ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Viognier lunastaa lupauksen

Viognier Condrieu

Lumoava viininautinto löytyy lasillisesta viognieriä. Kulttimaineeseen noussut valkoviini pursuaa eksoottisten hedelmien, kukkien ja ruohon aromeja. Se suorastaan huumaa ja houkuttelee aromaattisuudellaan.

Heikki Remeksen viinikoulussa osa 4 / 16: Viognier

Viognier-rypäleen intensiivisyys tulee esille viinin syvänkeltaisen värissä, tuoksussa sekä maussa. Kuivassa ja lämpimässä ilmanalassa rypäleistä kehittyy runsaan täyteläisiä sekä hyvin aromikkaita. Vaikeasti viljeltävä rypäle tuottaa pienen sadon ja on herkkä kasvitaudeille.

Viognierille tunnusomainen vähähappoisuus saa kuivan viinin maistumaan hieman makealta. Viineille on ominaista korkea alkoholipitoisuus ja pitkä jälkimaku. Parhaimmillaan ja aromaattisimmillaan Viognierissa on hienostunut tasapaino kypsän voimakkuuden ja hajuveden hienostuneiden aromien välillä. Aprikoosi, persikka, mausteet ja kukat ovat Viognierille tyypillisiä aromeja.

Klassinen Viognier Condrieu

Condrieu on valkoviini, joka on nostanut elegantin Viognier-rypäleen maailmanmaineeseen. Viinin väri, tuoksu sekä maku korostavat hienolla tavalla rypäleen aromaattisuutta ja jäntevyyttä. Lämpimissä olosuhteissa rypäleet kypsyvät täyteläisiksi, mikä mahdollistaa viinille sen korkean alkoholipitoisuuden. Myös viiniköynnösten ikä vaikuttaa viinien olemukseen, sillä vasta yli 20 vuoden jälkeen rypäleisiin kehittyy selvät Viognierille ominaiset piirteet ja vivahteikkuus. Viinin vähäinen aromikkuus voi osaltaan kertoa rypäleiden liian aikaisesta poimimisesta, jolloin makuun ei kehity riittävästi rikkautta.

Viognier-viinien raikkaus on parhaiten esillä nuorissa vuosikerroissa, sillä yli kolme vuotta vanhat viinit menettävät osan hapokkuudestaan sekä aromaattisuudestaan. Rypäleen vähähappoisuus on aistittavissa hentona makeutena viinissä, vaikka maku tosiasiallisesti on kuiva. Parhaimmillaan viinissä voi aistia lumoavaa vasta leikatun ruohon hentoa tuoksua.

Pohjois-Rhônen viinitarhat Lyonista etelään ovat otollista aluetta Viognierin viljelyyn. Jyrkkärinteisillä, graniittipohjaisilla tarhoilla maaperä imee vettä hyvin. Aurinko pääsee paistamaan esteettömästi ja rypäleisiin kehittyy ainutlaatuisia aromeja.

Rhônen klassikkorypäle valloittaa maailmaa

Viognier-rypäle on noussut viinin käyttäjien tietoisuuteen vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Rypäle oli painua unholaan, sillä 1960-luvun lopulla sen viljelyala maailmassa oli vain 16 hehtaaria. Viognieristä valmistettuja viinejä lienee nautittu Pohjois-Rhônessa jo Rooman vallan aikana. Rypäle yhdistetään yhteen Ranskan pienimpään viinialueeseen Condrieu’n ja sen sisällä olevaan Château Grillettiin. Näillä tarhoilla Viognieristä tuotetaan trendikästä valkoviiniä. Ranskassa rypäle on saanut Rhônen lisäksi kasvualaa 1990-luvulta lähtien erityisesti Languedocissa sekä Provencessa.

Uuden maailman viinialueilla Viognier on löytänyt vankan jalansijan. Australiassa Viognier-köynnöksiä istutettiin Barossan viinilaaksoon jo 1980-luvun alussa. Maa onkin noussut yhdeksi eteläisen pallonpuoliskon johtavaksi laadukkaan Viognierin tuottajaksi. Erityisen suosituksi Viognier on noussut Kalifornian viinitarhoilla. Myös Etelä-Amerikan ihanteellisissa kasvuolosuhteissa kypsyneistä rypäleistä saadaan aromikkaita viinejä, joilla on hyvä hinta-laatusuhde. Voi sanoa, että Viognier rypäle on kokenut kiistämättömän uudelleen tulemisen viinimaailmassa, ja lunastanut paikkansa varteenotettavien rypäleiden sekä viinien parissa.

Viognierin aromikkuus ja hento hapokkuus ovat tasapainossa lipstikkakeiton yrttisten makujen kanssa.

Viognier nautitaan nuorena

Elegantti viognier on parhaimmillaan sellaisenaan, ilman ruokaa, jolloin pääsee nauttimaan rypäleen puhdaspiirteisyydestä ja tuoksujen sekä makujen monipuolisista vivahteista. Rypäleen aromikkuus ja mausteisuus tekevät viinistä sopivan tarjottavan aasialaisten ja hedelmäisten sekä vivahteikkaiden ruokien kanssa. Kermaisten lohiruokien ja merenelävien kanssa viinin runsaus käy hyvin yhteen. Voimakkaat juustot sekä pastat ovat myös maistuvaa seuraa viognierille. Viognierin harvinaisempi makea vaihtoehto sopii hyvin aprikoositortun sekä makeiden hedelmäisten jälkiruokien kumppaniksi.

Viinilasillinen:

Condrieu. Ranska, Malleval 2010
Maaperä ohutta kiviainesta. Käsin poimitut rypäleet, kypsyneet tammessa 7‒8 kk.
Keltainen, hyvin aromaattinen sekä kukkainen tuoksu ja kuiva, täyteläinen, eloisa sekä hennon tamminen maku.

Domaine des Salices Viognier. Ranska, Languedoc-Roussillon 2011
Alko nro 7175. Hinta 9,48.
Vaaleankeltainen, hennon aromaattinen tuoksu, kuiva, pehmeän hapokas, hedelmäinen ja mausteinen maku.

Yalumba Eden Valley Viognier. Australia, Eden Valley 2010
Alko nro 516847. Hinta 13,99.
Keltainen, hedelmäinen sekä kukkainen tuoksu ja kuiva, hapokas, mausteinen ja kevyen tamminen maku.

Bonterra Viognier. USA, California, 2009
Organically grown grapes. Ravintolamyynnissä, 20e.
Keltainen, vaniljainen, voinen tuoksu ja pehmeä, hedelmäinen, tasapainoinen hapokas sekä pitkä maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Portviinikoulussa: Portviinin historia ja Ruby -tyyli.

Antti Lehikoinen

Itävallan viinit – Martti Helsilä

Flavorado

Sabrage sopii Suomen suveen

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More