ArtikkelitViiniartikkelit

Välimeren viinit

Välimeren viinit

Kun puhutaan välimerestä viinialueena, tarkoitetaan yleensä Espanjaa ja Italiaa. Kannattaa kuitenkin suunnata katse ennakkoluulottomasti laajemmalle, loistavia viinejä tehdään ympäri välimerta – myös arabimaissa.

Kreikkalaiset viinit ovat lomailijoille tuttuja

Varmasti jokainen on Kreikan lomallaan maistanut paikallista pöytäviiniä. Se tuppaa olemaan aika vaisua ja mehumaista, joskin sopii ihan kivasti palanpainikkeeksi reippaiden makujen maustamille ruoille. Viini on siivittänyt lomaillalisen lentoon runsaine ruukkuineen ja vielä kun se on niin edullista!

Mutta totuuden nimissä on myönnettävä että ei sitä kotona taitaisi kenellekään kehdata tarjota. Valitettavan harvoin turistiravintoloiden viinilistassa edes löytyy Kreikkalaisia laatuviinejä, joten ei ihme että ne ovat jääneet pöytäviinien varjoon.

Kreikan laadukkaat puna- ja valkoviinit tulevat lähinnä Thessaloniken maakunnasta, jossa yöt ovat syyskuussa sen verran viileitä että rypäleisiin kehittyy moniulotteisuutta ja riittävää happoa. Eteläisillä saarilla tehdään loistavia makeita viinejä mm. muscatel rypäleestä.

Bekaan laakson viinialue

Libanonin ja Israelin yhteinen taival ei ole ollut helppo. Aluekiistat ovat arkipäivää eikä edes viininviljely säästy politikoinnilta, siitä pitää huolen maiden ainoan laatuviinialueen bekaan laakson sijainti kummankin maan yhteisenä raja-alueena.

Kosher-viinien tarkat rituaalit

Israelilaiset ovat lanseeranneet maailmalle Kosher-ajattelunsa mm. viiniensä kautta. Kosher-viinin valmistukseen saavat osallistua vain juutalaiset. Rypäleet eivät saa olla kosketuksissa viljan, leivän tai taikinan kanssa. Rabbi seuraa koko valmistusproseduuria.

Valmis viini kuumennetaan +85 asteiseksi että siitä kuoleemahdollisimman paljon bakteereja. Valitettavasti viinistä kuolee paljon muutakin jos sitä lämmittää ja siksi nykyään alkaakin tulla muotiin pastöroimismenetelmät eli iskukuumennus.

Tämä kosher-vouhotus kuulostaa eksoottiselle ja marginaaliselle mutta esim. ranskalainen massatuottaja Mouton Rotchild tekee jo tuotteita tälle parin sadan miljoonan dollarin markkinalle.
www.reuters.com/article/

Pohjois-Afrikan viinituotanto

Afrikkaan mentäessä tulee ensin vastaan pienen tuotannon maa Tunisia, jonka viinit menevät lähinnä kotimarkkinalle eikä varsinaisia laatuviinejä oli noussut esiin.

Algeria oli vielä ranskanvallan aikana hyvinkin iso tuottaja mutta nykyään sen tuotanto on pysähtynyt lähinnä poliittisista syistä.

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä löytyy Marokko. Vaikka pääosa tuotantoalueista löytyy Atlantin puolelta lännestä, myös välimereen laskevan Mouloya-joen varrelta löytyy viiniviljelmiä.

Välimeren viinit pruuvissa

Kuten olettaa saattaa, näiden maiden viinit ovat melko persoonallisia mutta hämmästyttävän laadukkaita. Pruuvin viinit vieläpä löytyvät Alkon normaali- tai tilausvalikoimista. Jos näistä jotain yhteistä nimittäjää pitäisi hakea niin punaviinien kohdalla se on tietynlainen silkkisyys yhdistettynä hyvin kuivaan suuntuntumaan.

Voisi jopa luulla että kuumilla alueilla tulisi enemmän makeutta viineihin (Australia tyyliin) mutta välimerellä on onnistuttu pitämään makeus kurissa. Tämä tekeekin niistä oivallisia ruokaviinejä.

Mantinia Haggipavlu Moschofilero   12,06€   3/5 tähteä
Lajike: MOSCHOFILERO
Kreikka, Peloponnesos

Yarden Katzrin Chardonnay   25,50€   5/5 tähteä
Chardonnay
Israel, Golan

Chateau Musar   31€   4/5 tähteä
Libanon, Bekaan laakso
Cabernet Sauvignon

Yarden Mount Hermon   10,98€  4/5 tähteä
Cabernet Sauvignon
Israel, Golan

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More