ArtikkelitViinitilat

Sagrantino – rypäleiden kuningas tulee Umbriasta

Sagrantino Moretti Omero Vignalunga
Keskisestä Italiasta, vuorien reunustamasta Umbrian maakunnasta tulee rypäleiden kuningas; hankala, karhea, mutta upeasti ikääntyvä Sagrantino.

Umbria voi kiittää viereistä Toscanaa siitä, että se on magneetin lailla imenyt turistilaumat itseensä ja jättänyt Umbrian kuvankauniisti kumpuilevat pellot ja tuhat vuotta vanhat kukkulakaupungit omaan rauhaansa. Siinä missä Toscanassa jonotetaan 200 teksasilaisen kanssa syömään yhtä aitoa italialaista ruokaa kuin Rossosta saa, Umbria on täynnä toinen toistaan parempia maalaistrattorioita ja pizzerioita – jopa ilman englannin- tai saksankielistä menua.

Moretti Omero maisemat
Moretti Omeron tiluksilta avautuu upeat maisemat. Montefalcon kaupunki (ja karmea vesitorni) siintää oikealla.

Matalamman profiilinsa ansiosta alueen viinit ovat myös säästyneet ylihinnoittelulta, mikä Chianti Classicon ja Brunellon kohdalla alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Sain ensikosketuksen Sagrantinoon viisi vuotta sitten Viini, ruoka ja hyvä elämä -messuilla Pekka ja Sirpa Sipolan Umbria -standilla. Olin välittömästi myyty. Moretti Omero Montefalco Sagrantino DOCG 2006 oli viini, jonka vertaista en ollut maistanut. Nyt vuosia myöhemmin avautui mahdollisuus päästä kiittämään itse viinintekijää ja tutustumaan tähän ainutlaatuiseen rypäleeseen tarkemmin.

Sagrantino on kuin nuori mies

Omero Morettin tytär Giusy Moretti kiteytti Sagrantinon kasvatuksen kuvaavasti: Sagrantino on kuin nuori mies; rehvakas, täynnä energiaa ja lähes mahdoton kontrolloida. Erittäin vaikea kasvattaa niin, että siitä saa laatua aikaiseksi – mutta yrityksen arvoinen!

Rypäleen fenolipitoisuus on tiedemiesten mukaan maailman korkein. Sagrantino on myös yksi tanniinisimmista rypäleistä maailmassa. Tanniinisuutensa ansiosta sagrantinolla on lähes rajaton ikääntymispotentiaali, jota ei olla vielä edes puoliksi ymmärretty. Sagrantinoa on kasvatettu kaupalliseen tarkoitukseen vasta 60-luvulta lähtien, joten rypäleen ominaisuuksien löytämisessä ollaan alkuvaiheessa.

Sagrantino irrotettiin 1979 syntyneestä Montefalco DOC:a omaksi Sagrantino di Montefalco DOCG laatuluokituksekseen 1992. Hankalasti kasvatettavan maineensa takia rypälettä viljelee ainoastaan 25 viinitilaa yhteensä sadan hehtaarin alalla Montefalcon kukkulakaupungin liepeillä. Umbrian ulkopuolella rypäle on kokeiluasteella Kaliforniassa ja Australiassa.

Sagrantino di Montefalco DOCG laatuluokitus

  • 100% Sagrantino
  • Kuiva sekä makea (passito)
  • Vähintään 13% alkoholipitoisuus
  • kypsytettävä 30kk, josta vähintään 12 kk puutynnyrissä (kuiva viini, passitoa ei tarvitse kypsyttää tynnyrissä).
  • happoja vähintään 5g/litra

Sagrantinon alkuperää ei tunneta. Jotkut uskovat sen kasvaneen Umbriassa aikojen alusta, toiset arvelevat sen tulleen maahan lähemmäs tuhat vuotta sitten fransiskaanien tuliaisena jostain kaukomaasta, jossa munkit ovat olleet saarnakeikalla.

Sagrantino Moretti Omero Vignalunga 2010
Tanniininen Sagrantino rakastaa ruokaa.

Kasvukaudella köynnökset rönsyävät lehtiä runsaasti ja niitä on harvennettava lähes viikottain. Lajike kypsyy vasta lokakuussa, usein vasta loppupuoliskolla, jolloin tiiviit tertut homehtuvat helposti sateissa. Paksukuoriset rypäleet sisältävät paljon siemeniä ja kellarilla on oltava tarkkana etteivät ne rikkoudu – se tekisi jo muutenkin hyvin tanniinisesta viinistä hiekkapaperia.

