ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Tempranillo on lämpimän lajike

viinikoulu_tempranillo_lammasviini-550x336

Espanjan lämmössä viljeltävä tempranillo tuottaa loistavia viinejä aina klassisesta vuosikausia kypsytetystä Riojasta nuorena juotaviin Joveneihin.

RYPÄLETIETOUS ON AVAIN VIINIMAAILMAAN, osa 15/16
Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Lähde tutustumismatkalle rypäleiden vivahteikkaaseen maailmaan.

Tempranillossa on aromikkuutta ja tasapainosuutta

Pyöreys ja pehmeys, sekä täyteläinen hedelmäisyys ja lievä paahtuneisuus saavat suomalaiset pitämään espanjalaisista tempranillo-viineistä. Tempranillo viekoittelee yhä uudestaan kauniin runsaanpunaisella viinillisellä värillään, monimuotoisella aromikkuudella ja maun mehevällä kypsyydellä.

viinikoulu_tempranillo_rypaleet

Lasillisessa tempranilloa on espanjalainen ote; pehmeä, mausteinen ja maanläheinen olemus.

Tempranillo on kohtalaisen pieni, vähemmän jäntevä ja tuottoisa rypälelajike, joka sisältää runsaasti väriaineita sekä aromeja. Rypäleet kypsyvät poimintakuntoon varsin nopeasti. Tuosta ominaisuudesta kertoo jo rypäleen nimikin: temprano – aikainen. Rypäleiden matalan hapokkuuden ja vähäisen tanniinisuuden ansiosta niistä puristetut viinit ovat pehmeän ja pyöreän makuisia.

Tempranillolle tunnusomaisia aromeja ovat punaiset marjat, mausteet, nahka, toffee sekä talli. Espanjan lämpimässä ilmanalassa rypäleet kypsyvät hyvin hedelmäisiksi. Espanjalaisten viinien hedelmäisyys on piirre, joka miellyttää suomalaisia. Viinien toinen arvostettu ominaisuus on niiden tasapainoisuus eli hapokkuuden, hedelmäisyyden ja tanniinisuuden sopusointu. Tempranillo-viinit kestävät hyvin tammikypsytyksen ja ne ikääntyvät tyylikkäästi.

Tempranillo on ylpeä juuristaan

Tempranillo on kotoisin Espanjasta ja sitä viljellään lähes koko maassa.  Vaikka rypäleen asema maassa on vahva, se ei ole viljellyin punainen rypäle Espanjassa. Tempranillo hallitsee erityisesti Pohjois-Espanjan viinialueen, Riojan sekä Dueron laakson viinitarhoja. Näillä laatuviinialueilla valmistetaan parhaimmat tempranillo-viinit. Tämä johtuu alueen hieman viileämmästä ilmanalasta, jonka ansiosta rypäleistä tulee tavanomaista vivahteikkaimpia ja voimakkaampia.

Tempranillon nousu nykyiseen asemaan käynnistyi riojalaisen Alejandro Fernándezin Pesquera viinistä 1970-luvulla.

Rakkaalla rypäleellä on monta nimeä. Pohjoisessa Tempranillo tunnetaan mm. nimillä Tinto Fino, Tinta de Toro ja Tinto de Pais. Kataloniassa rypäleellä on baskinkielinen nimi Ull de Llebre. Etelämpänä, Valdepenasin alueella rypälettä kutsutaan nimellä Cencibel.  Espanjan naapurimaassa, Portugalissa rypäle on eräs port-viinin valmistuksessa käytettävistä rypäleistä. Siellä rypäle tunnetaan nimellä Tinta Roriz. Tempranillon viljely ei ole monien muiden rypäleiden tavoin levinnyt laajalle toisiin viinimaihin. Merkittävissä määrin sitä viljellään Argentiinassa.

Tempranillo tykkää tammesta

Viinin olemus lähtee rypäleistä ja niiden ensisijaisista piirteistä, kuten tuoksu, hedelmäisyys, hapokkuus ja maku. Toissijaiset aromit, kuten tammisuus, saadaan viiniin valmistuksen ja kypsytyksen yhteydessä. Espanjalaiset viinitekijät hallitsevat tammen käytön viinien teossa. Punaviineille tyypillinen tammisuus näkyy pullojen etiketeissä. Merkinnät kertovat kuinka pitkään viinejä on kypsytetty tammessa ja sen jälkeen pullossa.

Tempranilloon usein liitetty vaniljaisuus tulee kypsytyksessä käytetyistä tammitynnyreistä, joista viinin saa lisää aromikkuutta.

