ArtikkelitOluthuone

Olutmatkailijan Praha – vanhakaupunki out, Žižkov in

Oli aika, jolloin Prahan vanhakaupunki oli täynnä rentouttavan hämyisiä, korkeakattoisia, jykevällä puulla sisustettuja oluthuoneita, joissa leppoisa konsonanttien täyttämä puheensorina ja tuoppien kumahtelu loi ainutlaatuisen rustiikkisen tunnelman. Oluenystävän Shangri-La ja ruokainstituutio, joka olisi oleva ikuisesti.

Ei se ollut.

Nykyään vanhastakaupungista on vaikea löytää järkevää paikkaa, jossa istahtaa rauhassa ja upottaa huulensa ihanan maltaiseen ja raikkaan aromikkaaseen tsekkiolueen. Globaalin massaturismin tsunami on iskenyt harvinaisen tuhoisalla tavalla juuri Prahaan. Sielukkaiden olutbaarien tilalla on nyt sliipattuja jääjugurttisalonkeja, kasvisruokaa, intialaista ja kiinalaista. Jenkkien pimein puoli eli KFC, McDonalds sekä Burger King. Aitoja “italialaisia” ravintoloita, joiden kokit eivät ole saapasmaata ikinä nähneetkään.

Olutmatkailijan Praha - ravintolat
Smootheja ja amerikkalaista pikaruokaa löytyy Prahasta nykyään joka kulmasta. Kuvassa olevaa kunnon tsekkiläistä miesruokaa onkin vaikeampi saada.

Jos satut löytämään vielä vanhan liiton tsekkiravintolan, jossa puolikas sika pyörii grillissä ja ruukut ovat kukkurallaan hapankaalia, on eteinen täynnä lastenrattaita ja pöydät täynnä turistiperheitä imeskelemässä vihersmootheja. Myös illalla. Plzeňský Prazdrojin ylivoimaisen markkinointikoneiston ansiosta oluttarjonta on myös kuihtunut käsiin. Vanhastakaupungista saa hakemalla hakea muuta kuin Pilsner Urquellia.

Nykyään aitoa oikeaa tsekkiläistä olutkulttuuria kokeakseen Prahassa, on todella tarkkaan tiedettävä minne suunnistaa. Tässä muutamia vinkkejä. Aloitetaan vanhastakaupungista ja sen läheisyydestä.

Klášterní pivovar Strahov

Strahovské nádvoří 301, Praha 1

Prahan olutbaarit Strahov

Luostaripanimo, joka panee muun muassa erinomaista amber lageria, tummaa lageria sekä kummallista kyllä – varsin hyvää IPA:ta. Keittiö on myös hyvin suosittu. Annokset ovat tyyliä hauteesta lautaselle, mutta silti erittäin hyvää tsekkityylistä miesruokaa. Palvelu on ripeää ja pöytävaraus suositeltava. Paikka sijaitsee Prahan linnan ja Eiffelin tornin pienoismallin tienoilla, jotka takaavat, että myös turisteja riittää.

U Fleků

Křemencova 11, 110 00 Nové Město, Praha 1

U Fleku

Puolentuhatta vuotta vanha panimoravintola on sentään vielä pystyssä ja elää hyvin. Holvikaarikattoa ja mosaiikkilasia. Lämpimänä kesäpäivänä sisäpihan terassi täynnä porukkaa (lähinnä tietysti turisteja) pitkissä pöydissä ja haitarit soi. U Fleků tekee yhtä sorttia olutta; tummaa lageria. Se onkin erinomaista – maltaisen makeaa ja kivasti katkerohumaloitua. Hyvin helposti juotavaa. Terassilla tarjoilijat pyörivät tuoppitarjottimien kanssa ja ojentavat lasillisen kun nostat kättä pystyyn. Eteen annettavalle paperilapulle merkitään yksi viiva lisää merkkaamaan ostosta. Kätevää ja tehokasta.

Prague Beer Museum

Smetanovo Nabrezi 22, Praha 1

Prague beer museum

Olutmuseon voisi käsittää hieman laajempana kokonaisuutena. Todellisuudessa tämä on vain kaksikerroksinen baari, jossa kylläkin erinomainen hanavalikoima tsekkiläisiä oluita. On pienempää ja isompaa panimoa. Perinteistä ja uutta tyyliä. 5-6 oluen maistelulautoja tarjolla, ja jos oikein janottaa, kaikki 30 hanaa voi hörpätä 1,5dl annoksina alle 40€ hintaan. Craftin ystävien kannattaa katsastaa, mitä Pivovar Matuškalta on tarjolla. Perinteisemmällä osastolla löytyy mm. mahtava Únětický pivovar.

