ArtikkelitOluthuone

Olutmatkailijan Bratislava – 7 vinkkiä pubeihin ja panimoravintoloihin

Olut Bratislava
Slovakia, ja sen pääkaupunki Bratislava, tarjoaa olutmatkailuun erinomaiset puitteet sekä Euroopan halvimpiin kuuluvat hinnat. Katso tästä minne suunnistaa, kun haluat maistaa muutakin kuin Zlatý Bažantia.

Bratislavan vanhakaupunki on täynnä mukavia pikku kahviloita, joista jokaisesta saa myös olutta. Oluenystävälle nämä trendikkäät kakkugalleriat eivät tietenkään riitä, vaan on syytä suunnata pahimmilta turistikaduilta aitoihin pubeihin, jotka henkivät historian siipien havinaa ja joissa voi nostella kilon tuoppeja rennossa ilmapiirissä erinomaisen ruoan kaverina.

Bratislavan etu on myös sen edullisuus; tämän halvemmalla oluen ryystäminen ei juuri onnistu missään muussa Euroopan pääkaupungissa! Puolen litran tuoppi lähtee reilulla eurolla ja mahan saa täyteen muutamalla kolikolla siihen päälle.

Onpas Slovakiassa vahvaa olutta?!

Olutmatkailijalle ensimmäinen kysymysmerkki nousee oluen vahvuudesta, kun tuotteen etiketissä lukee esimerkiksi 15% tai 15°. Eihän näitä montaa uskalla kumota?

Slovakiassa, ja olutmaissa ylipäätänsä, oluen alkoholiprosentti on sivuseikka. Olut käytetään alkoholipitoisuudeltaan juuri niin vahvaksi, kuin se maun kannalta on tärkeää. Slovakiassa se tarkoittaa yleensä 5% – 7%. Etiketteihin oluet on luokiteltu niiden mallastiheydyn eli kantavierteen mukaan °-asteikolla; tarkoittaen, että kevyet lagerit 10° jatkuen tuhdimpiin 15° vahvuiseen pukkiin.

Slovakian olutsanastoa

  • Pivo – olut
  • Svetlý ležiak – lager, yleensä pilsner tyyliin reippaasti humaloitu olut
  • Tmavý pivo – tumma olut
  • Čapované pivo – hanaolut
  • Fľaškové pivo – pullo-olut
  • Nealko pivo – alkoholiton olut

Bratislavský Meštiansky Pivovar

Drevena 8, Bratislava

Historiallinen panimoravintola, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1868. Tasan satavuotta myöhemmin paikka laitettiin kiinni neuvostotankkien vyöryessä kaupunkiin. 2000-luvulla rakennus remontoitiin ja avattiin uudelleen bratislavalaisten sekä minipanimoiden iloksi, jotka voivat tuottaa omia oluitaan panimon moderneilla laitteilla.

Olut Bratislava Bratislavsky mestiansky pivovar baari

Panimoravintolassa riittää paikkoja kolmessa kerroksessa. Siitä huolimatta sunnuntaina päivällä ravintolassa ei montaa tyhjää pöytää löydy. Ruokalista täynnä Keski-Euroopan tuhtia lihaosastoa sekä myös slovakialaista perinneruokaa ja olutsnackseja.

Olut Bratislava Bratislavsky mestiansky pivovar bryndzove halusky
Bryndzove halusky 6,70€. Rapeaksi paahdettua pekonia ja perunamykyjä Bryndzove juustossa.

Talon oluita löytyy kaksi:
Bratislavsky Leziak 12° 2,10€ 0,5l. Aromikkaan maltainen tuoksu. Hiukan hapan, kuiva ja reippaasti humaloitu täyteläinen olut.

Bratislavsky Bubak 12° 1,90€ 0,4l. Tumma ja upeasti vaahtoava kuiva stout, jossa paahteisuutta ja tummaa suklaata.

www.mestianskypivovar.sk


Zámocký pivovar

Zámocká 794/13, 811 01 Bratislava

“Linnapanimo” löytyy ylöspäin linnalle kampeavalta kadulta vanhankaupungin vierestä. Alakerran ravintolassa seesteinen tunnelma, yläkerran pubissa tapahtuu enemmän. Ruokalistalla slovakialaisia perinneruokia, snackseja, pihvejä, schnitzel ja burgereita.

Olut Bratislava Zamocky pivovar

Mukavan laaja olutvalikoima oman panimon tuotteita lagerista bockiin – valitettavasti kaikkia ei ollut kuitenkaan saatavilla. Jos vahvakin olut tuntuu liian heppoiselle, ravintolasta voi ostaa 45% oluttislettä 29€/1l.

Olut Bratislava Zamocky pivovar ruoka

Zámocké svetlé 12° 1,50€ / 0,3l. Paahteisen maltainen lager.

