Artikkelit

Sagrantinon lumoissa – seitsemän viiniä maistelussa

Sagrantino II artikkelikuva

”Sagrantino on kuin nuori mies; lähes mahdoton kesyttää, mutta yrittämisen arvoinen”. Näin minulle kuvasi viinintekijä Giusy Moretti aikoinaan, kun kävelimme viinipalstoilla ja ihmettelimme rehevästi kevätauringossa rönsyäviä Sagrantino-köynnöksiä. Vuodet sen jälkeen Sagrantinon parissa ovat alleviivanneet näitä sanoja. Vaikea, mutta parhaimmillaan hyvin palkitseva italialainen punaviini on kyseessä.

Lue myös: Sagrantino – rypäleiden kuningas tulee Umbriasta

Sagrantinon viljelyala Italian Umbriassa on edelleen vaivaiset 350-400 hehtaaria. Erittäin marginaalisesta rypäleestä on siis kysymys. Tästä alasta rypäleet jakautuvat vieläpä kuivan (Secco) ja makean (Passito) tekemiseen. Osa tästä menee myös Montefalco Rosso DOC:n tekemiseen, sekoitteeseen jossa on oltava 10-15% Sagrantinoa. Tässä artikkelissa keskitymme kuiviin Montefalco Sagrantino DOCG viineihin, jotka ovat 100% Sagrantinoa.

Moretti Omeron sydämellistä sakkia. Palava intohimo ruokaan ja viiniin.

Suhteellisen pienellä pläntillä keskellä Umbrian maakuntaa ei suuria eroja korkeudessa tai maaperässä tapahdu. Viljelyssä, vuosikerrassa ja viinintekemisessä eroja on enemmänkin. Joillain tuottajilla on luomua, joillain jopa yli 30 vuotta vanhoja köynnöksiä.

Jos joku asia näitä viinejä yhdistää, niin se on rypäleen roimat tanniinit. Puristamisvaihe on kriittinen. Se on tehtävä hellästi, muuten isot siemenet rikkoutuvat ja tekevät jo valmiiksi tanniinisesta viinistä mahdotonta. Tanniiniensa johdosta Sagrantinoja kannattaa dekantoida tuntitolkulla ennen tarjoilua. Tanniinit tekevät näistä myös loistavia ruokaviinejä.

Tanniininen Sagrantino rakastaa ruokaa.

Montefalco Sagrantino DOCG (Secco)

Sagrantinon marginaalisuudesta (ja ehkä italialaisesta joustavuudesta) merkkinä on se, että pitävää määritelmää alueen lainsäädäntöön ei tahdo löytyä. Seuraavassa esitettyjä raameja onkin tarkasteltava viitteellisinä.

  • Rekisteröinti: 1979 DOC ja siitä vuonna 1992 DOCG
  • Tuotantoalueet: Umbria (Perugia) – Montefalco, Bevagna, Gualdo Cattaneo, Castel Ritaldi, Giano Dell’umbria
  • Kypsytys: Vähintään 30 kuukautta, joista minimissään 12kk puuastiassa.
  • Vähintään 13% alkoholia ja 4.5 g/litraa kohden happoja.

Cotarella RC2 2014

Tuottaja: Famiglia Cotarella
Alue: GUALDO CATTANEO
Korkeus: 300 metriä merenpinnasta
Maaperä: Kova savimaa, jossa ruskohiiltä.
Tammessa: 24 kk uutta ranskalaista tammea.

Cotarella on tuottanut Sagrantinoa vuodesta 2006. Pioneerivuosikerrat eivät suuria riemunkiljahduksia maailmalla aiheuttaneet, mutta kotimaassa osattiin arvostaa. 2008 pyörähti myös Alkon valikoimassa. 2010 vuosikerrasta Wine Enthusiast lunasti sentään jo 91 pistettä.
Tummasävytteinen tuoksu. Kirsikkaa, mustikkaa sekä paahteisella puolella kaakaota.
Täyteläinen maku. Hieno hapokkuus ja vielä vihertävät, reilut tanniinit. Lämmin, hiukan mausteinen lopetus. Tammisuus yllättäen varsin sopusuhtainen. Vielä nuori. 3-4 vuotta ainakin kellaria lisää. Ei järin persoonallinen, mutta potentiaalinen. Lehtipihvin kaveri.
15/20 pistettä.


