Pilottivuottaan tekevä Craft Beer Helsinki esittelee Helsingin rautatientorilla 30.6 – 2.7 yli 20 pienpanimoa Suomesta ja ulkomailta. Hetkinen! Miten tämä konsepti kuulostaa niin kauhean tutulta?
Lasketaan naamarit pöydälle heti alussa. Craft Beer Helsinki (CBH) on tehty Suuret Oluet Pienet Panimot (SOPP) tapahtuman kilpailijaksi, joten pakostakin on vertailtava näitä melko identtisiä oluttapahtumia keskenään. Tapahtumapaikka, eli Helsingin rautatientori on prikulleen sama kuin SOPP:ssa. Pohjapiirros on kokolailla sama. Penkit ja pöydät ovat samat.
Craft Beer Helsinki on avoin koko maailmalle
No jotain eroakin täytyy olla? Siinä missä SOPP esittelee suomalaisia ja naapurimaiden pienpanimoita, CBH on avoin koko maailmalle. Jälkimmäisessäkin suomalaiset pienpanimot ovat vahvimpana, mutta tapahtumaan on myös saatu mielenkiintoisia tekijöitä mm. USA:sta ja Espanjasta. Olut kaikissa upeissa muodoissaan on pääasia, mutta siiderinystävillekin on oma ständi, josta löytyy reilu kymmen mielenkiintoista tuotetta Canadasta, Englannista, Walesista, Ranskasta ja Puolasta.
Arvioitaessa järjestelyitä CBH iskee suoraan SOPP:n heikkouksiin. Jälkimmäinen ei ole vuosikausiin suostunut kuuntelemaan asiakasta ja uudistumaan keskeisiltä osiltaan kuten lasikoot (vain 0,5dl tuoppi), maisteluannosten koot (minimi 2dl) ja ruokapuoli, joka on käytännössä ollut pyttipannua, grillimakkara tai 10€ sipsit. “Watergate” on riivannut SOPP:a aloitusvuodesta lähtien.
Craft Beer Helsinki on tuonut paljon puhutut Street Food-vaunut omaan tapahtumaansa ja kas, ruokapuoli on hoidettu kunnialla kotiin. CBH:ssa vettä on hyvin saatavilla ja se on ilmaista. Lasikoko on 0,33Cl ja olutannos on mahdollista ottaa 1,5dl kaadolla. Harmittavan useilla panimoilla tosin litrahinta on kalliimpi puolikkaassa annoksessa kuin kokonaisessa – asia joka ei kuulu maistelutapahtuman luonteeseen ollenkaan.
Korttimaksusysteemin hyvät ja huonot puolet
CBH:ssa maksaminen tapahtuu ladattavalla, mobiilisovelluksella luettavalla kortilla. Korttimaksusysteemi jakoi selvästi mielipiteitä. Jotkut tykkäsivät jotkut eivät. Kortin suurin ongelma oli sisääntulossa, jossa lataus ei toiminut alussa ollenkaan. Vaivaiset kaksi kassaa myös pitivät huolen siitä, että jonoa oli avaushetkestä iltamyöhään. Kannattaa myös muistaa, että kortit täytyy palauttaa ja ne nollataan joka ilta – eli liikaa saldoa ei kannata ahnehtia, vaikka olisi tulossa huomennakin. Korttia voi ladata sisälläkin – jonottamalla vartin verran. Vaikka latauksissa kestää, korttimaksusysteemin paras puoli on se, että oluttiskeillä ei juuri ole jonoja.
Yksi iso plussa verrattuna SOPP:n on se, että panimoiden valikoima tulee verkkoon hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Tästä on näppärä tehdä oma maistelulista. Ja lista kannattaakin tehdä; panimoiden sijainnin kertovaa pohjakarttaa lukuunottamatta listaa ei jaeta paperiversiona tapahtumassa.
Normaali kuluttajalle nämä voivat tuntua pienille eroille, mutta harrastajille ja ammattilaisille Craft Beer Helsinki on lasin mitan edellä SOPP:a jo heti pilottivuotenaan. Tulevaisuus näyttää mahtuuko kuukauden sisään kahta pienpanimotapahtumaa Rautatientorille. Käykö niin, että Suuret Oluet Pienet Panimot pitää suomalaiset ja Craft Beer Helsinki imee ulkomaiset panimot. Vai käykö niin, että SOPP jättää Helsingin ja keskittyy muihin kaupunkeihin? Kuluttajalle paras tilanne toki olisi, että kummatkin tapahtumat ovat olemassa, mutta se edellyttää että SOPP alkaa kuunnella kävijöitään välittömästi.
Craft Beer Helsinki 2016 – suositukset
Runsauden pula iskee myös näillä festivaaleilla. Paljon olisi maistettavaa, mutta kaikkeen ei ehdi eikä pysty. Iberian niemimaalla matkustavat tietävät miten vaikea on löytää paikallisesta marketista muuta kuin San Miquelia, Estrellaa ja Sagresia. Tästä syystä olikin upea päästä maistamaan herkkuja niin Portugalista kuin Espanjastakin. Virolainen Tanker tekee vaihtelevaa tasoa, mutta kun osuu, niin osuu kunnolla. Amerikkalainen Founders tottakai luottopelaaja. Suomalaisista Olarin panimo jäi kivasti mieleen uutena pelurina.
La Quince (Espanja)
Hop Fiction (5,5 %, American pale ale)
LLIPA! (6,4 %, IPA)
Cerveja LETRA (Portugali)
Letra A (4,6 %, Weiss)
Letra F (6,5 %, IPA)
Tanker Brewery (Viro)
Armaada Sorachi Ace (6,2 %, Single Hop-IPA)
Founders Brewing Co.
KBS (11,2 %, Imperial stout)
Olarin Panimo (Suomi)
Area 21 Saison (6,3 %, Saison)
Hopping Brewsters
Grimr (7,5 %, Gruit Ale)
Humalove Brewing
Puola | Polska (8,5 %, Finnish extra stout, collab with Browar Wąsosz)
Malmgårdin Panimo
Emmer Tripel
www.craftbeerhelsinki.fi
Teksti ja kuvat: Janne Suomi
Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado