ArtikkelitViiniartikkelit

Etelä-Rhônen punaviinit ja reseptivinkit

Etelä-Rhône tarjoaa monipuolisia ja hinta-laatusuhteeltaan mainioita punaviinejä, joita on helppo yhdistää erilaisiin liharuokiin. Tutustumme tässä artikkelissa alueeseen ja sen viineihin sekä maistelemme muutaman Alkon valikoimista löytyvän pullon.

Rhonen maisema syksyllä

Kuva: freeimages.com

Välimeren reunalla, Rhône-joen laakson eteläosissa tuotetaan huikea määrä viiniä; 380 miljoonaa pulloa vuosittain. Ranskassa ainoastaan Bordeaux yltää suurempaan tuotantomäärään. Viineistä noin 90 % on punaviinejä. Valko- ja roseeviinejäkin alueella tuotetaan ja erityisesti Tavelin kunnan alueella valmistetut voimakasrakenteiset roseet ovat maailmankuuluja. Tässä jutussa keskitymme kuitenkin alueen punaviineihin.

Rhônen laakson eteläosissa ilmasto on välimerellinen. Villiyrtit ja laventeli viihtyvät hyvin näissä maisemissa. Viininviljelylle on täällä loistavat edellytykset. Kesät ovat pitkiä, kuivia ja kuumia mahdollistaen rypäleiden täydellisen kypsymisen. Toisaalta ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat sään ääri-ilmiöt kuten pitkät kuivuusjaksot ja korkeat kesälämpötilat aiheuttavat täälläkin haasteita viljelijöille.

Yhä useammat tuottajat ovat Etelä-Rhônessa siirtymässä luomuun tai biodynaamiseen viljelyyn. Luomutuotanto onkin täällä helpompaa kuin monilla muilla Ranskan tiheästi viljellyillä viinialueilla. Talvella pohjoisesta jokilaaksoa pitkin puhaltavat hyvin voimakkaat mistraalituulet puhaltavat kostean ilman pois viinitarhoilta. Ilman kuivuminen helpottaa taistelua homeita ja muita kasvitauteja vastaan ja vähentää tarvetta myrkytyksille.

Alueen maaperä on pääsääntöisesti kalkkia tai hiekkaa mutta suureen laaksoon mahtuu paljon monenlaista maaperää, joten ei voida puhua vain yhdestä alueelle tyypillisestä maaperästä. Monimuotoisuus tuo vaihtelua myös viinien tyyliin ja aromeihin.

Galets-kivet

Pyöreät kivet ”Galets” ja puskan muotoon sidotut viiniköynnökset ovat tuttu näky alueen viinitarhoilla. Kivet varastoivat päivällä auringon lämpöä ja luovuttavat sitä öisin viiniköynnöksille edistäen rypäleiden kypsymistä. Kuva: Sari Salminen

Loistavia ruokaviinejä

Lämmin ilmasto tuottaa hedelmäisiä ja avoimia viinejä, joista voi löytää kypsiä punaisia marjoja, makeaa hedelmäisyyttä, villiyrttejä, pippurista mausteisuutta ja melko korkean alkoholipitoisuuden mukanaan tuomaa lämpöä.

Viinit ovat runsaita ja kypsän hedelmäisiä. Hapokkuutta on yleensä varsin reilusti, mutta kiristäviä tanniinejä yleensä maltillisesti. Riistaruuat ja yrttiset lihapadat ovat mitä mainioimpia kumppaneita Rhônen viineille. Myös pihvien, leikkeiden ja grillattujen lihojen kanssa nämä viinit toimivat tasapainoisuutensa ansiosta. Etelä-Rhônen alueelta tuleva punaviini onkin yleensä varsin turvallinen valinta kaikenlaisten liharuokien kumppaniksi.

Etelä-Rhônen viinit ovat varsin kuluttajaystävällisiä myös siksi, että ne ovat yleensä valmiita nautittavaksi varsin nuorena. Toisin kuin useimmat ranskalaisviinit ne eivät kaipaa useamman vuoden kypsyttämistä. Côtes du Rhône -luokitellut viinit ovat parhaimmillaan jo parin kolmen vuoden kuluttua pullotuksesta. Korkeampien laatuluokkien viinit hyötyvät parista lisävuodesta. Niitäkin kannattaa vain harvoin varastoida kymmentä vuotta pidempään.