Letenský zámeček

Letenské sady 341 – 170 00 Praha 7

Prahan olutbaarit Letna

Pletnan puiston keskellä sijaitsevasta ravintolasta / beer gardenista avautuu upeat näkymät Vltava joen yli Prahan vanhaankaupunkiin. Ravintolan oman terassin lisäksi pari kojua myy Pilsner Urquellia ja Gambrinusta beer gardenin pitkiin pöytiin – muovituopeista tosin. Omat eväät myös sallittu pöydissä, joka onkin hyvä vaihtoehto, jos haluaa ihailla maisemia eikä viitsi pilata mukavaa hetkeä muovituopeilla.

T-Anker

OD Kotva – 5th floor, náměstí Republiky 656/8, 110 00 Praha 1

Prahan olutbaarit T-anker

Karmivan näköisen Kotvan tavaratalon ylimmästä kerroksesta löytyy laaja terassikokonaisuus T-Anker. Kompleksista avautuu ainutlaatuiset näköalat yli vanhankaupungin. Hyvä valikoima tsekkiläisiä pienpanimo-oluita 2-3€ hintaan. Craft-henkeen kuuluu, että ruokapuoli on lähinnä burgeria. Hidas, mutta ystävällinen palvelu.

Restaurace Kulový blesk

Sokolská 13, Praha 2

Prahan olutbaarit

Rustiikkinen, Kaurismäen henkeä mukaileva labyrinttiravintola. Noin 10 hanaa tsekkiläisiä pienpanimoita, jotka päivittyvät näppärästi nettisivulle ja lisäksi belgipainotteista pullovalikoimaa löytyy varsin hyvin. Ruoka on perinteistä Tsekkiä ja erittäin edullista. Pieni kävelymatka vanhastakaupungista kannattaa jo siinäkin mielessä, että saa pienen lepohetken turismihelvetistä.

Pivovar u Bulovky / Richter Brewery

Bulovka 373/17, 180 00 Praha 8-Libeň

Paikallisten suosima pienehkö panimoravintola, joka on mieltynyt Saksan oluttyyleihin. Erityisesti Weizen on erinomaista. Reipas ajomatka keskustasta, puistojen ja risaisten tehdasrakennusten välistä takaa, että englantilaisia polttariporukoita ei istu pöydissä huutamassa.


Žižkov – Prahan nouseva helmi

Sosiaalista realismia vahvasti henkivä TV-torni on Žižkovin kaupunginosan maamerkki. Taiteiljoiden ja työläisten täyttämä kaupunginosa oli neuvostoaikaan huonossa maineessa. Viimeisten vuosikymmenien aikana talot on remontoitu vanhaan loistoonsa ja korttelit ovat täynnä oluthuoneita, ravintoloita sekä hipsterikahviloita. Turistibussit eivät osaa vielä kurvata Žižkoviin, jonka rauhaisa ja autenttinen ilmapiiri on kuin balsamia vanhankaupungin mielettömyyden jälkeen. Žižkovin kierros kannattaa aloittaa Jiřího z Poděbradin metroasemalta ja suunnistaa siitä pikkukatuja alaspäin.


Los v Oslo

Perunova 17, Praha 3 – Žižkov

Prahan olutbaarit - Los v Oslo

Tummanpuhuva puusistus ja hirvenpäitä seinillä. Erittäin avoin henkilökunta kertoo, että Oslon henkeä tavoitellaan. No, ihan miten vaan? Muutama tsekkiolut hanoissa, mutta paikan todellinen anti löytyy Belgiasta. Belgioluita riittää enemmänkin ja hinnat edullisia. Reilusti tilaa sisällä kahdessa eri salissa ja ulkoa löytyy myös pari terassipöytää lämpimän päivän varalle.

