ArtikkelitViinitilat

Rondan viinit kasvavat jylhissä maisemissa

Ronda - Andalusia
Ei heti uskoisi, mutta aurinkoisen ja paahteisen Costa del Solin “ylähyllyllä” sijaitsee yksi Espanjan innovatiivisimmista viinialueista. Aurinkorannikon lomaan kannattaakin sisällyttää päivä tai kaksi Rondassa, nauttien upeista maisemista sekä mielenkiintoisista viineistä.

Rondan ylängöllä sataa ja paistaa

Ronda sijaitsee aurinkorannikolta vain muutaman kymmenen kilometrin päässä, mutta lähes kilometrin korkeammalla, joka muuttaa ilmaston täysin. Rondassa lämpötilavaihteluita riittää jopa 20 celsius asteen verran vuorokauden aikana kasvukaudellakin. Ylängöllä puhaltaa vuoronperään Atlantin ja Välimeren tuulet, joten sumuisten aamujen jälkeen köynnökset kuivuvat nopeasti.  Rondassa myös sataa varsin reilusti eli 800 ml vuodessa, joten vettä on saatavilla. Maaperä on pääsääntöisesti savea ja kalkkikiveä, joka on myös omiaan sitomaan kosteutta itseensä, joten viineille riittää vettä melko kuivina kesäkuukausinakin. Siitäkin huolimatta viljelijät virittävät uusille palstoille kastelujärjestelmät. Se on hyvä vakuutus ilmaston lämmetessä, he kertovat.

Rondan viinialueen pöydän tyhjennys

Rondassa on viljelty viiniä jo roomalaisten ajoista lähtien, mutta phyloxera lopetti täälläkin kaiken 1800 -luvun puolivälissä. Tuho levisi itseasiassa Rondaan ensimmäisenä Espanjassa, Malagan kansainvälisen sataman kautta.

Saksalainen Federico Schatz voidaan nostaa Rondan uuden kukoistuksen pioneeriksi. Schatz alkoi tehdä ensimmäisiä koeistutuksia jo vuonna 1982 ja siitä 90-luvulle tullessa, Rondan lumo viinialueena alkoi kiinnostaa viinintekijöitä, jotka halusivat tehdä jotain toisin kuin muualla Espanjassa.

Rondan viinit maisemia

Tänä päivänä Ronda on varmasti mielenkiintoisimpia viinialueita koko Espanjassa. Se ei ole kaavoihin kangistunut ja seittiä kasvava “Gran Reserva”, vaan viinintekemistä leimaa innovatiivisuus ja nuorten viinintekijöiden palava halu luoda jotain uutta ja päivitettyä, laadusta yhtään tinkimättä – pikemminkin päinvastoin. Rondassa yleisesti rypäleet kerätään käsin, ei lisätä sokeria tai happoja ja sulfiitit pidetään minimissä. Luomusertifikaatteja on vähän, mutta menetelmät ovat jo useilla käytössä.

Rondan viinit ovatkin usein hyvin puhdasaromisia, raikkaita ja aitoja. Voisikin sanoa, että Ronda on saanut aloittaa uudelleen puhtaalta pöydältä. Sellaista tilaisuutta ei liian usein tarkkaan säädellyssä eurooppalaisessa viinituotannossa tule.


Cortijo Los Aguilaresin tuplakulta

Viisi kilometriä Rondan kaupungista itään, 900 metrin korkeudessa sijaiseva Los Aquilaresin tila nauttii Sierra de la Nievesin suomasta viileästä mikroilmastosta. Olosuhteet maanviljelyyn ovat olleet otolliset pari tuhatta vuotta. Siitä on todisteena roomalaisten rakentama jyvänerottelulava nykyisen päärakennuksen vieressä.

Hulppean 800 hehtaarin tilalla tuotetaan edelleen viljaa, oliiveja, vapaana kasvavaa iberico-possua ja vuodesta 1999 alkaen viiniä parinkymmenen hehtaarin alalta.

BODEGA CORTIJO LOS AGUILARES . RONDA, MALAGA, ANDALUCIA (FILM-EN) from Cortijo Los Aguilares Ronda on Vimeo.