Zámocký Keller 11° 1,50€ / 0,3l. Tiukempiarominen, mutta erittäin pehmeä kellariolut.

www.zamockypivovar.sk


Slovak pub

Obchodna 62, 81106 Bratislava

Slovak pub mainostaa itseään Bratislavan isoimpana baarina. Rakennuksen toiseen kerrokseen levittäytyvä pub-ravintola onkin varsin laaja. Erinäköisiä saleja löytyy useita sekä tupakoitsijoille että tupakoimattomille. Sisustus on kodikkaan puubaarin lämmin. Historian suurmiehiä seinillä ja ruutuliinoja pöydillä. Käymisen arvoinen paikka, jos kestää kaiuttimista junnaavan surkean slaaviteknon.

Olut Bratislava Slovak pub

Slovak pubin ruokalista on upea. Miesruokaa ja Slovakialaisia perinneannoksia löytyy joka lähtöön ja hinnat erittäin edulliset.

Olut Bratislava Slovak pub ruoka
Paistettua makkaraa, sinappia ja piparjuurta 3,50€. Perunapannukakkua juustolla ja tartar-kastikkeella 2,80€

Corgon 4sladový 1,20€ / 0,3l. Hyvä maltainen pilsneri, jossa häivä makeutta ja aromia kuin viskissä.

Corgon Tmavy Maurus 1,30€ / 0,3l. Tumman suklainen, melko helppo olut.

www.slovakpub.sk


Verne Cafe

Hviezdoslavovo nám. 18, 81102 Bratislava

Vanhankaupungin kävelybulevardilla sijaitseva taitelijabaari. Sisältä kodikkaan sokkeloinen, mutta paikan parasta antia on ehdottomasti upea kastanjapuiden varjossa oleva terassi, jossa on hyvä istuskella katselemassa kaupungin ohi kulkemista. Ruokalistalla löytyy kahvilatyylistä purtavaa, kuten toasteja sekä pastasalaatteja.

Olut Bratislava Verne cafe

Olutvalikoimassa löytyy perinteisten “Urkkien” lisäksi Saris -käsityöpanimon tummaa, hiukan makeaa lageria vaatimattomaan hintaan: 1,30€ / 0,3l

www.facebook.com/pages/Verne/199629093392368


LE ŠENK craft beer cafe

Zámocké schody 2, Bratislava

Olut Bratislava Le Senk

Ison sillan kupeessa, linnan alla löytyy itseään käsityöolutkahvilaksi tituleeraava paikka, jonka liitutaululta löytyy mm. trendimerkit Mikkeller & Brewdog. Tunnelma on kuin 2015 vuoteen tuodussa Kaurismäki-baarissa. Oli EU-lait mitä hyvänsä, puolet baarista on omistettu tupakoitsijoille ja he ovatkin näköjään ihastuneet paikkaan lähtemättömästi.

Hanasta saa myös Slovakialaisen pienpanimon Stupavarin melko kepeää vehnäolutta 1,30€ / 0,3l.

www.facebook.com/lesenkcraftbeercafe


Prevádzka Budweiser Budvar

Cintorínska 19, Bratislava

Kappaleen matkaa vanhastakaupungista, mutta varmasti kävely- tai taksimatkan arvoinen. Iso sisäpihan terassi on varmasti täynnä iloisia olutveikkoja kauniina kesäpäivänä. Laaja ruokalista on hiukan tyyriimpi kuin yleensä, mutta edelleen halpa suomalaiselle.

Olut Bratislava Prevadzka Budweiser Budvar

Nimikin jo kertoo olutvalikoimasta, mutta tämä Budvar on suoraan tankista tullutta, joka on aikalailla parempaa kuin meillä saatava pullotavara. Pieni Budvar 1,30€ / 0,3l

www.budweiser-budvar.sk


Prevádzka Prazdroj

Mostová 8, 81102 Bratislava

Olut Bratislava prevadzka prazdroj

Vanhassakaupungissa, kivenheiton päässä joesta, löytyy suosittu Pilsner Urguellin nimikkoravintola. Tyylikkäästi puu-tiilelläsisustetussa ravintolassa on kuparipannuja ja putkia katossa kertomassa siitä, että täällä “Urkkia” saa suoraan tankista. Hyvää se onkin. Ja halpaa. 1,95€ / 0,5l

Olut Bratislava prevadzka prazdroj ruoka
Maustettua vuohenjuustoa ja leivät 3,20€. Savustettua naudankieltä piparjuurimoussella 4,50€.

www.plzenska.sk

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Suuret Oluet Pienet Panimot – Helsinki 2015

Flavorado

Olutmatkailijan München – 7 vinkkiä biergarteneiden luvattuun kaupunkiin

Janne Suomi

Slovakian viinit – Pienten Karpaattien helmet

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More