Sagrantino-viinit ovat väriltään syvän purppuraisia, jopa läpitunkemattoman mustia. Aromeissa löytyy karhunvadelmaa, tummaa kirsikkaa, vaniljaa, suklaata ja lakritsia. Makeat passitot kehittävät jopa mustikkaisia aromeja. Täyteläiset tai erittäin täyteläiset viinit ovat tumman hedelmäisiä, intensiivisiä, pitkiä ja suuta kuivattavan tanniinisia nuorena. Tanniinit alkavat kuitenkin nopeasti pehmetä; tästä osoituksena viinitastingissa aiemmin tänä vuonna esittelemäni Moretti Omero Sagrantino 2007, joka oli jo melkoista samettia.

Moretti Omero – rakkaudesta Sagrantinoon

Omero Moretti on herra, jota saan kiittää innostuksestani tähän hankalaan, mutta palkitsevaan viiniin. Perhetila viljelee muutamaa rypälelajiketta, sekä oliiveja öljyn tuotantoon. Sukupolvenvaihdos on käynnissä ja tytär Giusy Moretti ottaa kokoajan enemmän vastuuta tuotteista. Hänen kehittelemänsä Nessuno valkoviini onkin häikäisevä esimerkki nuoren ja energisen naisen kyvyistä.

Omero Moretti ja tytär Giusy Moretti
Moretti Omero sekä energiajuomapataan pienenä tipahtanut tyttärensä Giusy. Sydämellistä sakkia. Palava intohimo ruokaan ja viiniin.
  • luomutila vuodesta 1992
  • 30 hehtaarin tila, josta 13 ha viiniä
  • 75 000 pulloa viiniä vuodessa
  • 40% vientiin, USA, Hollanti ja Puola etunenässä.
  • 400 metriä merenpinnasta

Keräysaikaan lokakuun puolivälin tienoilta alkaen tilalla rampataan pellon ja talon väliä ahkerasti. Käsinkerätyt rypäleet ovat maksimissaan kaksi tuntia traktorin lavalla ja siitä hihnalle, jolloin maku säilyy mahdollisimman puhtaana. Satoa saadaan 25-30 hehtolitraa hehtaarilta. Sagrantino kypsytetään uusissa 550 litran double barrique -tynnyreissä. Tammi on yleensä ranskalaista, mutta myös jenkkipuuta testaillaan.

Moretti Omero viinitasting

Moretti Omero Montefalco Sagrantino DOCG 2007
Antavassa tuoksussa tummia kirsikoita, vaniljaa, karhunvadelmaa. Eloisa, herkullinen ja täyteläinen viini. Pitkä jälkimaku, jossa reilut tanniinit.

Moretti Omero Montefalco Sagrantino DOCG 2010
Kirsikoita, karhunvadelmaa. Täyteläinen ja energinen. Elegantimpi vuosikerta joka vaatii kypsymistä.

Montefalco Sagrantino Vignalunga DOCG 2010
Kompleksi tuoksu; herukoita, savua, mausteita ja suklaata.
Voimakas, intensiivinen, raikas, syvä ja tanniininen. Vuosia lisää kellaria ja pankki räjähtää.

www.morettiomero.it

Katso tästä myös tilan tuottamia hauskoja videoreseptejä!

Di Filippo – kädet syvällä maassa

Umbrian sydämessä, Assisin historiallisen kaupungin vartioidessa taustalla, makaa Di Filippon 30 hehtaarin luomu sekä biodynaaminen viinitila. Roberto di Filippo ei jätä kiveäkään kääntämättä kehittäessään ympäristöystävällisempiä viljelymenetelmiä. Palstoilla riviväleissä rehottaa maata parantavia kasveja kuten yrttejä, kikherneitä ja linssejä, jotka säätelevät mm. maaperän nitrogeenitasoa. Luomulannoittajina toimivat hanhet ja raskaampiin töihin on muutama hevonen, joiden käyttöä on opeteltu Amerikassa asti vanhanaikaisesta ja luontoa kunnioittavasta elämäntyylistään tunnetuilta amisseilta.

