ArtikkelitViiniartikkelitViinitilat

Kaiken – Chilen ja Argentiinan viinin tekemisen parhaat puolet yhdistyvät

Chileläisen Montesin perustajajäseniin kuuluva viinintekijä Aurelio Montes, kävi Argentiinan Mendozassa 2001, tutustui paikalliseen viinintekokulttuuriin syvemmin ja haltioitui näkemästään. Vuotta myöhemmin Kaikenin tila Mendozassa oli jo toiminnassa kymmenien hehtaarien viljelyksineen.

argentiinan viinitilat kaiken viinikellari
Kaiken punaviinit kehittyvät kellarin hämärässä villihanhen vartioidessa seinällä.

Muutama vuosi tästä he hankkivat Vistalbasta vuonna 1920 rakennetun viinitalon, josta löytyi sen ajan henkeen kuuluvia betonisäiliöitä. Betoni oli luonnollinen keino pitää viiniä viileänä, kun sähköä oli hankalasti ja kalliisti saatavilla. Betonin käyttö elääkin renesanssia tänä päivänä energiataloudesta innostuvien viinintekijöiden keskuudessa. Tilan ympäristöystävällisyyttä alleviivaavat pihalla tepastelevat hanhet ja kukot, kolibrit kukkapenkeissä ja lammaslaumat talon takana avautuvilla viiniviljelyksillä.

argentiinan viinitilat kaiken kukko

Brändin nimi, Kaiken, tulee espanjankielisestä villihanhia tarkoittavasta sanasta Caiquenes. Villihanhet ovat muuttolintuja, jotka lentävät Andien yli Argentiinan sekä Chilen väliä ravintosesongin mukaan. Kaikenin viinitilan filosofia nojaa tähän ajatukseen; he haluavat yhdistää näiden kahden maan viinin tekemisen taidot Argentiinan Mendozaan.

argentiinan viinitilat kaiken betonisailiot
Betonisäiliöissä viiniä voidaan säilyttää viileänä – ilman ympäristöä kuluttavaa sähköenergiaa.

Mendozassa Kaikenilla on hehtaareja Vistalbassa, Agrelossa ja Vista Floresissa. Noin kilometrin korkeudessa sijaitsevat palstat tuottavat Cabernet Sauvignonia, Cabernet Francia, Malbecia, Syrahia, Bonardaa, Petit Verdota ja Chardonnayta. Kauempana pohjoisessa Saltan Cafayatessa sopimusviljelijät tuottavat Argentiinan valkoista rypäle-erikoisuutta, Torrontesia, 1680 metrin korkeudessa erittäin karussa kivimaassa.

argentiinan viinitilat kaiken raesuoja
Kaikenin Vistalban tiluksilla Chardonnay on ainoa rypäle, joka on raesuojattu. Punaviineissä rypäleen kuorella on isompi rooli, eivätkä ne kehity haluttuun väriin sekä kypsyyteen verkkojen varjostamana.
argentiinan viinitilat kaiken tulvakastelu
Andeilta valuvan tulvakasteluveden säännöstely on tarkkaa puuhaa. Vesimiehille on Argentiinassa oma ammattikuntansa; Tomero.
argentiinan viinitilat kaiken tippakastelu
Tippakastelua käytetään pääsääntöisesti nuoremmilla viinipalstoilla.
argentiinan viinitilat kaiken tutkimuskuoppa
Enologit tutkivat maaperän tilaa viinitarhoille kaivetuista Calicata-kuopista käsin. Juurien ulottuvuuden voi nähdä selvästi. Samoin maan kosteuden. Tässä kuvassa näkee myös mitä Andien kummallakin puolella käytetty termi alluvial soil (tulvamaa) tarkoittaa. Päällä metri hienompaa ja ravinnepitoisempaa maaperää ja sen alla alkaa kivinen maakerros.
argentiinan viinitilat kaiken vanha köynnös
Lähes sata vuotta vanhat Cabernet Sauvignon köynnökset ovat kasvattaneet mahtavat rungot ja mukavan varjoisat pergolakujat.

Kaiken – viinit ylitse muiden

argentiinan viinitilat kaiken viinitasting

Samppanjamenetelmällä tehty Kaiken Brut (Pinot Noir + Chardonnay) oli jälleen upea esimerkki siitä mihin Etelä-Amerikan kuohuviinit pystyvät. Upean raikkaita, puhtaita ja aavistuksen trooppisen sävyisiä, hyvän hinta-laadun viinejä, soisi näkevänsä meilläkin enemmän.

Kaikenin Terroir series Torrontes on myös erinomainen esimerkki ”valehtelija” -rypäleen potentiaalista. Valehtelijaksi Torrontesia sanotaan siitä syystä, että sitä on erittäin vaikea tunnistaa sokkotastingissa.

Ikoniviini Kaiken Mai (yli sata vuotta vanhoista Malbec-köynnöksistä) on upea kokemus. Samoin Cabernet Francista tehty Obertura. Rypäle, jonka tuotantoa kannattaa vahtia tarkkaan – niin Chilessä kuin Argentiinassakin.

Ultra-sarjasta on saatavilla upea Malbec myös Alkosta varsin hyvään hintaan. Ultra-sarjan Cabernet Sauvignon vie kuitenkin hinta-laadullaan korkeimman pallin:

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2013

tahdet_5

  • Tarhat Mendozan Vistalbassa, noin 1000 metriä merenpinnasta.
  • Cabernet Sauvignon 95%, Malbec 5%.
  • Kypsytys ranskalaisessa tammessa 12 kuukautta.
  • Hinta Alkossa olisi noin 19€ pullo

Tyylikkään herukkainen, kirsikkainen ja syvä aromi. Hiukan mausteita. Erittäin täyteläinen, mutta elegantti ja eloisa viini. Muhkea hedelmäisyys, joka taittuu puuterimaisilla tanniineilla. Mausteinen ja nahkainen, pitkä jälkimaku. Maailman suurin viini tämän ei ole tarkoitus olla, vaan erittäin nautittava ja hyvälle tuulelle saattava lauantaipullo.

 

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Argentiinan viinitilat -artikkelisarjan muut osat.

www.kaikenwines.com

Last Updated on 4 kesäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Trivento ja Mendozan erikoiset olosuhteet

Flavorado Tech

Trapiche Oasis Torrontés

Flavorado

Argentiinan viinejä ristiin rastiin – aluejako muuttuu tarkemmaksi

Flavorado Tech

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More