ArtikkelitOluthuone

Alkon jouluoluet 2017 – seitsemän tärppiä

Joulusesonki laajentaa Alkon olutvalikoiman huippuunsa. Erilaisia joulu- ja talvioluita tuli hyllyyn tänä vuonna 36 kappaletta, 11 maasta ympäri maailman. Osa näistä oli myös viime vuonna talven sesonkituotteita ja näistä vanhoista konkareista onkin syytä nostaa valoon mm. Weltenburger Kloster Winter-Traum, Prykmestar Talvibock, Shepherd Neame Christmas Ale sekä St Feuillien Cuvee de Noel.

Listaan valitut uudet tulokkaat edustavat vahvempaa ja tummempaa osastoa. Mahtuupa mukaan myös todellinen kinkkuviini!

Nøgne Ø Julequad 2017

Nogne o julequad 2017

5,49€ / 0,33l     |     10%     |     Strong ale

Norjalainen Nøgne Ø on kasvanut kahden kaveruksen autotallipanimosta kokoluokkaan 1,7 miljoonaa litraa per vuosi, ja on tätä nykyä osa suurempaa panimoyhtymää. Julequad jäljittelee Belgian isoja luostarioluita, ns. quadrupeleita. Tuoksussa hiukan kahvia ja siirappia. Täydet kymmenen volttia lämmittävät vaikka lumiukon, mutta olut on niin taidolla tehty, etteivät voltit juuri maistu tuotteessa. Maltaisen tasapainoinen ja tyylillä katkeroitu olut.

Stone Xocoveza

Stone xocoveza

4,70€ / 0,33l     |     8,1%     |     Stout & Porter

Jenkeistä Saksaan asti levinnyt panimo tekee mielikuvituksellisia oluita. Xocoveza on tumma, paahteinen ja mausteinen talviolut. Sekaan on heitetty mm. meksikolaista suklaata, kookosta, kahvia ja pippuria. Erittäin nautittava olut, jos ja kun pääsee alussa pöllähtävästä wunderbaumin tuoksumielikuvasta eteenpäin. Tölkki tosin latistaa tunnelmaa.

Prykmestar Schwarzbock

Prykmestar schwarzbock

4,98€ / 0,5l     |     6,0%     |     Tumma lager

Vakka-Suomen vankkumattomalla visiolla ja ammattitaidolla tehty upea tumma pukki, jota on maltettu pari kuukautta tankkikypsytellä. Kevyttä kahvia ja suklaata tuoksussa. Aavistuksen hedelmäinen runko ja tasapainoinen katkerointi takaavat helpon juotavuuden. Jos tällä ei pääse joulusaunaa läpi, niin ei sitten millään?

Steamworks Pumpkin Ale

Steamworks pumpkin ale

4,99€ / 0,33l     |     6,5%     |     Ale

Kanadasta kajahtaa! Vuodeajan pakollisten kurpitsaoluiden parhaimmistosta vastaa vuonna 1995 Vancouveriin perustettu panimo. Sanonta kuuluu; jos pystyt maistamalla nimeämään mausteen oluessa – sitä on liikaa. Tästä pystyy erottamaan ainoastaan inkiväärin, vaikka mukana on myös kaikenlaisia joulumausteita – eli riittävän tyylikkäästi tehty. Rungoltaan maltaisen karamellinen ja mielenkiintoinen olut. Omiaan ruokapöydässä.

Lehe Ravnodenstvie Barrel Aged Russian Imperial Stout

Lehe ravnodenstvie barrel aged

5,49€ / 0,33l     |     11%     |     Stout & Porter

Virolainen Lehe tekee vaihtelevaa tasoa, mutta tällä kertaa osuu täydellisesti. Rommitynnyri antaa vienon sävynsä siirappiseen ja kevyesti savuiseen tuoksuun. Suun täyttävän paksu olut on kuin samettia, hienot kahviset katkerot ja tyylikkään kuivakka lopetus. Mahtavaa tynnyrityöskentelyä.

Swannay Barrel Aged Orkney Porter

Swannay barrel aged orkney porter

6,98€ / 0,33l         |     10,5%         |     Stout & Porter

Skottipanimon tuhti porter on kypsytetty jostain kumman syystä bourbon, eli jenkkiviskitynnyreissä?! Karamellin sävyttämässä tuoksussa on mukana myös suklaata. Täyteläinen ja siirappinen maku on hienosti balanssissa. Litrahintaa tuppaa hyvällä oluella olemaan. Olisivat käyttäneet kotoperäisiä viskitynnyreitä.

Zeta Zendra

Zeta Zendra

5,09€ / 0,33l         |     7,8%         |     Maustettu olut

Espanjalaiset panimot tekevät oluitaan yleensä melko konservatiivisessa hengessä, mutta insinöörikaverusten maailmalle täräyttämä Zendra on toisesta ulottuvuudesta. Ensin nenän tavoittaa imelä savuisuus, jopa palvikinkku tulee mieleen. Ruismaltaiden hento mausteisuus ja karamellimaltaiden makeus kulkevat käsi-kädessä koko kulauksen ajan. Tässä on aika paljon tekeillä, mutta paketti pysyy kasassa. Joulukinkun kaverina nappivalinta.

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Alkon uutuudet – joulukuun viinitärpit

Antti Lehikoinen

Alkon uutuusviinit – elokuu 2017

Janne Suomi

Alkon uutuusviinit ja tärpit – maaliskuu 2024

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More