ArtikkelitViinitilat

Mas Doix – Prioratin huipulta

Mas doix - Valenti Llagostera

Mas Doix on Prioratin huippuviinitaloja. Talon lippulaivaa Doix:ia on mm. Parker siunannut useina vuosikertoina hämmästyttävällä 98 pisteellä. Mas Doixin salaisuus piilee syvällä Prioratin llicorella-maaperässä.

Popolleda, kivikylä kuin satukirjasta

Popolledan idyllinen kivikylä oli täynnä traktoreita puksuttamassa sinne tänne kapeilla kaduilla ja kujilla. Sadonkorjuu oli lokakuun alussa kuumimmillaan.

 
Popolleda sijaitsee upeissa maisemissa keskellä Prioratin vuoristoa.
 
Traktoreilla tosin ei pääse välttämättä lähellekään köynnöksiä, sillä Prioratin “mustaa kultaa” kerätään pääsääntöisesti käsin. Palstat ovat usein hyvin jyrkillä, kivipenkeröidyillä rinteillä, aivan ainutlaatuisen upeissa Katalonian vuoristomaisemissa.
 
 
Näille köynnöksille ei koneilla ajella. Kerääminen tapahtuu sairaalareissun uhalla.
 
Mas Doixin talo on melko huomaamattomasti merkitty kylän laidalla. Hetken kilkuteltuani portin kelloa pirteä rouvashenkilö ilmestyi ovelle. Maite Mora (vineyard manager) otti meidät iloisesti vastaan ja pääsin harjoituttamaan heikkoa espanjankieltäni tosi mielessä, koska rouva ei hablaa englantia. Isäntämme Valenti Llagostera oli vielä matkalla talolle.
 
Luulimme ensin, että kyseessä oli vain toimistorakennus ja hämmästys olikin suuri, kun yhden oven takaa paljastui teräksiset maseraatio- ja käymistankit. Tuotantohihnalla hääri kolme työntekijää. Maailmankuulun Mas Doixin tuotanto mahtuu yhden rekan vetävään autotalliin!
 
Rypäleet tarkistetaan koneellisen erottelun jälkeen vielä käsin. Vain parhaimmat kelpaavat Mas Doixin viineihin.
 

Prioratin viinialue

Autotallituotanto kuvastaa Prioratin viinin tekemistä yleisesti. Tuotantomäärät ovat pieniä – ja laatu huippua. Priorat on toinen Espanjan korkeimman eli DOCa luokitelluista alueista Riojan lisäksi. Prioratin 1700 hehtaaria tuottavat vuodessa 17 000 hehtolitraa viiniä. Viljelyala on kuin haulikolla ammuttu pitkin vuorenrinteitä. Mas Doixin viiniköynnöksiä sijaitsee yli sadalla palstalla. Mas Doix, niin kuin valtaosa Prioratin 600 viinitilasta ovat perheyrityksiä.
 

Prioratin salaisuus on llicorella-maaperä

Vaikea kuvitella että mikään kasvaa tällaisessa kivisälässä – ja siksi juuri täältä tulee maailman parhaita punaviinejä.
 
Prioratin salaisuus löytyy maaperästä eli “llicorellasta”. Llicorella on hajoavanhaurasta liuskekiveä, jonka väleihin viiniköynnöksen juuret tunkeutuvat hyvin syvälle etsiessään vettä ja ravinteita. Llicorella maaperän mineraaliset aromit ovatkin hyvin esillä Prioratin viineissä. Maaperä yhdistettynä vuoristokasvatukseen 200-800 metrin korkeudella, tuovat Prioratin viineihin omaperäisen, hyvin syvän, kompleksin ja juurevan tyylinsä.
 
 
Viiniköynnöksen juuret tunkeutuvat llicorellan hauraaseen kiviainekseen ja imevät mm. raudan mineraaleja aromeihinsa.
 

Prioratin historia

Prioratin jyrkät rinteet olivat vielä höyrylaivojen aikaan viimeistä tilkkua myöten viljelty. Vuorien suojaamana viinikirva eli phylloxera iski Prioratiin hiukan myöhemmin kuin alaville maille, eli vasta 1800-luvun lopussa. Mutta niin kuin muuallakin Euroopassa, muutamien vuosien saatossa köynnökset olivat kuitenkin luurankoja. Nälänhädän ajamina viljelijöiden joukkopako alkoi ja Priorat autioitui.
 

