Artikkelit

Malaga Food and Wine festival

Espanjan maakunnissa järjestetään kymmeniä isoja ruoka & viinifestivaaleja vuodessa ja tänä vuonna Andalusia sai oman varteenotettavan tapahtumansa. Malaga Food and Wine festival järjestettiin ensimmäistä kertaa 23.5 – 1.6.2014.

Malaga Food and Wine festival on 10-päiväinen fanfaari Andalusian rikkaalle ruokakulttuurille. Festivaalin aikana Malagan ravintolat ovat täynnä erilaisia maisteluannoksia ja happeningeja. Kaupungilla järjestetään paneelikeskusteluita, kokkausnäytöksiä ja elokuvateatterissa näytetään elokuvia maakunnan ruokakulttuurista.

Festivaali huipentui päätösviikonloppuna Malaga Trade Fairs and Congress Center:ssa (FYCMA) järjestettäviin ruoka- & viinimessuihin. FYCMA:n oli kutsuttu Andalusian merkittävimmät keittiömestarit esittelemään ja maistattamaan luomuksiaan. FYCMA:ssa oli myös edustettuna Andalusian pientuottajia, joilla oli maistiaisia juustoista, ilmakuivatuista kinkuista, chorizoista, oluista ja viineistä – unohtamatta mustaa valkosipulia.

Malaga food and wine festival Näytöskeittiö

Malaga food and wine festival lastenkeittiö
Lapset olivat myös tervetulleita harjoittelemaan näyttävää ruoanlaittoa. Kuva: Fycma

Näytöskeittiössä moderni tapas

Ignacio Carmona ja nopea paisto

Maailma muuttuu vauhdilla ja niin tekee myös espanjalaisen ruokakulttuurin kulmakivi, tapas. Se toimii loistavasti modernina versiona, huippukokkien pensselin sipaisulla signeerattuna. Sain todeta tämän useissa Malagan tapas-ravintoloissa sekä myös FYCMA:ssa, Ignacio Carmonan näytöskeittöesityksessä. Hän valmisti kolme tapasta, joissa oli käytetty klassisia raaka-aineita uudella tavalla.

Meriahven-ceviche

Meriahven-ceviche

Meriahven marinoidaan nopeasti (vain pari minuuttia) limen ja sitruunan mehussa. Näin kala ei kypsy sitkeäksi, vaan pysyy mehukkaana. Sekaan hieman lehtipersiljaa ja punasipulia. Annoksen pohjalle varsiselleripyrettä, avokadotahnaa ja päälle rosepippuria.

Anjovista ja pähkinää

Tapas; Anjovista ja pähkinää

Keksin päälle sokerisuolattua anjovista, karamellisoitua pähkinärouhetta, sipulia ja sahramiluotteja. Näppärä sormisyötävä. Makean pähkinän rouhea tekstuuri yhdistettynä suolaiseen ja pehmeään kalaan on neronleimaus.

Surf & Turf

Surf and Turf

Avokadotahnaa, valkosipulikremeä, nopeasti soijassa paistettua possua ja tonnikalaa sekä paahdettua porkkanasipsiä makeudeksi.

Ignacio Carmona ja apukokki
Ignacio Carmona (vasemmalla) apulaisineen vie tapas-keittiötä harppauksilla eteenpäin.

Malaga Food and Wine festival -messut täynnä mielenkiintoista maistettavaa

Festivaalin avajaisvuonna pientuottajia oli saapunut esittelemään tarjontaansa Andalusian eri kulmilta; Malagasta, Antequerasta, Marbellasta, Nerjasta sekä Rondasta. Malagan ravintolat ja maakunnan viinitilat olivat myös edustettuina.

Tavatessani tapahtuman järjestäjiä, kerroin että meillä Suomessa on sellainen sääntö ruoka- ja viinimessuilla, että täytyy syödä yhdessä paikassa ja sitten mennä karsinaan juomaan viini. He katsoivat kuin vähä-älyistä… Espanjassa viini ja olut ovat elintarvikkeita siinä kuin ruoka, eikä aiheuta minkäänlaista haloota. Miksi pitäisi?

Ajo NegroMusta valkosipuli

Ajo Negro, kuukauden fermentoidussa valkosipulissa on maken luumuinen aromi.

Castello de Estrella oliiviöljyt
Castillo de la Estrellan oliiviöljyissä on erityistä luonnetta.
Uusi venälainen salaatti
Ignacio Carmona (Del Restaurante Manducare) uudistettu näkemys perinteisestä venäläisestä salaatista; sienimajoneesia, rapuja, herneitä, kevätsipulia ja porkkanasipsiä.
Murex-oluet
Pienpanimohuuma on saavuttanut myös Espanjan. Murexin sokeriruoko-oluessa oli IPA-tyylinen ripsakka humalointi ja pehmeän hedelmäinen runko. Keveydestään huolimatta merkillepantavan hyvä olut.
La Dehesa ja Bellota kinkku
Ilmakuivattu “Jamon Iberico Bellota” kinkku on kinkkujen Rolls-Royce. Iberico-lajikkeen possut ovat tummia väriltään, ne elävät vapaasti tilalla ja syövät tammenterhoja. Tämä tekee lihasta harvinaisen hyvän makuista. Jopa possunrasva maistuu pähkinälle.
La Meloneran viinit
Rondan viinit yllättivät laadukkuudellaan. Payoya Negra 2011:ssa oli Rondan alueen punaviineille tyypillinen rehevän marjaisa aromi ja hillitty, mausteinen sekä tyylikkään tanniininen maku.
Ana De Castro Rufian La Melonera viinitila
La Meloneran tilan nuoresta viinintekijästä Ana De Castro Rufian (vasemmalla) tullaan vielä kuulemaan enemmänkin. Intohimoinen suhtautuminen viiniin.
Javier Hernandez
Javier Hernandez, El Restaurante del Candado Golf kertoi kuinka tärkeää on muistaa ja kunnioittaa omaa keittiöperinnettä.
Angulas eli minikokoiset ankeriaat
Angulas eli minikokoiset ankeriaat ovat espanjalaisten suurta herkkua ja voivat räjähtäneen Aasian kysynnän takia maksaa jopa 1000€ kilo!

Linkkejä

malagafoodwine.com
www.fycma.com

www.lamelonera.com
www.dehesalosmonteros.com
www.castillodelaestrella.com
www.elrestaurantedelcandadogolf.es

Messut olivat herkullinen päätös Malaga Food and Wine Festival:lle. Artikkelisarjaan on tulossa lisäosia lähiviikkoina, joissa tutustutaan tarkemmin Rondaan sekä Malagan ravintoloihin. Pysykää kuulolla.

Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Janne Suomi

Malagassa oltiin Malagan kaupungin kutsumana.

Last Updated on 26 toukokuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Anima de Raimat Tinto

Flavorado

Sinisimpukat salsa verde -kastikkeessa

Flavorado

Don Guido Pedro Ximénez 20 Years

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More