Sagrantino Di Filippo Roberto
Roberto Di Filippon tilalla työskentelee ruokapalkalla hevosia ja hanhia.
Di Filippon Hanhet

Roberto tutkii innokkaasti köynnöksen leikkausmenetelmiä eri rypälelajikkeille ja niiden vaikutusta viinin makuun. Yhtä innostunut hän on luonnonhiivoista, mutta Sangioveseä lukuunottamatta, kokeilut eivät ole olleet järin onnistuneita vielä. Tila viljelee alueelle tyypillisiä rypäleitä Sangiovese; Cabernet Sauvignon; Merlot; Barbera; Cornetta (alias Vernaccia Nera); Grechetto; Trebbiano Spoletino, mutta Sagrantino on heidän varsinainen ylpeyden aihe – eikä suotta.

Di Filippo viinitasting

Sagrantino Di Filippo viinit

Di Filippo Montefalco Sagrantino Etnico 2011
Voimakkaan hedelmäinen tuoksu. Tummia marjoja. Maku on eläväinen ja hedelmäinen, täyteläinen ja pitkä. Reilut, mutta samettiset tanniinit.

Di Filippo Montefalco Sagrantino 2011
Intensiivinen tuoksu, jossa häilyy tummia sekä punaisia marjoja. Täyteläinen, mutta eloisa ja varsin elegantti viini. Pitkä jälkimaku ja mahtava tanniinisuus.

Di Filippo Montefalco Sagrantino Passito 2008
Intensiivinen ja kompleksi tuoksu, jossa karhunvadelmia ja punaisia marjoja. Leveän hedelmäinen ja makea. Samettinen suutuntuma ja lopussa makeutta taittavat tanniinit pitävät paketin hienosti kasassa.

vinidifilippo.com

Montefalcon viinikaupat

Montefalco enoteca

Montefalco on Umbrian viinikaupunki. Karmean näköistä vesitornia lukuunottamatta historiallisen kaunis pikkukaupunki kapeine kujineen ja piazzoineen valloittaa välittömästi. Kaupunki on täynnä erinomaisia ravintoloita, kahviloita ja viinikauppoja – enotecoja, joista voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä.

Sagrantino Antonelli ja Colpetrone

Antonelli montefalco sagrantino 2007
Kirsikkaa, karhunvadelmia ja punaisia marjoja elegantissa tuoksussa.
Samettinen, tasapainoinen ja eloisa viini. Täyteläinen ja elegantti. Reilut tanniinit hienosti integroituneet viiniin. Ruoan kanssa nousi järisyttävän upeaksi kokemukseksi.

Colpetrone montefalco sagrantino 2005
Syviä aromeja luumusta ja kypsistä kirsikoista. Nahkaa ja vaniljaa. Upeasti kehittynyt.
Täyteläinen ja marjaisan samettinen. Reilu tanniini jo sulanut viiniin. Hieno esitys. Maistui myös ilman ruokaa.

Sagrantino Fattoria di milziade antano
Se joka väittää ettei Sagrantino ole salonkikelpoinen – ei ole maistanut Fattoria di Milziade Antanon viiniä!

Fattoria Milziade Antano Montefalco Sagrantino D.O.C.G 2011
Mustia kirsikoita, marsipaania ja hiukan savua. Elegantti, hapokas, salonkikelpoinen, tasapainoinen ja pehmeät tanniinit. Todella upea jo nuorena juotava Sagrantino.

Fattoria Milziade Antano Montefalco Sagrantino Passito D.O.C.G 2006
Karhunvadelmainen, tasapainoinen ja makea. Ei kuitenkaan niin makea etteikö tätä voisi maistaa esimerkiksi lampaanpaistin kanssa.

Erikoiskiitokset vielä Sipoloille, jotka järjestivät upean päivän Umbriassa!

Matkalle Umbriaan?

Sirpa ja Pekka Sipola välittävät majoituspalveluita sekä tarjoavat lomaohjelmaa, mm. vierailuja viinitiloille ja oliivitiloille, Umbriaan tuleville suomalaisille lomailijoille. Sipolat ovat kiertäneet Umbriaa vuodesta 2007 ja asuneet pysyvästi siellä kesäkuusta 2010. Heidän palveluiden ja retkien kautta yhä useampi suomalainen on päässyt tutustumaan ja ihastunut aitoon ja alkuperäiseen Umbriaan.

www.umbria.fi

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Ravintola Aito ja Riesling & Spätburgunder -viikot

Janne Suomi

Sagrantinon lumoissa – seitsemän viiniä maistelussa

Janne Suomi

Antiche Terre Valpolicella Ripasso Biologico

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More