ArtikkelitYleinen

Ruokastailaus – miten arkiruoasta saa ravintola-annoksen näköisen?

Ruokastailaus onnistuu helposti kotikeittiössäkin. Näitä yksinkertaisia ohjeita noudattamalla saat nostettua arkiruoan ravintolaelämykseksi joka päivä.

Oletko koskaan miettinyt miksi hyvässä ravintolassa nautittu ruoka-annos maistuu paremmalta kuin kotona valmistettu? Ei se välttämättä maistukaan, mutta usein sen esillepanossa eli ruokastailauksessa on nähty hieman vaivaa. Ravintoloissa käytetään monia pieniä ja helppoja keinoja annoksen herkullisuuden korostamiseen. Kun ruoka on ilo myös silmille, se maistuu aina paremmalta.

Ruokastailaus - kumman valitsisit?
Sama ruoka – kaksi eri näkemystä. Kumman sinä valitsisit haarukkasi alle? Ruokastailauksen avulla saat arkiruoasta ravintola-annoksen näköisen hyvin helposti.

Kotona stailetessa ruoka-annoksia, voit hyödyntää näitä varsin yksinkertaisia neuvoja:

  1. Valitse tarpeeksi iso lautanen. Ruoka näyttää paremmalta, kun se ei täytä koko lautasen pinta-alaa kokonaan. Voit korostaa ruokaa myös lautasen värillä. Yleensä vaalea ruoka näyttää paremmalta tummalla lautasella ja päinvastoin.
  2. Jaa ruokaelementit pienemmiksi. Kun jaat pääruoka-aineen ja lisukkeet useaan osaan, se tasapainottaa annoksen ulkonäköä.
  3. Käytä lautasella muita tarjoiluastioita (kuppeja, lusikoita jne.). Majoneesin voit tarjoilla vaikka lautasen väristä poikkeavasta kananmunakupista tai koverretusta kirsikkatomaatista.
  4. Hyödynnä raaka-aineita, joita käytät annoksen valmistukseen. Stailaa valkosipulia sisältävä annos kauniisti paahdetulla puolikkaalla valkosipulilla.
  5. Yritä saada annokseen kolmiulotteisuutta korkeuden muodossa. Ruokaelementtien pilkkominen pienemmän kokoisiksi auttaa kasaamaan niitä limittäin korkeammaksi asetelmaksi. Sivutasosta annosta tarkasteltaessa se näyttää paremmalta. Myös koristevihanneksilla saadaan annokseen korkeutta.
  6. Lisää vastaväreillä annokseen kontrastia. Jos haluat tarjoilla punaista tomaattia, vihreä rucola luo annokselle harmonian.

Ruokastailaus on taito joka kehittyy tekemällä. Yleensä kotikeittiössä ruokastailauksen pahin vihollinen on nälkä, eli jos ei oma maha jo huuda ruokaa niin ainakin lasten. Jos ei millään ehdi stailata ruokaa ennen ateriaa, voi jättää yhden annoksen odottamaan ja harjoitella rauhassa sillä aterian jälkeen. Kyllä se syötyä tulee kun on niin upean näköinen?

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More