BeerGeek Bar

Slavíkova, 10, 13000 Praha 3 – Žižkov

Prahan olutbaarit-BeerGeek Bar

Noniin, tässä on “Beer Geek” -pyhättö vailla vertaa – ainakin jos pitää uuden ajan oluista. Diginäytöllä 30 hanaolutta ympäri maailman. Hanalista löytyy myös ajan hengen mukaisesti nettisivulta. On pienempää ja isompaa panimoa, myös tsekkien craft-osastoa. Testikäynnillä listalta löytyi myös kaksi grisetteä, eli aika syvissä vesissä mennään. Viiden lasin maistelusetti lähtee 10€ pintaan. Baarin takaosan galleriasta voi valita noin sadan pullovalikoiman joukosta juotavaa, jos ei muuten meinaa löytyä mieleistä. Parin korttelin päästä löytyy saman puulaakin olutmyymälä, jossa kerrotaan olevan 500 -merkkiä. Ja ei, Pilsner Urquellia tai Gambrinusta ei löydy.

Hostinec U Vodoucha

Jagellonská 21, 13000 Praha 3 – Žižkov

Prahan olutbaarit - Hostinec U Vodoucha

Lupaavan näköinen fasadi ei petä sisältä. Kolmessa eri huoneessa tapetit seinillä ja tummat puupöydät. Kattolistojen virkaa toimittaa kuivatut humalaköynnökset. Tiskiltä löytyy kymmenisen kappaletta tsekkihanoja, perinteisten oluttyylien ystäville lähinnä suunnattuna. Pienpanimoita myös mukana. Kunnon tsekkiruokaa tarjolla. Tätä on tsekkioluthuone eli Pivnice parhaimmillaan.

Pivo a párek

Bořivojova 58, 130 00 Praha 3 – Žižkov

Prahan olutbaarit-21

Varsin pieni, koivupöydillä ja limoviikunoilla sisustettu baari, jossa Dave Grohlia muistuttava baarimikko höyryää paikallisten asiakkaiden kanssa. Párekilla tekevät myös omia olutreseptejä ja tuottavat oluensa ulkopuolisilla panimoilla – eli kiertolaispanimona. Paikan oma Summer Ale maistui mainiolle kesäpäivänä. Omia tuotteita löytyy hanoissa enemmänkin. Kylmäkaapeista voi ostaa miehekkäitä 1,5 litran muovipulloja mukaan. Baarin takaosassa mahtavan näköinen nelikaistainen autorata ja muutama terassipöytä.

U Habásků

Štítného 16, Praha 3 – Žižkov

U Habasku

Tätä voi jo kutsua hämyiseksi kellaribaariksi. Matala kiviholvikatto ja hard rock -henkeä. Únětické ja Svijanskýa oluenystäville. Rommia ja Jack Danielsiä muille. Hämmentävän halvat hinnat.

Pivovar Victor

Husitská 72, 130 00 Praha 3 – Žižkov

Prahan olutbaarit - Victor

Panimo-ravintola-hotelli -kombinaatio. Miksei tätä aikaisemmin keksitty? Varaat huoneen, eikä tarvitse poistua talosta koko loman aikana! Ravintolan puolella upea puusisustus, joka on saatu näyttämään paljon vanhemmalle kuin kuusi vuotta, jonka paikka on ollut pystyssä. Panimon keittokapasiteetti 320 litraa ja valittavana oli kolme olutta; tumma sekä vaalea lager ja savuolut. Kaksi ensimmäistä varsin suositeltavia.

Teksti: Janne Suomi

Kuvat: Janne Suomi ja Sami Issakainen

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris

Flavorado

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris

Flavorado

LAB Reserva hanapakkaus

Flavorado

Bistrosta flammikahvilaan – Riesling & Co -Viikot valtaavat Helsingin ravintolat

Janne Suomi

San Michele a Torri Chianti Colli Fiorentini

Flavorado

Tommasi Graticcio Appassionato hanapakkaus

Flavorado

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen

Flavorado

Château Boutisse Saint-Emilion Grand Cru

Flavorado

Noble House Beerenauslese

Flavorado

Veramonte Reserva Cabernet Sauvignon Syrah Petit Verdot Organic

Flavorado

Dr. Loosen Graacher Riesling Dry

Flavorado

Château Tour Bayard Montagne-Saint-Emilion

Flavorado

Hewitson The Adventures of Miss Harry Riesling hanapakkaus

Flavorado

Vieil Armand Riesling Grand Cru Ollwiller

Flavorado

Alkon uutuusviinit ja tärpit – maaliskuu 2024

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More