Bibi Garcia on matkalla Rondan viinien ikoniksi

Rondan viinit Bibi Garcia
Enologi Bibi Garcia on matkalla Rondan viinintekijöiden ikoniksi.

Nuori nais-enologi Bibi Garcia astui Los Aguilaresin tarinaan vuonna 2007. Bibi on työskennellyt aiemmin mm. Chilessä, Riojassa ja Prioratissa, jossa viiniä tehdään niin ikään vuoristossa, mutta jossa viininteon filosofia on hyvinkin erilainen.

Siinä missä Rioja on lukkiutunut Tempranilloon ja Priorat Garnachaan, D.O Málagaan perustuva D.O. Sierras de Málaga on nuorena 2001 perustettuna alkuperäismerkintänä hyvinkin joustava mietojen viinien laatumäärityksien osalta. Se antaa Bibille visionäärin vaatimaa liikkumavaraa esimerkiksi rypälelajikkeiden kanssa. Los Aguilaresin mailla löytyykin hieno kattaus kansainvälisiä rypäleitä; Pinot Noir, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon ja Petit Verdot.

Rondassa Bibi käyttää viininviljelyssä luomumenetelmiä, joskin sertifikaattia ei vielä ole. ” Ei sitä ole kukaan asiakas toistaiseksi edellyttänyt, joten emme ole lähteneet paperisotaan”, hän vastaa.

Sulfiittien käyttö on myös minimissä. Sadonkorjuuaikaan keräyshanskat (kyllä, kaikki kerätään käsin) pannaan naulaan klo 12 päivällä, jolloin päivälämpötila alkaa nousta eikä rypäleet pysy enää kylminä ja hapettumisen vaara nousee. Rypäleiden tullessa kellariin ne menevät kylmähuoneeseen odottelemaan hihnalle pääsyä. Näin varmistetaan rypäleiden raikkaus viimeiseen asti ennen lajittelua. Bibille on myös tärkeää, että rypäleiden mennessä käymistankkiin ne nostetaan hihnalla eikä pumpulla, ettei rypäleiden kuori hajoa liian aikaisin.

Rondan viinit betonimuna
Kaksi kultaa ei Bibille riitä alkuunkaan. Ranskasta tuodulla betonimunalla tehdään jatkokehitystä Pinot Noirille.

Voin hyvin kuvitella, miten vaikea näitä ehdottomia ja kalliita menetelmiä on ollut nuorena viinintekijänaisena perustella tilan varainhoitajalle, Bibin astuessa remmiin. Nyt näytöt on kuitenkin annettu ja hän määrää. Bibi Garcian ainutlaatuisen päättäväinen nerokkuus toi Los Aguilaresin Pinot Noir 2008 vuosikerralle kultaa äärimmäisen tasokkaassa Swiss Mondial du Pinot Noir -kilpailussa 2009. Se oli temppu, joka kohautti koko viinimaailmaa. Mikä? Ronda? Tämä olisi toki jo riittänyt pitkälle, mutta pari vuotta myöhemmin temppu uusittiin samassa kilpailussa ja nyt viimeistään koko viinimaailman katse kääntyi pikkuruiseen Rondaan.

Pelelessä loistava tulevaisuus?

Pari kilometriä kuoppaista kärrypolkua ylöspäin löytyy Bibi Garcian oma löytö, viiden hehtaarin Pelele -palsta. Hän ihastui pläntin maaperään, punaiseen liuskekiveen, jossa on myös reilusti graniittia. Hän tilasi maaperän erikoisasiantuntijat Burgundysta asti paikalle, jotka totesivat alueen olevan erittäin potentiaalinen viinintuotantoon.

Rondan viinit maaperä
Rondan ylänkö on entistä merenpohjaa, jossa kalkkikivi ja savi hallitsevat. Pelelessä on myös reilusti punaista graniittia.

Tämän vuoden toukokuussa ensimmäiset taimet iskettiin maahan, pääasiassa Garnachaa neljän eri hybridin edustuksella. Tähtäin on, että 2019 ensimmäiset varteenotettavat viinit Pelelestä ovat kaupanhyllyllä. Mielenkiintoista nähdä mihin tämä Rondan ja ehkä koko Espanjan viinintekijöiden tähtikaartiin kuuluvan visionäärin kyvyt riittävät?

