ArtikkelitOluthuone

SOPP Helsinki 2017 – tärpit ja tunnelmat

Suuret Oluet – Pienet Panimot esittäytyvät jälleen Helsingin Rautatientorilla Ke 26.7.2017 – Su 30.7.2017. Lue tästä tärpit ja kuulumiset tähän upeaan olutfestivaaliin.
Mukana on 30 suomalaista pienpanimoa, virolainen Taako sekä tuttuun tapaan teemamaastandi, joka on tänä vuonna miehitetty berliiniläisten panimoiden hanoilla. Oluen lisäksi kojuilta löytyy siideriä, lonkeroa ja myös tisleitä.

Avajaispäivän tunnelmat

Festivaali pyörähti käyntiin vauhdikkaasti ja hyvässä säässä. Pöytäpaikat alkoivat olla kortilla jo kello 16:00. Sisäänpääsyjono kiersi siihen aikaan Fennialle, mutta eteni tuttuun tapaan melko nopeasti. Suuret Oluet Pienet Panimot -festivaalin yksi kompastuskivi on ollut ruokatarjonta, mutta sekin alkaa pikkuhiljaa olemaan kunnossa ja järkevästi hinnoiteltuja vaihtoehtojakin löytyy. Juomapuolella desilitran maisteluannokset ovat onneksi vakiintunut käytäntö. Janoisimmat voivat toki pyytää tuopillisen.

sopp helsinki 2017 iltatunnelmia

Mutta kuka onneton piirsi vessalabyrintin? Täysin käsittämätön suunnitteluvirhe. Vessa-alueelle tulo tapahtuu niin kapean käytävän läpi, että liikenne voi tapahtua vain yhteen suuntaan kerrallaan. Muutenkin kapeaan tilaan on ängetty vielä bajamajoja shikaaneiksi. Kun ovi aukeaa, liikenne pysähtyy ja kupla otsassa kasvaa. Viime vuonna oli sentään tuotu 20 litran vesitonka (joka oli toistuvasti tyhjä) käsien pesua varten. Nyt ei ole edes sitä.

sopp helsinki 2017 ruokatarjonta

Muutakin kuin jenkki-IPA:a

Aletaan vihdoin elämään aikaa jolloin IPA:t, tarkemmin sanottuna jenkki-IPA:t, alkavat olemaan vähemmistössä ja oluttarjonta polarisoituu. Kovasti trendikkäitä hapanoluita kaikissa olomuodoissaan löytyi ilahduttavan paljon. Pohjahiivaoluita, kuten lagereita ja pilsejä, oli myös mukavasti saatavilla.

sopp helsinki 2017 lasit
Ovelta voi valita mukaansa myös desilitran maistelulasin. Maistiaisannos lorahtaa 1,5-3€ hintaan.

Jos jotain IPA-osastolta kaipaisi, niin maailmalla suuressa suosiossa olevaa New England / Vermont IPA:a. Muutama kokeilu löytyi ja niissä taso kovin vaihtelevaa. Belgityyli sekä klassiset britit eivät myöskään näytä juurikaan kiinnostavan suomalaisia pienpanimoita. Kuolinkamppailua käynyt suomalainen kulttuuriolut sahti elää nyt ehkä paremmin kuin koskaan. Useilla panimoilla oli sekä perinteisiä että moderneja sahteja tarjolla.

sopp helsinki 2017 varatut pöydät
Nyt on varattavat pöydät oikeassa paikassa. Viime vuonna VIP-alue oli pihan perukoilla omassa teltassaan, jossa ei päässyt festivaalitunnelmaan.

SOPP Helsinki 2017 tärpit

Tornion Panimo

Original 1964 lager 5,2%
Tätä Lapin Kulta oli joskus ennen kuin se teollistettiin ja vesitettiin konsernien rattaissa. Resepti on alkuperäinen, panimomestari Leo Andelinin luomus, joka saa kysymään miksi kaiken pitää aina muuttua?

Fiskarsin Panimo (entinen Rekolan panimo)

Juhla Pils 4,5%
Satavuotiaan Suomen kunniaksi pantu juhlaolut. Uruguelin hiivasta tehty pils on juomamiehen olut.

Kaksi Kotia Vailla Humalaa 5,6%
Muinoin ennen humalia, oluita maustettiin gruit-yrttiseoksilla. Hapan ja aromikas olut jakaa mielipiteet, mutta on varmasti kokeilemisen arvoinen.

Coolhead Brew

Mango Sour 4,1%
Hapanoluisiin vahvasti kallellaan oleva panimo, joka ei säästele hedelmissään. Kevyitä kesäpäivän oluita, jotka saavat suun virneeseen ja salsan soimaan korvissa.

