ArtikkelitRavintolat

Passio – intohimoinen ja luova ravintola

Ravintola Passiolla on itseluottamusta, intohimoa ja rohkeutta viedä ruokakulttuuriamme eteenpäin. Mielenkiintoisilla pientuottajien viineillä siivitettynä “casual dining” paketti on valmis nautittavaksi – vaikka useamminkin.

Keväällä 2014 Helsingin Kalevankadulle perustetun Passion ruokafilosofia pohjautuu kotimaisten pientuottajien tarjoamiin raaka-aineisiin, jonka alkuperän ravintoloitsijat tuntevat. Pelkästään New Nordic Cuisine-ajatukseen ei hirttäydytä, vaan siika voidaan tarjota etelä-amerikkalaiseen Ceviche-tyyliin tai nyhtöpossua tempurana. Eri maiden ruokiin erikoistuneet kokit saavat tuoda omia twistejään menuun – pääasia, että intohimo eli “passio” hyvän ruoan tekemisessä ja makuyhdistelmissä säilyy. Passion yksi omistajista, pitkän linjan ravintola- ja olutmestari Jussi Hukkanen (mm. Savonlinnalaisen panimoravintola Huvilan ex. toimitusjohtaja) valottaa meille taustoja ja vuosiaan busineksessa. Rennosti shortseissa viihtyvä ravintoloitsija välttelee Fine Dining leimaa Passion kohdalla ja viitoittaa Casual Diningin suuntaan.

Passio keittion tervehdys
Passion keittiöntervehyksessä on mm. suussa sulavaa limellä happokypsytettyä lohta, kurkkuvaahtoa ja keittiön omaa näkkäriä.

Casual diningia hienoimmillaan

Passiossa kaikkea leimaa usko omaan tekemiseen. Sisustamiseen ei käytetty kaiken nähneitä sisustusarkkitehteja, vaan omalla porukalla päätettiin minkä näköinen ravintolasta tulee. Vanha kulahtanut lattia on kuin apteekista. Upeat kaakelit baarin seinässä. Nahkapöydät. Yhdeksän litran viinipulloista tehdyt valaisimet ovat nähtävyys jo itsessään. Huolella Spotifysta valittu lounge soljuu ravintolan seesteiseen henkeen täydellisesti.

Passion ruokalista on harvinaisen yksiselitteinen; voi valita kolmen (49€) tai viiden ruokalajin (69€) yllätysmenun. Menun sisältö vaihtelee lähes päivittäin, joten edes kanta-asiakkaat eivät kyllästy. On mahdollista tilata myös alku-, pää- ja jälkiruoka erikseen, mutta Jussi Hukkasen mukaan 99,5% asiakkaista luottaa ravintolan kasaamaan menuun. Sama koskee suositusviinejä.

Olutmiehen hurahdus viineihin

Passion viinilistaa lukiessa voi todella aistia intohimon pientuottajien “käsityöviineihin”. Varmistaakseen listan ainutlaatuisuuden, Jussi Hukkanen tuo itse suuren osan viineistä maahan. Hän ihastui vuosia sitten Italian matkalla lasiin löytyneisiin Barale Fratellin viineihin, erityisesti nebbioloon, joka kahden Toscanassa vietetyn ja lähinnä vain Sangioveseä hörpityn viikon jälkeen maistui “kuin taivas”. Hän tiedusteli oliko tilalla jo edustajaa Suomessa, josta hän voisi ostaa näitä viinejä. Ei kuulemma ollut, johon Hukkanen vastasi, että “Nyt on!”.

Passio Riesling & Spätburgunder tarjontaa

Napakalla ja alati muuttuvalla listalla löytyy mielenkiintoisia tuottajia Euroopan eri kolkista, kuten portugalilainen Secret Spot Wines, saksalainen Günther Steinmetz ja italialainen Monte Del Frà. Suomalaista marjaviinilippua heiluttaa Ollinmäen Viinitila. Hukkanen luopui Savonlinnassa panimoravintola Huvilan omistuksesta hiljattain, mutta olutlistaa Passiossa ei ole unohdettu, vaan sen uusi tulevaisuus on mietinnässä. Ravintolaan ollaan tekemässä laajennusremontti, jonka jälkeen baariosallekin jää mahdollisesti enemmän tilaa ja olutta saadaan helpommin tuotua esille.

Mitä Riesling & Spätburgunder -viikot tarkoittavat Passiossa?

