ArtikkelitViinitilat

Skoff Original – Sauvignon Blancin mestarit

Muutaman vuosikymmenen huippuviinejä tuottanut Skoff Original -perhetila sijaitsee kuvankauniissa maisemissa eteläisessä Itävallassa, Steiermarkissa. Walter Skoff on mukava perfektionisti, jonka mestaroinnilla syntyy mm. häikäisevän upeasti ikääntyviä, tammessa muhineita Sauvignon Blanc viinejä.

Skoff Original on sekoitus vanhaa ja uutta

Walter ja Joachim Skoff ovat jo neljännen ja viidennen sukupolven edustajat Skoffin viinintekijäperheessä. Walter Skoff ja Joachim ovat täydellinen yhdistelmä: Walterin yli 30-vuoden viinintekokokemus Eteläisessä Steiermarkissa ja Joachimin tuoreet ideat maailmalta, jossa hän on työskennellyt viinitiloilla mm. Uudessa-Seelannissa, Chilessä ja Etelä-Afrikassa. Isällä ja pojalla on yhteinen tavoite; tuottaa Steiermarkin parhaimpia viinejä, joissa kulminoituu sekä maaperä että huippuunsa viety kellarityöskentely.

Skoff Original maisema
Tilukset sijaitsevat Steiermarkin kuvankauniissa maisemissa.

Juuret tiukasti Steiermarkin rinteissä

Tila omistaa 60 hehtaaria omia viljelyksiä ja ostaa 40 hehtaaria sopimusviljelijöiltä, joiden menetelmiä perfektionisti Walter Skoff tiukkaan valvoo. Vuosituontanto on 600 000 pulloa. Viinipalstat sijaitsevat 15 kilometrin säteellä Eckbergin kellarilta eli kotikulmilla pysytään. Omia palstoja on 13, maaperän vaihdellessa paljonkin hiekkaisesta Obeggista, Hochsulzin fossiiliseen kalkkikiveen. Gamlitzin alueella ei tasaista kohtaa maastossa olekaan, joten tyypillistä kaikille palstoille on enemmän tai vähemmän jyrkkä profiili.

Kesällä jopa välimeren alueelle tyypilliset lämpötilat päivisin mutta varsin viileät yöt mahdollistavat hedelmäisten, joskin intensiivisten ja hapokkaiden rypäleiden viljelyn.

Skoff Original tarhoilla

Entäs se ilmaston lämpeneminen?

Ilmaston lämpeneminen ei ole Walter Skoffin huolenaihe. Palstoja on etelärinteiden lisäksi myös kaakkois- ja lounaisrinteillä. Etelärinteilläkin usein viriävät tuulet viilentävät rypäleitä niin, etteivät ne ole vielä kypsyneet liian aikaisin kuumana vuonnakaan. Edelleenkin suurempi ongelma on kylmä tai sateinen kesä.
Luomun metodeihin ollaan kokoajan suuntaamassa, mutta edelleen sen verran tulee vettä taivaalta ettei luomu-sertifikaati ole vielä näköpiirissä. Luomutuotannossa kun on heikosti keinoja homeita vastaan.

Skoff Original uusi taimi
Tuotanto laajenee omien istutusten ja sopimusviljelijöiden toimesta.

Missä markkinat?

Itävaltalaiset nauttivat mielellään oman maan viinejä, joten 80% myynnistä on kotimaiselle markkinalle.
Arvostetut kansainväliset mitalit Obegg Sauvignon blanc ja Royal Sauvignon blanc -viineille ovat kuitenkin luoneet tukevan 20% pohjan vientiin. Nämä upeasti ikääntyvät viinit ovat niin amerikkalaisten kuin aasialaistenkin lasiin hyvin kelpaavia.

Skoff Original pariskunta
Oopperalaulaja Eva Liebau ja viinintekijä Walter Skoff. Jos tässä ei ole pariskunta onnensa kukkuloilla niin mikä sitten?
Skoff Original ravintola
Tilalla on myös muutama huone vieraiden majoittumista varten sekä oma ravintola.
Skoff Original jälkiruoka
Huomatkaa perfektionistin kädenjälki myös ravintolassa; jälkiruoassa on oma logo.

Laatu ja kasvaminen

Laatuviinitalon tuotanto on tähän mennessä myyty aina seuraavana vuonna keräämisestä, eli luotto markkinoilla on kova. Se valaa uskoa tulevaisuuteen ja investointeihin. Tila etsii kokoajan laajentumismahdollisuuksia ja palstahehtaarit lisääntyvät vuosi vuodelta. Kasvaminen maan ostamisen kautta on kuitenkin verrattain hankalaa Itävallassa, jossa keskitilan koko on hehtaari. Siinä saa monelle ovelle käydä koputtelemassa ennen kuin on uudet kymmenen hehtaaria plakkarissa. Tuotannon kasvattaminen sopimusviljelijöiden kautta on siksi nopeampaa.

Skoff Original uudet rivit
Perfektionisti Walter Skoff istuttaa viinit tarkkoihin riveihin itseään varten. Viinit eivät siitä välitä puoleen tai toiseen.

Skoff Original viinitasting

Tilan valikoimassa riittää tutkittavaa joka viinityylissä – kuohuvista makeisiin. Alkoi olla jo ilta, joten jouduimme keskittymään vain valkoviinien maisteluun. Oli kyse minkä hintaluokan viinistä, tammitetusta tai teräksestä, Walter Skoffin siveltimen jälki on maistettavissa. Niin kuin hän itse sanoi: haluan tehdä viinejä, jotka maistuvat jollekin, jotka muistetaan. Tätä viisautta soisi käytettävän useamminkin viinimaailmassa?

