ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Chardonnay, valkoinen valtias

Chardonnay

Lasillisesta Chardonnayta voi löytää kirkkaan, vihertävän oljenkeltaisen vivahteen tai syvän kullankeltaisen värisävyn. Tuoksut tuovat mieleen kevyen omenaisen ja sitruksisen hedelmäisyyden.

Heikki Remeksen viinikoulu osa 1 / 16

Chardonnay-viinin aromit voivat vaihdella runsaan hedelmäisestä miedon pähkinäiseen tai savuiseen tammeen.

Chardonnay-rypäleet ovat suuria ja paksukuorisia. Niistä löytyy hapokkuutta ja paljon uutteisuutta. Viileässä kasvuympäristössä Chardonnay saa raikkaita sekä hapokkaita piirteitä ja lämpimissä olosuhteissa rypäleistä tulee hedelmäisiä ja raskaampia. Helppo viljeltävyys ja sadon runsaus tekevät muuntautumiskykyisestä Chardonnaysta viininviljelijöiden suosikin kaikkialla maailmassa. Viinin valmistuksessa rypäle taipuu helposti kellarimestarin toiveisiin.

Chardonnayn olemuksessa on raikkautta sekä puhtautta ja sen aromeissa voi aistia omenaa, hedelmää ja pähkinää. Parhaimmat chardonnay-viinit kestävät pitkää varastointia ja sopivat hyvin kypsytykseen tammitynnyrissä. Tällöin viinistä löytyy myös tammen, vaniljan sekä mausteiden aromeja. Chardonnay-viineissä on moniulotteisuutta; teräksistä tiukkuutta, täyteläistä hedelmäisyyttä ja pehmeyttä.  Ne maistuvat reheviltä sekä voimakkailta ja ovat usein kohtalaisen alkoholipitoisia.

Chardonnay ‒ Chablis’n  ja Champagnen ykkösrypäle.

Chardonnay-rypäleen alkujuuret ovat Ranskan Bourgundin maaperässä, Mâconnais’n viinialueella. Siellä tuotettujen chardonnay-viinien voi sanoa edustavan perinteistä suuntausta. Viineistä käy ilmi niiden kasvupaikka sekä olosuhteet, mistä ranskalaiset käyttävät nimitystä ”terroir”. Alueen viineille on ominaista kirkas vihertävä sävy, kuulaus ja raikas hedelmäisyys. Maultaan viinit ovat kuivia, kevyitä ja hapokkaita. Jos viinejä tammitetaan, niin se tapahtuu korkeintaan maltillisesti, viinin makua korostaen. Yksi Burgundin suurista ja kuuluisimmista valkoviineistä on eittämättä Chablis. Sen jäljittelemätön tyyli saa Chardonnaysta hunajanvihreän värin, hedelmäisen ja täyteläisen bouquet’n sekä hapokkaan ja teräksisen maun.

Chardonnaysta puhuttaessa ei voida ohittaa samppanjaa.

Rypäle antaa tuolle arvostetulle ja arvokkaalle kuohujuomalle sen eleganssin ja hienouden. Parhaimmillaan samppanja on kullankeltaista, pitkään kuplivaa, kuivaa, tasapainoisen hapokasta ja pitkään maistuvaa. Blanc de Blanc -samppanja on valmistettu yksinomaan Chardonnay-rypäleistä.

 

Lämpimässä ilmassa raskaampia viinejä.

Uuden maailman viinitarhoilla, Yhdysvalloissa, Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Etelä-Amerikassa rypäleet kasvavat usein lämpimässä ilmanalassa, ja viinin lopulliseen olemukseen vaikutetaan aktiivisesti viininvalmistuksen menetelmillä. Näin Chardonnaysta saadaan täyteläisiä, raskaampia sekä hedelmäisyyttä korostavia viinejä ja niissä on usein korkeahko alkoholipitoisuus. Tällaisia viinejä tasapainotetaan monesti tammella ja maussa on usein pehmeyttä sekä monipuolisuutta. Tämän päivän kuluttajalle rypäle ja sen ominaispiirteet ovat tärkeitä. Suuntauksena on hillitä esimerkiksi tammen käyttöä viinin valmistuksessa niin, että se ainoastaan täydentää rypäleen omaa vivahteikkuutta.

Chardonnay on hyvä kumppani lohelle

Chardonnay on perinteinen kumppani savukalalle. Hedelmäinen ja uutteinen valkoviini sekä sen kuivan terävä hapokkuus leikaavat hyvin esimerkiksi lohen rasvaisuutta. Chardonnay saa täyteläisyyttä, lisämakua ja vaniljaisia aromeja tammikypsytyksestä. Chardonnay on paikallaan muidenkin voimakkaampien kalaruokien parissa, ja äyriäisten kanssa se on oiva valinta. Viini soveltuu tarjottavaksi vaalean lihan kanssa ja se kestää valkohomejuuston ammoniakkisuudenkin. Voimakas chardonnay maistuu mukavasti keitettyjen, hieman makeiden juuresten kanssa. Erityisen hyvin chardonnay-viinit käyvät yksiin voi- ja kermapohjaisten kastikkeiden kanssa.

Eri maiden sekä eri tuottajien chardonnayt antavat mahdollisuuden maistella ja etsiä mieleisiä makuyhdistelmiä kesäiselle kala-aterialle.

Viinilasillinen:

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey
Ranska, Chablis 2008. Alko nro 585597. Hinta 25,90.
Kullankeltainen, omenainen tuoksu ja kuiva, hapokas, mineraalinen sekä kevyen voinen tyylikäs maku.

Thomas Hyland Chardonnay
Australia, Adelaide Hills. Alko nro 534747. Hinta 12,98.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, hapokas, kermainen, pähkinäinen ja hennon tamminen maku.

Alamos Chardonnay
Argentiina, Mendoza 2010. Alko nro 570287. Hinta 9,99
Keltainen, trooppisen hedelmäinen tuoksu ja kuiva, keskihapokas, sitruksinen ja tamminen maku.
Teksti: Heikki Remes
Kuvat tekstissä: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Portviinikoulussa: Portviinin historia ja Ruby -tyyli.

Antti Lehikoinen

Sabrage sopii Suomen suveen

Flavorado

Viinikoulussa: maanläheinen Malbec

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More