ArtikkelitViinitilat

Nashik – Intian viinialueiden maharadža

Nashik Intia
Intiassa on jo useita viinialueita, joista Nashik on hyvää vauhtia matkalla maan viinipääkaupungiksi. Kalliimmille viineille ei kotimaassa ole juuri markkinoita, joten pääpaino Intian viineissä on ns. entry levelissä, mutta erittäin lupaavia tuotteitakin matkalta löytyi.

Sulje silmäsi ja mieti mitä tulee mieleen Intiasta? Polttavan punainen aurinko, suitsukkeiden ja mausteiden tuoksu, sitarin sävelet, merituulessa huojuvat palmut, värikkäät sharit, liikenneruuhkat ja tuhansia vuosia vanhat maharadža-palatsit?

Oikeastaan, mieleen tulee kaikkea muuta paitsi viini.

Viiniä kuitenkin tuotetaan Intiassa jo yllättävänkin paljon; 17 miljoonaa litraa (2014) ja tuotantomäärä kasvaa vauhdilla tyydyttääkseen paitsi viennin, myös kotimaisittain 20% vuosivauhtia kasvavan kysynnän. Vaikka intialaisten oma viininkulutus kasvaa viidenneksen vuodessa, täytyy muistaa, että kantaluku on erittäin pieni. 1,2 miljardin asukkaan Intiassa viiniä kulutetaan vain 9 millilitraa vuodessa per henkilö, joka on noin 1/8000 siitä mitä Ranskassa!

Syvästi uskonnollisessa maassa yksi kulutuksen kasvuun vaikuttava tekijä on lainsäädäntö, joka estää esimerkiksi alkoholijuomien tarjoamisen 100 metriä lähempänä temppeliä – ja kuka on Intiassa käynyt tietää, että isompia ja pienempiä temppeleitä on jopa 50 metrin välein.

Jutellessani viinintekijöiden kanssa huomasimme yllättävän paljon ideologista yhtäläisyyttä suomalaisen ja intialaisen alkoholilainsäädännön lähtökohdan kanssa. Keskitytään miettimään mitä kaikkea karmeaa viinilasillisen nauttimisesta terassilla kauniina kesäpäivänä voi seurata sen sijaan, että mietittäisiin asian positiivisia puolia. Kuulostaapa masentavan tutulta!

Intian viinit Nashik Sula köynnökset

Intian viinialueita löytyy laajan maan eri puolilta, aina etelän Kaveri Valleysta pohjoisen Kashmiriin. On selvää, että ilmasto-olosuhteet vaihtelevat 2000 km:n matkalla paljon, mutta yhteinen tekijä on kesäaikaan saapuva monsuunisade, joka rajoittaa viljelyn kuivaksi talvikaudeksi, jolloin keinokastelu on ainoa keino pitää köynnökset hengissä.

Nashik on Intian viinimaa numero 1

Megalopoli Mumbaista 180 km koilliseen sijoittuva Nashik, on tunnettu Intian rypäleaittana jo tuhat vuotta, josta mehukkaita ja isoja hedelmiä on viety ympäri Intiaa ja jopa meille Suomeenkin asti. Nyt Nashik alkaa olla jo kaarteen verran edellä, kun puhutaan mihin Intian “viinimaa” on muodostumassa. Tästä pitää huolen se, että Nashik on riittävän lähellä Intian viinien suurimman kotimaisen markkina-alueen Mumbain rikkaille ajella maaseudun rauhaan viikonlopuksi nauttimaan maisemista ja viinistä.

Nashikin ilmasto on yllättävän viileä

Helmikuisena aamuna hypätessäni junasta Nashikin asemalle hämmästys oli suuri. Oli todella viileä, vain noin 10 astetta, vaikka ollaan lähellä trooppista rannikkoa, jossa pipoa ei tarvita mihinkään aikaan vuodesta. Nashikin ylänkö on 600 metrin korkeudessa merenpinnasta, joten talviöinä saavutetaan viileys, jota yhdessä lämpimien päivien kanssa tarvitaan monimuotoisen viinin kasvatukseen.

