Maailman isoin laatuviinialue, Bordeaux tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä hyvän viinin ja ruoan ystäville, silmiä hivelevissä maisemissa. Keskiaikaisia kivikaupunkeja, linnoja ja kauniisti kumpuilevia viiniviljelyksiä silmänkantamattomiin. Maaseudun rauhaa ja Bordeauxin kaupungin vilinää. Olipa budjettisi 1000€ tai 10€ pullo, kaikille löytyy Bordeauxista viinilöytöjä, joita muistellaan pitkään.
Yli 8000 viinituottajaa, kymmeniä kasvatuksen ala-alueita eli apellaatioita, kimurantteja luokituksia, ravintoloita ja viinimuseoita. On täysi mahdottomuus kattaa Bordeaux pakettiin yhdessä artikkelissa, mutta tässä muutama vinkki, joihin kannattaa paneutua Bordeauxissa – erityisesti jos pidät reilummasta tyylistä punaviinissä. Viineistä, joita ei tarvitse nauttia pikkurilli pystyssä.
Tälpual ja toispual jokke – Pikakurssi Bordeauxin viineihin
Nykypäivänä karkea jako Bordeauxin punaviineihin syntyy jokilinjojen rajaamista alueista. Garonne ja Dordogne-joet yhdistyvät Girondeksi lähestyessään Biskajanlahtea. Jokilinjojen vasemmalla puolella (left bank) Medocissa soramaa luo optimaaliset kasvuolosuhteet Cabernet Sauvignonille, joka onkin yleensä paikallisten viinisekoitteiden (Cuvée) dominoiva rypälelajike. Nämä nuorena kovat viinit vaativat yleensä reilusti kellarivuosia, ennen kuin ne puhkeavat kukkaan.
Jokien oikealla puolella (right bank) maa on pehmeämpää ja päärypälelajike on Merlot. Hedelmäiset ja täyteläiset viinit voi kärsimättömämpi nauttia jo nuorena.
Bordeauxin viiniluokitukset ovat sekava vyyhti
Viiniluokituksia on satojen vuosien aikana Bordeauxiin syntynyt riittävästi omiin ja muiden tarpeisiin. Historiaa lukeneet tietävät, että ennen vanhaan herraskansa nautti Bordeauxin, Burgundin, Moselin tai Rheinin viiniä. Tiedettiin alue, mutta tuottajalla ei ollut niin väliä. Bordeauxissa asia ratkaistiin vuonna 1855, jolloin alueen tuottajat luokiteltiin sen hetkisten myyntien, maineen ja laadun mukaan viiteen Grand Cru Classé -kategoriaan. Klassinen Bordeauxin 1855 viinilaki oli syntynyt.
Tämä luokitus koski vain joen vasenta puolta, tarkemmin sanoen Haut-Medocin sisällä olevia neljää huippukylää (Margaux, Saint-Julien, Pauillac ja Saint-Estèphe) ja yhtä Bordeauxin eteläpuolella sijaitsevaa viinitilaa (Château Haut-Brion – Pessac).
Joen oikean puolen tuotantoa ei vielä silloin arvostettu niin korkealle, että he olisivat päässeet luokitukseen mukaan. Eikä myöskään eteläistä Gravesin aluetta. Myöhemmin näille syntyikin omat laatujärjestelmät, joita on vekslattu vuosien varrella ahkeraan.
Näiden merkintöjen lisäksi pulloissa näkyy muitakin laatuleimoja, kuten Cru Bourgeois, jonka historia ulottuu pidemmälle kuin 1855 laki, sekä Bordeaux Supérieur. Jos viinitilasi ei täytä mitään näistä vaatimuksista, voit lyödä etikettiin simppelisti Bordeaux AOC.
Saint-Émilionin viereisissä Pomerolissa tai Fronsacissa ei ole laatujärjestelmiä ollenkaan. Mistä sitten tietää mihin kannattaa panostaa? Se on puhdas makuasia – kuten viini on aina.
Jos haluat käyttää tuhansia euroja pulloon, tähtää 1855 luokittelun ”1er cru classé” -viineihin ja huippuvuosikertoihin. Hintavia viinejä on laajalti saatavilla alueen lukuisissa viinikaupoissa. On sitten varmasti kerrottavaa kotiin palatessa.