Rondan viinit pelele
Pelele on Bibi Garcian oma löytö. Tulevat vuodet näyttävät mihin tästä palstasta on?

Cortijo Los Aguilares viinitasting

Valitettavasti (mutta ymmärrettävästi) tilan lippulaivat Pinot Noir ja Petit Verdotista tehty Tadeo olivat niin kertakaikkisen loppuunmyytyjä, ettei toimittajalle herunut pisaraakaan. Tilan kolme muuta viiniä kylläkin osoittivat, että nyt ollaan todella jonkin ainutlaatuisen äärellä.

Rosado 2013
Ruusun ja punaherukan tuoksu. Elegantti roseeksi. Raikas maku, upea hapokkuus, mineraalinen ja pitkä. Huippurosee. Menee kuulemma melkein minkä ruoan kanssa vaan, mutta paellan kanssa parasta.

Tinto 2013
Rehevän marjainen tuoksu. Tummia sävyjä. Eläväinen maku. Samettinen ja nuorekkaan hapokas. Nätit tanniinit. Poikanen, mutta hyvä viini ja juotavissa nyt.

Pago el Espino 2010
Mielenkiintoinen, hiukan kehittynyt aromi. Jännän pähkinäinen tammi. Tasapainoinen maku on täyteläinen, raikas ja pitkä. Intensiivinen tummien marjojen sävyttämä. Nätin tanniininen lopetus. Puhdas ja upea viini.

www.cortijolosaguilares.com


La Melonera ja historialliset viinilajikkeet

Ana De Castro Rufian La Melonera viinitila
La meloneran tilan nuoresta viinintekijästä Ana De Castro Rufian (vasemmalla) tullaan vielä kuulemaan enemmänkin. Hänellä on erittäin intohimoinen suhtautuminen viiniin.

Myös La Meloneralla uskotaan nuoreen viinintekijään. Palava into viinintekemiseen vanhaa kunnioittaen, mutta uusia ajatuksia pursuen kuvastaa myös Ana de Castron viinifilosofiaa. Tila viljelee perinteisten Syrahin, Garnachan ja Cabernet Sauvignonin lisäksi myös muinaisia lajikkeita kuten Tintillaa, Blascoa, Romea ja Meloneraa.

Tapasin Ana de Castron toukokuussa Malaga Food and Wine -festivaalissa ja tästä itsellä syttyi kipinä Rondan viineihin. Valitettavasti artikkelin kirjoitusmatkalla ei saatu aikatauluja kohtaamaan, joten tilavierailu jäi haaveeksi. Maistiaiset olivat taannoin sen verran lupaavia, että La Melonera ansaitsee maininnan. Todella raikas ja mykistävän mielenkiintoisen aromikirjon omaava La Encina del Ingles on tehty sellaisista rypäleistä kuin M.Morisco, Doradilla ja Pedro Ximenes (eli juuri se sama rypäle jota käytetään makean sherryn tekemiseen). Payoya Negra 2011:ssa oli Rondan alueen punaviineille tyypillinen rehevän marjaisa aromi ja hillitty, mausteinen sekä tyylikkään tanniininen maku.

lamelonera.com

La Meloneran viinit

Descalzos Viejos – viiniä ja freskoja

Rondan viinit Flavio Salesi
Flavio Salesi oli Argentiinalainen arkkitehti – nykyään Rondalainen viinintekijä. Epäilemättä hän olisi voinut olla myös rock-tähti?

Flavio Salesi, Italialaiseen perheeseen Argentiinassa syntynyt eläväinen kaveri on sekoitus rock-tähteä, taiteilijaa ja businessmiestä. 15 vuotta sitten ennen Rondaan tuloaan ja viinintekijäelämäänsä, hän oli arkkitehti.

Viinitilan päärakennuksena toimii 1500 -luvulla rakennettu luostari, jyrkänteen seinämällä, jonka Flavio ja hänen yhtiökumppaninsa Paco Retamero ostivat vuonna 1998 ja restauroivat uuteen loistoon katon freskoja ja pihapuutarhaa myöten. Flavio esittelee mielellään toimistotiloista laaksoon antavaa parveketta ja täytyy myöntää, että arkkitehti tietää mitä tekee. Ei tällaista näkymää toimistosta ole kenelläkään muulla!?