Intian viinit Nashik Sulan aurinkolamput
Sula vineyards panostaa myös kestävään kehitykseen – “valot” ovat valokuitua, eli päivä paistaa sisään.

Nashikissa kasvukausi alkaa syyskuussa; viineille tehdään iso karsiminen, jonka jälkeen ne puhkeavat nupulle kuuman kesän ja kaatosateisen syksyn jälkeen. Kukkimisen aikaan päivälämpötila voi kohota vielä yli kolmenkymmenen, mutta vuoden vaihdetta kohden mentäessä se tipahtaa tästä reiluun +20C. Tämän jälkeen noustaan helmi-maaliskuun keräysajankohdan +30 päivälämpötiloihin. Yöt pysyvät tasaisen viileinä. Päivälämpötilojen kierto on siis täysin päinvastainen kuin yleensä viinialueilla on totuttu.

Ympäri Nashikia toimii tällä hetkellä noin 37 viinintuottajaa, joista 6-7 on kaupallisesti merkittäviä. Epäilemättä nämä numerot tulevat kasvamaan nopeasti, vaikkakin viljelyhehtaarista maksetaan jo lähes eurooppalaisia hintoja. Tyypillistä tiloille onkin omistaa pieni osa ja tuottaa sopimusviljelijöillä isompi osa sadosta. Riski on näin ollen pieni ja työvoima Intiassa äärimmäisen edullista.

Sula vineyards – Intian viinivallankumouksen etulinja

Intian viinit Nashik Sula Vineyards viinikeskus
Sula Vineyardsin viinikeskuksessa käy rentoutumassa 200 000 kävijää vuosittain.

Vain kymmenen kilometrin päässä Nashikin “pikkukaupungista” (1,5 miljoonaa asukasta) maisema muuttuu pakokaasun täyttämien ja ruuhkaisten katujen sekä pölyisen maalaistien jälkeen vehreäksi keitaaksi, jonka keskellä seisoo Sula vineyardsin tuotanto- ja viihtymiskeskus baareineen, ravintoloineen ja terasseineen. Turistibusseja ja citymaastureita lipuu vartioidusta portista viiniköynnöksien reunustamalle kadulle kohti Mumbain rikkaiden suosimia tiluksia, jossa vietetään häitä ja pidetään festivaaleja. Muutama kilometri maalaistietä eteenpäin löytyy myös Sulan resort-hotelli; Beyond, joka vetää vertoja esikuvilleen Australiassa ja Californiassa. Sulan viinikeskuksessa vierailee kunnioitettavat 200 000 kävijää vuosittain.

Sula vineyards aloitti vuonna 1997

Tilan perustaja, San Fransiscossa työskennellyt Rajeev Semant ihastui amerikkalaiseen viinikulttuuriin. Palatessaan Intiaan hän istutti ensimmäiset viinin tekemiseen tarkoitetut köynnökset perheen omistamalle 12 hehtaarin maatilalle Nashikissa vuonna 1997 yhdessä Sonomassa työskennelleen viinintekijän Kerry Damskeyn kanssa.

Intian viinit Nashik Sula Vineyards lounas
Sulan viinikeskuksessa on mm. erinomainen ravintola. Tandoori-kana sopii loistavasti roseen kanssa.

90 -luvun lopussa Intian lainsäädäntö oli kaikkea muuta kuin suopea viinintuottajia kohtaan, mutta härkäpäisyytensä ansiosta Rajeevin onnistui lopulta saada tarvittavat luvat kasaan. Rajeev Semantin päättäväisyyden ansiosta Intia on nyt viinimaa ja Nashik sen viinipääkaupunki.

