ArtikkelitRavintolat

Villa Lillan hulppea tarjonta saksalaisten viinien viikolla

Ravintola Villa Lilla

Espoolainen ravintola Villa Lilla on mukana Saksan Viinitiedotuksen järjestämällä “The Other Grapes of Germany” -viiniviikolla 19.-25.9.2022. Luvassa herkullinen teemamenu ja laaja katsaus saksalaisiin valkoviineihin – muihinkin kuin Rieslingiin.

Ravintola Villa Lilla sijaitsee upeassa hirsihuvilassa, jolla on pitkä historia. Yli 100 vuoden takaisen talon nimi on alun pitäen ollut Villa Ylänne. Sen on rakennuttanut kupariseppä Mauno Hätinen. Talo on palvellut Espoon Leppävaaralaisia myös päiväkotina ja kahvilana. Nykyinen ravintola Villa Lilla aukesi keskellä koronaa, keväällä 2021. Sen takana on Muru Diningin porukkaa ja sitä vetää ravintolapäällikkö Cilla Impola sekä keittiömestari Perttu Paulasto.

Yli 100 vuotias hirsihuvila on kuin keidas nykyisten betonielementtitalojen välissä.

“The Other Grapes of Germany” -viiniviikolla nautiskellaan keittiömestari Perttu Paulaston suunnittelema teemamenu ja sen kanssa maistellaan monipuolisesti erilaisia valkoviinejä sekä tutuista, että vähän tuntemattomammistakin rypäleistä, joita Saksalla on kosolti tarjolla.

Kävimme testaamassa teemamenun viiniviikon “etkoilla”. Pieniä muutoksia voi vielä olla luvassa, mutta en olisi huolissani. Sen verran vakuuttavasta paketista oli kyse, että aivan sama mitä keittiöstä tulee – he kyllä tietävät mitä tekevät.

Friteerattua zucchinia & paprika-fetadippiä

Rapea fritti kotimaisesta kesäkurpitsassa. Dippi muistuttaa Romescoa ja vie ajatukset Välimeren aurinkoon. Maistuva avaus. Testasimme alkupalaa kahden eri rypäleestä tehdyn viinin kanssa:

Mehling Ruppertsberger Riesling 2020: Upeasti kypsynyt aromi. Lähes natuviinin puhtaudella tehty tuotos on pyöreän hedelmäinen, mutta riittävän hapokas. Siitä riitti hyvin vastinetta annokselle.

Gut Hermannsberg Weisser Burgunder 2021: Pinot Blanc eli Weissburgunder (tai Weisser Burgunder). Mielenkiintoinen aromimaailma, kuten aina tässä rypäleessä. Omenaa, häivä päärynää ja karviaista. Loistavan tasapainoinen ja raikas paketti, joka herkkänä viininä jäi hiukan annoksen jalkoihin.

Paistettua siikaa, fenkoliperunaa & kanttarellipyrettä

Erinomainen yhdistelmä on kuin “Kolmen soinnun listahitti”. Kalan määrässä eikä annoskoossa muutenkaan ole säästelty. Erittäin rapeaksi paistettu, hiukan jopa hiillostettu siian nahka. Ronski sienipyree. Puhtaita makuja suomen luonnosta. Täydellinen viiniruoka. Viiniä ruoalle testattiinkin laajalla skaalalla:

Grauburgunder Signature Trocken Schlossberg, Gustavshof: Paahteinen ja hedelmäinen aromi. Pyöreän hedelmäinen ja mineraalinen jälkimaku. Öljyinen suutuntuma. Erittäin mielenkiintoinen viini Pinot Gris -rypäleestä.

Krämer Straîght Sauvignon Blanc: Herukkaa ja kalkkikiven aromia. Hedelmäinen ja tasapainoinen. Ruoan kanssa nousi hyväksi vaihtoehdoksi.

Spätburgunder trocken Blanc de Noir, Kruger-Rumpf: Tiukan marjainen aromi, kuten Pinot Noirista tehdystä valkoviinistä saattaa olettaa. Hiukan metsämarjaa ja omenahilloa. Tiiviis ja hapokas viini, joka sopi hienosti siian ja myös sen kumppaneiden kanssa.

Villan juustot & porkkanamarmeladia

Riesling Spätlese trocken 2020 Franz Hahn: Hienosti kehittynyt aromi. Hiukan hunajakennoa ja tropiikkia. Yllättävän kuivaksi käynyt Spätlese. Se on omiaan korostamaan viinin hapokkuutta. Niputti kivasti juustoannosta yhteen.

Rosmariinilla maustettu Creme Brûleé

Bruleen koostumus ei voisi olla parempi. Se pysyi juuri ja juuri muodossaan. Todella kermaisen pehmeä ja oikeaoppinen, rapea sokerikuori, jossa yksikään spotti ei ollut kärähtänyt. Reipas rosmariinin aromi tuo mieleen suomalaisen mäntymetsän. Se sopii annokseen loistavasti.

Huxelrebe Auslese Bio Lorenz: Karviaisia ja raparperia. Hentoa kukkaisuutta. Kevyt happorakenne alleviivaa herkullista makeutta. Bruleen kanssa ei oikeastaan enempää hapokkuutta kaivattukaan, joten suositeltava testattava marginaalisesta rypäleestä.

Schmitges Erdener Treppchen Riesling Auslese: Hunajainen, vahainen ja persikkainen. Viinihappojen ja jäännössokerin liitovaltio. Klassikkotalo ei erehdy. Loistava Auslese.

Villa Lillan huoneissa huokuu vanhan ajan tunnelma.
Ravintola Villa Lilla - Samuil Angelov

Ravintola Villa Lilla oli mieleenpainuva kokemus. Piilossa, mutta matkan arvoinen. Puhtaita makuja ruoassa – ilman kikkailuja. Annoskoot ovat riittäviä, mikä alkaa olemaan nykyisessä Fine Dining-kuviossa katoava luonnonvara. Kuten illan vetäjä Samuil Angelov sanoi; puhdas suomalainen ruoka ja puhdasaromiset saksalaiset viinit ovat kuin luodut toisilleen. Kannatetaan – Zum Wohl!


www.villalilla.fi

“The Other Grapes of Germany” -viiniviikko 19.-25.9.2022

Last Updated on 15 syyskuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Parsasushia, tahinia ja karhunlaukkaa Riesling & Spätburgunder-viikoilla

Flavorado Tech

Riesling & Co -Viikot 2023 – kierros Helsingin teemaravintoloissa

Antti Lehikoinen

Nahen viinit ja 180 maaperän paletti

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More