ArtikkelitOluthuone

Panimoesittelyssä – Panimo Honkavuori

Panimo Honkavuori on yksi Suomen pienpanimobuumin rohkeimmista alkuinvestoinneista. Rohkeuden ja oman vision hedelmää aletaan nyt keräämään joensuulaisessa panimossa kilpailumenestyksen myötä.

Tohtorismiehet Jani Olavi Honkanen ja Juho-Ville Matti Vuorio istuivat eräänä iltana Joensuun legendaarisessa Jokela-baarissa laulamassa juomalauluja. Kuten usein sellaisissa pöydissä, hyviä ajatuksia syntyy hetken mielijohteesta. Kuin salaman iskusta he paiskasivat kättä päälle – perustetaan panimo! Elettiin vuotta 2009, mutta meni vielä kuusi vuotta reseptejä kehitellessä kunnes Panimo Honkavuori Oy rekisteröitiin ja lupia alettiin hakemaan.

Honkavuoren heilutus
Laaduntarkkailua Honkavuorella. Mr. Honkanen vasemmalla ja mr. Vuorio oikealla. Kuva Pasi Räsämäki.

Puolen miljoonan paukulla liikkeelle

Mittatilaustyönä tekevää laitteiston valmistajaa haettiin ympäri maailman ja lopulta päädyttiin kiinalaiseen Meto:n, joka toimitti 2000 litran keittojärjestelmän sekä 10 kappaletta 2000 litran käymistankkeja. Pienpanimoiden yleinen murheenkryyni, pullotuslaite tilattiin Italiasta Gai:n tehtaalta, eikä siinäkään alettu pihistelemään. Laite saakin nyt kummaltakin vuolaasti kehuja; Italiasta etänä tehdyt korjaukset ja säädöt ovat pelastaneet pullotuspäivän useamman kerran. Panimo Honkavuoren ensimmäiset keitot ja kaupalliset tuotteet tulivat markkinoille 2016.

Panimo Honkavuori keittolaite
Honkavuoren tekniikka on poikkeuksellisen pitkälle vietyä pienpanimoksi.

Joensuun teollisuusalueella sijaitsevan panimotilan 200 neliötä on käytetty äärimmäisen tarkasti. Senttiäkään ei ole tuhlattu. Panimo Honkavuori on laitteistonsa puolesta harvinaisen pitkälle viety pienpanimo. Vaikka investointiin on mennyt puolisen miljoonaa euroa, alkaa se nyt tuottaa kulupuolella plussaa – Honkanen ja Vuorio saavat pyöritettyä tuotantoa lähes ilman ulkopuolista työvoimaa kahteen pekkaan.

Maksimissaan panimo pystyy tällä käymiskapasiteetilla tuottamaan 200 000 litraa vuodessa. Nyt toisena toimintavuotena rima on asetettu 50 000 litraan. Asiakkaina ovat tällä hetkellä lähinnä Pohjois-Karjalan ravintolat ja K-Citymarketit ympäri Suomen. Alko on huolinut kolme heidän oluttaan myyntiin. Joitain yhteyksiä on olemassa ulkomaille, Saksaa myöten, mutta varsinainen maailmanvalloitus voi alkaa myöhemmin, kun Suomessa alkaa olla tukeva jalansija.

Panimo Honkavuori pullotuslaite
Pullotus on pienpanimoissa joko hankalaa tai kallista. Honkavuoren pullotuskonetta voidaan korjata tehtaalta Italiasta käsin etänä.

Oluentekoa susirajalla

Aputoiminimenä oleva Susirajan panimo kuvastaa oluentekotyyliä melko pitkälle. Mistään hipsterioluista ei ole kysymys, vaan nyt ammennetaan korpimetsästä. Oluet ovat mielellään hyvin maltaisia ja täyteläisiä. Pitkiä sokereita suositaan, jotka jättävät hienoisen makeuden oluisiin.

Panimo Honkavuori oluet
Tupla-IPA 694 on tumma ja maltainen, jylhä kuin Koli. Se ei ole Lagunitas Maximuksen kopio – asia joka tietysti joitain olutasiantuntijoita saattaa järkyttää syvästikin.

Kalkkipatsaan läpi tuleva Joensuun pohjavesi riittää Honkavuorelle oluen valmistukseen, sitä ei manipuloida mitenkään. Maltaat tulevat kotimaiselta Viking Maltilta. Humalina käytetään jenkkien lisäksi eurooppalaisia, sekä tulevaisuudessa toivottavasti myös kotimaisia, jopa omasta pellosta. Panimon kasvimaalla on tulossa kolmatta vuotta mm. Chinookia, Hallertau Mittelfrühia, Styrian goldingsia sekä paria suomalaista lajiketta. Kesän 2017 säät ovat tosin olleet sen verran surkeat, ettei suurta satoa ole tänä vuonna luvassa. Hiivauksessa luotetaan kuivahiivoihin yhdistettynä vierteen happirikastamiseen. Kirkastamisessakaan ei käytetä lisäaineita, pelkkä ns. Cold Crash riittää.

Voitokkaita oluita

Honkavuoren alkutaipaleen tuotantoa on osittain myös kritisoitu ympäri internettiä. Alkukritiikki on usein hinta niille, jotka eivät halua kopioida suoraan Brewdogin tai Omnipollon tekeleitä, vaan uskaltavat luottaa omaan visioonsa. Jo toisena toimintavuotena tuo visio alkoi kantaa hedelmää.

Suomen Parhaat Oluet 2017 -kilpailun finaaliin valittiin kaksi heidän tuotettaan; Valo vehnäolut 4,5 t% sekä Double Doc 7,3 t%, joista jälkimmäinen ylsi kisan “Tumma tai värillinen lager”-sarjassa toiseksi. Kepeä, kauppavahvuinen Valo voitti vehnäolut-sarjan. Taiga North Carelian Porter 6,6 t% kannattaa myös maistaa, porteriin kun sopii hyvin Honkavuoren suosima maltaisuus.

Panimo Honkavuori – olut ylitse muiden

DoubleDoc

Double Doc

Maltainen ja monivivahteinen tuoksu tarjoaa karamelliä, hillottua hedelmää ja lakritsia. Lempeän vahva olut on tasapainoinen. Lopussa löytyy tyylikäs katkerointi.

www.honkavuori.fi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Virossa kuohuu nyt pienpanimokulttuuri

Flavorado

Suuret Oluet Pienet Panimot – Helsinki 2015

Flavorado

Uusia käsityöoluita Alkoon – kuusi tärppiä

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More