ArtikkelitViinitilat

Cavas y Bodegas Weinert – maltillisen kypsytyksen puolesta

argentiinan-viinitilat-weinert-betonisailiot

Mendozan hämyisistä kellareista löytyy Cavas y Bodegas Weinert, joka on erikoinen sekoitus Argentiinaa, vanhaa mannerta ja klassista viinintekemisen taitoa.

Cavas y Bodegas Weinert sai alkunsa saksalaista syntyperää olevan brasilialaisen Don Bernardo Weinertin kunnianhimosta nostaa Argentiinan viinien tasoa 1970-luvulla. Uutterasti hän tutkitutti maaperää sekä köynnöksiä ja löi lopulta hakkunsa Mendozan kuivaan ylänköön.
Sopiva tuotantorakennus betonisammioineen ja viinikellareineen löytyivät Mendozan vierestä, Luján de Cuyonista. 1800 -luvulta peräisin oleva upea paikalleen muurattu punatiilihalli tarvitsi kuitenkin mittavan remontin ennen kuin päästiin nykyaikaisen viinitalon töihin.

argentiinan viinitilat weinert viinikellari

Taloon tuotiin uusin silloin saatavilla oleva tekniikka ja viinintekijäksi valittiin Rául de la Mota, jota on tituleerattu 1900-luvun parhaaksi argentiinalaiseksi viinintekijäksi. Talo pomppasi maailman viiniasiantuntijoiden tietoisuuteen melkein heti avaamisensa jälkeen. Weinert Malbec Estrella 1977 viiniä on ylistetty laajalti, muun muassa Robert Parker kirjoitti siitä vielä 31 vuoden kypsymisen jälkeen 2008, että tämän Argentiinan historian tärkeimpiin lukeutuvan viinin kompleksisuus tuo mieleen Bordeauxin isot “First Growth” viinit.

argentiinan viinitilat weinert hubert weber
Hubert Weber on mukava sveitsiläinen. Joviaalin pinnan alla kuitenkin pilkottaa erittäin vaativa luonne viinintekijänä.

Nuori sveitsiläinen enologi Hubert Weber hyppäsi viinitalon peräsimeen vuonna 1996. Omien sanojensa mukaan hän ajatteli olla vain vuoden, mutta yksi aamu hän heräsi kellarin vieressä sijaitsevasta talostaan argentiinalaisen vaimonsa ja lastensa kanssa ja mietti kuinka nopeasti 20 vuotta voi mennä? Hän on luotsannut taloa päättäväisesti kohti klassista viinityyliä. Kellareissa on tälläkin hetkellä eri kokoisissa tammitynnyreissä kypsymässä hulppeat 1,3 miljoonaa litraa viiniä.

Tällä hetkellä Cavas y Bodegas Weinert tuottaa 400 000 – 450 00 pulloa vuodessa. Viennistä 30% Norjaan, 20% muualle maailmaan ja loput nautitaan kotimaassa.

Sopimusviljelijät Weinertin pihdeissä

Weinert ostaa kaikki rypäleet sopimusviljelijöiltä. Pääsääntöisesti Malbecia, Cabernet Sauvignonia ja Merlot`ta. Sopivina vuosina he tekevät myös Sauvignon Blancia, Chardonnayta, Gamayta, Bonardaa, Syrahia, Tempranilloa ja Cabernet Francia.

Viinitalolla on erittäin tarkat ohjeet viljelijöilleen, joita Hubert Weber odottaa seurattavan millintarkasti. He ostavat rypäleitä vain varttamattomista köynnöksistä. Köynnösten täytyy olla vanhoja. Niin, että juuret ovat syvällä maaperässä tuoden Weinertin vaatiman kompleksisuuden viineihin. Heidän onneksi Luján de Cuyon ja Maipún alueilta voidaankin löytää helposti 60-80 vuotiaita Malbec köynnöksiä.

argentiinan viinitilat weinert pulloja

Hubert Weber luottaa mahdollisimman pitkälle luonnollisiin happohin. Malbecin tulee kasvaa hiesumaassa, joka on viileämpää kuin karkeammat maaperät ja näin ollen rypäleet saavuttavat paremman hapokkuuden. Perinteinen tulvakastelu sallitaan, vain erikoistapauksissa tippakastelu. Mendozan oikuttelevilta säätiloilta suojaavia raeverkkoja ei sallita pitkään kypsytettäville viineille, koska se vaikuttaisi viinin väriin ja ikääntymiskykyyn. Koneilla vanhoille palstoille ei välttämättä pääsisikään – ja uudemmat palstatkin kerätään aina käsin.

Ja kun viljelijän puolelta kaikki on lopulta tehty niin kuin pitää, Weinert tuottaa vain hyvät vuosikerrat eli huonon kesän jälkeen talo ei yksinkertaisesti osta mitään. Nada! Tätä voi jo kutsua riskienhallinnaksi!