Passio osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Riesling & Spätburgunder -viikoille. Heidän listalta löytyi jo valmiiksi saksalaisia huipputuottajia, joten teema sopi Passiolle loistavasti. Teemaviikoilla passio tarjoaa kolmen ruokalajin menun 49€, joka vaihtuu kummallekin viikolle. Viinipaketti menulle on 35€.

Keittiön tervehdys viitoittaa mitä illalliselta voi odottaa. Passion tapauksessa se on intohimoisia makuja, reilua, mutta fiiniä otetta sekä mielikuvituksellisia makuyhdistelmiä.

Parsakeittoa ja possutempuraa. Teutonien keittiöön kallistettu annoskokonaisuus kelpaisi varmasti itselleen Ludwig II:lle. Vaahtomaisen kuohkea ja maukas parsakeitto, johon ruokaisuutta saadaan nyhtöpossulla täytetyllä tempuralla. 63-asteiset keltuaiset tuovat majoneesimaisuutta parsalle ja pohjalta löytyy vielä rapeaksi paahdettua savukylkeä säväyttämään makukirjoa.

Passio parsakeitto

Kolumbuksen aikoihin perustetun Ahrilaisen tuottajan Weingut Nellesin Blanc de Noir Spätburgunder 2015 omaa monitasoisen aromimaailman, raikkaan hapokkuuden sekä erittäin hyvän rakenteen. Loistava viini annokselle.

Passio paistettu kuha

Paistettua kuhaa ja nokkosohraa. Kuhassa aivan täydellinen paisto ja kunnolla suolaa, niin kuin kalassa kuuluukin. Pohjalla hieman mehukasta nokkosohraa, joka on kuin samettia. Niin on myös herakastike ja porkkanapyree. Vaikka annoksessa on paljon komponentteja, kokonaisuus toimii mestarillisen hyvin.

Weingut Guenther Steinmetzin 70 vuotta vanhoista varttamattomista köynnöksistä kerätty Veldenzer Grafschafter Sonnenberg Alte Reben Riesling 2013 on Moselin teräväpiirtoisempaa tyyliä, jota sävyttää isojen tammitynnyrien avaama aromimaailma. Erittäin tyylikäs viini, eikä upean kuha-annoksen kanssa voisi enempää toivoa.

Passio Gin & Tonic
Ginin ollessa Suomessa niinkin hypessä kuin se nyt on, Passiokin on halunnut tehdä oman Gin & Tonicin, joka tuodaan lautasella ennen varsinaista jälkiruokaa. Gin granite ja tonicista tehty aavistuksen makea sorbet lyövät kättä päälle ja johdattelevat nautiskelijat illallisen makeampaan osioon.

Passio lakujälkiruoka

Jälkiruoka kantaa nimeä lakuvanukas, mutta on käytännössä paljon paljon muutakin. Vadelmaa, raparperiä, suklaaganachea. Tämä on niitä jälkiruokia, johon uppoutuu kuin hyvään kirjaan. Passion tinkimätön tyylitaju tekemiseen paistaa tässäkin kohtaa kuin tähti taivaalla. Kuin suuri orkesteri, joka soittaa sujuvasti yhteen.

Vaikkei varsinaisesti Rieslingia tai Spätburgunderia olekaan, Rheinhesseniläisen Geilsin rypäleharvinaisuus, Huxelrebe, makean hapokkaalla ja aromaattisella otteellaan on omiaan jälkiruoan kanssa. Hieno päätös nautittavalle menulle.

Ravintola Passio on ja pysyy

Ravintola Passio on merkittävimpiä uusia ravintoloitamme. Se on hyvä osoitus siitä, kuinka murtautuminen ulos skandinaavisesta keittiöstä tehdään tyylikkäästi. Annokset heijastavat luovuutta, intohimoa ja rohkeutta tehdä omaa tyyliään. Tämä on se valtti, joka kantaa ravintola Passion vielä vuosien päähän erittäin kilpaillussa Helsingin ravintolakentässä. Toivottavasti näemme myös ensi vuonna Riesling & Spätburgunder -viikoilla, mitä uutta mielenkiintoista Jussi Hukkanen on Saksan viinitiloilta tuonut.

Olimme syömässä ravintolan kutsumina.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

passiodining.fi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Ravintola Sea Horse

Flavorado

Vinkkeli – uusklassinen näkökulma ravintolaelämykseen

Flavorado

Helsingin parhaat cocktail-baarit

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More