmatkailijan bryssel a la becasse
Timmermansin lambicia löytyy Gueuze ja White -versioina. Saviruukuista tottakai.

1800 -luvun lopussa perustettu baari on Brysselin vanhimpia toiminnassa olevia juottoloita. Ja salaisimpia. Tätä on erittäin vaikea löytää. Vohvelibaarin viereisestä kapeasta ovesta sisään, pitkä käytävä korttelin sydämeen, ohi pienen terassin ja voila, olet perillä!
Lambicin ystävien kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa ja A la becasse tarjoaa tätä historiallista olutta historialliseen tyyliin saviruukuista. Listalta löytyy muutama muukin olut sekä pikkusyötävää, jonka tilaamista maailman hitaimmasta tarjoilusta johtuen ei ehkä kannata tehdä.


A L`imaige Nostre-Dame

Rue du Marché-aux-Herbes, Impasse des Cadeaux 3 / 3 Grasmarkt, Geschenkengang 1000 – Bruxelles / Brussel

olutmatkailijan bryssel A L imaige Nostre-Dame
Brysselin historiallisiin pubeihin ei löydä sattumalta, mutta pieni etsiminen palkitsee vaivan.

Toinen “reikä seinässä” suositus. Yhtä vaikea löytää kuin lähistöllä lymyilevä A la Becasse. Kompakti ja erittäin kodikas, historiallinen baari kahden kapean kujan välissä. Turistien lisäksi myös kantaporukkaa istuskelemassa. Jostain syystä hollantilaisen trappistipanimo La Trappen tuotteet isoiten esillä, mutta hyvä otanta myös oman maan tuotteita.


Delirium cafe

Impasse de la Fidélité 4A, Brussels

olutmatkailijan bryssel delirium cafe

No niin. Jos sinulla on Brysselissä aikaa käydä vain yhdellä, niin se baari on tässä. Oikeastaan baari on väärä sana. Deliriumin väki kutsuu tätä “kampukseksi”, joka onkin lähempänä totuutta. Itse nimikkopubi on kolmen kerroksen korkuinen, erittäin sokkeloinen ja laaja. Cafen lisäksi korttelissa löytyy Deliriumiin kuuluvia pienempiä baareja – on hanabaaria, käsityöolutbaaria, Hoppy Loftia, viskibaaria, tequilabaariaa, gin & absinth baaria…

olutmatkailijan bryssel delirium cafe vuosikertaoluita
Delirium Cafessa vuosikertaoluille löytyy oma sivunsa. Pannepotin Reserva 2009 irtoaa seitsemän euron pintaan.

Maailmanennätyksen olutvalikoimallaan 2004 saavuttanut pullokellari löytyy Delirium Cafen alakerrasta. Se käsittää tällä hetkellä lähes 2500 merkkiä, joita voi mukavasti selailla parisataa sivuisesta painetusta menusta. Tietopaketin voi myös ostaa kotiin matkamuistoksi. Oluita löytyy maailman aivan joka kulmasta, Tansaniasta Kiinaan. Suomea edustaa Lapin Kulta! Jäi kysymättä tarjoillaanko menussa verrattain kallis olut oikeaoppisesti muovituopista? Belgialaisia oluita löytyy satoja merkkejä, myös erittäin mielenkiintoisia vuosikertaoluita.
Käsittämätön paikka. Jo pelkästään tähän kompleksiin voisi sijoittaa muutaman päivän.


A La Mort Subite

Rue Montagne-aux-Herbes Potagères 7, B-1000 Bruxelles

olutmatkailijan bryssel a la mort subite

Jos haluat matkustaa 100 vuotta ajassa taaksepäin, astu A La Mort Subiten baariin. Mahtava korkea katto, koristepylväitä ja peiliseiniä. Muutamia tuoleja myös ulkona, johon ilta-aurinko kivasti paistaa. Tarjolla tietysti oman nimikkopanimon loistavia oluita, muiden belgipanimoiden tuotteita sekä syötävää. Delirium cafesta on tähän matkaa parisataa metriä, mutta A la Mort Subite eli “äkkikuolema” on rauhallisuutensa takia kuin toiselta planeetalta.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Olutmatkailijan Bratislava – 7 vinkkiä pubeihin ja panimoravintoloihin

Janne Suomi

Olutmatkailijan Helsinki – parhaat olutravintolat ja pubit

Flavorado

Olutmatkailijan Tukholma – Södermalmin pubit

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More