ArtikkelitViiniartikkelitViinitilat

Trivento ja Mendozan erikoiset olosuhteet

Trivento on ponnahtanut maailman viinikartalla ennätysajassa. Viinitalo tekee hyvän hinta-laatusuhteen viiniä, helposti lähestyttävää tyyliä Argentiinan Mendozan oikukkaissa säätiloissa.

Isoista nuorimpia

Yleensä argentiinalaisilla viinitaloilla on vuosikymmenien, ellei vuosisatojen historia. Trivento sen sijaan on suurista nuorimpia. Chileläiseen Concha y Toro groupiin kuuluva Trivento käynnistettiin vuonna 1996.

Argentiinassa viljelymaat ovat periytyneet ja pirstaloituneet sukupuissa pitkän ajan kuluessa, jonka seurauksena on, että isoja tiluksia ei ole kovin helppo enää hankkia. Muuten menee kaikki aika siihen, että hierotaan kahden hehtaarin kaupat tuolta ja hehtaarin täältä. Mendozan aavikko pitää myös huolen siitä ettei viljelymaata tule lisää. On siis suoranainen ihme, miten Trivento onnistui kasvamaan melkein 1300 hehtaarin kokoiseksi kahdessakymmenessä vuodessa.

Tilukset ovat Argentiinassa valtavia.
Tilukset ovat Argentiinassa valtavia.

Argentiinalaiset viinit maailmalle rugbyn voimin

Argentiinan viinien maailman valloitus alkoi 90-luvun alussa ja Trivento ehti ensimmäiseen aaltoon loistavasti mukaan. Trivento onkin nyt viidenneksi suurin viininviejä Argentiinassa; vientiä yli sataan maahan. Isossa-Britanniassa rugbyä vahvasti sponsoroiva Trivento on suurin argentiinalainen viinibrändi.

Rugby on tullut brändin symboliksi kuin vahingossa – markkinointiosasto huomasi jossain vaiheessa, että Malbec maistuu erityisesti brittimiehille ja rugby jos joku on tietysti äijätouhua.

Viinintekijä Maxi Ortiz
Viinintekijä Maxi Ortizin on helppo hymyillä. Tilan viinit menevät kuin kuumille kiville maailmalla.

Talo tuottaa 30 miljoonaa litraa vuodessa ja vaikka vientimenestys on ollut suurta, 70% tuotannosta myydään kuitenkin kotimaassa – tämä lähinnä itäisestä Mendozasta tulevaa entry level Bondardaa.

Maipussa Trivento viljelee perinteisiä rypäleitä; Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Viognier, Pinot Noir ja Sauvignon Blanc.  Viljelykset joutuvat kuitenkin jo kilpailemaan elintilasta kasvavan Mendozan kaupungin kanssa. Etelämpänä, entisellä hedelmänviljelyalueella, Ucon laaksossa, Trivento tuottaa viinejä korkeampaan hintakategoriaan.

Joulukuun 35C helteessä on vaikea kuvitella, että myös Mendozassa on talvi.
Joulukuun 35C helteessä on vaikea kuvitella, että myös Mendozassa on talvi.

Trivento – kolme erikoista tuulta

Argentiinaan lentäessämme meille kerrotaan outo varoitus; on Zonda-aika, onko teillä ongelmia verenpaineen kanssa? Como? Zonda on yksi Mendozan kolmesta erikoisesta tuulesta, jotka määrittelevät viinin kasvatuskauden aikana tehtäviä toimenpiteitä ja saattavat siinä sivussa aiheuttaa myös terveysongelmia.

Polar-tuuli

Etelästä talvella (kesä-elokuussa) puhaltava kylmä tuuli, jonka aikana viininviljelijät tekevät karsinnan palstoilla. Harmittomin kolmesta tuulesta.

Zonda-tuuli

Keväisin ilmestyvä kuuma ja kuiva, joskus pölyinen, Andien rinteitä alas laskeutuva voimakas tuuli, joka voi kerrallaan kestää tunnin tai kolme päivää. Tottumattomille turisteille tämä voi aiheuttaa verenpaineen heittelyä ja sairaalat nostavat aina valmiustasoaan, kun tämä “hullutuuli” alkaa puhaltaa. Viininviljelijöille Zonda merkitsee kukkimisen alkua.

Sudestada-tuuli

Viileä syystuuli kasvukauden loppupuolella, joka viilentää rypäleitä paahteisilta päiviltä ja auttaa omalta osaltaan hapokkaampien rypäleiden muodostumista. Mitalin kääntöpuolena Sudestada tuo usein myös myrskyjä, jonka aikana taivaalta saattaa alkaa hetkessä tulla tennispallon kokoisia rakeita takoen niin viiniköynnökset kuin autotkin hajalle.

Oudot tuulet eivät ole Mendozan ainoa luonnon aiheuttama ongelma. Säännöllisten maanjäristyksien takia viinitynnyrit täytyy sitoa paikalleen.
Oudot tuulet eivät ole Mendozan ainoa luonnon aiheuttama ongelma. Säännöllisten maanjäristyksien takia viinitynnyrit täytyy sitoa paikalleen.

Trivento viinitasting

Olimme hiukan myöhässä aikataulusta, joten katselmus jäi suppeaksi. Ucon laaksosta saatava tammitettu Golden Reserve Chardonnay 2015 oli juuri sitä trooppista ja maukasta valkoviiniosastoa, jota Argentiinasta saadaan.

Trivento viinitasting

Golden reserve Cabernet Franc 2013 oli niin ikään mielenkiintoinen, mutta vuosikertaa on tehty kokeelliset 2000 litraa, joten saatavuutta ei käytännössä ole. Jatkossa kannattaa kuitenkin pitää silmällä, jos innostuvat lisäämään tuotantoa.

Trivento Amado Sur 2014
tahdet_5

  • 70% Malbec, 20% Bonarda, 10% Syrah
  • Luján de Cuyo – Maipú – Tupungato, Mendoza.
  • Käsinkeräys huhtikuussa
  • Kypsytys 8 kk ranskalaisessa tammessa sekä 6kk terästankissa
  • Alkossa alle kympin

Syvä karhunvadelman aromi. Muhkean pehmeä ja helppo juotava. Energisyyttäkin löytyy. Hennot tanniinit ja hiukan mausteinen lopetus. Hinta-laatusuhteeltaan kelpo arkiviini.

Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Janne Suomi ja Trivento

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Argentiinan viinitilat -artikkelisarjan muut osat.

www.trivento.com

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Trapiche Oasis Torrontés

Flavorado

Château Grand Launay

Flavorado

Trapiche Zaphy Malbec Syrah Cabernet Sauvignon

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More