Rhônen aromikkaat rypälelajikkeet

Etelä-Rhônessa lämmin ilmasto suosii rypäleitä, jotka kestävät hyvin kuumia olosuhteita. Pääasiallinen rypäle on Grenache. Se sopeutuu hyvin alueen ilmastoon ja tuottaa hedelmäisiä, varsin alkoholipitoisia ja lempeän vähätanniinisia viinejä. Alueen viinit ovat melkein aina sekoitteita, joissa Grenacheen on sekoitettu muita alueelle sallittuja rypälelajikkeita. Näistä tunnetuimmat ovat Syrah ja Mourvedre, jotka tuovat viineihin rakennetta ja syvyyttä. Nämä kolme rypälettä muodostavat alueen perussekoitteen, joka tunnetaan myös lyhenteellä GSM (Grenache, Syrah, Mourvedre).

Käytettävät rypäleet vaihtelevat alueittain. GSM on ehkä tavanomaisin sekoite mutta esimerkiksi Châteauneuf-du-Papen alueella punaviiniin voidaan käyttää GSM:n lisäksi jopa 12 muuta rypälelajiketta, joista osa on valkoisia. Sekoittamisen ansioista viineistä saadaan monipuolisia ja tasapainoisia ja juuri siksi niin hyvin monenlaisiin ruokiin sopivia viinejä.

Rhone viinitynnyri

Jotkut Châteauneuf-du-Papen tuottajat käyttävät sekoitteeseensa kaikkia alueen 15 sallittua rypälelajiketta. Viinejä kypsytetään usein suurissa, vanhoissa tammitynnyreissä. Kuva: Sari Salminen

Rhônen viinien laatuluokitukset

Etelä-Rhônen viineillä on ollut menneinä vuosikymmeninä halpisviinin kaiku. ”Kottarainen” on ollut Alkon alahyllyltä löytyvää bulkkituotettua edullista viiniä. Toisaalta laatuviinien historia on täällä pitkä. 1300-luvulla alueella asuneet paavit kuluttivat hovinsa kanssa paljon paikallista viiniä ja alkoivat panostaa sen laadun parantamiseen. Vuonna 1737 juuri täältä sai alkunsa laatuviinien luokittelu Ranskassa, joka on varhainen versio nykyisestä Appellation Contrôlee (AOC) -järjestelmästä.

1990-luvulta lähtien viinintuotannon menetelmät ovat alueella kehittyneet huimasti ja viinien laatu on parantunut. Alkosta löytyvien Etelä-Rhônen viinien korkeaan laatuun ja hyvään hinta-laatu -suhteeseen voi nykyään luottaa.

Rhônen laakson tavallisin alkuperämerkintä on AOC Côtes du Rhône. Alueen tuotannosta 2/3 myydään tällä luokituksella. Näiden tyyli voi vaihdella huomattavasti kevyistä ja arkisista viineistä hyvinkin kunnianhimoisesti tuotettuihin pullotteisiin.

Côtes du Rhône Villages on edellistä korkeampi laatuluokitus. Tätä tekstiä on oikeus käyttää 95 nimetyn kylän alueella kasvatetuista rypäleistä valmistetusta viinistä. Lisäksi 18 kylällä on oikeus käyttää omaa nimeään Côtes du Rhône Villages -tekstin perässä.

Ylin laatuluokka sisältää 10 kuuluisaa appellaatiota eli laatuluokiteltua aluetta, joiden ei tarvitse nimessään käyttää Côtes du Rhône -tekstiä vaan ne voivat käyttää vain appellaationsa nimeä pullossa. Arvostetuin näistä on Châteauneuf-du-Pape, jonka viinejä on Alkon hyllyllä lähes yhtä paljon kuin muita Etelä-Rhônen viinejä yhteensä. Muita tunnettuja appellaatiota ovat Gigondas, Tavel, Lirac ja Rasteau.

Viinimatkailijan kohteet

Rhônen laaksossa viinimatkailjaa hemmotellaan kuuluisilla kylillä. Rooman valtakunnan aikaiset rakennukset, kaunis luonto ja laakson kumpuilevat maisemat hurmaavat. Ylänköalueet kohoavat sekä lännessä että idässä, jossa alkavat kohota Alppien reunimmaiset rinteet. Etelässä Välimeri on muutaman peninkulman päässä.

Alueen keskuksena toimii Avignonin historiallinen kaupunki. Sen vanhaa keskustaa hallitsee mahtava paavin palatsi, jossa Avignonin paavit pitivät hoviaan 1300-luvulla. Avignon on myös kulinaristien paratiisi. Avignonissa on Michelinin tähdellä varustettuja ravintoloita kaupungin kokoon suhteutettuna enemmän kuin missään muualla, joten puitteet ovat erinomaiset alueen viinien nauttimiseen huipputason ruokaelämysten kanssa.