Sula vineyards tuottaa nykyään 10 000 000 pulloa vuodessa, eli näpertelystä ei enää ole kysymys. Sulan tuotanto kasvaa k.a 18% vuosivauhtia, joten tohinaa riittää. Omia peltohehtaareita Sulalla on 100 ja sopimusviljelijöillä 1000 hehtaarin(!) verran.

Pääviinintekijä Ajoy Shaw ymmärtää, että jatkuva kehitys on avain menestykseen viinialueella, joka on vielä hyvin nuori. He tuottavat ja ovat kokeilleet lähes kaikkia viljellyimpiä rypälelajikkeita maailmassa. Viljelykset ovat Dindoriksi sanotulla alueella, jonka maaperä on hiekkaa ja kiviä, jotka ovat täynnä rautaa ja mineraaleja. Ainoa mikä ei Dindorissa ole tuottanut juuri mitään tuloksia on Chardonnay. Valkoinen kuningatar onkin lajike, joka heijastaa maaperää suoraan läpi ja sille ruosteenpunainen Dindori on epäilemättä liikaa.

Phylloxerasta (viinikirva) ei Intian polttavan kuuman kesän takia ole pelkoa, mutta silti Ajoy Shaw tiimeineen testailee ahkerasti uusia juurakoita, löytääkseen optimaalisen yhdistelmän haastavalle ja kuivalle maaperälle.

Satomäärät ovat reippaita; 60-65 hehtolitraa valkoisilla ja 50-55 punaisilla. Reserve-viineillä 40-45 hehtolitraa. Satoja ei juurikaan rajoiteta; veraisonin aikaan noin 10% rypäleistä poistetaan, jonka lisäksi suoritetaan karsimiset kasvun alussa ja lopussa.

Viinit ovat perinteisesti käytetty Euroopasta saatavilla tuotantohiivoilla, mutta parin viime vuoden aikana tehdyt kokeet villihiivoilla ovat osoittautuneet onnistuneiksi ja tuotanto siirretään mahdollisuuksien mukaan niitä kohden.

Sula vineyards viinitasting

Intian viinit Nashik Dindori maaperä

Sulalla on repertuaarissa lähes 30 tuotetta. Kaikkia ei tässä tarvitse käydä läpi, mutta todetaan, että valkoisten kanssa on varmasti eniten työtä jäljellä. Dindori-maaperä tulee usein hyvin metallisena makuna esiin. Yllättävän raikkaita ja hapokkaita viinit kyllä ovat, kiitos suuren vuorokautisen lämpötilavaihtelun.

Intian viinit Nashik Dindori
Tässä riittää pähkinää. Nashikin maaperä on täynnä rautaa, joka mielellään tulee viinien makuunkin. Mutta jos se onnistuu Prioratissa, niin miksei Nashikissa?

Valkoisista voisi nostaa esiin kaksi mielenkiintoisinta:

Sula Riesling
Upea tuoksu on täynnä aromeita sitruunasta, yrteistä ja omenoista. Myös trooppisempia häivähdyksiä. Raikas maku, jossa jäännössokeri ei jyrää vaan viini pysyy melko jäntevänä loppuun asti.

Sula Late Harvest Chenin Blanc
Trooppisen hedelmäinen; mangoa ja hunajaa. Herkullinen suutuntuma eikä mitenkään liian makea. Raikas jälkiruokaviini eikä varmasti huono polttavan tulisen intialaisen curryn kanssa?

Dindori maaperä on selvästi suosiollisempi punaviinejä kohtaan. Niissä on myös tyylillisesti jotain tuttua. Rutikuivia, hedelmäisiä ja vahvoja. Tuo mieleen P-Afrikan tai lähi-idän punaviinit.

Dindori Reserve Shiraz
Uudessa amerikkalaisessa tammessa 9 kk muhinut Shiraz antaa tummien marjojen aromin ja hiukan nahkaa. Täyteläinen viini on kehittynyt ja muhevan marjaisa. Hyvä grilliviini.

