ArtikkelitYleinen

Viinielämys metsässä – Wine in the Woods kutsuu Nuuksioon

Retkipaikan masinoima viinielämys löytyy vähemmän kuljetusta ja rauhallisemmasta osasta Nuuksiota, jossa luonnonrauha tavoittaa joka aistin. Ja päälle saa nauttia mielenkiintoiset viinit männyn katveessa. Wine in the Woods oli Hungry for Finland – ruokamatkailukilpailun finalisteja vuodelta 2019.

”Luonto on sisällä jokaisen viinin maussa; maaperä ja kaikki sen mineraalit, joihin köynnös juurensa kasvattaa ovat läsnä sen maussa. Sen vivahteista erottuvat paikallinen ilmasto, viljelyvuoden sää, auringonpaisteet, helteet, sateet ja  tynnyrissä käytetty puu. Ehkä juuri siksi viinit ovat aina herättäneet minussa voimakkaita mielikuvia.” – Antti Huttunen, Retkipaikka (Jotuca Oy)

Retkipaikan tuottaja Karoliina Säkö luotsaa porukan helppokulkuiselle reitille Nuuksion Pohjoiselta Portilta, entisen Salmen kartanon mailta.

Hän pyytää laittamaan puhelimet hiljaiselle. WhatSupin ei tarvitse pilpattaa ja kuvat voi laittaa Instagramiin myöhemmin. Tarkoitus on keskittyä luontoon. Ja viiniin. Ja niiden yhdistelmään.

Retkellä pysähdytään valikoiduissa paikoissa ja koetaan luonto kokonaisvaltaisesti. Mietitään aisteja. Tuoksuja. Suljetaan silmät ja keskitytään kuuntelemaan. Hypistellään kiviä. Rauhoitutaan.

Parinkymmenen minuutin metsässä hiippailun jälkeen saavutaan kalliolle, jonka päältä löytyy viinit sekä erä-sommelier Tero Pullinen.

Wine in the Woods viinielämyksen porukkaa; Karoliina Säkö, Antti Huttunen ja Tero Pullinen.

Pullinen on valinnut mahdollisimman vähän käsitellyt, luontaisia makua ihannoivat maisteluviinit ympäri Eurooppaa.

Alkumaljana eli ”kalibrointiviininä” Tero Pullinen kaataa kalkkipitoisesta Espanjan Penedesistä Vall Dolina Brut Nature Reserva:n. Kalkkimaaperän sanotaan usein antavan viiniin tiiviyttä, eli intensiivisyyttä. Länsi-Uusimaa on Suomen kalkkipitoisinta aluetta, joten viinin ja luonnon välistä yhteyttä tutkitaan kummankin intensiivisyyden kautta.

Seuraavana maistellaan villihiivoilla käytetty Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Kabinett Trocken Saksan Pfalzista. Nuuksio on Suomen tammialueella ja myös viinistä on löydettävissä tammikypsytyksen sävy. Viinin kanssa Tero tarjoaa niittysuolaheinää, jonka oksaalihappo komppaa mukavasti viinin happojen kanssa.

Italian Venetosta on löytynyt metsäbaariin pergolassa kasvatettu San Cassiano Soave 2018. Jäntevän viinin kanssa saadaan maistaa pikkelöityjä voikukannuppuja. Mielenkiintoinen makuyhdistelmä.

Baskimaan ylpeyttä Txakolia on Suomessa harvoin tarjolla. Astobiza Txakoli 2019 on vihreän raikas. Upean kepeä, mutta jäntevä kesäviini. Voikukkasiirapin hunajaisen kukkaiset aromit komppaavat kivasti viiniin.

Domaine Berthet-Bondet Les Grandvaux 2015 Ranskan Jurasta tarjoaa omenaa ja oksidaatiota alueen omaleimaiseen tyyliin. Mesiangervosiirappi antoi yhtä omaleimaisen parin viinille.

Ketunleivästä haettiin makukumppania Itävallan Kamptalista tulevalle Weszeli Grüner Veltliner Langenlois -viinille varsin onnistuneesti.

Wine in the Woods valkoviinikierroksen mielenkiintoinen kavalkadi.

Viinit on valittu periaattella ”noviisista connoisseuriin”; tukkurin hinnat 15-30€ hujakoilla per pottu. Kieltämättä mielenkiinto pysyi loppuun asti. Erityisen mielenkiintoista oli saada yhdistellä viinejä villiyrtteihin. Ja hyvistä viineistä nauttiminen luonnon helmassa on jo lähtökohtaisesti Zen-asteikolla hyvin korkealla. Kyllä tässä operaatiossa tunnelmaan pääsee.

Valkoviinien lisäksi on vastaavalla pieteetillä kasattu punaviinikierros, joka pyörii vuoroviikoin perjantaisin tai tilauksesta koska vaan.

Lisätietoa ja varaukset:

https://finlandnaturally.johku.com/fi_FI/this-season/wine-in-the-woods

Last Updated on 4 kesäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Ragu – uutta, freesiä ja erinomaista

Flavorado Tech

Silvaner-viikko Finnjävelissä

Flavorado Tech

Alkon uutuudet – joulukuun viinitärpit

Antti Lehikoinen

Olutmatkailijan Tukholma – Södermalmin pubit

Flavorado Tech

SOPP Helsinki 2017 – tärpit ja tunnelmat

Flavorado Tech

La Maison – pala Ranskaa Tehtaankadulla

Flavorado Tech

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More