Etelä-Rhônen kuuluisimman kylän Châteauneuf-du-Papen historia ulottuu myös paavien aikaan. Kukkulalla sijaitsevaa kylää hallitsee paavien kesäasuntona käyttämän linnan rauniot. Tänne kannattaa ehdottomasti poiketa matkallaan Etelä-Ranskassa. Viiniturismi on alueella voimissaan ja tilalta toiselle on kävelymatka. Kylän keskustassa viinikellareita on lähes jokaisessa kadunkulmassa. Ylhäältä linnanraunioilta on hienot näkymät pitkälle Rhônen laaksoon. Elokuussa täällä vietetään suosittuja viinijuhlia.

Tiekyltit rhonessa

Châteauneuf-du-Papen kylän sisääntulon opasteet varmistavat, että viininystävä ei pääse eksymään viinikellarien ja -tilojen runsaudessa.

Käymisen arvoinen kohde Rhônen laakson vierailulla on myös Orangen kaupunki, jossa on hyvin säilynyt Rooman valtakunnan aikainen amfiteatteri. Viehättäviä viinikyliä ja yleisölle avoinna olevia viinitiloja löytyy pitkin laaksoa. Viinikylistä kannattaa poiketa ainakin Gigondasissa ja Vaqueyrasissa.

Châteauneuf-du-Papen kylä sijaitsee kukkulan rinteellä. Sen kapeilta kaduilta on kauniit näkymät alas Rhônen laakson viiniviljelmille.

Oratoire ja Pyhä Markus

Alueen pitkä kristillinen historia näkyy viinien nimissä ja maisemassa. Pyhän Markuksen patsas tervehtii viininystävää Ogierin Clos de l’Oratoiren tiluksilla Châteauneuf-du-Papessa. Kuva: Sari Salminen

Etelä-Rhônen punaiset lasissa

Tastingiin valittiin kuusi eri hintaista ja laatuluokiteltua Etelä-Rhônen punaviiniä Alkon valikoimista.

Ogier Les Caprices D’Antoine 2015

Antoine

Tämä magnumpullossa oleva viini on laatuluokitukseltaan AC Côtes du Rhône. Laatutuottajan käsissä perusluokituksen viinistäkin on saatu laadukas ja tasapainoinen kokonaisuus.

Viekoittelevasta tuoksusta löytyy makeita punaisia herukoita, mansikkaa ja yrttejä. Keskitäyteläisessä maussa on kypsien marjojen lisäksi lämmintä mausteisuutta, paahteisuutta, Välimeren yrttejä ja seetriä. Hyvä hapokkuus tuo rakennetta viiniin. Tanniinit ovat varsin pehmeitä.

Tämä viini on tyyppisesimerkki alueen viinien monipuolisuudesta ruokaviininä. Les Caprices D’Antoine on helppo yhdistää grillattuihin ruokiin, lihapatoihin ja toimii se mainiosti noutopöydässäkin.
Magnumpullon hinta Alkossa on 20,98 €

Ogier Heritages Les Moniales Côtes du Rhône villages 2016

Heritages moniales

Tämä viini on luokitukseltaan Côtes du Rhône Villages. Viini tulee tiettyjen kylien alueelta mutta ei välttämättä yhdestä kylästä.
Viinin tummasävyisessä tuoksussa on tummia marjoja kuten mustikkaa ja karhunvatukkaa. Mausteisuutta ja yrttejä löytyy myös. Maku seuraa tuoksun aromeja. Siitä löytyy erityisesti mustaherukkaa ja kypsää kirsikkaa mutta myös yrttejä ja maaperän multaisuutta. Hyvä karpaloinen hapokkuus tuo rakennetta. Viinin jälkimaku on varsin pitkä ja lämmin.
Heritages Les Moniales sopii eritysen hyvin yrttisten lihapatojen ja muiden tummien liharuokien pariin.
Hinta Alkossa on 17,05 €

Chapoutier La Ciboise 2015

Chapoutier La Ciboise 2015

Viini tulee Crignan-Les-Adhemarin appellaatiosta. Se on suhteellisen nuori ja tuntematon laatuluokiteltu alue Etelä-Rhônen pohjoiskulmassa.
Tuoksu tarjoilee runsasta marjaisuutta kirsikkavetoisesti. Maku on keskitäyteläinen ja rustiikkinen. Siitä on löydettävissä kirsikoiden lisäksi yrttejä, pippurisia mausteita ja tupakkaista savuisuutta. Happoja tässä viinissä on reippaasti. Myös tanniineja löytyy ja ne jättävätkin hieman suuta kiristävän jälkimaun suuhun.

La Ciboise huutaa hapokkaita ja tomaattisia ruokia seurakseen. Kokeile tomaattisten lihapatojen ja pastan kanssa.
Hinta Alkossa on 11,89 €

Gigondas L’Hallali 2015

Gigondas L’Hallali 2015

Gigondasin appellaation viinejä, joka on Châteauneuf-du-Papen jälkeen ehkä arvostetuin Etelä-Rhônen alueista. Gigondasin viinit muistuttavat tyyliltään paljon Papen viinejä mutta ovat hieman rustiikkisempia ja suoraviivaisempia aromeiltaan.

