ArtikkelitOluthuone

Virossa kuohuu nyt pienpanimokulttuuri

Viron pienpanimokulttuurin synty on tapahtunut räjähdysmäisellä vauhdilla muutamassa vuodessa. Õllenautin ja Põhjalan panimoiden menestyksen myötä Tallinnaan on noussut useita oluthuoneita, joissa on mukava tutustua naapurimme olutosaamiseen.

Kuten muuallakin maailmassa, myös Virossa, kuluttajien innostus käsityöolueen pyyhkii yli maan. Virossa toimii tällä hetkellä parikymmentä luvan saanutta pienpanimoa ja näiden lisäksi saman verran varteenotettavia muilla panimoilla oluitaan tuottavia “mustalaispanimoita”.

Kaikki tekevät ajan henkeen kuuluen mitä mielikuvituksellisempia käsityöoluita, joita maustetaan kuusenkerkästä rohtokalmojuureen. Mistään näpertelystä ei ole kysymys vaan naapurissa on kova tekemisen meininki päällä. Kotimaan kulutuksen lisäksi vientiovet ovat jo sepposen selällään. Panimot itse arvioivat, että vuonna 2015 Virossa tehtiin jo yli miljoona litraa käsityöoluita. Innokasta joukkoa vetää maan Craft Beer pioneerit; Õllenaut ja Põhjala.

Põhjala

Põhjala – jalka tukevasti maailmalla

Craft Beer “tsunamin” iskiessä Viroon, Põhjala oli aallon harjalla ensimmäisenä. Panimo perustettiin joulukuussa 2011 markettien bulkkilageriin tyytymättömien kaveruksien kesken, jotka alkoivat kehitellä kotipanimolla itselle maistuvia oluita. Jano kasvoi ja perustajat järjestivät itsensä 2012 opiskelu- ja pyhiinvaellusmatkalle Euroopan Craft beer -aatteen ikonille, skottilaiselle Brew Dogille, jossa he tapasivat panimon nuoren ja lahjakkaan olutmestari Christopher Pilkingtonin. Asiat etenivät Chrisin vastavierailulla Tallinnaan ja hän jäi sille tielleen. Chris Pilkingtonista tuli Põhjalan pääoluentekijä sekä osakas ja panimon ydinryhmä oli valmis – tosin visio oli vielä silloin hurjempi kuin näytöt.

Põhjala pani ensimmäisen virallisen tuotteensa Öö Imperial Baltic Porterin vuonna 2013, joka räjäytti pankin pohjoisen Euroopan olutmaailmassa. Muun muassa ratebeer.com rankkaa oluen 99/100 pisteen arvoiseksi. Menestys toi kaivattua itseluottamusta ja “mustalaispanimona” toimimisesta siirryttiin omaan toimitilaan ja laitteistoon alkuvuodesta 2014.

Põhjalan toimitusjohtaja Enn Parell kertoo meille, että oluentekemisessä he innostuvat ennen kaikkea pohjolan luonnosta sekä parhaista maltaista, yhdistettynä uudenmaailman humalalajikkeisiin. Panimon antaumuksesta kertoo jotain sekin, että he eivät olleet tehneet yhtään lageria ennen Bryggeri Helsingin kanssa yhteistyössä tehtyä Union Imperial Pilsiä vuoden 2016 Bryggerissä järjestettäville Viron pienpanimoviikoille.

Tallinnan Nõmmessa sijaitsevan panimon kapasiteettia on lisätty kolme kertaa parin vuoden aikana. Vuosituotanto on tällä hetkellä 480 000 litraa ja markkinat Viron lisäksi 15 muussa Euroopan maassa.

Viron pienpanimot pohjala

Põhjalan oluet – maista ainakin nämä:

Rukkirääk Rye Ale
Tummahko ruis-ale. Sitruksia tuoksussa sekä paahtunutta mallasta ja toffeeta.
Mukavan tasapainoinen ja jyhkeä maku. Nätin katkeroinen. Hieno olut.