Rasa Cabernet Sauvignon 2008
Rasa -viinit ovat Sulan keihäänkärki. Cabernetissa on huumaavan myskinen mustaherukan tuoksu. Maku on täyteläinen, rehevä, kehittynyt ja hyvin kuiva. Erinomainen viini, joka olisi mielenkiintoista maistaa sokkona esimerkiksi legendaarisen Chateau Musarin rinnalla?

sulawines.com

York – perhetila valkoviineihin kallellaan

Intian viinit Nashik York maisema
Yorkin viinibaarista aukeaa upeat näkymät Nashik-järvelle.

Hiukan pidemmälle mentäessä samaa kuoppaista maalaistietä löytyy varsin tuore perhetila York. 2008 perustettu York omistaa 3 hehtaaria ja sopimusviljelijöiden kautta rypäleitä tulee 30 hehtaarin alalta. Omat köynnökset levittäytyvät kauniisti tuotantotalon edessä turkoosin Nashikin järven siintäessä taustalla. Sopimusviljelijät ovat niin ikään Dindorin alueella useilla erilaisilla maaperillä, joita kuitenkin yhdistää alueen laidasta laitaan ulottuva punainen rautamalmi.

Yorkilla satomäärät ovat mahtavia; keskimäärin 75 hl/hehtaarilta, eli sadon rajoittamistoimia ei tehdä karsimisen lisäksi. Harvojen monsuunin ulkopuolisten sateiden tueksi kastelu on pakollista Nashikissa. Kotimarkkinoiden lisäksi Yorkin viinejä voi ostaa Japanista, Australiasta, Englannista ja Länsi-Afrikasta.

York viinitasting

Intian viinit Nashik york Chenin Blanc
Chenin Blanc on Yorkin eniten kotimaassa myyvä tuote.

Yorkin nuori Adelaiden yliopistosta valmistunut enologi Kailash Gurnani on saanut pidettyä Dindorin mineraalisuuden varsin hyvin kurissa valkoviineissä. Tässä pari nostoa:

York Sparkling
Päärynää ja yrttejä puhtaassa aromissa. Hillityn hapokkaassa kuohuviinissä on hyvä tasapaino ja hienot kuplat. Lopun mineraalisuus tukee viiniä eikä peitä makua.

Vaikka York sanoo olevansa nimenomaan valkoviinitalo, punaisista löytyy myös potentiaalia – ainakin kansainvälisille markkinoille.

Arros 2012
4709 pulloa tehty, jokainen numeroidaan. Antava tuoksu jossa herukkaa, suklaata ja eukalyptusta. Täyteläinen ja lämmin viini on hyvin samettinen ja moniulotteinen. Todella mielenkiintoinen viini.

yorkwinery.com

Nine Hills – tuttavuus lentokenttähotellin baarissa

Intian viinit Nashik Nine Hills

Intian lainsäädännön ollessa maallisia nautintoja vastaan on selvää, että joka kadunkulmassa ei viinibaaria löydy maisteltavaksi. Onneksi lentokenttähotellista löytyi Nine Hillsin tuotteita (myös Nashikista), jotka saadaan tässä mukaan katsaukseen.

Sauvignon blanc
Trooppisen hedelmäinen tuoksu, jossa hiukan maata ja vihanneksia mukana. Pyöreän trooppinen maku. Suht raikas. Vähähappoinen ja yrttinen. Erikoinen tämäkin.

Nine hills cabernet Sauvignon
Hilloinen ja mehevä tuoksu. Savua ja maata. Keskitäyteläinen. Notkea. Yllättävän raikas ja melko lyhyt. Nuorekkuudestaan huolimatta varsin juotava.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Elevant – intialaista upeilla puitteilla

Flavorado

Sherryn jäljillä: Jerez de la Frontera

Janne Suomi

Luomuviinimatka Afrikan BIG 5’ merkeissä

Flavorado Tech

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More