ArtikkelitOluthuone

Panimoesittelyssä: Vallilan Panimo

Orionin vanha lääketehdas Vallilan mäellä Helsingissä on täydellinen miljöö urbaanille käsityöpanimolle. Karismaattisesti rapistunut ja sokkeloinen kolossi on täynnä taiteilijoita, arkkitehteja ja eri alan start uppeja. Kommuuni ei olisi kokonainen ilman pienpanimoa.

Vallilan Panimon tarina on klassinen: oluentekemisestä vastaava Miika Haverinen alkoi muutama vuosi sitten all-grain -harrastuksen ja maisteluiltojen saatossa sai vakuutettua kaverinsa Lauri Korhosen siitä, että maailma on auki. Sittemmin panimon dynamiikka on muuttunut ja operatiiviseen porukkaan kuuluu Haverisen lisäksi Markus Koistinen, Harry Sileoni, Mika Lausamo, Petri Penttinen ja Ville Mäkinen.

Vallilan Panimo aloitti Orionin talossa vuonna 2015 tuhannen litran keittopannuilla ja kahden tuhannen litran käymiskapasiteetilla. Vuosi sitten tilauskirjat olivat jo siinä määrin täynnä, että tarvittiin kapasiteettia lisää. Muutto seuraavaan rappuun nykyisiin, isompiin tiloihin oli edessä.

Tuhannen litran keittolaitteisto on niin ikään käsityötä.

Entinen keittolaitteisto tuunattiin niin, että keittoprosessia voi nyt käskyttää ohjauspaneelista. Juoksutusputkistoja lisättiin ja niiden päälle tehtiin huoltosilta. Käymiskapasiteetti nostettiin neljään tuhannen litran säiliöön, mutta sekään ei enää riitä ruokkimaan kuuden eri tuotteen kysyntää, joten neljä samanlaista säiliötä on jo tilattu Saksasta.

Vallilan panimo luottaa ultragraafiseen etikettitaiteeseen. Erottuu hyvin kaupan hyllystä.

Vallilan Panimo Michelin-ravintolan listalle

Vallilan Panimon oluita menee mm. pääkaupunkiseudun K-kaupoille ja olutravintoloille. Miika ja Markus kertovat myös innoissaan tuoreesta yhteistyöstä Michelin-ravintola Demon kanssa, josta alkaa saamaan piakkoin hamppuolut Orionia sekä Brown ale Metsästä.

– Tämä on varsin mukava tunnustus sille tyylille, jonka eteen on tehty paljon työtä. Vaikka olemme urbaani panimo, haluamme pitää tyylin hillittynä, jolloin oluet sopii nautittavaksi jopa fine dining ympyröissä, Miika kertoo tyytyväisenä.

– Mitään sen suurempia taikatemppuja meidän oluentekofilosofiaamme ei liity. Helsinkiläinen vesijohtovesi on puhdasta, mutta melko pehmeää, joten me konfiguroimme vettä kovemmaksi mm. kalsiumia ja magnesiumia säätämällä. Mäskäyksessä mennään minimistepeillä suoraan konversioon. Hiivoiksi valikoituu yleensä neutraalit maltaan ja humalan aromia kunnioittavat kannat, Miika jatkaa.

Hamppua lasissa, kyyneleitä pöntössä.

Suuressa suosiossa olevat toisten panimoiden kanssa yhteistyössä tehdyt kollaboraatio-oluet eivät ole ole markkinointikärkenä. – Me tähtäämme enemmänkin yhteistyöhön ravintoloiden tai artistien kanssa. Tästä hyvänä esimerkkinä räppäri Eevil Stöön biisi Kolmannen silmän kyyneleet, josta Vallilan Panimon English Pale Ale Kyyneleet on saanut nimensä,  kertoo markkinnoinnista vastaava Markus.

Olut ylitse muiden:

Orion Hemp Ale

Suomen ensimmäinen kaupallinen hamppuolut on mielenkiintoinen ja erinomaisen maistuva pale ale. Hampunsiemeniä on käytetty mallaspohjassa ja kukintoa kuivahumaloinnin tapaan. Mitään ylilyöntejä ei ole tehty vaan 5,5% olut on tyylikkään yrttinen ja nätisti katkeroitu. Ettei kukkahatut sekoa tässä kohtaa, niin on hyvä vielä avata, että hamppu on laillista Finola-lajiketta.

www.vallilanpanimo.fi

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Suuret Oluet Pienet Panimot – Helsinki 2015

Flavorado

Panimoesittelyssä – Stadin Panimo

Flavorado

Helsingin parhaat cocktail-baarit

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More