Malagan seudun viinit ovat muutakin kuin makeaa ja väkevöityä – pakollista tuliaispulloa. Hedelmätarhoistaan tuttu Axarquía on matkalla Espanjan laatuviinialuiden kärkikastiin.
Malagan kaupungin ja Sierra Nevadan väliin jäävä “La Axarquía” on subtrooppisen ilmastonsa ansiosta Espanjan tuottavimpia hedelmätarhoja. Axarquían laaksoissa voidaan viljellä trooppisia lajeja; kiwi- ja mangopuiden täyttämät metsät muuttavat maiseman raikkaan vehreäksi eli varsin toisenlaiseksi kuin Andalusiassa yleensä on tarjolla.
Viiniköynnöksiä on ollut Axarquíassa useita satoja vuosia, mutta niiden sato on tehty rusinoiksi, joita espanjanlaiset pitävät maansa ja jopa koko maailman parhaina. Rusinatuotanto ja kaikki hype sen ympärillä on ollut jopa niin väkevää, että Axarquíassa löytyy 62 kilometriä pitkä “Ruta de la Pasa” eli rusinareitti, vähän samaan tyyliin kuin viinialueilla on omat näköalareitit, jotka mutkittelevat kukkuloilla ja pikkukylissä. Tämän kaiken rusinaintoilun ja siitä saatavan varman rahan takia viini on jäänyt unholaan – aina näihin päiviin asti.
Malagan viinien matka makeasta raikkaaseen
Malagan viinit eivät heti kilisytä kelloja, mutta jokainen nöyrä ehtoolliselle polvistuja on tätä rusinaista ja paksun makeaa viinityyliä päässyt testaamaan. Suomen luterilainen kirkko on nimittäin Malagan viinitalojen klubikorttiasiakas. En muista, että kovin moni olisi kuitenkaan nostanut ehtoollisen parhaaksi viinikokemuksekseen.
Ehtoollisviineissä kyse on perinteisestä Malagan väkevöidystä viinityylistä, joka perustuu vanhaan D.O Malaga -laatuluokitukseen. Koska huomattiin, että maailman maku muuttui jo aikapäivää sitten kuivempaan ja raikkaampaan suuntaan, vuonna 2001 perustettiin edelliseen perustuva D.O. Sierras de Málaga -laatuluokitus, jonka puitteissa voitiin alkaa viljellä maailmalla tunnettuja viinilajikkeita tämän päivän menetelmillä. Ronda oli jo innostunut tästä aiemmin ja pian myös Axarquíassa keksittiin, että jos tältä alueelta tulee maailman parhaat rusinat, miksei sitten myös viini!
Bodega Jorge Ordoñez ja Itävaltalaisvahvistus
Espanjan viini-hidalgo Jorge Ordoñez halusi testata Axarquían mahdollisuuksia ja perusti vuonna 2004 viinitilan alueelle, yhdessä itävaltalaisen maailmankuulun Kracherin viiniperheen kanssa.
Jorge Ordoñezin palstat sijaitsevat jopa 700m korkeudessa jyrkillä ja kallioisilla rinteillä, jotka sadonkorjuuaikaan kerätään aasien avustuksella, koska koneilla ei köynnösille pääse. Päärypäle on Muscat Alejandría, josta tehdään mm. maailmalla jo kohahduksia aiheuttanutta Botani Moscatel Secoa.
Bodega Jorge Ordoñez tuottaa myös makeaa viiniä, mutta päivitetyllä tyylillä. Moscatelista tehty No. 2 Victoria 2012 on ravistanut Gourmet Guidelta 99pistettä ja sitä on kehdattu tarjota jopa Kuningatar Elisabeth II:n 88v. synttärihipoissa.
Bodega Jorge Ordoñez viinitasting
Botani Moscatel Seco 2012
Upean aromaattinen tuoksu, josta löytyy sitruksia, yrttejä ja kukkameri. Tyylikkään tasapainoinen viini on raikkaan hapokas ja miellyttävä rakenteeltaan. Hyvin persoonallinen, mutta loistava viini hintaluokassaan.
