ArtikkelitOluthuone

Makumaailman Itä-Länsi-ottelu

ohraa tuulessa

Keväisillä Helsinki Beer Festivaleilla 2017 sattui olemaan melko tuoreiden pienpanimoiden, Jacobstadin ja Honkavuoren tiskit vierekkäin. Jacobstad, niin kuin kaikki pakkoruotsisessa Suomessa ymmärtävät, on Pietarsaari ja sijaitsee melkeinpä niin Lännessä, kuin maassamme on mahdollista. Honkavuori puolestaan löytyy täysin vastakkaiselta puolelta, Joensuusta.

Suomineidon Idän ja Lännen välillä on kautta-aikain ollut oma kädenvääntönsä. Ja tässä puhutaan nyt suuremmasta asiasta kuin pesäpallo-ottelusta. On puhuttu jopa kahdesta eri kansasta, jonka yhteensopivuus on samaa luokkaa kuin vedellä ja öljyllä. DNA-tutkimukset puoltavat käsitystä; geeniperimä tosiaan on poikkeava itä- ja länsisuomalaisten välillä.

Jos ollaan niinkin erilaisia perimältään, niin varmasti on totuttu pitämään myös eri mauista? Aivan varmasti. Tämän pystyy jokainen näiden kahden panimon oluiden kautta toteamaan. Jacobstad tekee hienovaraisempaa, kuivempaa ja katkeroisempaa tyyliä. Honkavuoren oluet ovat muhkeampia ja makeampia. Mainitsin asiasta Honkavuoren Juho-Ville Matti Vuoriolle ja hän kertoi, että he olivat tehneet koesatsin kuivempaa pale alea, jossa löytyy rapsakat katkerot, mutta ei sitä oikein kukaan heidän asiakkaistaan tykännyt juoda.

Russian border taste

Sommelier-ravintoloitsija Samuil Angelov niputti taannoin suomalaisen maun näppärästi kasaan; Russian border taste. Tykkäämme makeammasta kuin Ruotsissa, mutta ei niin makeasta kuin Venäjällä. Tämä pitää täysin paikkansa kun mietitään kansallisia erikoisuuksia. Mutta kun viedään suurennuslasia lähemmäksi kohdetta, huomataan että yhtälö on vielä hiukan mutkikkaampi. Maamme on jakautunut kahtia makumaailman osalta. Lännessä kuivempaa ja idässä makeampaa.

Mitä tämä tarkoittaa pienpanimoille jatkossa? Jossain tulevaisuudessa, kun kilpailu myös pienpanimoiden kesken alkaa, paikallisuus korostuu. Kaikista ei tule valtakunnallisia panimoita, jotka pärjäävät brändillä ”hyviä bissejä, joista itse tykkäämme”. Kohderyhmän, eli oman naapurin makumaailman kunnioittaminen tulee olemaan avainasemassa.

Last Updated on 4 kesäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Pinot Noir -Viikko Helsingissä: Karhuburgeria ja saksalaisia tunnelmia

Janne Suomi

Herkuttelijan paratiisi: matkakohteet, jotka tarjoavat unohtumattomia makuelämyksiä

Flavorado Tech

Alkon uutuusviinit ja tärpit – syyskuu 2023

Janne Suomi

Chorizo-pasta

Flavorado

Viinitilalle Italiaan – toteuta unelmiesi matka

Flavorado Tech

Lahden Riesling & Co -Viikot – Taivaanranta ja Roux

Janne Suomi

Kaksi tärppiä Kotkassa – Riesling & Co -Viikot 2023

Janne Suomi

Riesling & Co -Viikot 2023 – kierros Helsingin teemaravintoloissa

Antti Lehikoinen

Lergenmüller Grauer Burgunder Trocken

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More