Pärjääkö halvemmalla? Kannattaako alempana luokituksessa olevia viinejä ostaa ollenkaan? Tietenkin kannattaa. Oma maku ja lompakko on paras opas tutustuessa Bordeauxin viineihin. Bordeaux on täynnä loistavia viinitiloja, ravintoloita ja viinibaareja, joissa voi maistaa upeita viinejä kaikissa hinta- sekä laatuluokissa.
Tähtäimessä isommat Bordeauxin punaviinit – Saint-Estèphe & Saint-Émilion
Keskitymme tässä artikkelissa kahteen Bordeauxin apellaatioon: Saint-Estèphe AOC (Haut-Medoc) ja Saint-Émilion AOC, joen oikealla puolella. Miksi? Koska näissä tehdään yleisesti ottaen täyteläisempää, kurvikkaampaa ja vantterampaa tyyliä, kuin naapurialueilla. Isommalla pensselillä vedettyä viinintekemistä, ilman pikkurillejä.
Saint-Estèphen tyylikkään robustit punaviinit
Bordeauxin Haut-Médocin alueen neljästä huippukylästä pohjoisin, Saint-Estèphe, tuottaa punaviinejä, jotka tunnetaan syvistä väreistään ja voimakkaasta, robustista luonteestaan. Sekoitteissa Cabernet Sauvignon on pääosassa, kuten Medocissa lähes aina. Siihen on tyypillisesti sekoitettu Merlota, Cabernet Francia ja mahdollisesti myös Petit Verdota.
Saint-Estèphen viinit ovat maultaan täyteläisiä ja rakenteeltaan kiinteitä, aromeiltaan moniulotteisia. Ne kypsyvät upeasti ja pitkään, mutta ovat joissain tapauksissa nautittavissa jo muutaman vuoden ikäisinä. Nämä voimakkaat ja intensiiviset viinit sopivat erinomaisesti grillattujen pihvien, lampaanlihan ja riistaruokien kanssa. Vaikka parhaimmillaan Saint-Estèphen viineistä löytyy Bordeauxin ”finesseä”, näissä viineissä on yleisesti ottaen enemmän rähinää, kuin muissa Medocin huippykylissä.
VIINIKAUPPA
La Maison du Vin
Laajan valikoiman alueen viinejä omaava kauppa, jossa on myös muutama pullo auki maistelua varten. Hintataso on varsin kohtuullinen.
VIINITILA
Château Lafon-Rochet
Tila panostaa myös vierailuihin. Edullisimmillaan mukaan pääsee parilla kympillä.
Saint-Émilion – keskiaikaa ja mehevän herkullisia punaviinejä
Saint-Émilion on poikkeuksellisen kaunis viinikaupunki. Se on merkitty Unescon maailmanperintökohdeluetteloon erittäin hyvästä syystä. Viinimatkailijalle se on myös loistava tukikohta – alueen viinitarhat alkavat käytännössä itse kaupungista ja viinitaloilla pystyy vierailemaan jopa kävellen.
Garonne-joen oikealla rannalla sijaitseva alue on erikoistunut punaviineihin, jotka valmistetaan Merlot kärjellä. Sekoitteeseen käytetään myös Cabernet Francia ja Cabernet Sauvignonia. Saint-Émilion viinit ovat yleisesti ottaen upean monitahoisia, mehevän täyteläisiä, raikkaita ja tyylikkäitä, mutta kuitenkin säilyttäen reippaan luonteensa.
RAVINTOLA
Chai Pascal
Laajalla viinilistalla löytyy myös muutama erittäin laadukas Saint-Emilion Grand Cru. Hyvää ja melko edullista ruokaa tarjolla.
RAVINTOLA
l’Envers du Décor
Huikea ruokalista ja vieläkin huikeampi viinilista – yli 500 merkkiä tarjolla kellarissa.
VIINITALOT
Château Fleur Cardinale
2000-luvulla uudet omistajat ja modernisoitu viinintuotanto sekä tilavierailut. Loistavat viinit.