Uus Maailm – San Diego Session IPA
Runsas ja melko kestävä pitsivaahto. Kullankeltainen ja hiukan samea väritys.
Tropiikki; kypsät aprikoosit ja sitruksia tuoksussa.
Varsin täyteläinen ja hedelmäinen maku on kuiva. Jykevät greippiset katkerot nousevat pitkässä jälkimaussa. Ei uskoisi alle viiden voltin olueksi? Burgerin kanssa tämä menisi kivasti.

Öö Imperial Baltic Porter
Läpitunkemattoman musta olut kuohuu hillitysti reunoilta. Tiiviissä tuoksussa on tummaa suklaata, mokkaa ja siirappia.
Täyteläinen maku on kuin samettia. Sopiva imelyys korostaa maun suklaisuutta. Pehmeä jälkimaku jatkuu loputtomiin. Mahtipontinen portteri.

pohjalabeer.com

Õllenaut

Õllenaut – luovia pienpanimo-oluita

Õllenautin kulttimaine on myös tarina siitä, kuinka Ilmar Ränillä lähti olutharrastus käsistä. Räni aloitti 2010 kokeiluja kotipanimolaitteillaan Tallinnan lähistöllä Sauessa. Ilmar Räni löi myöhemmin hynttyyt yhteen Urmas Rootsin kanssa ja Õllenaut julkaisi ensimmäiset oluensa marraskuussa 2013. Kysyntää omaperäisille oluille riitti ja tällä hetkellä he panevat niitä yli 100 000 litraa vuodessa!

Merkittävästä tuotannosta huolimatta Õllenautilla pidetään aina fokus maussa ennen määrää. Ja makua olueen voidaan hakea niin virolaisesta rukiista kuin villihiivoistakin – mitään rajoja tutkimusmatkailulle ei aseteta ennakolta. Perinteitä vaalien Õllenautin kaikki oluet käyvät toisen käymisensä pullossa.

Sanotaan, että Virossa kasvava ruis on perimältään hyvin erilaista verrattuna esim. Suomen rukiiseen. Se soveltuu erityisen hyvin oluen valmistukseen, jossa sitä onkin käytetty satoja vuosia. Kummatkin panimot, Õllenaut ja Põhjala, käyttävät tätä ainutlaatuista ruista hyväkseen oluenvalmistuksessa ja kannattaakin pitää jatkossa tarkasti silmällä tuotteita, jotka ovat paikallisesta rukiista tehtyjä.

Viron pienpanimot ollenaut

Õllenaut oluet – maista ainakin nämä:

Eesti Rukki Eil
Hiukan rusehtava, kestävä vaahto. Tummanruskea, läpitunkematon väri.
Kukkainen ja karamellinen aromi. Hiukan paahtunutta mallasta. Toffeeta.
Keskitäyteläinen ja samettinen suutuntuma. Miedot katkerot. Tasapainoinen ja mielenkiintoinen olut.

Vanaeit – Wheat IPA
Nopeasti häviävä vaahto. Tummahko ja samea väri.
Banaanin ja sitruksen hento häivä.
Täyteläinen, muhevan hedelmäinen olut. Tiukka, mutta hillitty greippimäinen katkero. Varsin tasapainoinen esitys, joka kutsuu makkaraa lautaselle.

Suitsu porter
Mahtava vaahto, kuin mokkamousse.
Piikivinen ja leppäsavuinen tuoksu.
Pehmeä, mutta intensiivinen maku on täynnä tummaa suklaata, pannukahvia ja savusaunaa. Kuiva, mutta maltainen maku on pitkä. Hieno portteri.

ollenaut.ee

Mihin oluenystävä suunnistaa Tallinnassa?

Tallinnan oluthuonetarjonta laajenee vauhdilla. Oluenystävien kannattaa suunnistaa vanhankaupungin lisäksi Kalamajan kaupunginosaan. Tässä muutamia tärppejä sekä sivusto, josta voi löytää hyviä tarjouksia risteilyihin sekä hotelleihin Tallinnassa:

Teksti: Janne Suomi, Enn Parell ja Ilmar Räni
Kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Olutmatkailijan Tallinna – parhaat gastropubit ja baarit

Flavorado

Panimoesittelyssä – Panimo Honkavuori

Janne Suomi

Kohvik Moon – kodikas laaturavintola

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More