ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: maanläheinen Malbec

Trapiche Malbec

Malbec-rypäle on kranttu kasvupaikan suhteen. Alunperin Ranskasta oleva lajike onkin kotiutunut hyvin Argentiinaan, jossa siitä tehdään upean aromikkaita ja voimakkaita viinejä.

RYPÄLETIETOUS ON AVAIN VIINIMAAILMAAN, osa 8/16

Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Lähde tutustumismatkalle rypäleiden vivahteikkaaseen maailmaan.

Malbecin maanläheisyys miellyttää

Mielikuva Etelä-Amerikasta lämmittää ja maistuu mausteiselta. Se vahvistuu entisestään, kun maistaa Malbec-rypäleistä tehtyjä maanosan viinejä. Auringon paahde ja Andien vedet tuottavat kypsiä rypäleitä, joihin on taltioitunut runsaasti aromeja ja väriä.

Argentiinalainen mielikuva, mehevä grillipihvi ja muheva malbec-punaviini, on täyttä totta ja maukas kokonaisuus.

Daniel Pi, Trapichen pääviinitekijä on todellinen Malbec mies. Daniel on arvostetuimpia ja osaavimpia, viinitekijöitä Argentiinassa, niin tiedollisesti kuin taidollisesti. Hän suhtautuu viinin suurella pieteetillä ja uskoo viinin tekemisessä monipuolisuuteen. Hänen mielestään oleellista on nähdä maaperän soveltuvuus eri rypälelajeille laajasti. Kuvassa Daniel on syventyneenä tynnyrinäytteeseen biodynaamisesta malbec-viinistä.

Malbecissa on makua ja mausteita

Malbec rypäleet ovat kohtalaisen pieniä, hyvin tummia ja mehukkaita sekä täynnä aromikkuutta. Aromeissa voi aistia värikylläisyyttä, kypsän kirsikan marjaisuutta, tumman luumun pehmeyttä ja parkkihapon pehmeää purevuutta. Rypäleen alkoholipitoisuus, mausteisuus, maanläheisyys sekä savun ja nahan aromit antavat Malbecille monimuotoiset piirteet. Argentiinan kuumissa olosuhteissa tuotetuissa malbec-viineistä löytyy intensiteettiä, tasapainoista hapokkuutta, jopa vivahdus makeuttakin. Kypsytys tammitynnyreissä antaa malbec-viinille lisää vivahteikkuutta ja vaniljaisia aromeja.

Täyteläisyys, marjaisuus, mausteisuus ja savuisuus ovat Malbecille tunnusomaisia aromeja. Maanläheisyys on myös tyypillistä Malbecille.

 

Malbecin kotiseutua on Ranskan Cahors

Malbec-rypäle on lähtöisin Ranskan lounaisosasta Cahorsin kaupungin ympäristöstä. Rypälettä viljellään alueella edelleenkin, mutta Cahors on nykyään tunnettu paremmin ’mustan’ viinin keskuksena. Ikivanhan, ja maineeltaan hyvin tumman ja voimakkaan viinin perusta on Malbec-rypäleissä, jonka osuuden tulee olla vähintään 70% rypäleistä, jotta viini saa Appellation Controléen alkuperämerkinnän.

Kukoistukseen rypäle on noussut sille otollisemmilla kasvualueilla, erityisesti Argentiinassa.  Ranskalainen Michel Aimé Puget toi rypäleen Argentiinaan vuonna 1853. Tänä päivänä Malbec mielletään aidoksi argentiinalaiseksi rypäleeksi, joka aikojen saatossa on kehittynyt omaksi lajikkeekseen Argentiinassa. Malbecin ihanteelliset kasvuolosuhteet tulevat viineissä esille tasapainoisuutena. Siellä siitä tuotetaan puhtaita lajikeviinejä, eli vain Malbec-rypäleitä sisältäviä viinejä.  Malbec soveltuu hyvin myös rypälesekoituksiin, muun muassa Cabernet Sauvignonin, Merlotin ja Syrahin kanssa. Australia, Chile, Etelä-Afrikka ja Yhdysvallat ovat myös viinimaita joissa viljellään Malbec-rypäleitä.

