ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Sangiovese on Chiantin sielu

Sangiovese ja fiaschi-pullo

Sangiovese-rypäleestä pursuaa Italian olemus. Toscana ja Sangiovese toimivat ikkunana sekä ovena Italian viinimaailmaan. Sangiovesessä on väriä, makua ja luonnetta. Siitä löytyy niin nuorekkuutta kuin täyteläistä kypsyyttä.

RYPÄLETIETOUS ON AVAIN VIINIMAAILMAAN, osa 13/16

Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Lähde tutustumismatkalle rypäleiden vivahteikkaaseen maailmaan.

Sangiovese on omaleimainen lajike

Rypäleet kypsyvät myöhään, ja ne tarvitsevat kehittyäkseen riittävästi aurinkoa. Sangiovesen rypäleet ovat ohutkuorisia, ja aromikkaasta lajikkeesta löytyy kohtuullisen paljon happoja sekä tanniineja. Tyypillisiä aromeja ovat paahteiset mausteet, tallin tuoksut sekä maanläheisyys.

Sangiovese-viineissä Italian värikylläisyys, mausteisuus, vivahteikkuus ja temperamentti ovat jalossa muodossa.

Sangiovese on Chiantin päärypäle

Sangiovese on Italian tunnetuin ja viljellyin punainen rypäle. Kuuluisa toscanalainen Chianti-viini perustuu Sangioveseen. Chiantin myötä rypäle on kokenut kukoistuksensa, alamäkensä ja nousunsa. Paroni Bettino Ricasoli kehitti Chiantin viinisekoituksen yli sata vuotta sitten. Tuossa sekoituksessa Sangiovesellä oli määräävä asema, ja sen lisänä käytettiin perinteisiä italialaisia punaisia ja valkoisia rypäleitä.

Sangiovese ja fiaschi-pullo

Chiantin maine kääntyi laskuun 1960-luvulta alkaen. Viinien tuotannossa määrä nousi laatua merkittävämmäksi, ja tyylissä oli suuria vaihteluita. Osasyynä laadun heikkenemiseen oli myös huonojen viiniköynnöskloonien käyttö. Pitkään jatkuneen alennustilan symboliksi nousi ”fiaschi”, olkikori johon Chianti-pullot perinteisesti pakattiin. Fiascheja ostettiin korkeintaan matkamuistoiksi tai kynttilänjaloiksi. Nykyään perinteiset pullonsuojukset tekevät uutta tulemistaan olkikoreina tai sen tyyliteltyinä muunnelmina.

Sangiovese lähti uuteen nousuun 1970-luvulla Antinorin ja Marchesi de Frescobaldin kaltaisten viinitalojen kokeiluista. Sangiovesen osuutta Chiantissa lisättiin, ja myöhemmin muut perinteiset rypäleet korvattiin Cabernet Sauvignon -rypäleellä. Tästä sai alkunsa supertoscanalaisten viinien esiinmarssi.

Sangiovesestä on Italiassa aina osattu ja osataan edelleen tehdä hienoja, perinteisiä viinejä. Rypäleestä on kehitetty aikaisempaa parempia klooneja, joista kunnianhimoiset nuoremman polven viinintuottajat valmistavat uusilla viljely- ja valmistusmenetelmillä entistä parempia, monipuolisempia viinejä. Italian ulkopuolelle Sangiovese on levinnyt siirtolaisten myötä. Se on saanut kasvualaa Yhdysvalloissa, Argentiinassa ja Australiassa.

Sangioveselle on helppo löytää ruokakumppani

Toscanassa elämänmyönteiset ja nautinnonhaluiset italialaiset ratkaisevat ruokiin liittyvät viinivalinnat käytännöllisesti. Chiantiin luotetaan, olipa kyseessä alkupalat, pastat, kala- tai liharuoat. Sangiovesestä puristettu viini on paikallaan silloin, kun viinistä halutaan nauttia mutkattoman, hyvän ruoan kanssa. Chianti on juuri oikea viini kun valitaan rypälejuomaa eväsretkille tai grillijuhliin. Erityisen hyvin tämä hapokkaista rypäleistä valmistettu viini toimii tomaatin happoisuuden kanssa. Sangiovese on sopiva kumppani lihaisille pastaruoille ja haudutetuille pataruoille. Rotevammat viinit pärjäävät vahvoille liharuoille; pihville, lampaalle ja riistalle.

Sangiovese ja palanen pizzaa lienevät tunnetuimpia italialaisia makuyhdistelmiä.
Erilaiset pastat ja sangiovese, joko lajiviininä tai sekoitteena, ovat monen klassisen aterian lähtökohtina.

Sangiovesessä on vivahteikkuutta ja viinillisyyttä

Sangiovese-viineistä löytyy kirsikan ja mansikan tuoksuja, joita täydentävät omenan, luumun sekä orvokin aromit. Kuumien kesien viineissä maistuvat hedelmäisyys ja marjojen pehmeä aromikkuus. Viinit ovat kohtuullisen alkoholipitoisia ja ne ikääntyvät hyvin. Viileiden kesien viineissä korostuvat tiukka hapokkuus sekä parkkihappojen purevuus.

Viinilasillinen:

Borgo Salcetino Lucarello Riserva. Italia, Toscana, Chianti 2009. Alko nro 443037. Hinta 19,98.
Tummanpunainen, kypsän karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, mausteinen sekä tamminen maku.

Chianti Ruffino. Italia, Toscana, Chianti 2011. Alko nro 7011. Hinta 9,99.
Punainen, marjainen tuoksu ja maultaan keskitäyteläinen, hapokas ja hennon yrttinen maku.

Hardys 7th Green Sangiovese. Australia, McLaren Vale 2010. Alko nro 408617. Hinta 10,99.
Vaaleanpunainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, tanniininen sekä mausteinen maku.
Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Punaviinikastike

Flavorado

Ruffino Chianti Superiore

Flavorado

Châteauneuf-du-Papen viinijuhlat

Antti Lehikoinen

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More