Mas Doix eilen ja tänään

Doixin suku kuitenkin jäi seudulle vaatimattomiin oloihin viljelemään juureksia henkensä pitimiksi. Myöhemmin, viinikirvan riehumisen laannuttua, he istuttivat Prioratin uuden aikakauden ensimmäiset köynnökset mailleen amerikkalaisilla juurilla varustettuna ja tänä päivänä Mas Doixin ainutlaatuisuus perustuukin näihin jopa vuonna 1902 istutettuihin köynnöksiin, joiden juuret hakevat mineraalit hyvin syvältä raudan ruostuttamasta “Llicorella” maaperästä. Doixin suvun sisukkuuden johdosta heillä onkin tänään valtti, joka on nostanut Mas Doixin viinit maailman huipulle.
 

Mas Doixin viinintekotyyli

 
Maite Mora esittelee ylpeydellä Mas Doixin tekniikkaa. Sammiossa ollut “sombrero” painaa kuorimäskiä pohjalle.
 
Vanhojen köynnöksien lisäksi Mas Doix erottuu myös kellarityöskentelyssä. Vaikka on punaisista rypälelajikkeista kysymys, he näkevät paljon vaivaa pitäessään happikontaktin minimissä rypäleiden käsittelyn aikana. Palstoilta tulevat rypälekorit menevät vähähappiseen kylmäkonttiin odottamaan käsittelyä. Kontista otetaan sitä mukaa rypäleitä kun niitä ehditään työstää hihnalla. Tämän lisäksi viini maseroidaan hapettomassa tyhjiötankissa. Näin varmistetaan Mas Doixin viineille ominainen tuoreus ja hapokkuus.
 
Kellarikierroksen jälkeen itse Valenti Llagostera porhalsi paikalle ja pääsimme tasting-huoneessa tositoimiin.
 

Mas Doixin viinit

 
Les Crestes
Tuore tuoksu, jossa kirsikkaa sekä hipaisu vaniljaa ja mausteita.
Mehumainen, mutta hyvin elegantti viini. Nuorekas ja raikas. Päästää Prioratin maaperää ja sen rautaisuutta mukavasti läpi. Valentine Llagostera kutsuu tätä “Waking up Wine”. Se herättelee enemmän kuin rauhoittaa.
 
Salanques
Kompleksi tuoksu, josta erottuu selvästi “Licorella” -maaperä.  Minä tunnistan sen marsipaanimaisena tuoksuna, joku ehkä ruosteena. Sen lisäksi löytyy lakritsia ja yrttejä kuten villiä fenkolia. Todella kutsuva.
 
Viini on voimakas ja täyteläinen mutta samaan aikaan hyvin elegantti. Puhdasta silkkiä suussa. Makua nostaa hieno hapokkuus. Jälkimaku on pitkä, tanniinit viinissä nätisti kiinni . Salanquesiin käytettävien köynnöksien juuret ovat 10 metrin syvyydessä ja ne ovat 70-90 vuotta vanhoja.
 
Joimme Valentin antaman maistiaispullon myöhemmin ravintolassa etanoiden sekä paistetun jäniksen (kastikkeessa suklaata) kanssa ja viini oli erinomainen kumppani näille maanmakuja uhkuville ruuille.
 
Doix
Legenda lasissa. Tätä viiniä tehdään vain eksklusiiviset 5000 pulloa vuodessa. Parker on siunannut useat vuosikerrat 98 pisteellä. Valenti pyytää istumaan ennen kuin aloitetaan. Tätä viiniä ei saa juoda kiireessä. Doixiin käytettävät rypäleet kerätään 110 vuotiaista köynnöksistä, joiden juuret ovat jopa 15 metriä syvällä. Tämä tekee Doixista ainutlaatuisen viinin, jolla on aina tietysti hintansa.
 
Doix tuoksuu metrin päähän. Sukelletaan hyvin syvälle Prioratin vuoristoon ja siihen kuuluisaan “Llicorellaan”. Tuoksun useissa kerroksissa löytyy seikkailtavaa; paahtunutta mantelia, villiyrttejä ja tummia marjoja. Kotoista mustikkaa.
 
Suuntuntumaltaan erittäin silkkinen ja tasapainoinen viini on kuin unelma “Tätä viiniä ei voi juoda, sillä se juo sinut” Valentine kertoo. Eläväinen hapokkuus yhdistettynä tummien marjojen sävyttämään kaleidoskooppinen aromimaailmaan – jokaisella lasin pyöräytyksellä viini tarjoaa jotain uutta. Rikkaudestaan huolimatta paketti pysyy täydellisesti kasassa. Huumaava viini. Todella.

Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Janne Suomi ja Mas Doix

www.masdoix.com

 
 
Valenti Llagostera esittelee Mas Doixin tuotantoa mielellään. Jos ajelette Prioratissa niin kannattaa poiketa.
 
 
 

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Satinela

Flavorado

Malagan ravintolat – tapas aidoimmillaan

Janne Suomi

Amalía

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More