Beer Hunters

Mufloni HopfenWeizen 7,0%
Baijerilainen vehnäolut on taivutettu jenkkihumalilla varsin tyylikkäästi moderniin suuntaan. Sorry Wolfgang.

Maistila

La Ola 5,1%
Virkistävä ja kepeä olut, jossa herkullinen passionhedelmän aromi. Maistila jatkaa valitsemallaan tiellä.

Suomenlinnan Panimo

Doomsday D-Weisse 4,7%
Berliiniin kumartava vehnäolut on raikkaan hapokas ja nätillä tavalla suolainen.

Ruissahti 10% (loppui jo torstaina)
Tumman puhuvassa nektariinissa voi löytää herukkaa ja lakritsia.

Sonnisaari

Kölner Citra Kölsch 5,0%
Taas teutoneja viedään kuin litran mittaa. Citra-humalalla raikastettu kölsch saa kysymään miksi kaikki ei voisi muuttua?

Panimo Honkavuori

694 Tupla-IPA 7,7%
Tumma kuin susirajan metsä, jylhä kuin Ukko-Koli. Sektori Suomi-DIPA:lle on asetettu.

Olu Bryki Raum / Lapin Voima

Kullero Marjasahti 6,0%
Mustikalla ja vadelmalla maustettu “naisten sahti” on jotain mitä pitäisi tarjota hotelleissamme aamiaisella smoothien sijaan.

Kullervo vaalea ruissahti 6,0%
Hiukan mausteinen ruisnektariini, joka hellii sekä vatsaa että mieltä.

sopp helsinki 2017 lapin voima
Lapin Voiman sahtilähettiläät.

Johdanto kirjoitettu 20.7

Panimouutuuksia

Suurella tohinalla pystytetty Tornion Panimo tulee olemaan olutfestivaalin mielenkiintoisimpia uutuuksia. Takatalo & Tompuri tekee omaleimaista, maalaismaista tyyliä ja on niin ikään ensimmäistä kertaa SOPP Helsingissä. Joensuun ihme, Panimo Honkavuori säväyttää oluenystäviä, jotka tykkäävät täyteläisemmästä tyylistä.

Vanhat ketut

Konkareista yksi odotetuimpia on Tamperelainen Plevna ja etenkin heidän vehnällä pyöristetyt oluensa, joissa koskipanimo on todella vahvoilla. Ruosniemen chardonnay-tynnyrissä kypsytetty saison oli viime vuoden Suuret Oluet – Pienet panimot sensaatio – seuraako tynnyrisarjaan jatkoa? Oulun ylpeydet Maistila ja Sonnisaari tekivät viime vuonna upeat debyytit Helsingissä ja tulevat varmasti olemaan jonojen arvoisia myös 2017, joskin kummatkin ovat sortuneet aloittelevan käsityöpanimon perisyntiin, eli tehtailemaan uusia tuotteita jo niin paljon ettei meinaa perässä pysyä.

Viinaranneke haudattu – jonotetaan luterilaisittain

Naurettavan kohun viime vuonna aikaansaanut “viinaranneke” loistaa poissaolollaan – harmillista kyllä. Maksamista ja jonoja helpottanut ranneke sai maamme kukkahattusiiven pöyristymään. Kuinka ollakaan loppuvuodesta 2016  tapahtuman järjestäjälle, Lammin sahdin Pekka Kääriäiselle heitettiin loppuvuodesta 2016 eri näköisiä kapuloita rattaisiin usean sadantuhannen euron arvosta. Sattumaa?
Yhtä kaikki, taas jonotetaan pidempään lasin täytettä, koska Sipilän Oksa haluaa muistuttaa meitä sivistyneen olutkulttuurin kiroista.
Muutenkin portille kannattaa saapua ajoissa. Vaikka tapahtuma on neljän päivän mittainen, se kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Etenkin klo 18:00 alkavaa sisäänpääsymaksua ennen jono venähtää sadan metrin mittaiseksi.
Jos pääset portille vasta iltapäivästä, etenkin isomman porukan kanssa, kannattaa harkita pöytävarauksia ja VIP-paketteja, joita saa Tiketistä. Näillä pääsee kävelemään sisään erikoissisäänkäynnistä ilman kummempia jonotuksia.

www.suuretoluet.fi/helsinki

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Silvaner-viikko Finnjävelissä

Janne Suomi

Craft Beer Helsinki 2016 – haastaja on valmis

Flavorado

La Maison – pala Ranskaa Tehtaankadulla

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More