Vino Joven tai Sin crianza -luokitellut viinit ovat nuoria ja ne pullotetaan suoraan ilman tammikäsittelyä. Crianza-viinien pitää ikääntyä satovuoden jälkeen kaksi vuotta, josta vähintään puoli vuotta tammitynnyreissä. Reserva-viinejä varastoidaan vähintään kolme vuotta ennen myyntiin laittamista niin, että ne ovat kypsyneet vähintään vuoden tammessa. Gran Reserva – viinien varastointiaika on vähintään viisi vuotta, josta kontakti tammen kanssa kestää minimissään kaksi vuotta.

Montecillon viinisarja, crianza, reserva ja gran reserva, tarjoaa mahdollisuuden maistella tammen vaikutusta viiniin.

Rypäleiden perusmaut kiinnostavat viini-ihmisiä

Tammisuus on edelleen osa tempranillo-viinien aromimaailmaa, vaikkakin tammen painoarvo viineissä on selvästi vähentynyt. Tämän päivän kuluttajat arvostavat paikallisuutta sekä tempranillon hedelmäisyyden ja tammisuuden tasapainoa. Siinä tammi säilyy täydentävänä osana aromien taustalla, ei niinkään päällimmäisenä piirteenä. Tämän aistii viinien maussa ja se näkyy viinien luokittelussa sekä menekissä. Viineiltä vaaditaan hedelmäisyyttä, vivahteikkuutta ja hyvää hinta-laatusuhdetta.

Kuluttajan mieltymykset ohjaavat viinitekijää

Roble ja Signature (Author) edustavat uutta suuntausta viinien valmistuksessa. Ne vapauttavat viinintekijät perinteisten luokitusten rajoituksista. Tämä mahdollistaa innovatiivisuuden ja uusien teknologioiden hyödyntämisen sekä nopeamman, taloudellisen markkinoille tulon. Roble viittaa tammeen ja normaalisti 4‒6 kuukauden aikaan, jonka nuori viini viipyy tammessa. Usein Roble-viineissä hyödynnetään käytettyjä tammitynnyreitä, jolloin tammi antaa viinille vain kevyen paahteisen ja vaniljaisen silauksen.

Prado Reyn viineissä Tempranillo on pääosassa. Roblen maku on herukkainen ja mausteinen. Crianzan maku on kypsä ja hennon vaniljainen. Viini on kypsynyt vuoden eurooppalaisissa tammitynnyreissä sekä 3 kuukautta ranskalaisessa tammessa ja lopuksi kaksi vuotta pullossa. Eliten maku on musteinen ja mineraalinen. Viini on puristettu Tempranillon Elite-kloonista, ja on käynyt yhteensä 20 kuukautta tammitynnyreissä ja 10 kuukautta pullossa.

Pohjoisespanjalaiset ihmiset suhtautuvat elämään hieman vakavammin kuin etelässä, mutta elämästä osataan iloita. Tämä toteutuu viinijuhlissa, jossa perinteinen nahkaleili kuuluu osana rentoon viinin maisteluun.

Tempranillo on monikäyttöinen ruokaviini

Tempranillon kanssa maistuvat ruoat löytyvät kypsien liharuokien puolelta. Erityisen hyvin viini sopii yksinkertaisesti maustetuille pihveille sekä porolle ja hirvelle. Tempranillo toimii hyvin myös lihaisien espanjalaisten herkkujen, kuten avotulella paahdetun lampaan tai uunissa paistetun porsaan kanssa.

Vaniljaisen makunsa ja pyöreytensä ansiosta viini sopii hyvin myös suomalaiseen joulupöytään. Naposteltavien tapas -herkkujen, kuten serrano -kinkun, maustettujen makkaroiden, oliivien ja grillattujen vihannesten kumppanina viini on parhaimmillaan. Tempranillon seurana maistuvat myös kovat juustot, esimerkiksi espanjalainen, lampaan maidosta valmistettu Manchego.

Espanjalainen ilmakuivattu kinkku, muodossa tai toisessa, on perinteinen ruokakumppani tempranillolle.

Tempranillon ja avotulella paahdetun lampaan tai uunissa paistetun porsaan makuyhdistelmä on pehmeän täydellinen.

Savustetun lampaanviulun ja riojalainen punaviinin maku on aromikas ja tasapainoinen.

Manchego-juusto ja pähkinät ovat tuttu näky espanjalaisessa ruokapöydässä ja sopivat hyvin tempranillon makuun.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Faustino VII

Flavorado

Viinikoulussa: Chardonnay, valkoinen valtias

Flavorado

Don Guido Pedro Ximénez 20 Years

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More