Malbec on tarkka kasvupaikasta

Malbec-rypäleen aromaattisuus ja voima vaihtelevat kasvupaikan mukaan. Lämpimässä ilmastossa, kuten uuden maailman viinitarhoilla Malbec voima ja aromikkuus vahvistuvat. Rypäle tarvitsee paljon valoa ja lämpöä kypsyäkseen. Malbec viihtyy erinomaisesti hyvin kastellussa ja vettä läpäisevässä maaperässä. Niinpä esimerkiksi Argentiinan ja Chilen viinitarhoilla on lähes kauttaaltaan käytössä pisarakastelujärjestelmät.  Kosteilla kasvualustoilla Malbec on herkkä homeelle ja on arka hallalle. Korkealla vuoristossa kasvavat viiniköynnökset tuottavat paksukuorisempia, tanniinisia sekä maanläheisimpiä rypäleitä. Alempana kasvavista rypäleistä saadaan hedelmäisempiä ja kevyempiä viinejä.

José Zuccardi näyttää kuinka Argentiinassa viiniköynnökset joudutaan suojaamaan verkoilla raesateiden varalta.
Biodynaamisuus ja luonnonmukaisuus näkyvät kukkaistutuksina viinitarhalla Mendozassa.

Pihvi ja Malbec on erottamaton yhdistelmä

Liharuoat, erityisesti nauta, lammas ja riista, ovat Malbecin parhaat ruokakumppanit. Kun ruoka valmistetaan grillissä, niin savuisen malbecin ja grillilihan yhdistelmä on maku vailla vertaa. Ruoan kurssi noussee makupörssissä kun liha maustetaan voimakkailla mausteilla. Silloin malbec-viinin voima, hapokkuus ja tamminen yhdistelmä osoittaa suuruutensa. Myös erilaiset lihapadat sekä mausteiset pastat maistuvat hyvin malbecin kanssa. Kovat juustot sopivat myös tarjottavaksi malbec-viinin kanssa.

Asado on argentiinalaista kansallisruokaa, jossa isolla puuhiiligrillillä kypsennetään erilaisia liharuokia. Arinalla on pihvilihaa, lammasta, kanaa sekä lajitelma erilaisia mausteisia makkaroita. Laajasti ottaessa kyseessä on sosiaalinen tapahtuma, jossa kokonaisuus rakentuu hyvästä ruoasta, maukkaista viineistä ja iloisesta ihmisjoukosta.

Malbec-viinien värisävy on tummanpuhuva ja maku voimakas sekä aromikas.

 

Viinilasillinen:

Trapiche Varietals Malbec. Argentiina, Mendoza 2011.
Tummanpunainen, kirsikkainen tuoksu ja täyteläinen, luumuinen, pyöreä sekä vaniljainen maku,

Calafate Reserva Malbec. Argentiina, Patagonia 2011. Alko nro 482107. Hinta 11,99.
Tummanpunainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, hilloinen sekä tamminen maku.

Vernus Malbec. Chile, Colchagua Valley 2008. Alko tilausvalikoima nro 917627. Hinta 13,99.
Tummanpunainen, marjainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, mausteinen sekä tamminen maku.

Château Haut-Monplaisir Malbec. Ranska, Cahors 2009.  Alko 439457. Hinta 12,90.
Tummanpunainen, aroniamarjainen tuoksu ja täyteläinen, voimakas, tanniininen sekä nahkainen maku.

Trapiche Profuso. Argentiina, Uco Valley 2008.
Tummanpunainen, hedelmäinen tuoksu ja makea (80g/l ), hieman pureva sekä mausteinen maku. Väkevöity viini.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 25 toukokuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Entre Cielos – luksushotellin ja viinitilan taivaallinen yhdistelmä

Janne Suomi

Viinikoulussa: Aromikkaat valkoviinit

Flavorado

Parés Baltà – luontoa kunnioittavaa kehitystä

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More