ArtikkelitRavintolat

Ravintola Vausti Riesling & Spätburgunder-Viikoilla

Kotkan ylpeys, ravintola Vausti nostaa kaupungin ravintoloiden tasorimaa. Matka wieninleikkeestä tasokkaaksi viiniravintolaksi on ollut osittain myös sattumaa.

Kotkassa on monta upeasti säilynyttä ja restauroitua taloa viime vuosisadan alusta. Ravintola Vausti sijaitsee ehkä näyttävimmässä niistä – teollistuvan suuriruhtinaskunnan mahtavassa punatiilikolossissa. Vuonna 1907 valmistuneen Kotkan konserttitalon on suunnitellut Eliel Saarinen. Talo on nähnyt monta vaihetta; jatkosodassa se pommitettiin pahoin, mutta kunnostettiin nopeasti entiseen loistoonsa. Neljättä kertaa Riesling & Spätburgunder-Viikoilla mukana oleva ravintola Vausti on ollut talossa vuodesta 2010.

ravintola vausti konserttitalo

Vaustin kulinaristinen matka

Ravintolan nuoret vetäjät, hovimestari Heikki Hytönen ja keittiömestari Vesa Sjöblom eivät alussa halunneet viedä visiotaan wieninleikettä, ranskanperunoita ja A-olutta pidemmälle. Kotkassa tälle osastolle oli kysyntää ja ajatus modernista viiniravintolasta tuntui hullunrohkealle. Melko nopeasti asiakaskuntaa kuuntelemalla Vausti kuitenkin käänsi kokan kohti nykyistä tasoa. Voidaan sanoa, että Vausti kasvoi asiakkaidensa kanssa. Aika oli kypsä muuttaa Kotkan ja samalla koko maakunnan ravintolatarjontaa.

ravintola vausti interiööri

Nykyään Vaustissa luotetaan sesonkiajatteluun. Näin keväällä se tarkoittaa mm. korvasientä, nokkosta, hauenmätiä, karitsaa ja raparperiä. Lähellä tuotettu ruoka on myös ravintoloitsijoiden sydäntä lähellä. Keittiön palvelufilosofiaa on myös kirkastettu nykyään varsin trendikkäällä mallilla, jossa alku-, ja pääruokien rajat on häivytetty. Asiakas tilaa juuri niin monta lautasellista, ja juuri siinä järjestyksessä kun haluaa. Jos ei itse halua tehdä valintaa, niin aina voi heittäytyä neljän tai kuuden ruokalajin yllätysmenun vietäväksi.

Vaustin viinit osoittavat hyvää makua

Vaustin viinilista on kuin suomalaisen hääpuhe; lyhyt, mutta täynnä asiaa. Viinit on kerätty tasaisesti ympäri maailmaa. Laseittain saatavat viinit ovat näppärästi tasahinnoiteltu ja kellarin erikoisuuksia voi tilata pulloittain. Viininystäviä varten on myös oma viinibaarinsa, johon voi poiketa nauttimaan lasillisen ilman pöytävarausta. Ravintola järjestää pari kertaa vuodessa suosittuja viinimessuja, jossa erikoisuuksia on tarjolla laajemmin. Viinilista elää myös sesonkien mukaan; roseviinejä kesällä ja nyt Riesling & Spätburgunder-Viikkojen aikaan saksalaisia herkkuja, joita voi yhdistellä esimerkiksi parsa-annoksien kanssa.

Ravintola vausti viinit

Kävimme testaamassa Vaustin tarjontaa juuri alkaneilla parsaviikoilla. Saimme myös esimakua Riesling & Spätburgunder-Viikkojen suosituksiin.

Prinz von Hessen Hessenstein Riesling Trocken 2015, Rheingau
Rheingaun parhaisiin tuottajiin lukeutuvan talon puhdasarominen, hieman trooppisia elementtejä sisältävä viini on hapokas ja jäntevä. Sopii yleisviininä useille menun ruokalajeille.