Tuoksusta löytyy multaisuutta sekä tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja pippurista mausteisuutta. Maussa on yrttejä ja pippuria, savuisuutta sekä lievää lakritsisuutta. Tanniinit ovat reippaanlaiset mutta varsin pehmeät. Loppumaku on lämmittävä ja varsin pitkä.

Vahvarakenteinen L’Hallali vaatii seurakseen tuhtia liharuokaa kuten riistaa. Ruuasta saa löytyä rasvaisuutta ja kastikkeesta hapokkuutta.
Hinta Alkossa on 17,05 €

Ogier Châteauneuf-du-Pâpe Bois de Pied Redal Organic

Ogier Châteauneuf-du-Pâpe Bois de Pied Redal Organic

Châteauneuf-du-Papen alue on hyvin perinteikästä ja luomutuotanto siellä on vielä melko harvinaista. Tämä viini edustaa luomuviininä kuitenkin uutta ajattelua. Bois de Piedin tyyli on myös astetta kevyempi ja raikkaampi kuin useimmilla Papeilla. Viinin tuottaja Ogier on siirtymässä luomuun koko tuotannossaan Rhônen alueella.

Tuoksusta löytyy mehukasta kypsää karpaloa ja mustikkaa sekä kevyttä yrttisyyttä ja mausteisuutta. Melko nuorekkaassa maussa korostuvat mustikka, punaiset marjat ja yrttisen mausteiset aromit. Happoja viinistä löytyy kohtuullisen paljon. Jälkimaussa korostuu mausteisuus, joka jää lämmittämään suuta pitkään.

Viinin kevyempi tyyli mahdollistaa sen, että se toimii lihapatojen lisäksi mainiosti myös hieman kevyempien ruokien seurana. Kokeile yhdistää esimerkiksi ankanrintaan. Viini kannattaa tarjoilla hieman viilennettynä 15-16 asteisena ja dekantoida ennen tarjoilua, jotta aromit ehtivät avautua kunnolla.

Alkon hinta tälle viinille on 25,90 €. Se on yksi Alkon edullisimmista Papeista.

Châteauneuf-du-Pâpe Domaine du Vieux Lazaret 2013

Châteauneuf-du-Pâpe Domaine du Vieux Lazaret 2013

Tämä viini on ollut Alkon valikoimissa ja vuosikymmeniä. Eri vuosikertojen viineissä on ollut hienoista vaihtelua mutta pääsääntöisesti tämä on ollut luotettava Pape kun on halunnut löytää alueelle tyypillisen täyteläisen mausteisen punaviinin.

Monipuolinen tuoksu tarjoilee muhevaa maaperää, kypsää kirsikkaa, tammikypsytyksen aromeja ja mustapippuria. Myös salviaa ja muita välimeren yrttejä löytyy. Tasapainoinen ja täyteläinen maku on mausteinen, maanläheinen ja kypsän kirsikkainen. Tanniinit ovat runsaita mutta pehmeitä. Varsin pitkä jälkimaku jättää lämpimän tunnelman suuhun.

Viini on jo nyt juotavissa, mutta muutaman vuoden kypsyttäminen parantaa viiniä entisestään. Tämä viini toimii kaikenlaisten liharuokien kanssa.
Hinta Alkossa on: 29,99€

Lue myös:

Muutamia Etelä-Rhônen punaviineille erinomaisesti sopivia ruokia:

Teksti: Antti Lehikoinen
Kuvat: Sari Salmela, Antti Lehikoinen, www.freeimages.com

Last Updated on 22 kesäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Alkon uutuusviinit – loppuvuoden 2024 tärpit

Janne Suomi

Saksalaisen Pinot Noirin juhlaa – Katsaus Helsingin kampanjaravintoloihin

Janne Suomi

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris

Flavorado

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris

Flavorado

LAB Reserva hanapakkaus

Flavorado

Bistrosta flammikahvilaan – Riesling & Co -Viikot valtaavat Helsingin ravintolat

Janne Suomi

San Michele a Torri Chianti Colli Fiorentini

Flavorado

Tommasi Graticcio Appassionato hanapakkaus

Flavorado

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen

Flavorado

Château Boutisse Saint-Emilion Grand Cru

Flavorado

Noble House Beerenauslese

Flavorado

Veramonte Reserva Cabernet Sauvignon Syrah Petit Verdot Organic

Flavorado

Dr. Loosen Graacher Riesling Dry

Flavorado

Château Tour Bayard Montagne-Saint-Emilion

Flavorado

Hewitson The Adventures of Miss Harry Riesling hanapakkaus

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More