Montefalco Sagrantino DOCG – Rocca di Fabbri 2015

Tuottaja: TENUTA ROCCA DI FABBRI
Alue: GUALDO CATTANEO
Korkeus: 200 metriä merenpinnasta
Maaperä: Kohtalaisen savinen, lievästi emäksinen, vettäläpäisevä.
Tammessa: 18 kk

Tuoksu on täynnä mustaa kirsikkaa, mustikkaa, seetriä ja tupakanlehteä. Taustalla leijuu kukkaisuutta ja mantelin aromia. Myös kehittymättömyydestä tuleva pistävä sävy.
Jyhkeä maku. Hersyvää hedelmähappoa. Suuta kuivattavat tanniinit ovat reilut ja vielä karkeat. Jälkimaku on pitkä, tamminen, lämmittävä ja samettinen. Kaakaon aromi jää muistoksi. Mielenkiintoinen viini, josta Sagrantinon persoonaa löytyy. Kulmia on vielä ja ne hioutuvat, kun malttaa pitää viiniä vielä 5 vuotta kellarissa. Dekantoi vähintään kuusi tuntia. Karitsan paahtopaistista tehdyn pihvin kanssa maittava yhdistelmä.
16/20 pistettä.


Colpetrone montefalco sagrantino DOCG 2012

Tuottaja: TENUTE DEL CERRO
Alue: GUALDO CATTANEO
Korkeus tai maaperä: Ei kerrottu, mutta tuskin ne hirveästi heittää Cotarellasta
Tammessa: 12 kk
Muuta: Nykyään viinin nimeen on ilmestynyt ”Memoira” jolla se erotetaan tilan toisesta Sagrantinosta.

Muistan vuosikerrasta 2005, jonka maistoin kymmenvuotiaana, upean kehittyneen aromin. Tässä vuosikerrassa on sama juttu. Konsentroitunutta kirsikkamarmeladia ja haihtuvia happoja. Tiivis, nätisti kehittymässä oleva tuoksu, jossa seetriä ja mantelia taustalla.
Maku on täyteläinen, kuinkas muuten. Upea hapokkuus taittaa tasoittunutta hedelmää. Reippaat tanniinit ovat hienosti kiinni viinissä. Pitkää jälkimakua hallitsee jylhä tammisuus ja suklainen säväys. Vuosikerta ei ihan yllä 2005 persoonallisuuden tasolle, mutta huikea viini kuitenkin. Tätä vuosikertaa en pitäisi kellarissa kauempaa, ettei mahtavat hapot karkaa taivaan tuuliin. Tomaatin sävyttämälle lihapadalle.
16/20 pistettä.


Colpetrone ”Sacer” montefalco sagrantino DOCG 2009

Tuottaja: TENUTE DEL CERRO
Alue: GUALDO CATTANEO
Korkeus tai maaperä: Ei kerrottu mutta tuskin ne hirveästi heittää Cotarellasta
Tammessa: Batonnage 6 kk + tynnyriä 6 kk.

Tenute del Cerron toinen Sagrantino. Tätä on pidetty tammessa vain 6 kuukautta, siinä missä edellistä 12 kuukautta. Miten se istuu DOCG luokitukseen, jää mysteeriksi?!
Neljän tunnin dekantoinnin jälkeen aromi pysyy vielä melko jumissa. Punaista marjaisuutta enemmän kuin Sagrantinolle tyypillisiä tummia sävyjä.
Ensipuraisu kertoo, että huikea viini on kyseessä. Uskomattomat karpaloiset hapot 11 vuoden jälkeen. Ja tietysti rehevät tanniinit. Hiukan muistuttaa Bordeauxin tuhdimpaa aluetta, Saint-Estèpheä.
Kuuden tunnin ilmaamisen jälkeen alkaa viinistä löytyä oman DOCG:n tummia sävyjä. Silkkiä alkaa löytyä suutuntumaan, mutta jälkimaun raivokkaat tanniinit vaativat pihviä lautaselle. Upea viini, jolla on todennäköisesti vielä 5-10 vuotta huippuunsa.
16/20 pistettä.