Van Volxem Schiefer Riesling 2015, Mosel
Klassista Moselia tuottavan viinitalon antimia on aina ilo maistaa. Tuoksu antaa persikkaa, omenaa, hunajaa ja häivän petrolia. Viinissä on upea rakenne ja sen tyylikäs hapokkuus kantaa pitkään.

Schmitges Riesling Feinherb 2017, Mosel
Persikkaa, kukkaisuutta ja hunajaisia aromeja. Hedelmäistä makeutta tasoittaa tiivis happorakenne ja jälkimaun mineraalisuus. Tämä vie kielen mennessään.

Kruger-Rumpf Spätburgunder Blanc de Noir 2017, Nahe
Pinot Noirista eli Spätburgunderista tehty valkoviini on meidän leveyspiireillä vielä erikoisuus, johon kannattaa tarrata kiinni aina kun on mahdollisuus. Parfymista ja punaista pinotin marjaisuutta tuoksussa. Sileärunkoinen ja sitruunahappoinen viini. Hienovaraisen mausteinen jälkimaku. Viinistä riittää pariksi tuhdimmallekin ruoalle.

Meyer-Näkel Spätburgunder Trocken 2016, Ahr
Saksan pohjoisimpiin viinialueisiin lukeutuvan Ahrin kulttituottaja. Viinissä on kirsikkaa ja karpaloista aromia. Keskitäyteläinen ja energinen viini on ison tammitynnyrin siloittama.

 

Haukea & hauenmätiä

ravintola vausti hauki

Hauessa tuorearominen kylmäsavu ja upea tekstuuri. Suolaisuus tasaantuu makealla sipulilla ja paketti nivoutuu yhteen täyteläisellä kreemillä. Schmitges Riesling Feinherb 2017 hedelmäisyys tasoittaa kalan suolaisuutta upealla tavalla.

Vuohenjuustoa ja raparperia

ravintola vausti vuohenjuusto

Mukana paahdettuja linssejä, joita raikastaa makean hapokas raparperi. Vuohenjuusto sulaa suuhun. Kruger-Rumpf Spätburgunder Blanc de Noir 2017 sopii mausteisuutensa puolesta annokseen hyvin.

Parsoja, Vaustin hollanninkastiketta ja lämminsavustettua hunajakirjolohta

ravintola vausti lohi

Kalassa taas mahtava savustus. Kuohkea hollandaisekastike on parsalle klassikkopari. Tyylikkään annoksen kanssa Van Volxem Schiefer Riesling 2015 klassinen tyyli on parhaimmillaan.

Parsaa, palvattua porsaan pippurirullaa ja kermaista korvasienimuhennosta

ravintola vausti possu

Rapea possu antaa purukontrastia parsalle ja upean kermaiselle sienimuhennokselle. Viinille annoskokonaisuus on vaikeampi, mutta Kruger-Rumpf Spätburgunder Blanc de Noir 2017 selvittää haasteen kunnialla.

Päärynää & jogurttia

Päärynä on oikeaoppisen pehmeä, mutta siinä voisi olla hiukan enemmän makua. Jogurtti tuo annokseen kaivattua kermaisuutta.

Valkosuklaata & raparperia

ravintola vausti valkosuklaa

Upean näköinen annos, jossa makuseikkailua riittää. Hieno päätös aterialle.

On varmasti tuntunut rohkealle laittaa näin hienostunutta tarjontaa vanhaan kymenlaaksolaiseen satamakaupunkiin vielä muutama vuosi sitten. On myös ilo huomata, että asiakkaiden kuunteleminen ja rohkeus palkitaan. Vaustin lämminhenkinen palvelu, mieleenpainuvat viinit ja moderni keittiö on paikkansa ansainnut maakunnan parhaimpien ravintoloiden joukossa.

Ravintola Vausti

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Viisi vinkkiä ravintolan löytämiseen lomakohteessa

Flavorado

Riesling & Spätburgunder-Viikot: SMYG

Janne Suomi

Kaksi tärppiä Kotkassa – Riesling & Co -Viikot 2023

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More