ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Pinot Noir – lasillinen haasteellisuutta

Pinot Noir viinikoulu

Lasillinen heleätä pinot noir -viiniä on tutustumisen arvoista, vaikkei viini niitä helpoimpia olekaan. Pinot Noir on pieni, ohutkuorinen ja aikaisin kypsyvä rypälelajike. Rypäle on pienisatoinen ja yksi vaikeimmin viljeltävistä rypälelajikkeista.

RYPÄLETIETOUS ON AVAIN VIINIMAAILMAAN, osa 11/16

Pinot Noir – haastava ja palkitseva

Pinot Noir viihtyy parhaiten viileässä ilmanalassa, jolloin pitkän kasvukauden ansiosta saadaan aromikkaita ja täyteläisiä rypäleitä. Silloin kun viinintekijä onnistuu, tulee rypäleiden hienostuneisuus viinissä nautinnollisesti esille. Vähätanniininen ja vivahteikas punaviini on tyylikäs kumppaniksi usealle ruokalajille.

Chileläinen Cono Sur on maailmaluokan premium tason pinot noir -punaviinien tekijä.

Cono Surin viinijalostamossa Pinot Noir -rypäleet laitetaan käymään avoimiin käymistankkeihin. Perinteisen rypäleiden uuttaminen, pigeage, tapahtuu mekaanisesti. Siinä rypäleiden kuorimassa sekoitetaan päivittäin viinimehun kanssa, jolloin viiniin taltioituu mahdollisimman paljon väri- ja aromiaineita.

Pinot Noirin tuoksuissa voi erottaa punaisia ja mustia marjoja, eksoottisia mausteita, kuivattuja yrttejä ja kohtuullisesti alkoholia. Parhaimmillaan pinot noir -viinit ovat hyvin monivivahteisia, voimakkaan tuoksuisia, täyteläisiä ja marjaisen makuisia. Maussa löytyy leveyttä, pyöreyttä ja sopivaa hapokkuutta. Viinit ovat kuivia, joskin rypäleestä viini saa makeaa hedelmäisyyttä niin tuoksuun kuin makuun. Keveät ja keskitäyteläiset viinit ovat väriltään pääsääntöisesti kevyen punaisia. Nuoren viinin täyteläisen hedelmäiset tuoksut voivat vanhetessaan saada kasvimaisia tai eläimellisiä piirteitä. Tällöin lasista löytyy tuoksahdus keitettyjä vihanneksia tai tallin taustaa.

Pinot Noirin kotikenttä sijaitsee Ranskan Bourgognessa

Burgundissa sijaitsevat eräät Ranskan parhaimmista viinialueista. Kalkkikivinen ja hiekkainen maaperä sekä ilmasto vaikuttavat merkittävästi rypäleiden kypsymiseen. Aluetta voisi kutsua tuoksuvien viinien alueeksi. Siellä viihtyy Pinot Noir, yksi Burgundin ja koko viinimaailman klassisista, suurista rypäleistä. Täältä se on levinnyt laajalle, niin vanhaan kuin uuteen maailmaan.

Pinot Noir on yksi kolmesta rypäleestä, joista perinteinen samppanja valmistetaan. Se antaa tuolle kuuluisalle kuohujuomalle sille ominaisen rakenteen ja rungon.

Saksassa ja Itävallassa Pinot Noir on Spätburgunder nimisenä noussut viinimaailman tietoisuuteen elegantilla keveydellään sekä täyteläisellä maulla. Kasvaneen kysynnän sekä uusien valmistustekniikoiden myötä myös itäisen Euroopan maat ovat alkaneet tuottaa pinot noir -viinejä. Näissä viineissä punaisten marjojen aromit sekä tiukka hapokkuus tulevat korostetusti esille.

Yhdysvaltojen Oregon, Uuden-Seelannin Marlborough ja Martinborough, sekä Chile ja Argentiina Etelä-Amerikassa tuottavat marjaisia, mehukkaita sekä täyteläisiä pinot noir-viinejä jotka maistuvat nykykuluttajalle. Perinteinen Vanhan viinimaailman burgundilainen pinot noir on saanut Uudessa viinimaailmassa hedelmäisen olemuksen, jossa viinin hinta ja laatu ovat kohdallaan.

Pinot Noir viihtyy ruokapöydässä

Pinot noir -viineihin tutustuminen vie hieman aikaa. Viinien aromimaailma ei välttämättä heti avaudu, ja lisäksi eri alueiden viineillä on omat erityispiirteensä. Viineihin pääsee sisälle, kun niitä nauttii ruokien kanssa. Pinot noirin aromaattisuus, hyvä happorakenne sekä kiltit tanniinit tekevät siitä monikäyttöisen ruokaviinin. Linnuista, varsinkin riistalinnuista, valmistettujen ruokien kanssa viinin hienostuneet, vivahteikkaat ominaisuudet tulevat hyvin esille.

Pinot noir on klassinen lintuviini, jonka marjaisuus, aromikkuus ja kypsä tanniinisuus maistuvat linturuokien kanssa.
Perinteinen Burgundin lihapata suorastaan vaatii seurakseen pinot noiria.

Nautinnollisen aterian saa, kun yhdistää tuoreen punaviinin keveyden maksan pehmeähköön makuun. Juuresten sekä sienien makeus ja keveys löytävät hyvän kumppanin hedelmäisestä pinot noirista. Hieman viilennetty pinot noir on onnistunut valinta myös useimpien kalaruokien seuraksi. Savukalan kanssa kuohuva pinot noir rose on maistamisen arvoinen yhdistelmä.

Pinot Noir on maailmanmatkaaja

Viinilasillisessa neljä erilaista pinot noir punaviiniä osoittavat rypäleen moninaisuuden. Kasvupaikan terroir antaa viineille omat vivahteensa, joissa kuitenkin Pinot Noirin perusaromit ovat hyvin tunnistettavissa. Château de Mercey edustaa klassista pinot noiria burgundilaisena vaihtoehtona. Sancerre Rouge Les Baronnes tulee sekin Ranskasta, mutta hieman poikkeavalta alueelta, nimittäin Loiren laaksosta. Brancott Estaten Pinot Noir on uusi-seelantilaisen viiniosaamisen laadukas edustaja. Marimar Estaten Pinot Noir osoittaa yhdysvaltalaista viinin tekemisen taitoa luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä.

Viinilasillinen:

Château de Mercey Maranges 1er Cru Les Los Roussots. Ranska, Burgundy 2008.
Alko nro 478257. Hinta 19,98
Punainen, karpaloinen tuoksu ja kevyt, keskitanniininen, vienon kukkainen ja mausteinen maku.

Sancerre Rouge Les Baronnes. Ranska, Loire Sancerre 2009.
Alko nro 496597. Hinta 19,98.
Punainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, notkea, vadelmainen, ja hennon tamminen maku.

Brancott Estate South Island Pinot Noir. Uusi-Seelanti, Montana 2010.
Alko nro 466047. Hinta 11,48.
Vaaleanpunainen, punamarjainen tuoksu ja keskitäyteläinen, hennon kukkainen sekä mausteinen maku.

Marimar Estate Torres La Masía Pinot Noir. Yhdysvallat, Kalifornia 2008.
Alko til.val. 943267. Hinta39,50.
Punainen, marjainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, tamminen ja pitkä maku. Luomuviini.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
Kuvat: Cono Sur / Mikko Niemi

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Viinikoulussa: samettinen Merlot

Flavorado

Viinikoulussa: maanläheinen Malbec

Flavorado

Viinikoulussa: Carmenère

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More