Tyylipuhdasta vanhaa mannerta

Hubert Weber luottaa viineissään vanhaan maailmaan ja pitkiin kypsytysjaksoihin – niin betonisammioissa kuin tammessakin. Etelä-Amerikalle yleisesti tyypilliseen tapaan Weinertillä ei riehuta primäärihedelmän hillomaisuudella, vaan viineistä on höylätty esiin niiden hienostuneemmat piirteet. Esikuvia on aika helppo löytää esimerkiksi Bordeauxista ja Piemontesta.

argentiinan viinitilat weinert malbec kypsyy
Weinertin Malbecilla ei ole kiire. Yksi reissun tärkeimpiä oppeja oli se, että Malbecin täytyy antaa rauhassa kypsyä tammessa. Silloin sen potentiaali nousee marjamehusta maailmanluokkaan.

Weinertin punaviinejä käytetään 8-9 päivää, mutta niitä ei esi- tai jälkimaseroida ollenkaan. Pitkillä maseraatioilla saataisiin toki enemmän väriä, runkoa ja tanniineja viiniin, mutta pitkien kypsytysjaksojen aikana väkinäisen maseraation aiheuttamat virheet tulisivat esiin, eikä laatu tyydyttäisi Weberiä. Viinin tanniinit ovat yksi, joka saa pedantin viinintekijän syttymään:
– Viinintekemisessä mennään tällä hetkellä sieltä missä aita on matalin. Rypäleitä kasvatetaan paljon, isoissa tertuissa, jonka seurauksena kuoret jäävät ohuiksi. Tätä korjataan kellarissa kahden viikon esimaseroimisella, joka irrottaa kaiken mitä rypäleen kuoresta irti lähtee. Ja kyllä, sillä saadaan ihan varmasti viiniin enemmän tanniineja. Mutta, kun puhutaan laadukkaista “makeista” tanniineista, niitä saadaan vain rypäleiden helläkätisemmällä työstämisellä, Hubert puhisee.

Uskollisuus klassiseen tyyliin viinintekemisessä tuo vaikeuksia markkinoinnissa. Cavas de Weinert ei juuri pysty osallistumaan kauppaketjujen ja monopolien hakuihin, koska niissä vaaditaan aina vähintään 2-3 vuotta nuorempia viinejä. Hyvänä esimerkkinä heidän 15 vuotta tynnyrikypsytetty Malbec. Varmaa kulttikamaa, mutta Lidlissä tai Tescossa se ei liikkuisi.

Cavas y Bodegas Weinert -viinitasting

argentiinan viinitilat weinert viinitasting

Weinertin viinit on jaettu viiteen sarjaan:

  • Pedro, ei tammitettu entry level.
  • Carrascal, perussarja lajikkeista sekä sekoitteista joka edustaa 60% tuotannosta.
  • Weinert, kypsät lajikeviinit
  • Cavas de Weinert, kypsät sekoitteet
  • Estrella, parhaiden vuosikertojen lajikeviinit.

Laajasta otannasta riittäisi suitsutettavaa vaikka kuinka. Viinit seuraavat tarkasti talon filosofiaa, tyylikkäästi kypsynyttä vanhan maailman eleganssia. Vaikka Malbecit ovat talon kiistämätön ykköstuote, Hubert Weberin pilkuntarkka työskentely Cabernet Sauvignonin tanniinien kanssa on jotain sellaista mikä ansaitsisi mitalin. Jopa betonisammiossa kypsynyt Pedro Cabernet Sauvignon 2012 oli häikäisevän tyylikäs Entry Level -viiniksi. Carrascal Cabernet Sauvignon 2012 oli niin ikään edullisemmista cabeista mieleenpainuva.

argentiinan viinitilat weinert vanhat viinit
Koska ihastuimme kovasti vuosikertaan 2006, Hubert kaivoi tunneleistaan vertailun Estrella Cabernet Sauvignonia vk 1994 ja Merlot`n 1980! Cab oli ollut viisi vuotta tammessa ja sen herukka-aromit olivat vielä hyvin tallella ja makeat tanniinit sulautuneet viiniin täydellisesti. Jälkimmäisessä löytyi kirsikkalikööriä, manteleita ja marsipaania upean nahkaisessa paketissa. Huikean hienosti ikääntynyt Merlot!

Weinert -sarjan Cabernet sauvignon, Malbec ja Merlot olivat vuosikertaa 2006 ja kaikki erittäin upeita viinejä. Cabissa oli ne aiemmin puhutut makeat tanniinit hienolla tavalla esillä.

Cavas de Weinert 2006
tahdet_5
prod_2cavas_weinert_750

  • 40% cabernet sauvignon, 40% malbec, and 20% merlot
  • Köynnösten ikä: cabernet sauvignon minimi 25 vuotta, malbec minimi 60 vuotta, merlot minimi 15 vuotta.
  • Kypsytys; 3 vuotta eurooppalaisessa tammessa, vuoden tasoittuminen betonisammioissa ja muutama vuosi pullossa.
  • Hinta-arvio Euroopassa n. 30€ pullo

Erittäin syvä ja kompleksi tuoksu, josta löytyy mustaherukkamarmeladia. Täyteläinen, harmoninen ja elävä viini. Upean makeat ja integroituneet tanniinit. Elegantti pitkä jälkimaku.

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Argentiinan viinitilat -artikkelisarjan muut osat.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

www.bodegaweinert.com

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Finca Las Moras Black Label Malbec

Flavorado

Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon

Flavorado

Trapiche Oasis Torrontés

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More