Lungarotti montefalco sagrantino DOCG 2016

Tuottaja: LUNGAROTTI
Alue: Montefalco
Korkeus: 400 metriä
Maaperä: Medium mixture with light skeleton; naturally draining, subsoil at average depth. South-west exposure (suomentakoon jokainen miten haluaa).
Tammessa: 12 kk

Olisiko 2016 Sagrantinon läpimurtovuosikerta? Kaikuja tästä on kuulunut maailmalta.
Läpitunkematon, lähes musta väri. Tuoksu on hyvin muhkea. Tummaa kirsikkaisuutta, hiukan kukkaista haihattelua ja seetriä. Marsipaanin aavistus.
Erittäin täyteläinen ja röyhkeän tanniininen maku. Kaakaoinen ja hedelmäisyydestään huolimatta hyvin kuiva jälkimaku – johtuen tietysti suuta kuivaavista tanniineista. Happoja niukalti, mutta tammea löytyy. Pehmeän samettinen suutuntuma, ennen kuin päästään niihin tuntuviin parkkihappoihin. Hyvin persoonallinen Sagrantino. Tämmöisenään voi suositella vain tanniinifriikeille. Mitä ikä tanniineille tekisi, se jää nähtäväksi. Vuosikerran erinomaisuus on varma tosiasia, ainakin tämän viinin perusteella. Verinen pihvi lautaselle.
15/20 pistettä.


Moretti Omero montefalco sagrantino DOCG 2016

Tuottaja: AZIENDA AGRARIA MORETTI OMERO
Alue: Giano Dell’umbria
Korkeus: 400-450 metriä
Maaperä: Savi
Tammessa: 12 kk ranskalaisessa (tonneaux)
Muuta: Luomua, 30 vuotta vanhat köynnökset

Tilan huippuvuosikerta. Decanter läväytti komeat 97/100 pistettä ja 50:n parhaan viinin joukkoon maailmassa.
Antoisassa tuoksussa mustikkaa ja mustaa kirsikkaa. Tammikypsytyksen tuomaa muhkeutta; itämaisia makeita mausteita. Kerrassaan lumoava ensivaikutelma.
Viini liukuu täyteläisenä kielelle. Upean monikerroksinen hapokkuus. Jopa kotimainen puolukka on läsnä. Energinen olemus. Pitkää jälkimakua raamittaa Sagrantinon rehevät, mutta puuterimaiset tanniinit sekä tammen tuoma ryhti. Mahtiviini. Nautittavissa jo nyt, mutta kellari-ikää riittää hapokkuuden ansiosta varmasti vuosia. Tuottaja rohkaisee pitämään jopa 25-30 vuotta! Ruokasuositus: Paahdettu lammas.
18/20 pistettä.


Adanti Sagrantino Montefalco Arquata 2012

Tuottaja: Cantine Adanti
Alue: Bevagna

Väri kääntyy jo tiilenpunaiseen reunoilta. Tuoksu on upeasti kehittynyt; kirsikkamarmeladia, luumua ja marsipaania. Voimallinen, mutta samettinen viini. Pyöreät reunat, joskin hapokkuuttakin vielä löytyy. Mahtavat, tarttuvat tanniinit ovat nätisti integroituneet viiniin. Tyylikäs Sagrantino, jolla on edelleen kellarivuosia jäljellä. Ruokasuositus: Grillattu vasikanfilee.
17/20 pistettä.

Kuvat, arviot ja teksti: Janne Suomi

Last Updated on 26 elokuun, 2022 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Viinikoulussa: Pinotagen Afrikkalaiset juuret

Flavorado

Viinikoulussa: Carmenère

Flavorado

Fratelli Pardi Montefalco Rosso

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More