Botani Garnacha 2012
Rondassa viljellystä Garnachasta tehty viini on aromeiltaan tyypillinen alueelle; tumman hedelmäinen ja puhtaan raikas. Maussa löytyy myös hapokkuutta ja luumuisuutta, joka vaihtuu tanniiniseen ja pitkään lopetukseen.
Nº2 Victoria 2012
Terästankissa kypsytetystä viinistä löytyy ulottuvuuksia niin omenoista, sitruksista kuin yrteistäkin. Makeuden ja hapokkuuden täydellinen liitto. Pitkään viistävä lopetus on kuin morsiamen silkkinen laahus. Todella häikäisevä viini.
Nº1 Selección Especial 2012
Vanhemmista köynnöksistä kerätty viini on kuin edellä, mutta juurevamman ja voimakkaamman aromimaailman kera. Makeus korostuu myös enemmän. Upea viini. Robert Parker’s Wine Advocate antanut 95 pistettä.
www.jorgeordonez.es
Bodegas Bentomiz – eleganttia persoonallisuutta
Hollantilainen pariskunta Clara Verheij ja André Both muuttivat Andalusiaan jo vuonna 1995 opettamaan ja rakentamaan, mutta pian yhteinen intohimo viiniin osoittautui vastustamattomaksi. Muista touhuista luovuttiin asteittain 2003 vuodesta eteenpäin ja keskityttiin viinintuotantoon.
Bodegas Bentomizilla on vain 1,5 hehtaaria omia tarhoja, mutta sopimusviljelijöiden kanssa noin 40 hehtaaria lisää. Vuosituotanto on 55 000 pulloa ja tavoitteena on saada se nostettua 100 000 pulloon lähivuosina. Tätä varten tarvitaan tietysti lisää omaakin maata ja uusia istutuksia. Uusien viinien lisäksi tilalta löytyy jopa 80-90 vuotiaita köynnöksiä.
Tila tuottaa viinejä muutamasta lajikkeesta; Moscatel de Alejandría, Tempranillo, Petit Verdot, Merlot sekä Axarquían omasta erikoisuudesta Romé:sta. Jälkimmäisestä tehdystä roseesta MV Julia Harding on sanonut, että se on puolen pisteen päässä ollakseen Espanjan paras Rose-viini.
Bodegas Bentomiz viinitasting
Romé Rosado 2013
Persikkaa ja kukkia. Raikas, puhdas, elegantti ja tasapainoinen. Tosiaan, ainutlaatuinen rose.
Seco Sobre Lías Finas 2012
Ananasta, tropiikkia, persikkaa ja anista. Käsittämättömän hienot aromit. Kuiva, hapokas ja puhdas maku. Raikas ja pitkä. Erittäin mielenkiintoinen valkoviini.
TINTO DE ENSAMBLAJE 2012
Tummaa hedelmää, paahtunut. Savua, maata ja marsipaania. Kirsikkainen ja nuorekas maku. Hyvin tasapainoinen ja silkkinen. Ei vielä juotava, mutta tulossa hieno viini.
DAVID TINTO DULCE 2012
Hedelmäinen aromi. Kirsikkaa, luumua ja kukkia. Hiukan paahtunut maku on hapokkaan raikas. Syntisen hyvä makeus (124g/l). Loistava.
NATURALMENTE DULCE 2008
Kypsiä hedelmiä, ananasta. Tyylikäs ja herkullinen makeus. Tasapainoinen hapokkuus. Raikas ja puhdas.
TERRUÑO PIZARROSO
Tropiikkia ja ananasta. Syviä paahtuneita aromeja, kuten manteleita. Todella pitkä ja upea lopetus.
www.bodegasbentomiz.com
Teksti ja kuvat: Janne Suomi
Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado
Tämä sivu löytyy myös kielellä: English