VIINITALOT
Château Grand Corbin-Despagne
Suvulla satoja vuosia viinihistoriaa takana. Tilavierailuja järjestetään, mutta kannattaa varmistaa ajankohta.
VIINITALOT
Château Palais Cardinal
2008 omistajanvaihdos ja investoinnit, niin viiniin kuin tilavierailuihin. Upeita viinejä kohtuuhintaan.
Bordeaux on rauhallisempi versio Pariisista
Bordeaux ja erityisesti sen vanhakaupunki ovat kuvankauniita. Vanhaa arkkitehtuuria kunnioitetaan siellä missä pitääkin ja uutta rakennetaan kauemmas. Bordeauxin vanhastakaupungista löytyy hotelleja ja ravintoloita joka kukkarolle. Vaikka kaupunki on vilkas, siellä ei joudu jonottamaan joka paikkaan kuin sillit purkissa – kuten Pariisissa alkaa olemaan tapana.
RAVINTOLAT
Brasserie L’Orléans
Bordeaux’n instituutio, joka tarjoaa aitoa, maukasta ja runsasta brasserie-ruokaa lähialueilta. Viinejä löytyy joka hintaluokkaan.
VIINIKAUPPA
L’Intendant Grands Vins de Bordeaux
Nelikerroksinen pullokauppa on nähtävyys jo sinänsä. Erinomainen valikoima, myös huippuvuosikertoja.
Viinimuseo La Cite du Vin
Jos pidät viinistä mutta et ole aihetta sen enempää opiskellut, La Cite du Vin tarjoaa pohjatiedot varsin mielenkiintoisella tavalla. Kannattaa varata museoon puoli päivää tai jopa päivä ja saat palkaksi perusymmärryksen viinistä, havainnollisten multimediaesitysten avulla.
Museo läpileikkaa viinin historian ja tarjoaa näkemyksiä viinimaailman joka kolkkaan. Pidemmälle ehtineille harrastajille parasta antia tarjoaa historiaosuudet sekä näyttely, jossa nuuhkitaan viinin tyypillisiä tuoksuja. Lipun hintaan kuuluu käynti yläkerran näköalatasanteella, jossa saa maistiaiset valitsemansa viinimaan viiniä. Käyntikerralla löytyi erikoisia tuotteita, niin Moldovasta, kuin Meksikostakin. Alakerran viinikauppa on vertaansa vailla, joskin tyyriin puoleinen. Ranskan ja Euroopan viinejä löytyy laaja kattaus, mutta hyvin erikoisia viinimaita on myös edustettuna.
Matkan suunnittelu – varaa aikaa Bordeauxiin
Matkaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että Bordeauxin viinialue on jättimäinen. Ajomatka Medocin pohjoiskärjestä Bordeauxin alueen eteläisemmille tiloille on 150 kilometriä. Moottoriteiden solmukohtana on Bordeauxin kaupunki, jonka vierestä kuljetaan siirryttäessä vasemman ja oikean puolen välillä. Kehätiet ovat olemassa, mutta ne ovat ruuhkaisia ja hitaita. Tästä syystä reitti ja majoitukset kannattaa miettiä huolella. Ajomatkoihin menee reilusti aikaa.
Viinitilavierailujen järjestelyn avuksi löytyy kattava palvelu: www.ruedesvignerons.com
Ilman omaa autoa liikkuvien kannattaa majoittua Bordeuxissa. Lukuisat matkatoimistot organisoivat pikkubussireissuja viinialueille ja tilavierailuille. Parhaimmassa tapauksessa ne poimivat asiakkaat kyytiin omalta hotellilta ja matka mukavan rentoon viinipäivään alkaa välittömästi hypätessä bussiin.
Viinitaloilla vierailusesonki loppuu yleisesti ottaen syyskuun lopulla, jolloin sadonkeräyskiireet alkavat. Lokakuun jälkeen löytyy kuitenkin yksittäisiä viinitaloja joissa voi pistäytyä. Hiljaisena aikana visiittikohteet ja buukkaukset kannattaa katsoa valmiiksi jo ennen lentoa Ranskaan.
Last Updated on 1 huhtikuun, 2023 by Flavorado
Tämä sivu löytyy myös kielellä: English