Skoff Original Walter Skoff
Skoff Original Sauvignon Blanc
Skoff Original ja kellaripyhimys
Kellaripyhimys tekee pitkää päivää suojellessaan viiniaarteita.
Skoff Original viinikellari
Skoff Original on mestari Sauvignon Blancin tammittamisessa.

Tammen käyttö Sauvignon Blancin tekemisessä ei ole ihan jokapäiväistä. Itseasiassa rypäle yhdistetään nuorena juotaviin raikkaisiin viineihin (lukuunottamatta pientä klikkiä vuosikymmenten takaa nimeltä Fumé Blanc ). Tämän ennakkoluulon voi nyt haudata. Tammi ja ikääntyminen sopivat Sauvignon Blancille vähintään yhtä hyvin kuin Chardonnayhin.

Skoff Original viinitasting

Weißburgunder Classique 2013
Aromeissa limeä, ruohoa, kypsää aprikoosia. Runkoa löytyy viinistä mutta myös hieno hapokkuus, kevyen mineraalinen lopetus. Maukas ja omaperäinen Pinot Blanc.

Grassnitzberg Weißburgunder 2011
Kypsää omenaa, mangoa, sitruksia, mantelia ja petrolia moniulotteisessa tuoksussa. Leveä ja tyylikäs maku on kuivan tasapainoinen, tammen siloittama suuntuntuma.

Grassnitzberg Weißburgunder vuosikerta 2010
Kuin edellä mutta aromit tiukempaan sisällä viinissä. Erinomaisesti ja nopeasti kehittyvät viini. Varmasti parhaimmillaan juuri neljän vuoden iässä.

Royal Chardonnay 2012
Aromeissa iso tammi. Maaperän mineraalit esillä hieman savuisena piikivenä Skoffille tuttujen trooppisten kypsien hedelmien takana. Tasapainoinen hapokkuus ja hieno suuntuntuma. Nuori kuitenkin vielä.

Morillon Classique 2013
Morillon tarkoittaa Chardonnayta Steiermarkissa. Kypsän omenainen tuoksu, jossa greipinkuorta. Tasainen hapokkuus, hunajamelonia ja hieman greipin bitteriin kääntyvä jälkimaku.

Grassnitzberg Morillon 2010
Hienosti kehittynyt ja persoonallinen tuoksu, jossa karamellin piirteitä. Tammesta pähkinää. Leveä viini on kuin samettia. Hapot tasaantuneet. Hyvä hedelmäisyys.

Grassnitzberg Sauvignon blanc 2012
Kypsän aromaattinen tuoksu. Ruohoa ja yrttejä. Puhtaan selväpiirteinen maku. Tropiikin hedelmää ja paprikaa. Jälkimaussa mineraalisuus ja greipin bitterisyys.

Kranachberg Sauvignon Blanc 2012
Karviaisarominen viini, jossa palstan kalkkimaan mineraalisuus esillä. Leveä ja tasapainoinen maku, jossa nouseva hapokkuus.

Hochsulz Sauvignon blanc 2012
Monikirjoinen mutta elegantti aromi, jossa hiukan tropiikkia ja karviaista. Nousevan hapokas ja pitkä maku, jonka lopetusta mineraalit ja greippi tukevat. Tammi on vain aavistus tässä paketissa, joten viini on hyvinkin freesi.

Obegg Sauvignon blanc 2011
Iso tammi jo heti kättelyssä. Tutut kypsän trooppiset aromit seuraavat. Hieno petroolisuus. Moniulotteinen seikkailu. Hedelmäinen maku, todella tasapainoinen hapokkuus ja upea mineraalinen lopetus.

Royal Sauvignon blanc 2012
Sokerina pohjalla palkittu, ylistetty Sauvignon blanc. Kiistatta Walter Skoffin kruununjalokivi. Maistoin tätä viiniä joku vuosi taaksepäin pruuvissa, jonka se voitti kirkkaasti.
Jo pelkkä aromi on kuin mahasta sieppaava vuoristorata. Hyvin intensiivinen sekoitus tuoreita eksottisia hedelmiä ja karviaisia. Kuivattuja luumuja. Maku on puhtaan tyylikäs. Tasapainoinen sekoitus hapokkuutta ja hedelmää, tammen siloittama silkki. Tuore vielä mutta varmasti nautittavissa jo nyt.

Royal Sauvignon blanc 2008
Ja vielä saatiin erimerkki siitä miten kruununjalokivi lähtee ikääntymään – häikäisevän hienosti.
Aromiräjähdys; karamellia, karviaista, metsämarjoja ja hunajaa. Leveän hedelmäinen maku täydellisessä harmoniassa karviasmaisen hapokkuuden kanssa. Elegantti ja mineraalinen lopetus. Kerrassaan käsittämätön esitys.

Skoff Original vierailu jäi lähtemättömästi mieleen. Avoimen lämpimät ihmiset tekemässä erinomaisia viinejä – Steiermarkin unimaisen kauniisti kumpuilevassa maisemassa.
Walter Skoffin omaperäinen ja perfektionistinen viinintekotyyli vuosikymmenten kokemuksella yhdistettynä huippupalstoihin ovat ne aseet, joille tulee olemaan kysyntää taloustilanteiden ollessa mitä hyvänsä.

Ja kyllä, tämän visiitin aikana kävi selväksi, että tammen käyttö sopii erinomaisesti Sauvignon Blanciin – ainakin mestarin käsissä. Ei Walter Skoff turhaan ole saanut liikanimeä; Mr. Sauvignon Blanc.

Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Janne Suomi ja Sami Issakainen

www.skofforiginal.com

Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Rabl Grüner Veltliner

Flavorado

Tarapacá Sauvignon Blanc Chardonnay Viognier

Flavorado

Hillinger Grüner Veltliner

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More