Hidas ruokaJuhlaruoatPääruokaPorsaanlihaReseptilajiReseptitSuomiVähähiilihydraattiset

Joulukinkku sinappi-omenakuorrutteella

Joulukinkku sinappi-omenakuorrutteella

Mehukkain joulukinkku kypsyy matalassa 100C asteen lämmössä. Kinkkuja on moneen lähtöön. Alla kerrotaan tarkemmin terminologiasta ja kypsennysmenetelmästä.

Kinkkusanastoa

Kinkkurulla = unohda ainakin Jouluna. Kinkkurulla on lihapaloista liimattu tekele, joka on injektoitu täyteen vettä ja pidetään kasassa stabilaattoreilla.
Tuoresuolattu = Tuoreena suolattu joulukinkku, eli sitä ei ole pakastettu missään vaiheessa.
Harmaasuolattu = Joulukinkun suolassa ei ole nitriittiä ja siksi liha jää hieman harmaaksi. Voi olla pakaste tai tuoresuolattu.
Punasuolattu = Suolassa on nitriittiä, joten jättää joulukinkun punertavan värikseksi. Voi olla pakaste tai tuoresuolattu. Nitriitisuola mureuttaa lihaa tehokkaammin, kuin muut suolat.
Viljapossun joulukinkku = Possua on syötetty vähintään 80% viljalla.
Juhlakinkku = kokonaisen muotoinen joulukinkku, jossa yleensä on luu sisällä.
Luomukinkku = Nimensä mukaan luomuruoalla syötettyä possua. Yleensä tuoresuolattu. Luomukinkun suolauksessa ei myöskään käytetä vippaskonsteja tai lisäaineita. Luomukinkku maksaa vähän enemmän mutta joulu on kerran vuodessa!

Joulukinkku sinappi-omenakuorrutteella

Joulukinkku sinappi-omenakuorrutteella

Tulosta Lisää listalle
Reseptilaji: Pääruoka
Keittiö: Suomi
Avainsana: Jouluruoka, Possu
Valmisteluaika: 2 päivää
Kokkausaika: 5 tuntia
Kokonaisaika: 2 päivää 5 tuntia
Annokset: 12
Kirjoittaja: Flavorado
4 keskiarvo 1 äänestä

Ainekset

Ainekset moneksi päiväksi

 • 5 kg kinkku halutun kokoinen ja tyylinen

Sinappikuorrute

 • 4 rkl omenamarmeladia
 • 2 rkl dijonsinappia
 • 1 dl korppujauhoja

Koristeeksi

 • 1 koura neilikoita

Kokkausohje

Joulukinkun valmistelu paistoa varten

 • Ota pakastekinkku jääkaappiin sulamaan pari-kolme päivää ennen paistoa. Jääkaappilämpöinen kinkku huoneenlämpöön pari-kolme tuntia ennen paistoa. Sisälämpötila täytyy olla ainakin kymmenen astetta, ennen kuin lihaa kannattaa alkaa paistamaan. Ajat riippuvat tietysti kinkun koosta.
 • Pese kinkku ja kuivaa pinta. Jos kinkussa on verkko, niin se kannattaa jättää paikalleen. Kannattaa suosia nahallista mallia, joka paitsi pitää kinkun muodossa, myös auttaa mehevän joulukinkun onnistumiseen. Nahkaan kannattaa leikata muutama pitkä viilto, ettei se ala puristaa uunissa.
 • Paistopussin käyttö ei ole häpeä, mutta nahallisen kinkun kanssa sitä ei välttämättä tarvita. Liha pysyy mehevänä nahan alla. Jos et käytä paistopussia, laita kinkku uunivuokaan, jossa on ritilä pohjalla. Vuoan pohjalle lasi vettä, se pitää uunin kosteuden riittävänä. Luomukinkusta tulee vielä enemmän nestettä kuin normaalista, joten tämä kannattaa ottaa huomioon astiaa valittaessa – muuten saa vielä pestä uunin Jouluaattona!
 • Tökkää paistomittari paksuimpaan kohtaan lihassa, varo ettei mene luun lähelle, koska se lämpenee eri aikoihin kuin itse liha. Jos mittari näyttää kymmenen astetta tai yli niin joulukinkun paistaminen voi alkaa.

Paista joulukinkku 100 asteessa

 • Ei yhtään yli! Tässä on se salaisuus, joka pitää kinkun mehevänä. Paistoaika on 1,5 tuntia ensimmäiseltä kilolta ja sen ylimeneviltä tunnin verran. Eli viiden kilon kinkku ottaa sellaisen 5,5 – 6 tuntia. Näin ollen sen ehtii hyvin laittaa uuniin myös 24. päivän aamuna, jos illalla syödään.
 • Mehevä joulukinkku on sisälämpötilaltaan 72 astetta
 • Jos haluat ylikypsän ja murenevan kinkun, anna mennä 82 asteeseen.
 • Anna kinkun huilata folioon ja sanomalehteen käärittynä ainakin puoli tuntia uunin jälkeen. Leikkaa verkko tai nahka pois. Jätä puolen sentin kerros rasvaa kinkun pintaan – joku jättää enemmänkin. Kaikkea rasvaa ei kuitenkaan joulukinkusta kannata poistaa, koska se pitää kinkun mehevänä tulevina päivinä.

Joulukinkun kuorrutus

 • Uuni takaisin kuumaksi; 225 astetta. Sekoita kuorrute kupissa tahnaksi. Levitä kuorrute kinkun pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa ristiviiltoja (ruuduta) veitsen tylsällä puolella koristeeksi ja tökkää neilikka jokaiseen ruutuun. Paista joulukinkkua vielä vartin verran kuumassa uunissa niin kuorrute kovettuu kinkun pintaan. Jos kinkussasi on luu, rypistele sen ympärille folio koristeeksi ennen pöytään viemistä.
Onko sinulla resepti?Jaa se maailmalle! Erityisesti ravintoloiden ja bloggareiden kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus. Lue lisää. Jätä resepti

Last Updated on 8 joulukuun, 2023 by Flavorado

You might also like:

Lohimousse

Flavorado

Graavilohi

Flavorado

Sillikaviaari

Flavorado

Jätä kommentti

Annetut tähdet
FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More