Tila omistaa kuusi hehtaaria ja kontrolloi neljää hehtaaria. Lajikkeina löytyy; Cabernet Sauvignon, Syrah, Garnacha, Graciano, Petit Verdot, Merlot ja Chardonnay. Markkinoita heidän viineilleen löytyy Espanjan lisäksi mm. Skandinaviasta, Belgiasta, Sveitsistä ja jopa Taiwanista. Maailmanlaajuisen kiinnostuksen myötä viineilleen heillä ei ole ollut ongelmia myydä tuotantoaan talouskriisin aikana, mutta siitä huolimatta Salesi kääntää mielellään katseen tulevaan.

– “Me jätämme vuosikerrasta tarkoituksella noin 10% laatikoista varastoon niin, että kaikkea ei myydä tyhjäksi kerralla”, hän kertoo. – “Näin me voimme pitää paikallisten kanta-asiakkaidemme mielenkiinnon yllä viinejämme kohtaan kokoajan, ja näin he muistavat meidät paremmin, kun yleinen taloustilanne Espanjassa korjaantuu”.

Rondan viinit luostari
Descalzos Viejosin toimisto/tuotantotila on rakennettu entiseen luostariin. Arkkitehdille tuskin vähempi olisikaan riittänyt?

Rondan viinialueen eduiksi Flavio Salesi listaa pienten tilojen pyrkimyksen tuottaa huippulaatua – asia jota ei ole laskettu D.O Malagan alkuperäisluokituksen eduksi ennen. Rondan viinintekijät ovat myös kuin yhtä perhettä, eivät kilpailijoita keskenään. Ja miksi kilpailla? He tekevät työtä yhteisen mission eteen; saada Rondan viinit maailmankartalle. Siitä pokaalista riittää kaikille.

Rondan viinit laakso
Descalzos Viejosin parvekkeelta aukeava näky on vähintäänkin mykistävää sorttia. Ei uskoisi, että tässä ollaan vain noin 40 kilometrin päässä pilalle rakennetusta aurinkorannikosta.

Descalzos Viejosin enologi Vicente Inat onkin hyvä ystävä Los Aguilaresin Bibi Garcian kanssa ja he vaihtavat neuvoja viljelyssä ilman mitään puheita liikesalaisuuksista. Salesin sormet syyhyävät jo muutamaan lisähehtaariin, joilla tuotantoa voisi kasvattaa, mutta maltillisesti. – “Olemme ennenkaikkea artesaaneja, ei viinitehtailijoita”, hän kuitenkin jarruttelee. Rondan rotkon tällä puolen maan ostaminen ei ole aivan yksinkertaista. – “Paperisota ja byrokratia on aivan mielipuolinen”, Flavio tuskailee. – “Voit kuvitella, tämä on näköalan takia suojeltu laakso, eikä mitään muuteta ilman kymmenen viraston lupaa. Ja se on tietenkin erittäin hyvä asia, koska muuten tuolla keskellä olisi Golf-kenttä ja vieressä kylpylä”, hän viittaa laaksoon. – “Katso vaikka Costa Del Solia, ei me siitä katastrofista olla matkallisesti kovin kaukana!”

Descalzos Viejos viinitasting

Chardonnay
Kosiskelevat aromit. Kypsiä sitruksia. Omenaa. Hipaus tammen vaniljaa. Tasapainoinen ja reilun hedelmäinen. Hento hapokkuus. Yrttejä lopussa.

DV+ 2008
Muhevan aromikas. Kirsikkahilloa. Hiukan vaniljaa. Tuhti, mutta samettinen maku. Raikas hapokkuus. Voimakas. Hiukan yrttinen. Mahtava tammi pitkässä lopussa. Punaiselle lihalle.

www.descalzosviejos.com


Rondassa käydessään voi viinejä ja alueen viinintekohistoriaa käydä katsastamassa myös viinimuseossa, Bodegas La Sangre de Rondassa

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Maquinon

Flavorado

Malagan ravintolat – bodegat eli viinibaarit

Janne Suomi

Osborne Manzanilla

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More